/multunk/4-ember-aki-kikelt-a-sirjabol-es-meg-elt-egy-ideig/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

4 ember, aki kikelt a sírjából, és még élt egy ideig

Volt, aki csak perceket, volt aki éveket élt azután, hogy tévedésből eltemették.

Link másolása

hirdetés

Azokban az időkben, amikor még nem voltak kifinomult módszerek a halál hiteles és pontos megállapítására, sokan rettegtek attól, hogy egyszer élve temetik el őket. Több rémhír keringett arról, hogyan kerültek koporsóba olyanok, akik még lélegeztek, ezek egy része azonban nem bizonyult igaznak.

Jan Bondeson könyvet írt olyan esetekről, ahol valóban élve temettek el embereket. A Mentalfloss 4 iszonyatos történetet közölt.

1. A titokzatos német cipész

1822-ben eltemettek egy 40 éves német cipészt, de halálának körülményei a kezdettől fogva tisztázatlanok voltak. Annak ellenére, hogy a családja is elismerte a halált, a holttest nem mutatta a kellemetlen szag és a merevség jeleit, ami ilyenkor természetes lenne. Amikor a temetésén a sírásó az utolsó lapát földet dobta a koporsóra, kopogó hangot hallott abból kijönni.

hirdetés

shoemaker

Gyorsan elkezdték ellapátolni a földet, és amikor kinyitották a koporsót, a férfi mozgott benne, és felfelé tartotta a kezeit, a teste sem hűlt ki. Egy orvos ott volt a temetésen, megvizsgálta az egyik vénáját, amiből hirtelen vér kezdett el spriccelni. A helyzet súlyos volt, három napon keresztül próbálták újjáéleszteni a férfit – sikertelenül. Tényleges halála után másodjára helyezték a föld alá, immár végleg.

2. Essie Dunbar esete

A 30 éves amerikai nővel egy súlyos epilepsziás roham végzett 1915-ben – legalábbis így hitte mindenki. Miután megállapították a halálát és koporsóba helyezték, még vártak egy napot a temetéssel, hogy Essie másik városban élő testvére is ott lehessen. Azonban nem ért oda időben, végül nem várták meg; elkezdték a szertartást nélküle.

Az utolsó pillanatokban érkezett meg, a sírásók már a földet lapátolták a sírhelyen, de még egyszer utoljára látni szerette volna Essie-t, ezért kinyittatta a koporsót. Amikor felnyitották, a halottnak hitt nő felült benne és mosolygott. Végül még 40 évet élt, csak 1955-ben hunyt el. Ténylegesen.

essie3

3. Philomele Jonetre

A fiatal francia nőt kolerával diagnosztizálták 1867-ben, nem sokkal a betegség megállapítása után halottnak vélték. Egy pap rámondta az utolsó áldást, testét koporsóba helyezték, majd 16 órával később eltemették.

Hasonlóan folytatódik a történet a cipészéhez: a sírásó hangokat hallott a koporsóból a temetés közben. A légzését nem tudták megállapítani, de a gyér szívműködése még éppen hallható volt a mellkasán keresztül és a szemhéja is mozgott. Ez sajnos nem tartott sokáig: másnap már hitelt érdemlően megállapíthatták a halálát, és végső nyugalomra helyezték.

halott

4. Angelo Hays

A könyv szerzője a 19 éves francia férfi esetét "a 20. század legfigyelemreméltóbb élve temetésének" nevezi. Hays motoron ülve fejjel előre nekihajtott egy kőfalnak. Arca a felismerhetetlenségig roncsolódott, az orvosok még a szüleinek sem engedték, hogy megnézzék a holttestét. Miután megszűnt a pulzusa, halottnak nyilvánították és három napra rá eltemették. Egy helyi biztosítási iroda azonban két nappal később valamiért kiásatta a sírját.

Mindenki meglepetésére teste még mindig meleg volt. Kómába esett a balesetet következtében, a teste lecsökkent oxigénigényének köszönhette, hogy túlélte. Számos műtét és rehabilitáció után szinte teljesen felépült, és híres lett: Franciaország legtávolabbi pontjából is elutaztak hozzá sokan csak azért, hogy beszélhessenek vele személyesen.

Annak érdekében, hogy mással ne történhessen meg az, ami vele, a ’70-es években feltalált egy vastag kárpitozású "biztonsági" koporsót, mely alkalmas volt némi élelmiszer raktározására, volt benne oxigénmaszk, egy leegyszerűsített WC és egy rádióadó is.

eltemetes

Ti milyen rémisztő esetről tudtok ezeken kívül?


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk