hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

12+1 dolog, amit kevesen tudnak a 300 éve született Mária Teréziáról

Például, hogy szerelemből házasodott, és jóval több mint tíz gyermeket hozott a világra - de ő alapította az első magyar zálogházat is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 30.

hirdetés

A 40 évig a trónon ülő Mária Terézia 1740-től Ausztria uralkodó főhercegnőjeként, magyar és cseh királynőként uralkodott, sőt ő a Habsburg–Lotaringiai-ház "ősanyja”.

Ám vannak olyan részletek is az uralkodónő életével kapcsolatban, amit még azok is érdekesnek találhatnak, akiknek nem az első számú hobbijuk a történelem. Reméljük, az alábbi 12 tény között ti is találtok ilyeneket!frantz_von_lutering_franz_stephan_von_lothringen_im_jagdkostuem_oelgemaelde_um_1723_original (1)

1. 1717. május 13-án a bécsi Hofburg palotában született és Mária Terézia Walpurga Amália Krisztina névre keresztelték. Ugyanitt hunyt el 1780. november 29-én.

2. Nőként nem örökölhette volna az uralkodói címet, de mivel fivére meghalt, apja, Habsburg Károly törvényesítette a nőági örökösödést. Ennek ellenére, amikor 23 évesen hatalomra jutott, kitört a 8 éves osztrák örökösödési háború.

3. A korban szokatlan módon szerelmi házasságot kötött Lotaringiai Ferenccel, akit gyerekkora óta ismert, és akihez haláláig gyengéd érzelmek fűzték.

hirdetés

4. A magyar királynő 19 év alatt összesen 16 gyermeknek adott életet, de ezek közül csak 10 élte meg a felnőttkort. Két életben maradt lányának is kolostorba kellett vonulnia súlyos betegsége miatt.FA2087D9-A26C-4135-87A4-32053AD4B093b

5. A német-római császári címet nem viselhette, mivel nő volt, így az férjét, Lotaringiai Ferencet illette meg. Mária Terézia legmagasabb címe a magyar és cseh királynő volt. Férje a kormányzás helyett inkább vállalkozásaival vette ki a részét a birodalom felvirágoztatásában. Az ő nevéhez fűződik a híres holicsi kerámiaüzem és a sasváradi textilgyár megalapítása is.

6. "Míg mások háborúznak, te, boldog Ausztria, házasodj!” – ez volt a mottója a dinasztiának. A fegyverek helyett szívesebben kötött szövetséget gyermekei kiházasításával. Lányai közül egyedül kedvencének, Mária Krisztinának engedte meg, hogy szerelmi házasságot kössön.

7. IV. Ferdinánd nápolyi királlyal több lányát is eljegyezte, de Mária Johanna és Mária Jozefina is meghalt az esküvő előtt. Így végül harmadikként, Mária Karolina Lujza érte csak meg az esküvőt.

8. Másik kedvence a feltűnően szép Mária Erzsébet, akinek a kiházasításával is nagy tervei voltak. A himlő azonban az arisztokráciát sem kímélte. Erzsébet megcsúfult arcától visszariadtak a kérők. Végül az anyja által a nemes hölgyeknek alapított innsbrucki kolostorba vonult el a világtól.175-08

9. Gyermekeivel folyamatosan levelezett, csak Mária Antóniának több száz levelet küldött, amiben megpróbálta a híres francia királynőt, XVI. Lajos feleségét józanabb életre bírni.

10. Udvari festőjének ifjabb Martin van Meytensnek a feladata volt, hogy a császári családot megörökítse. Számtalan változatban festette le Mária Teréziát és férjét is. A Szépművészeti Múzeumban őrzött önarcképén is Mária Terézia miniatűr portréjával pózol.

11. Férje halála után hosszú haját levágatta, drága ékszereit elosztogatta, és élete hátralévő részében özvegyi ruhát viselt. Idős korában, amikor már nem tudott lépcsőn járni, kötélre függesztett karosszékben eresszék le a családi kriptába, hogy meglátogathassa férje nyughelyét.Maria_Theresa_and_Francis_Wedding_Breakfast_by_Martin_van_Meytens_ca_1736

12. Mária Terézia is a bécsi Kapucinus- kriptában nyugszik. A dinasztia nagyságát mutatja, hogy összesen 107 szarkofág és 5 szívurna található itt. Az egyetlen, nem Habsburg-családhoz tartozó „lakója” Karoline Fuchs-Mollard grófné, Mária Terézia nevelőnője, akitől még halála után sem tudott megválni.

+1 Mária Terézia alapította 1773-ban az Első Magyar Királyi Zálogházat, amely ma BÁV Aukciósház és Záloghitel Zrt. néven működik, ezzel Magyarország legrégebbi, jogfolytonosan működő vállalkozása.IkmUWXr

Mária Terézia és az irodalom

A 300 éve született Mária Terézia a következő Várkert Irodalom-est témája. A rendezvény május 12-én lesz.

Vendégek:

Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet úr

Fónagy Zoltán történész, Történettudományi Intézet

Tűzkő Péter festményszakértő, a BÁV műkereskedelmi üzletágának vezetője

Kertész Mónika operaénekes

Kovács Patrícia színművész

Házigazda: Juhász Anna

Részletek itt!hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk