/multunk/10-remiszto-de-lenyugozo-regeszeti-lelet/
hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

10 rémisztő, de lenyűgöző régészeti lelet

Az ősi civilizációt tanulmányozó archeológus gyakran az emberi történelem leghátborzongatóbb jelenségeivel találkozik.
Link másolása

hirdetés

Azt gondolnánk, hogy az archeológusi hivatás nem egy hátborzongató feladat. Pedig az emberiségnek elég kegyetlen múltja van. A legtöbb ősi civilizációt tanulmányozó archeológus gyakran az emberi történelem legrosszabb és leghátborzongatóbb jelenségeivel találkozik. Néhány példát láthatunk erre a következő listában.

1. Gyermekhamvasztás

Egy expedíció az alaszkai vadonban talált rá egy 3 éves gyermek hamvaira. Egy családi otthonban égethették el. A kutatók szerint ez legalább 11500 éve történt. Érthető, hogy az ásatáson részt vevők nagy részét felzaklatták a látottak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

hirdetés

2. Egy kannibáltámadás maradványai

Egy kutatócsoport 2010-ben Spanyolországban egy kannibáltámadás bizonyítékait fedezte fel. Az archeológusok két felnőtt nő, három férfi, három tinédzser, két gyermek és egy csecsemő csontjait találták meg – látható rágásnyomokkal. Nem szép halál.

arc2

3. Fej nélküli vikingek

Vasúti munkások Angliában éppen egy készülő sínpár vonalán ástak, amikor rátaláltak egy kisebb viking csoport – fej nélküli – csontjaira. Először a kutatók úgy vélték, hogy a helyi falusiak állhattak bosszút a hódító vikingeken. Későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy szinte szabályszerűen, szemből történtek a lefejezések. Senki sem tudja biztosan, mi történhetett.

arc3

4. Kihalt hegyi madárfaj félelmetes karma

1986-ban, egy új-zélandi hegység gyomrában bukkantak rá erre a rémisztő, de lenyűgözően jó állapotban konzerválódott karomra. A laboratóriumi vizsgálatok arra mutattak, hogy egy már kihalt, röpképtelen madárfajhoz, egy moához tartozott. Elnézve a méretét, nem biztos, hogy baj, hogy már kihalt.

arc4

5. Karóba húzott koponyacsontok

Egy kiszáradt svédországi tóban tárult ez a sokkoló látvány a kutatók elé: 8000 éves koponyacsontokat találtak, valamennyit egy karóval a közepében. Ha ez még nem lenne elég: az egyik koponya belsejébe tömködve több, más csontról származó darabokat találtak.

arc5

6. A grauballe-i férfi

A grauballe-i férfi mumifikálódott holttestét egy mocsár mélyén találták brit kutatók. Amellett, hogy megmaradtak a körmei és a haja, az teszi jelentőssé, hogy valószínűleg feláldozták a jobb termés reményében.

arc6

7. A velencei vámpír

Korábbi évszázadokban igen elterjedt volt az attól való félelem, hogy elhunyt szeretteink vámpírként térnek vissza. Több módszert használtak ennek leküzdésére, például elhamvasztották a holttesteket, vagy arccal lefelé temették el őket. Az is előfordult, hogy egy téglát raktak a holtak szájába. Ezt nagyon hatásosnak gondolták, bíztak abban, hogy így senki vérét nem szívhatják ki, ha visszatérnének az élők közé. A képen látható, szintén téglával betömött koponyára egy Velence melletti tömegsírban bukkantak rá.

arc7

8. Az első leprás beteg

Egy archeológiai kutatás során, Indiában találtak rá a kutatók arra a 4000 éves csontvázra, amit az első leprás beteg földi maradványainak vélnek. A hindu tradíciók szerint a halottakat el kell égetni, ám ez az ember azért kerülhette ezt el, mert egészségügyi állapota miatt kitilthatták a közösségből.

arc8

9. Csecsemőcsontok

Archeológusok egy ókori római fürdőház csatornarendszerében kutattak, amikor több száz csecsemő csontjaira bukkantak. Nem találtak magyarázatot arra, hogyan kerültek oda. Remélhetőleg már nem éltek, amikor a csatornába kerültek a földi maradványaik.

arc9

10. Ősi kémiai háború

A rómaiak irányították a szíriai Dura városát 2000 évvel ezelőtt. A Perzsa Birodalomnak is fájt a foga a területre, ezért ostromolni kezdték azt. A harcok közben a perzsa katonák úgy próbáltak átjutni a városkapukon, hogy csatornákat ástak alattuk.

A rómaiak, miután erre rájöttek, maguk is elkezdtek csatornákat ásni, hogy tévútra tereljék a perzsákat. Ezt azonban kiszagolták a perzsák, és egy halálos kémiai csapdát állítottak fel a védőknek. Amikor a rómaiak besétáltak a csapdába, halálos gázok lepték el a csatornát.

A kutatók nem tudják, hogy pontosan mit tartalmazott a gáz, ami savval telítette meg a rómaiak tüdejét. Egyikük szerint olyan lehetett belelégezni, mintha a „pokol füstjét” szívták volna be.

arc10

Forrás: viralnova

Ha érdekes volt az összeállítás, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk