hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

10 kegyetlen nő, aki titokban a tényleges ura volt az ókori Rómának

Nők, akik titokban, a háttérből mozgatták a szálakat, és olykor kegyetlen módszerekhez folyamodtak hatalmuk megőrzésére.
Listverse - szmo.hu
2017. április 14.

hirdetés

MessalinaMessalina

Miután Caligula császárt meggyilkolták, Caludiusra egy függöny mögé bújva találtak rá, és kizárásos alapon őt ültették a trónra. Messina teljesen a kezében tartotta nem túl okos férjét, és hamarosan átvette tőle a tényleges irányítást. Aki szembe mert szegülni az ambiciózus hölggyel, könnyen a börtönben találhatta magát koholt vádak alapján.

Még a saját mostohaapját is kivégeztette. 48-ban azonban Messalina túl messze ment, amikor megpróbált hozzámenni egy másik férfihoz. Az ellenségei meggyőzték Claudiust, hogy a gerlepár puccsot tervez ellene (ami alighanem igaz is volt), így a felszarvazott férj kivégeztette őket. Biztos, ami biztos, az ítélet végrehajtása előtt megtiltották Messinának, hogy beszéljen a férjével.

AgrippinaAgrippina-Nero

Agrippina és Néró

hirdetés

Messalina halála után Claudius saját unokahúgát, Agrippinát vette feleségül. Az újsütetű ara (akinek a nővérét amúgy Messalina parancsára halálra éheztették) elődjén is túltett. Hivatalos dokumentumokat írt alá, és külföldi követekkel tárgyalt.

Agrippina fejébe vette, hogy császárrá teszi Nérót, a korábbi házasságából született fiát. Rábeszélte Claudiust, hogy saját fia, Britanncius helyett Nérót tegye meg utódjának. Majd, miután a császárra már nem volt szüksége, megmérgezte.

Poppaea SabinaPoppaea-Sabina

Agirppina hamar vetélytársára akadt fia szeretője, Poppaea Sabina személyében. Poppaea Nero felesége akart lenni, de ő Claudius és Messalina lányát, Octaviát vette el. Agrippina foggal-körömmel küzdött ezért a frigyért, de Nero végül mégis Poppaeát választotta.

Az anyját hajótörésnek álcázva akarta eltenni láb alól, de a nő megmenekült és kiúszott a partra. Ezután Néró már nem adott a látszatra, és nyíltan megölette Agrippinát. Állítólag az anya bátran nézett szembe sorsával, és azt mondta a ráküldött gyilkosoknak: az első csapást a méhemre mérjétek!

Julia DomnaJulia-Domna

Egy férfiak uralta évszázad után a Severus-dinasztiával érkezett el megint a nőuralom Rómában. A sort Septimius Svereus császár felesége, Julia Domna nyitotta, aki férje halála után került nyeregbe. Severust a fiai, Caracalla és Geta követték a trónon. Domna ettől kezdve fontos szerepet játszott, sőt, Caracalla idején hivatalosan is ő irányította a birodalmat.

A családi tragédiákat azonban nem tudta elkerülni. Előbb Caracalla megölte Getát egy vita hevében, vele pedig Macrinus prefektus végzett. Ez már túl sok volt Domna számára, és öngyilkosságba menekült.

Julia SoaemiasJulia-Soeamis

Caracalla meggyilkolása után Macrinus ragadta magához a hatalmat. Sajnos azonban alulbecsülte a Severus lányokat. Julia Masea (Domna testvére) és lánya, Julia Soaemias eltökélte, hogy bosszút áll Macrinuson, és visszaszerzi a családnak a hatalmat.

Rávették a keleti légiókat, hogy támogassák Soaemias fiát, Elagabalust. Mivel Elagabulus nem volt vérszerinti rokona Septimus Severusnak, elhíresztelték, hogy valójában Caracalla törvénytelen gyermeke, vérfertőzés által. E

Macrinus megpróbálta leverni a lázadást, de vereséget szenvedett. A mindössze 14 éves Elagabulust azonban kevéssé érdekelte a kormányzás, így anyja és nagyanyja váltak Róma valódi uraivá.

Julia MaesaJulia-Maesa

Elagabalus ideje nagy részét romantikus kalandokra fecsérelte, méghozzá délceg szekérhajtókkal és atlétákkal. A közvélemény hamar szembefordult vele, de az anyja nem volt hajlandó visszafogni egyetlen fiacskája tombolását.

Végül az ifjú császár nagyanyja, Maesa lépett a tettek mezejére. Egy puccsban elmozdította a helyéről Elagabulust, hogy annak unokatestvérét, Alexandert ültesse a helyére. A drága nagymami szemrebbenés nélkül kivégeztette a saját lányát és unokáját, hogy megalapozza Alexander hatalmát.

Julia Avita MamaeaJulia-Mamaea

Maesa hamarosan meghalt. Helyét másik lánya, Alexander anyja, Julia Mamaea vette át. A történészek egyetértenek abban, hogy Mamaea teljes mértékben a hatalmában tartotta a fiát, és ő irányította az országot a szenátus segítségével. Nő létére még a csatákban is részt vett, amire azelőtt nem volt példa.

Sajnos a háború rosszul alakult, a katonák fellázadtak, és végül meggyilkolták Mamaeát és Alexandert, véget vetve a Severus dinasztiának.

Ulpia SeverinaUlpia-Severina

Ulpia Severina Aurelian császár és tábornok hitvese volt. Aureliant a saját katonái ölték meg 275-ben. Ulpiáról ezen kívül szinte semmi nem maradt fent. Csak szobrok és pénzérmék révén tudunk a létezéséről, ezek azonban azt sugallják, hogy férje halála után rövid ideig – Tacitus színrelépéséig – ő volt az uralkodó. Ha ez igaz, ő volt az első nő, aki saját jogán uralkodott a Római Birodalom felett.

Pulkheria keletrómai császárnéAelia-Pulcheria

Aelia Pulkheria csodagyerek volt, aki 15 évesen kikiáltotta magát a nála mindössze két évvel fiatalabb öccse régensévé. Az elkövetkező negyven évben kemény kézzel őrizte hatalmát. Hogy megerősítse pozícióját, szüzességet fogadott, és köztiszteletet vívott ki vallásosságával.

Sajnos azonban rosszra fordultak a dolgok, miután az öccse 450-ben elhunyt. Bár mindenki tudta, hogy ő tartja kezében a birodalmat, a közvélemény hallani sem akart róla, hogy hivatalosan egy nő üljön a trónon. Végül Aelia házasságot kötött Marcian szenátorral, aki társuralkodója lett, miután a férfi a nyilvánosság előtt elfogadta, hogy soha nem lesz köztük szexuális kapcsolat.

Galla PlacidiaGalla-Placidia

Theodosius császár lánya, Galla Placidia a Nyugati Birodalom hanyatlása idején élt. Fiatal nőként azzal bizonyította kérlelhetetlenségét, hogy jóváhagyta annak a nőnek a kivégzését, aki fölnevelte. Néhány évvel később a vizigótok feldúlták Rómát, és magukkal hurcolták Placidiát. Váltságdíjat követeltek érte, ám a lány bátyja, Honorius császár nem volt hajlandó fizetni. Így a vizigótok mintegy hat éven át mindenhová magukkal hurcolták Placidiát.

414-ben Placidia feleségül ment az ifjú vizigót királyhoz, Athauflhoz. Az ifjú férj egy éven belül gyilkosság áldozata lett. Placidia visszatért Rómában, ahol nőül ment Constantinus császárhoz, akinek halála után Placidia a fiát ültette trónra, és 14 évig uralkodott helyette, mint régens.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk