hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

101 évesen meghalt a parfümporlasztó feltalálója

Peter Florjancic legendás szlovén feltaláló legismertebb találmányai közé tartozik a parfümporlasztón kívül a műanyag diakeret és a műanyagfröccsöntő-gép.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 15.

hirdetés

Meghalt 101 évesen Peter Florjancic legendás szlovén feltaláló, egyebek közt a ma is használatos parfümporlasztó atyja.

A sportolóként, zenészként és színészként is ismert feltaláló egy idősotthonban bekövetkezett halálának hírét szülővárosa, Bled önkormányzata jelentette be szombaton.

Florjancic több mint 400 találmányt szabadalmaztatott, ezek közül 43 eljutott az ipari hasznosításig. Legismertebb találmányai közé tartozik a parfümporlasztón kívül a műanyag diakeret és a műanyagfröccsöntő-gép.

A legendás feltaláló 1919. március 5-én született Bledben szállodatulajdonosok gyermekeként. Az 1936-os téli olimpián 16 évesen, a jugoszláv síugrócsapat legfiatalabb tagjaként vett részt.

Amikor a nácik megszállták szülőföldjét, eljátszotta, hogy meghalt egy ausztriai síbalesetben, és ezzel elkerülte, hogy a keleti frontra küldjék. A háború elől a semleges Svájcban keresett menedéket.

hirdetés

Évtizedeken át csillogó életet élt Zürichben, Davosban és Monte-Carlóban, de élt Olaszországban, Németországban és az Egyesült Államokban is. Számos hírességgel került barátságba, köztük Jacques Cousteau-val, a híres mélytengerkutatóval.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk