?> /multunk/3-tragikus-korulmenyek-kozott-elhunyt-szinesz/ 3 tragikus körülmények között elhunyt színész | szmo.hu
hirdetés

A Rovatból
hirdetés

3 tragikus körülmények között elhunyt színész

Bajor Gizi, Domján Edit és Soós Imre végzetét magánéleti dráma okozta. Halálukkal sokat veszített a magyar színjátszás.

Link másolása

hirdetés

A múlt századi magyar színjátszásra méltán lehetünk büszkék, igazi színészóriások játszottak filmekben és színpadon egyaránt. Sajnos a sikereket tragikus események árnyékolják be. Több művészünk is ereje teljében, pályája csúcsán hagyott itt bennünket. Volt, aki önként választotta a halált, és volt köztük olyan is, akit hitvese ölt meg. Most három, különös körülmények között távozott színészünkről emlékezünk meg.

Bajor Gizi

a magyar színjátszás tündöklő alakja volt, a legjobb színésznők egyike, korának ünnepelt dívája. 57 évesen távozott az élők sorából, nem szabad akaratából, és nem is végzetes baleset vagy rettegett betegség vitte el. A saját férje gyilkolta meg, akin egyre inkább kezdett elhatalmasodni az elmebaj.

Nem csak művésznőként tudta Bajor Gizi, hogy a közönséget mivel lehet elvarázsolni; életét is a nagyvonalúság, a csillogás, az élet szeretete hatotta át. Az első Kossuth-díjas színészünk, a Nemzeti Színház örökös tagja; ott kezdte, és ott fejezte be pályafutását. 1893 május 18-án (más források szerint május 19-én) született Beyer néven, szülei a Kálvin téren üzemeltettek egy kávéházat. A kislányuk sokat sürgött-forgott a vendégek között - a családi történetek szerint olyan szép volt, hogy a kártyások rajta felejtették a szemüket, így néha rontottak a játékban.

hirdetés

VIDEÓ: A gyönyörű Bajor Gizi

1911 és 1914 között végezte el a színiakadémiát, és már a vizsgaelőadáson mindenkit lenyűgözött. A Nemzeti Színház szerződtette, bár eleinte inkább naiva szerepeket kapott. Egy vendégszereplés után komolyabb, drámai szerepeket is rábíztak. A két háború között filmekben is feltűnt, ám színpadon sikeresebbnek bizonyult. A második világháború alatt budai villájában üldözötteket rejtegetett, köztük Dr. Germán Tibort, aki később harmadik férje lett.

VIDEÓ: Bajor Gizi a Véget ért a játék című dalt énekli

Germán Tibor neves, elismert orvos volt. 1951. február 12-én a reggel a szokásos B-vitamin injekció helyett halálos adag morfiummal vetett véget felesége életének, majd utána a sajátjának is.

A nején imádattal csüngő Germán Tibor annyira aggódott Bajor Giziért, hogy azt képzelte, a nő egy korábbi betegségéből nem gyógyult fel, halálos beteg, agydaganata van. Úgy gondolta, mindkettejüknek jobb, ha a halált választják. Utólag kiderült, a művésznőt nem fenyegette semmilyen egészségügyi probléma, Germán Tibornál viszont súlyos agysorvadást állapítottak meg - ez okozhatta a mentális zavart.

kep2

Domján Edit

negyven évet élt. A magyar színjátszás azóta is pótolhatatlan, utánozhatatlan alakja volt. Mindig valami titokzatosság, varázslat lengte körül. Aki egyszer is hallotta hangját, látta játékát, soha nem felejti el.

1932. december 25-én született, szegény, egyszerű családban. Iskolai évei alatt sokat szerepelt szavalóversenyeken és ünnepségeken, így érlelődött meg benne az elhatározás, hogy színész lesz. Tanulmányait 1954-ben végezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1960-ban a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte pályafutását, 1964-től a budapesti Madách Színház tagja volt. Feledhetetlen alakításai voltak, mint Molnár Ferenc Üvegcipőjében Irma alakja, de játszott többek között Shakespeare, Goldoni, Molière, Németh László darabjaiban. Szerepelt játékfilmekben, tv-játékokban.

VIDEÓ: Molnár Ferenc: Üvegcipő, Petőfi Színház, 1962 - Domján Edit és Agárdi Gábor jelenete

Kaló Flóriánt a főiskolán ismerte meg, összeházasodtak, ám 1969-ben elváltak. Volt férje később így vallott Domján Editről: "Szuverén, önálló maradt, soha nem engedett a maga legbenső magányához és titkához hozzányúlni. Mindig igyekezett bátran és szabadon élni. És amikor ez nem ment már tovább, volt elegendő bátorsága ahhoz, hogy egy önmaga által előre meghatározott időpontban egy olyanfajta megváltoztathatatlan és végső szabadságot válasszon, amibe senki nem szólhat bele."

VIDEÓ: Domján Edit a Valaki kell nekem is című dalt énekli

kep

Magányos emberként ismerték Domján Editet, kortársai szerint akkor is magányos volt, amikor barátok vették körül.

1972-ben ismerkedett meg a nála több mint egy évtizeddel fiatalabb Szécsi Pállal. Mindkettejük számára nagy és végzetes szerelemnek bizonyult rövid, ám annál viharosabb kapcsolatuk. Az énekes iszákossága és depressziója miatt Domján Edit szakított, majd újra összejöttek. Még közös gyermekük is születhetett volna, de a színésznő megszakíttatta terhességét. Miután a férfi elhagyta, Domján Edit 1972 végén úgy döntött, véget vet életének. 40. születésnapja másnapján holtan találták lakásán.

"December 26. Este Candida előadás a Madách kamarában. Az ügyelő aggódni kezd, mert a főszereplő nem jelent még meg, és már későre jár. Domján mindig pontosan érkezik, balsejtelem fogja el kolléganőjét is, Nagy Annát. Traub Pál az ügyelő, telefonon beszél Ádám Ottóval, az igazgatóval, hogy mit tegyenek. Az ő tanácsára taxit hívnak, és elmennek négyen a Fürst Sándor utcai lakásra. Traub Pál, Mensáros László, Bálint András, Nagy Anna szorongnak a taxiban a megérkezésig. Mensáros a szomszédoknál érdeklődik, hallottak-e mozgás. Traub Pál a levélbedobón keresztül észreveszi a félig nyílt fürdőszoba kádjában lebegő testet. Feltörik az ajtót, de már későn. Csak a halál beálltát tudják konstatálni. A halottkém szerint több órája nem élt már, ami valószínűsíti előző esti elszántságát. Az asztalon búcsúlevél, a fürdőszobában orvosságos üvegek, zsilettpengék" írja a Színészkönyvtár.

Szécsi Pált mélyen megrázta Domján Edit halála, még másfél évig próbált az emlékével és saját életének kudarcaival szembenézni, mindhiába, így 1974. április 30-án követte a nőt a halálba.

Soós Imre

halálának körülményei máig tisztázatlanok. Sokáig mindenki úgy tudta, hogy a fiatal színész feleségével együtt követett el öngyilkosságot. Felmerült azonban a gyanú, hogy neje, Dr. Perjési Hedvig orvosnő döntött kettejük sorsáról.

Balmazújvárosban született, nyolcgyermekes szegényparaszti családba, 1930. február 12-én. 1947-ben egy újsághirdetésen felbuzdulva jelentkezett a Színművészeti Főiskolára - természetesen azonnal felfigyeltek arra, hogy milyen tehetséges. Rövid élete során emlékezetes alakítást nyújtott egy sor filmben. 1948-ban mellékszereplő volt a Talpalatnyi földben, 1949-ben forgatták a Lúdas Matyit, a következő évben a Civil a pályán, az Állami áruház és a Dalolva szép az élet című filmekben szerepelt.1950-ben a Ludas Matyi megformálásáért a Karlovy Vary-i filmfesztiválon a legjobb férfialakítás díját kapta.

A főiskola után három évadot a debreceni Csokonai Színházban töltött. 1955-től a Madách Színház szerződtette. Vámos László rendező 1954-ben ráosztotta Rómeó szerepét, ami remek húzásnak bizonyult. 1954-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki. 1955-ben játszotta el híres szerepét a Körhintában, minden idők egyik legjobb magyar filmjében. A források szerint már ebben az évben elkezdett romlani a fiatal színész idegállapota. Ezen nem segített, amikor 1957-ben nem engedték ki a Világifjúsági találkozóra.

VIDEÓ: Soós Imre és Törőcsik Mari a Körhintában

1957. június 20-án tragikus halála vetett véget színészi pályafutásának. Feleségével együtt találták holtan, a hivatalos verzió szerint kinyitották a gázcsapot és együtt menekültek a halálba.

Kocsis L. Mihály Végszavazással a halállal című könyvében azonban azt írja, hogy a színész a kezével véresre kaparta az ajtó melletti falat, menekülni próbált. Szerinte a rendőrség mégis lezárta az aktát, pedig a sztár körme alatt egy harmadik személy bőrének maradványait találták meg.

"A legnagyobb vágya volt, hogy valamikor eljátssza a Hamletet. Dajka Margittól kapott Shakespeare-kötetben a könyvjelzőjét a Hamletnél találták betűzve. Bízott magában, ha tudta, hogy más is hisz abban, amit ő meg akar valósítani."

imre

Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk