hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

12 ezer embert ölt meg a gyilkos köd Londonban – kiderült, miért

1952-ben a szokatlanul sűrű, szennyezett köd igazi tömegtragédiát okozott a brit fővárosban. Eddig nem volt rá magyarázat, de most végre fény derült a titokra.
Forrás: IFL Science - szmo.hu
2016. november 19.

hirdetés

A londoniak hozzá vannak szokva, hogy időről időre köd telepszik a városra. 1952 decemberében azonban halálos következményei lettek a barátságtalan időjárásnak.

Ebben az évben ugyanis szokatlanul sűrű köd telepedett az angol fővárosra, és mire 5 nap múlva eloszlott,

a becslések szerint 4000 embert meghalt, további 150 000 pedig kórházba került.

Végül csaknem 12 000 embert és több ezer állatot ölt meg a gyilkos köd.kod2

A rejtélyes - egyébként még a tudósok körében is kevéssé ismert - eset hátteréről ezidáig nem sokat lehetett tudni, egy tanulmány azonban végre fényt derített a miértekre. A Proceedings of the National Academies of Sciences nevű szaklapban megjelent tanulmány egy kínai, amerikai és angol tudósokból álló nemzetközi kutatócsoport felfedezéseit összegezte, akik laboratóriumban modellezték a londoni "Nagy Ködöt", majd a köd összetételét olyan súlyosan szennyezett kínai nagyvárosok levegőjével vetették össze, mint például Peking vagy Hszian.

hirdetés

Mint kiderült, a londoni köd egyik legfontosabb összetevői a szulfátok voltak. Ettől lett a köd annyira sűrű, orrfacsaró és mérgező. Azt már korábbi kutatások alapján is feltételezték, hogy a Nagy Ködöt elsősorban a gyárak és a házak kéményeiből a gyenge minőségű feketekőszén égéstermékeként levegőbe kerülő kén-dioxid okozta. Azt azonban, hogy a kén-dioxid hogyan alakult át kénsavvá a levegőben, ezidáig nem tudták.

"
A kutatási eredményeink kimutatták, hogy a folyamatot a nitrogén-dioxid segítette elő, amely szintén a szénégetés mellékterméke

- nyilatkozta Renyi Zhang, a kutatás vezetője.

A kutatók szerint valami hasonló történik a gyorsan iparosodó ázsiai - elsősorban kínai - nagyvárosokban is. Szerencsére azonban néhány alapvető különbség megakadályozza a kénsavas köd kialakulását. Kínában ugyanis a levegőnek - elsősorban az intenzív trágyázásnak köszönhetően - rendkívül magas az ammóniatartalma, ez pedig megakadályozza a savasodást. Persze - mondanunk sem kell - ettől a levegő még ugyanúgy szennyezett.kod1

"
Úgy gondoljuk, azon túl, hogy segítettünk megoldani az 1952-es londoni köd rejtélyét, Kínának is adtunk néhány ötletet arra, hogyan lehetne javítani a nagyvárosok levegőjén

- mondta Zhang.

"
A nitrogén-dioxid és az ammónia-kibocsátás mérsékeltté tétele megakadályozhatja a szulfátképződést. A kormány ígéretet tett arra, hogy mindent meg fog tenni a kibocsátás csökkentéséért. Persze mindez időbe fog telni.

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk