hirdetés

Agyagasi-Sandor-Karantennaplo.jpg

Megindító fotókat díjaztak a Habitat for Humanity Magyarország Hon-vágy 2020 fotópályázatán

A pályázat tematikájával a szervezők szerettek volna rámutatni arra, hogy a koronavírus-járvány miatt most igazán láthatóvá vált, mekkora jelentősége van a biztos és méltó otthonnak.
Címkép: Agyagási Sándor - szmo.hu
2020. október 06.hirdetés

Hétfőn este, a lakhatási világnapon tartotta a Habitat for Humanity Magyarország Hon-vágy 2020 fotópályázatának díjátadóját. Az idén harmadik alkalommal meghirdetett pályázatra ezúttal olyan fotókat és fotósorozatokat vártak, amelyek az otthonmaradás új kihívásaira, valamint azokra az élethelyzetekre fókuszálnak, amelyek a biztos otthont vagy annak hiányát jelenítik meg.

A Habitat Éves lakhatási jelentésének bemutatójával egybekötött online díjátadón a szervezet munkatársai elmondták: a pályázat tematikájával szerettek volna rámutatni, hogy a koronavírus-járvány miatt most igazán láthatóvá vált, mekkora a jelentősége a biztos és méltó otthonnak.

„Most különösen nem szabad megfeledkeznünk azokról, akik lakhatási problémákkal küzdenek, mivel az ő bizonytalanságukat csak növelte ez az új, kiszámíthatatlan helyzet.”

– hangsúlyozta Dobos Balázs és Kiss Eszter, a pályázat szervezői.

hirdetés

A zsűri – Sebestyén László fotóművész és a Phoo.hu kortárs fotográfiai magazin alapító főszerkesztője, valamint Farkas Boglárka kommunikációs szakember – a Habitat csapata által közösen előválogatott képekből négy pályaművet díjazott.

A pályázat fődíját Agyagási Sándor Karanténnapló című, ötrészes fotósorozata nyerte el. A második helyezést Peresztegi Hanna Digitális tanulás című fotójának ítélték. A harmadik díjat pedig Roppantó Krisztián kapta Karantén vége című fotójával. A szakmai különdíjat a zsűri Nagy Zsófiának ajánlotta fel ötrészes fotósorozatáért.

Agyagási Sándor: Karanténnapló
Agyagási Sándor: Karanténnapló
Agyagási Sándor: Karanténnapló
Agyagási Sándor: Karanténnapló
Agyagási Sándor: Karanténnapló

„A 2020 márciusában bevezetett kijárási korlátozás ideje alatt kezdtem el családomat fényképezni, egy olyan új és különleges helyzetben, amikor a külvilággal való kapcsolattartás jelentősen korlátozott volt, a személyes szféra hiánya pedig folyamatos kihívást jelentett mindannyiunk számára” - nyilatkozta fotósorozatáról Agyagási Sándor, a verseny első helyezettje.

A többi díjazott fotó a következő oldalon látható:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rabeya.jpg

Elvégezték a koponyarekonstrukciós műtétet a magyar orvosok a szétválasztott bangladesi ikerpár egyikén

Bangladesben operálták meg Rabeyát.
MTI - szmo.hu
2020. október 27.hirdetés

A nyár óta halasztott műtétet Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője, Pataki Gergely, a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és Csapody Marcell, az aneszteziológusok vezetője irányította és végezte. A család és a gyermekek állapotának felméréséért, jövőjük további megszervezéséért és a kinti orvosokkal történő konzultációért Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus is felel.

Rabeya a műtét előtt aktív volt, sokat tanult, beszélt és játszott. Jelenleg állapota stabil, de később szövődmények lehetnek.

Az ikerpár másik tagjának, Rukayának - aki a végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzést kapott - az állapota a vártnál jobb. A rehabilitációja szintén magyar vezetéssel történik. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog, de beszélni nem tud.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szükségük, ezeket Dakkában Pataki Gergely vezetésével fogja végezni az alapítvány.

hirdetés

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével, 2018-ban Dakkában. A második - plasztikai sebészeti - fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Csókay András vezetésével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
repulo.jpg

Saját építésű repülőgépével döntött világrekordot a veszprémi pilóta

A cél érdekében még le is fogyott. Azt tervezi, hogy további rekordokat döntene meg a különleges gépével, amin számos korszerű berendezés van, még egy speciális mentőernyővel is felszerelték.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 01.hirdetés

Világrekordot döntött saját építésű repülőgépével a veszprémi pilóta.

Dolhai Krisztián, egy felszállással 1036 kilométert tett meg az Altus nevű repülőjével, 155 km-es átlagsebességgel, túlszárnyalva ezzel a korábbi csúcsot.

A rekorddöntéshez több dolgot is kivettek a gépből és maga a pilóta is lefogyott a cél érdekében tíz kilót. A repülés hat órán át tartott és 45 liter üzemanyagot használtak el.

Az ultrakönnyű gép alig 300 kilós, ketten férnek el benne. A legkorszerűbb berendezésekkel van ellátva és még - baj esetére - egy mentőernyővel is felszerelték, amely a gépet képes biztonságosan a földre vinni.

Tervezője azt mondja, még több rekordot akar megdönteni és versenyezni is szeretne vele. De tud a géppel utazni és vitorlázórepülni is.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Preparations-to-Be-Together-fo-an-Unknown-Period-of-Time.jpg

Fődíjat nyert Chicagóban Horvát Lili filmje

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje nyerte az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának fődíját, a Gold Hugót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 24.hirdetés

Az idén 56. alkalommal megrendezett, patinás Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál pénteki záróünnepségén Gold Hugo díjat kapott a korábban Velencében és Torontóban is sikerrel szereplő Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. A valóság és képzelet határán játszódó romantikus dráma a New Directors versenyprogram fődíját hozta el.

„Magával ragadó, lebilincselő szerelmi történetéért, melyben két idegsebész agyának, lelkének rejtelmein keresztül a szerelem, a megszállottság és az őrület között húzódó vékony határvonalakat vizsgálja. Egy nő őszinte, empatikus ábrázolásáért, Stork Natasa elragadó előadásában. Gazdag, mély színeiért, finom képkivágásaiért, időtlen képi stílusáért, melyet kiemel a 35 mm-es filmnyersanyag használata”

- áll a zsűri indoklásában.

Horvát Lili a díj átvételekor kifejezte reményét, hogy a chicagói fesztivál rangos díja talán segíti majd a filmet abban, hogy megtalálja útját az amerikai közönséghez.

A filmet egy héttel korábban az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon Fipresci-díjjal tüntette ki a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a film főszereplőjét, Stork Natasát jutalmazták a legjobb színésznő díjával. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre fesztiválkörútja Ázsia nagy presztízsű nemzetközi filmes rendezvényén, a puszani fesztiválon folytatódik, majd Thesszalonikiben, Denverben és Valladolidban is látható lesz.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
aranybirodalom.png

Szász Attila filmje nyerte a fődíjat a Balkán Panoráma Filmfesztiválon

A Kerekes Vica, Szabó Kimmel Tamás és Molnár Levente főszereplésével készült magyar alkotást korábban Várnában és Pármában is díjazták nemzetközi seregszemlék.
MTI - szmo.hu
2020. október 22.hirdetés

Szász Attila Apró mesék című filmje hozta el a fődíjat a törökországi izmirben rendezett Balkán Panoráma Filmfesztiválról. A díjat szerda este ítélték oda a magyar filmnek. A Kerekes Vica, Szabó Kimmel Tamás és Molnár Levente főszereplésével készült magyar alkotást korábban Várnában és Pármában is díjazták nemzetközi seregszemlék - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az Apró mesék közvetlenül a 2. világháború után játszódik, és főszereplője egy szélhámos, aki megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből.

Amikor pedig főszereplőnknek emiatt menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben a férfi a háborús démonaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

A 2019-ben bemutatott mozifilm Köbli Norbert forgatókönyvéből készült, operatőre Nagy András, zeneszerzője pedig Pacsay Attila és Parádi Gergely voltak. Az Apró mesék a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel.

Az Apró meséket számos fesztivál hívta meg programjába, Várnából a zsűri különdíját, Pármából a legjobb filmzenéért járó fődíjat és a legjobb film díját is elhozta. Szász Attila a díjnyertes Apró mesék mellett más sikeres filmet is készített már, többek között a Félvilág és az Örök tél című alkotásokat is ő jegyzi.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET: