hirdetés

MÚLT
A Rovatból
hirdetés

10 híres arc, akit 3D-ben rekonstruáltak

Milyen lehetett III. Richard, Shakespeare, Tutankhamon vagy éppen Kleopátra húga? Most egy érdekes módszer megmutatta, nézzétek!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. november 20.

hirdetés

A korabeli festmények megközelítően jól adják vissza híres történelmi személyiségek arcvonásait, de kevesebbet kell a fantáziánkra bíznunk, ha 3D modelleken is megtekinthetjük őket. Az igazságügyben régóta használják azt a módszert, hogy csontváz alapján rekonstruálják gyilkosságok áldozatainak arcát, most híres történelmi alakokkal is megtették.

III. Richárd

A híres-hírhedt angol király, III. Richárd csontvázára nemrég bukkantak rá egy leicesteri parkoló alatt. Itt temették el sietve 1485-ben, egy csata után. A rekonstrukció egy fiatal, mindössze 32 éves férfi kedves, barátságos arcát mutatja, ami szöges ellentétben áll Shakespeare és más szerzők gyermekgyilkos szörnyeteg ábrázolásával. Az írók egy valamit eltaláltak: a csontváz gerincferdülésről árulkodik, tehát Richárd többször is emlegetett púpja valószínűleg létezett.

richardIII

hirdetés

Kopernikusz

Nikolausz Kopernikusz, aki cáfolta azt a nézetet, miszerint a Nap forog a Föld körül, 70 éves korában hunyt el 1543-ban. A csontvázát egy lengyel templomban találták meg, és DNS vizsgálattal állapították meg a kilétét (Kopernikusz néhány hajszálát korábban egy könyvben fedezték fel). A rekonstrukció során különös figyelmet fordítottak a tudós törött orrára, és a szeme felett található sebhelyre. Ki gondolta volna, hogy a Csillagászat Atyja leginkább egy amerikai színészre, a Babe-ből is ismert James Cromwellre hasonlít?

copernikus

Bach

Johann Sebastian Bach mellszobrának másolatai évszázadokon keresztül díszítették a zeneszerető polgárok lakásait, de a német zeneszerző életében mindössze egy alkalommal állt modellt. Arcának rekonstrukcióját koponyájának bronznyomata alapján készítették el. A vastag nyak, a bulldogharapás és a bozontos szemöldök stimmelnek, csak nehéz összevetni őket A Tamás templom karnagya című életrajzi regény jóképű, markáns alakjával.

bach_0

Shakespeare

Shakespeare feladja a leckét: senki sem biztos semmiben. Milyen színű volt a haja? A férfiakat vagy a nőket szerette, netán mindkettőt? Hogyan írta a nevét? Szerette a feleségét? Sokan abban is kételkednek, hogy ő maga írta a drámáit. Így a Németországban talált halotti maszk alapján rekonstruált arc sem feltétlenül tökéletes. De hát ha Shakespeare, akkor intrika… A jelek szerint szomorú, melankolikus tekintetű férfi volt, aki rákban szenvedett.

shakespeare_7

Dante

Talán mert az Isteni Színjáték többnyire a bűnök förtelmességével foglalkozik, Dantét is visszataszító alakként ábrázolták: hegyes állal, kidülledő szemmel és hatalmas, horgas orral. A rekonstrukcióhoz az 1921-ben mért adatokat vették alapul – ezen kívül Dante koponyáját soha nem vették ki a kriptából. Az elkészült modell egy jóval vonzóbb férfit mutat, az álla kerekebb, a szeme mélyen ülőbb és az orra is kisebb. Jó arcnak tűnik.

dante_reconstruction

IV. Henrik

IV. Henrik francia uralkodó mumifikálódott feje a forradalom után eltűnt, csak néhány évvel ezelőtt találták meg egy adóellenőr padlásán. Kortársai szerették Henriket, kivéve a szigorú katolikusokat, ők gyilkoltatták meg 1610-ben. A nehéz éveket maga mögött tudó király idősnek tűnik az 56 évéhez, de a szeme ravaszul csillog. A modell egyetlen dolgot azonban képtelen visszaadni: a király bűzét. A korabeli leírások szerint Henriknek fokhagyma, hónalj és lábszaga volt.

henry

Kleopátra húga

Kleopátra annyira utálta féltestvérét, Arszinoét, hogy kirángatta Artemisz templomából és meggyilkolta. Sírhelye alakjából és radiokarbonos kormeghatározásból majdnem biztos, hogy az ő sírját találták meg. A kistermetű lány ereiben európai és afrikai vér is csörgedezett. Bár a rekonstrukció eredménye kissé avatárszerű, ennél közelebb valószínűleg sohasem fogunk jutni Kleopátra külsejéhez.

cleopatrateso

Tutankhamon

Tutankhamon fáraó híres szarkofágja bejárta a világot, erre a fiatalembernek nem volt lehetősége. Múmiájának rekonstrukciója egy kiálló fogú, csapott állú, finom orrú tinédzsert mutat, akinek fura alakú koponyája felülről súrolja a normális határt. Apjának, Ekhnatonnak hasonló alakú feje volt, tehát örökölte. A fiút törött lábbal temették el, tehát valószínűleg vagy lóról eshetett le, vagy kizuhant egy szekérből.

tuten

Szent Miklós – "a télapó"

Szent Miklós maradványait állítólag Olaszországban, Bariban őrzik 1087 óta, akkor lopták el a törököktől. A rekonstrukcióhoz a koponya méreteit vették alapul. Eszerint Szent Miklós alacsony volt, alig 167 cm, hatalmas fejjel, szögletes állal, és erős nyakizmokkal. Az orra eltörött, mintha valaki bevert volna neki. Ez nem állhat messze az igazságtól, a korabeli leírások szerint a Télapónak igen heves természete volt.

stmiklos

Nofretete

Ő lenne? Az egyiptológusok ritkán egyeznek meg bármiben is. Egy Joann Fletcher nevű régész azonban nyomatékosan állítja, hogy egy lezárt kriptából előkerült múmia a királynőé. Két brit törvényszéki orvosszakértő nem tudta, kinek a koponyájával dolgoznak, és a fenti modellt állították elő, amely igen csak hasonlít a királynő híres mellszobrára. Egy dolog biztos: hosszú nyakával, vékony csontozatával és telt ajkával igazi szépség lehetett, akárki is volt az.

neff

Forrás: mentalfloss.com

Ha neked is tetszenek a képek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk