hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

11 híresség, aki rejtélyes körülmények között, nyomtalanul tűnt el

Talán soha nem tudjuk meg, mi történt Petőfivel, a szakszervezeti elnökkel, az ünnepelt táncosnővel vagy a kicsapongó életet élő politikussal.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 25.

hirdetés

1. Petőfi Sándor

A hivatalos változat az, hogy 1849. július 31-én, csata közben esett el és halt meg Segesvárnál. Azonban máig erősen tartja magát az a történet, amely szerint a költő túlélte a csatát, és az oroszok hadifogolyként elhurcolták.

A segesvári csatában Bem József serege csapott össze Szkarjatyin tábornok orosz csapataival- a túlerőben lévő oroszok megverték a szabadságharcosokat. A magyar sereg egyik orvosa, Lengyel József később azt írta levelében, hogy a csata alatt együtt volt Petőfivel; lőtávolon kívülről figyelték az eseményeket. A költőt Bem nagyon szerette, többször is maga mellé vette, de ha akart, Petőfi bármikor távozhatott. A csatát is távolról nézte, ugyanis a tábornok nem szerette volna, hogy a költőnek baja essen. Amikor az oroszok kezdték körbezárni a magyar sereget, mindenki futásnak eredt.

Lengyel József lóra pattanva menekült, állítása szerint ő ezért jutott ki élve a területről, visszanézve pedig látta a menekülő Petőfit. A levelet a történészek hiteles forrásnak tekintik.segesvar

A csata

hirdetés

Az elmúlt több mint másfél évszázad alatt többen is látni vélték a költőt vagy a holttestét. Sőt, időnként Petőfi Sándort utánzó szélhámosok is felbukkantak. Majd szárnyra kapott egy új történet, amely szerint Petőfi Sándort az oroszok hadifogolyként Szibériába hurcolták, s itt még pár évig élt. Az 1940-es években egy Svigel Ferenc nevű nyomdász állította azt, hogy megtalálta Petőfi Sándor sírját – ennek a történetnek ment utána egy ukrán újságíró 1984-ben, így merült fel Barguzin neve, és így indult Morvai Ferenc vállalkozó és Kiszely István antropológus közös expedíciója Petőfi földi maradványainak felkutatására. (Az erről szóló korábbi cikkeinket itt és itt találjátok.)

Igazából máig egyetlen dologban lehetünk biztosak: 1849. július 31-én látták utoljára életben Petőfi Sándort. Ezután nyoma veszett. Talán egyszer kiderül az igazság a halálával kapcsolatban.

2. Ambrose Bierce

A 19. század második felének egyik neves újságírója és írója volt, Edgar Allan Poe-hoz hasonlóan sötét tónusú műveivel lett híres. Élete is különös és tragikus fordulatokban bővelkedett, eltűnése vagy halála pedig egyenesen rejtélyes.

Fiatalon az északiak oldalán harcolt az amerikai polgárháborúban, a vadnyugaton kalandozott, majd éjjeliőr lett San Franciscóban, azután írni kezdett. Magánélete nem volt szerencsés. A felesége szeretőt tartott, elváltak, és nem sokkal később a nő meghalt. Ambrose Bierce mindkét fiát eltemette: egyikük szerelmi bánatában lett öngyilkos, a másik fia ivott, és alkoholmérgezésben halt meg.iro

Ambrose Bierce 1913-ban határozta el, hogy Mexikóba megy, mert ott kitört a forradalom, és úgy gondolta, hogy „ott végre történik valami”. 1913 októberében New Orleans és San Antonio érintésével Laredóba utazott. Novemberben El Pasónál lépte át a mexikói határt, Ciudad Juárezbe ment.

Ettől fogva már nem lehet semmi pontosat tudni arról, hogy hol volt Ambrose Bierce, mit csinált, mi történt vele, és főleg: hogy hová tűnt.

Állítólag decemberben Chihuahua városába ment, később többen is azt állították, tudják, hogyan halt meg, mások szerint öngyilkos lett, sőt, volt, aki az Egyesült Államokban látni vélte őt évekkel az eltűnése után. De soha nem derült ki, mi történt az íróval.

3. Roald Amundsen

A norvég kutató már életében legendás alak volt. Expedíciójával elsőként érte el a Déli-sarkot, 1911. december 14-én, és ő hajózott át először az Északnyugati átjárón. A világon először Amundsen mondhatta el magáról, hogy járt az Északi- és a Déli-sarkon is.

1925-ben Lincoln Ellsworth, Umberto Nobile és még három ember társaságában megpróbálta repülővel elérni az Északi-sarkot. Alaszkából indulva eljutottak az é. sz. 87° 44'-ig, de a sarkot nem érték el. Két géppel indultak, melyekkel egymástól néhány kilométerre értek földet. Miután megtalálták egymást, az épen maradt gép számára próbáltak felszállópályát kialakítani a jégen. Néhány hetes munka után sikerült, így a csapat hazatérhetett.

1926-ban már nagyobb csapattal, de Ellsworth és Nobile társaságában próbálták meg átrepülni az Északi-sarkvidéket.

1928-ban Umberto Nobile léghajója, az Italia lezuhant, Amundsen pedig 1928. június 4-én repülőgépen indult a megmentésére. Soha többé nem látták.

Amundsen holttestét sem találták meg, csupán a gép pár darabját.Amundsen_in_fur_skins20130404-18371020130404-180630

4. Amelia Earhart

Az 1897-ben született amerikai nő igazi úttörőnek számított. A 20. század elején már az is forradalmi tettnek számított, hogy pilótaigazolványt szerzett, és 23 évesen női magasságrekordot állított fel.

Miután Charles Lindberg 1927-ben egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, Amelia Earhart 1928-ban Wilmer Stutz pilótával és Lou Gordon navigátorral átrepült az óceánon. A több mint 20 órás út után Walesben szálltak le. Amelia Earhart híres lett.ae

1932-ben ugyanezt az utat már egyedül tette meg, és annak ellenére sikerült elérnie Írország partjait, hogy útközben viharba került, elromlott a magasságmérő, kis híján lezuhant, és több technikai problémája is akadt.

Amelia Earhart ezután folytatta a rekordok felállítását, és támogatója is akadt: a Purdue University vezetője egy új, modern repülőgéppel, egy Lockheed Electrával ajándékozta meg.

A vakmerő pilóta 1937-ben elhatározta, hogy Föld körüli útra indul. Fogadkozott, hogy ez lesz az utolsó útja, aztán abbahagyja a hosszú távú repülést. Prófétának bizonyult, valóban ez lett az utolsó útja… Soha többé nem látta senki.

1937. június elsején indult Miamiból indult Fred Noonan navigátorral. Brazíliába repültek, onnan Afrikába, az Arab-félsziget érintésével jutottak el Indiáig, majd Ú-Guineáig. Lae-ról a Howland-szigetre akartak eljutni, ez volt a következő állomás. Július elsején felszálltak.

Amelia Earhart július 2-án időjárásjelentést kért rádión, és azt is mondta, hogy alacsony az üzemanyagszint. Ez volt vele az utolsó kommunikáció. Ezután a gép nyomtalanul eltűnt.

Az Amerikai Haditengerészet hosszú ideig kutatott utánuk, hiába, így 1939-ben hivatalosan is halottnak nyilvánították Amelia Earhartot és Fred Noonant.

2014-ben azonosították a Kiribatihoz tartozó Nikumaroro-atollon a gép 1991-ben fellelt egyik darabját. Ennyit lehet ma tudni róluk, a holttestük soha nem került elő.

5. Jimmy Hoffa

Az amerikai Teamsters szakszervezet elnöke legendás figura volt. 1913-ban született, és még csak 20 éves volt, amikor sztrájkot szervezett.

Gyorsan népszerű lett, magával ragadó egyéniség volt, keményen harcolt a munkásokért. 1957-ben választották meg a Teamsters elnökévé. Hoffa terve az volt, hogy a szervezet Észak-Amerika teljes közúti fuvarozását és légi közlekedését is vonja ellenőrzése alá, és hogy ők ellenőrizzék a többi fuvarozót. Kiderült, hogy Jimmy Hoffa jó kapcsolatot ápol a szervezett bűnözéssel, és 1971-ig tartó elnöksége idején csalásért és megvesztegetésért ültették le. Csupán Nixon közbenjárására engedték szabadon.hoffa_wikipedia

1975. július 30-án egy Detroit-környéki étteremből tűnt el, ahol egy New Jersey-i szakszervezeti vezetővel és a detroiti maffia egyik vezetőjével volt találkozója.

A partnerei késtek, Hoffa felhívta a feleségét, hogy elmondja, még vár egy kicsit. Ekkor beszéltek egymással utoljára.

1982-ben hivatalosan is halottnak nyilvánították az egykori szakszervezeti vezetőt.3675e43ad48c2257d53777e009767343

Évtizedekkel később Richard Kulinski, aki az alvilág hírhedt bérgyilkosa volt, azt állította, hogy ő ütötte le és szúrta tartón Jimmy Hoffát, állítása szerint 40 ezer dollárt kapott a gyilkosságért. Azt is mesélte, hogy egy New Jersey-i roncstelepre hajtott a holttesttel, amelyet hordóba zárt, amit később felgyújtott és elásott. A holttestet a könyv szerint később kiásta, majd egy ócskavasként eladott autó csomagtartójába zárta.

Nem Kulinski az egyetlen, aki Hoffa meggyilkolásával dicsekedett. Frank Sheeran, a delaware-i teherfuvarosok egyik volt funkcionáriusa, egyben a maffia bérgyilkosa egy 2004-ben megjelent életrajzi könyvben maga is azt állította, hogy ő ölte meg Hoffát.

Utoljára 2013-ban reménykedtek a hatóságok abban, hogy megtalálhatják Jimmy Hoffa földi maradványait. Az Index ezt írta akkor: „Az FBI az elmúlt évtizedek alatt ezernyi nyomnak járt utána eredmény nélkül. A szövetségi nyomozóiroda most egy 85 éves ismert maffiózótól, Anthony Zerillitől kapott új tippet, amelyet „száz százalékosan" hitelesnek tartanak. Zerilli beszámolója szerint a megkötözött Hoffát, akinek a száját is kipeckelték, kocsival vitték a helyszínre, ahol egy ásóval leütötték és élve egy betonlap alá temették.” A kutatás nem járt sikerrel, a helyszínen nem találtak emberi maradványokat. Marad tehát a rejtély.

6. Antoine de Saint-Exupéry

A kis herceg szerzőjéről sokan nem tudták, hogy kitűnő pilóta volt. A második világháborúban

1944. július 31-én (már megint egy júliusi dátum!) tűnt el, miután bevetésre indult, hogy egy német alakulatról szerezzen információkat.

A gép az íróval együtt eltűnt. 1998-ban került elő ezüst karkötője, 2000-ben pedig a repülőgépe, Marseille közelében. Egy német pilóta azt állította, ő lőtte le a gépet, de ezt különböző korabeli adatokkal cáfolták. Volt, aki szerint a zilált lelkiállapotú, italozó író öngyilkos lett. Lehet, hogy már soha nem tudjuk meg, mi történt valójában.

7. Glenn Miller

Tehetséges, híres jazz-zenész volt, együttese, a Glenn Miller Orchestra az USA egyik legnépszerűbb együttese volt. Egyedi hangszerelésükkel, a fúvós szekció erősítésével taroltak.

Glenn Miller az Egyesült Államok hadba lépésekor missziójának érezte, hogy az amerikai katonákat lelkesítse, erősítse, szórakoztassa. A lelki hadviselés, illetve a buzdítás nem tréfadolog, Marlene Dietrich például pszichológiai csodafegyver volt a második világháború alatt, reklámszövegírók írták számára a dalokat.

VIDEÓ: A Glenn Miller Band

Glenn Miller 1942-ben önként belépett a hadseregbe, a haditengerészethez. Az Army Air Force Band vezetője lett. Hatalmas sikert arattak a koncertjeik a katonák körében.

1944-ben Angliába ment, ott folytatta a munkát. Glenn Miller 1944. december 15-én Párizsba készült, Bedfordban felszállt a gép, ám ezután eltűnt. Azóta is csak találgatni lehet, mi történhetett: lelőtték a gépet, fogságba estek, véletlenül kaptak egy bombatalálatot - vagy ki tudja...

Glenn Millerről és az eltűnésével kapcsolatos elméletekről a Konspirációs teóriák blogon olvashattok egy hosszú, ám végtelenül izgalmas bejegyzést.

8. Barbara Follett

Hihetetlenül tehetséges kislány volt, 12 évesen jelent meg az első regénye, a Ház ablakok nélkül. (Ami azt illeti, a nővére is intelligens lány volt, ő lett ez első nő, aki diplomát szerzett a Princeton Egyetemen.) Egy csapásra téma lett a tizenéves lány élete, és az, hogy nem fog-e ártani neki, ha ennyire fiatalon dolgozik.

Miután Barbara Follett szülei szétváltak, Barbarát az édesanyja, hogy a lelki megrázkódtatáson túljussanak, világ körüli vitorlás útra vitte. Ebből az élményből született a lány második könyve, a Norman D. utazása.eltuntlany

Barbara hazatérésük után titkárnői állást vállalt, hogy a családnak legyen pénze. 1933-ban férjhez ment. Az első éveik boldogságban teltek, de a kapcsolatuk tönkrement, Barbara erről panaszkodott is egy barátjának. A férje állítólag megcsalta. Barbarát ez nagyon megviselte.

1939. december 7-én Nick és Barbara összeveszett. Barbara ezek után elment otthonról. A 25 éves nőt soha többé nem látta senki. A férje csak 2 héttel az eltűnése után jelentette a rendőrségnek.

Barbara eltűnéséről az édesanyja írt könyvet 1966-ban.

9. Harold Holt

Ausztrália egykori miniszterelnöke nem sokáig töltötte be ezt a pozíciót. Az 1908-ban született Harold Holt 27 évesen kezdett politikával foglalkozni. Több mint három évtizedet töltött a szigetország parlamentjében.

A magánélete bővelkedett kétes izgalmakban. Sok szeretőt tartott, annak ellenére, hogy háromgyermekes családapa volt. 1966. január 26-án választották miniszterelnöknek.eltuntpolitikus

1967. december 17-én vasárnap reggel indult el otthonról a szomszédasszonnyal, Marjorie Gillespie-vel (aki állítólag a titkos szeretője volt), a szomszédasszony lányával, a lány barátjával, és a Gillespie család egyik barátjával, hogy megnézzenek egy hajót.

Délután Holt kedvenc helyére, a Cheviot Beachre mentek, mert a férfi úszni akart egyet. El is indult, de egy idő után eltűnt a többiek szeme elől. Ők a legrosszabbtól tartva értesítették a rendőrséget. Búvárral és helikopterrel is keresték, de nem akadtak Harold Holt nyomára.Cheviot_Beach

A partszakasz, ahonnan utolsó útjára indult Harold Holt

Két nappal később halottnak nyilvánították a férfit. Természetesen azonnal elindult az ő esetében is a pletyka és a találgatás halálának okairól és körülményeiről. Tudni vélték, hogy megölték, de azt s, hogy valahol álnéven új életet kezdett, és eltűnése csak fedősztori volt.

10. Richey Edwards

A Manic Street Preachers gitárosa 1995. február 1-jén tűnt el, aznap, amikor találkoznia kellett volna a zenekar énekesével, hogy az Egyesült Államokba repüljenek egy turnéra.

Richey Edwards walesi otthonába ment, aztán állítólag látták Newportban az okmányirodában és a buszpályaudvaron. Az énekessel nem találkozott.hiresseg

Február 14-én csupán Edwards autóját találták meg egy parkolóban a Severn-hídnál, ami az öngyilkosok egyik kedvelt helye volt. Emiatt sokan tudni vélik, hogy megölte magát, mint annak idején a Joy Divison tagja, Ian Curtis – szintén egy amerikai turné előtt.

Később persze többen is felismerni vélték az utcán. De nem tudhatjuk, mi történt vele, sem ő, sem a holtteste nem került elő. Hivatalosan 2008-ban nyilvánították halottnak.

11. Aranyváry Emília

A magyar balerina születéséről szinte semmit nem lehet tudni, de a haláláról sem. Az első magyar prímabalerina valamikor az 1830-as évek környékén születhetett, és valószínűleg a neve sem ez volt eredetileg.

Aranyváry Emília a pesti Német Színház francia balettmesterétől tanult táncolni, első fellépése a Nemzeti Színházban volt, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején. A nő később elhagyta Magyarországot, Párizsban lett prímabalerina. Néhány évvel később visszaköltözött Magyarországra, aztán vidéki, majd külföldi társulatok tagja volt, míg végül 1870-ben nyomtalanul eltűnt.

Egyetlen kép maradt fenn róla. Aranyváry Emília életéről és titokzatos eltűnéséről az Index írt cikket.aranyvari


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk