hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

10 találmány, amit nőknek köszönhet a világ

Ne csak női dolgokra gondoljatok - a feltalálónők nélkül például az ablaktörlő és kávéfilter sem létezne.
Karácsony Sziliva, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2015. április 18.

hirdetés

A nőket legtöbbször praktikus célok vezérelték és a saját életüket befolyásoló tényezőkből inspirálódtak. Így egyáltalán nem meglepő, hogy leginkább a szépségápolás, gyermekgondozás terén találtak ki újdonságokat. Voltak azonban olyan hölgyek is a történelem során, akik „férfias” dolgokat találtak fel, mint például az ablaktörlő.

1. Babahordozó

1annmooresnugli

Ann Moore és a Snugli

hirdetés

Ann Moore találta fel, aki a Békehadtestnél szolgált nővérként az 1960-as években, Nyugat-Afrikában. Az afrikai anyáktól vette találmányához az ötletét, akik hátukon hordták gyermeküket. Annt nyugtalanították a könnyedén összekötözött szövetdarabok, ezért hosszasan kísérletezett, próbálgatva, kislánya hogy nem csúszik ki a babahordozóból. Végül megalkotta a Snuglit, ami tökéletesen biztonságos lett csecsemők hordozására.

2. Eldobható pelenkák

2eldobhatopelenka

Marion Donovan találmánya, a Boaters. A pelenka újítása az volt, hogy kapott egy vízálló borítást, amely megakadályozta, hogy a csecsemő kiütéses legyen. Ezt először egy zuhanyfüggöny felhasználásával állította elő. Találmányát eleinte egyik cég sem akarta megvásárolni, mert nem hittek sikerében. Ekkor Marion saját vállalkozásba kezdett, és a termék rövidesen igen népszerű lett. Az eldobható pelenka nemcsak a csecsemők egészségének szempontjából volt fontos, a nőket is megkímélte az állandó pelenka mosásoktól. 1951-ben eladta az eldobható pelenka jogait a Keko Corporationsnak. 1961-ben pedig Victor Mills ötletet merített Marion találmányából és megalkotta a híres Pamperst.

3. Kávéfilter

3kavefilter

3melittabentz_836x1200

Melitta Bentz

A máig világszerte használt találmányt Melitta Bentz, lipcsei hölgy találta ki. A hölgy nagyon szeretett kávézni, azonban utálta, hogy a zacc mindig a pohár alján kötött ki. Ezért fogott egy itatóspapírt, tölcsérformára tekerte, beletette a kávét, majd forrásban lévő vizet öntött rá. Az asszony saját magáról Melittának nevezte el a találmányt és forgalmazni kezdte. Németországban a mai napig árulják a terméket az örökösei.

4. Melltartó

4melltarto

Az "ős-melltartó" - Fotó: Wikipédia

4fuzo

Fűző - Fotó: Wikipédia

A szabadalmat New Yorkban nyújtották be 1913-ban, Mary Phelps Jacob. Ekkoriban még leginkább halcsontokkal és fémmel merevített fűzőt viseltek a nők. A legenda szerint Phelps két selyemzsebkendőből és néhány rózsaszín szalagból készített magának melltartót, ami pedig remek alternatívát jelentett, így felválthatta az amúgy is kényelmetlen fűzőt. 1914 novemberében fogadták el a szabadalmát. Később Caresse Crosby néven kezdte árulni őket, majd hamarosan eladta az ötletet a Warner-testvéreknek, akik viszont hatalmas üzletet csináltak belőle.

5. Mosogatógép

5mosogatogep

5mosogatogepplakat_750x1200

Reklámplakát egy korabeli modellről - Fotó: Wikipédia

Josephine Cochrane-t rettenetesen idegesítette, hogy ahányszor csak vendégeket fogadott, alkalmazottai összetörték a kínai porcelán tányérokat, ezért a tettek mezejére lépett. Természetesen a tehetős hölgy nem maga állt be kézzel mosogatni, inkább feltalálta a mosogatógépet. Az eredeti szabadalom 1850-ből egy Joel Hougton nevű férfihez kötődik, aki egy fából készült szerkezetet készített, amit kézzel kellett hajtani és vizet locsolt a tányérokra. Josephine találmánya azonban már nagynyomású vizet használt az ételmaradékok és szennyeződések eltávolításához. 1886-ban sikerült szabadalmaztatnia. Mivel ekkoriban még a legtöbb házban nem volt meleg víz, találmányát beadta éttermekhez és szállodákhoz is. Később pedig, amint egyre több nő állt munkába, a mosogatógép beköltözött az otthonokba is.

6. A wifi elődje, avagy a titkos kommunikációs rendszer

6hedylamarr

Hedy Lamarr

A félig magyar származású Hedy Lamarrt szülei egy náciszimpatizáns milliomos fegyvergyároshoz adták feleségül. A nő a házasság során sokat tanult a fegyverekről, irányítástechnikai kérdésekről. Bécsben született, mikor azonban Ausztriát megszállták a németek, menekülnie kellett. A rendkívül szép nő, aki mellesleg a kor egyik leghíresebb hollywoodi színésznőjének számított, részben férje elől is menekült ekkor Amerikába, ahol megalkotta élete legnagyobb találmányát.

1942-ben zongorista szomszédjával kísérleteztek, hogyan lehetne egy mechanikus zongorára írt művet szinkronizálni, de túlfejlesztették találmányukat, és a torpedók rádió-távvezérlésére alkalmas adóberendezés lett belőle. 1942-ben szabadalmaztatták és felajánlották a haditengerészetnek, azonban nem használták végül fel a háború során. Az egyidejű frekvenciaváltást napjainkban mobiltelefonoknál, illetve bluetooth-kapcsolatoknál használják. A haditengerészet 1985-ben tette hozzáférhetővé civilek számára. A szép színésznő-feltaláló születésnapján, november 9-én van az Európai Feltalálók Napja.

7. Ablaktörlő

7ablaktorlo

7vintage car

Talán ez az egyik leghíresebb olyan találmány, amelyet nő talált ki. 1904-ben szabadalmaztatta Mary Anderson. A hölgy 1903 januárjában New Yorkba tartott, és az úton észrevette, havazás közben milyen gyakran kell kiszállni az autósoknak csak azért, hogy letakarítsák a szélvédőt. Ekkor ötlött eszébe egy gumival ellátott kar, amelyet az autó belsejéből is lehet irányítani, így nem kell többé megállnia és kiszállnia a sofőrnek a szélvédő letörléséhez. Találmányát 1905-ben elfogadták, de igazi népszerűségnek csak 1908-tól a Ford T-modell elterjedése óta örvend, 1916-tól pedig minden jármű kötelező tartozéka lett az ablaktörlő.

8. Folyékony hibajavító

8folyekonyhibajavito

A folyékony hibajavítót Bette Nesmith Grahamnek köszönheti a világ. Egy cégtáblajavítót figyelve jutott eszébe az ötlet. Bette a háború alatt titkárnőként dolgozott, így pontosan tudta, mekkora gondot jelent az írógépen egy-egy elütés. Egy konyhai turmixban próbálta összeállítani a hibajavító festéket sminkes anyagokból és fehér temperából. 1958-ban kapta meg rá a szabadalmat. Bette-nek ezután saját vállalata és üzeme lett, ami rendkívül sikeresen működött.

9. Barbie baba

SANYO DIGITAL CAMERA

Fotó: Wikipédia

Azt hiszem, méltán nevezhetjük ezt a játékszert világhíresnek. A babák eredeti tervezője Ruth Handler, aki társalapítójának a Mattel játékcéget választotta. Barbie ötlete úgy született meg, hogy nézte lányát és annak barátnőit játék közben, és észrevette, hogy a lányok a jövőt játsszák el, mire Ruth kitalálta a felnőtt baba ötletét. Természetesen a nőies babát lányáról Barbaráról nevezte el Barbie-nak, míg a baba férfi verzióját fia után Kennek. 1959-ben debütált Barbie. A babák szinte azonnal nagyon népszerűek lettek, és ez máig töretlen: a Mattelnek még mindig a Barbie babák a legkelendőbb termékei.

10. Monopoly

10monopoly

Fotó: Wikipédia

10monopolyelizabethmagie

Elizabeth Magie - Fotó: Wikipédia

Nemcsak a lányoknak szóló Barbie megalkotását köszönhetjük egy nőnek, hanem a szinte mindenki által kedvelt Monopoly társasjátékot is. A játékot Elizabeth Magie találta fel, amit akkori nevén The Landlord’s Game-nek hívtak. Az elvei és a szabályai azonban már nagyon hasonlítottak a ma ismert változatra. Magie hivatásos játéktervező volt, 1903-ban szabadalmaztatta a társast, amit 1904-ben már el is fogadtak. A játékot állítólag azért találta ki eredetileg, hogy a mohó földszerzési vágy hatásait szemléltesse. Érdekes, hogy ez minden idők egyik legtöbbet hamisított táblás játéka.

Ha érdekes volt, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk