hirdetés

szem.jpg

Magyar tudósok sikere: működő emberi retinát hoztak létre laboratóriumi körülmények között

A kutatás eredményei előre vetítik, hogy a jövőben akár a személyre szabott terápia kidolgozása is lehetővé válhat a betegek számára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 06.hirdetés

A Cell című tudományos lapban jelent meg publikáció arról, hogy a dr. Roska Botond vezette kutatócsoportnak

sikerült mesterségesen olyan retinát létrehoznia, mely az egészséges felnőtt ember szervének megfelelően funkcionál.

Az ún. retina organoid segítségével a későbbiekben személyre szabott, látást érintő terápiák is elérhetővé válhatnak. A publikáció a Semmelweis Egyetem kutatóinak hozzájárulásával születhetett meg - írja a írja a Semmelweis.hu.

A szemben található retina a fény érzékeléséért és a vizuális információk feldolgozásának kezdeti lépéseiért felelős idegszövet. Az emberi retina vizsgálatát nagyban nehezíti a szövet érzékenysége, mert a testből eltávolítva néhány percen belül visszafordíthatatlan károsodást szenved. A dr. Roska Botond által vezetett Institute of Molecular and Clinical Ophthalmology Basel munkatársainak most sikerült perifériás szövetből mesterségesen olyan fényérzékeny retina organoidot létrehozni, amelynek tulajdonságai gyakorlatilag megfelelnek az egészséges felnőtt emberi retina tulajdonságainak.

A kutatóknak emellett a világon elsőként sikerült szervdonorokból származó izolált emberi retinán elektrofiziológiai módszerekkel fényválaszt mérni, ami közelebb vihet a szerv működésének megértéséhez. A szervdonációból származó és a mesterségesen növesztett retinaszövet a sejtek génaktivitás mintázata alapján is nagyfokú egyezést mutatott, sőt, sikerült több genetikai eredetű szemészeti betegség esetén az adott kórkép kialakulásában kulcsfontosságú sejttípust is azonosítani.

hirdetés

A felfedezést több éves kutatás előzte meg, melyben többek között a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Retina Laboratóriuma is részt vett. Dr. Szabó Arnold, a laboratórium vezetője, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanársegédje dr. Kusnyerik Ákossal, az egyetem Szemészeti Klinikájának tudományos munkatársával együtt közreműködőként szerepel a cikk szerzői között. Dr. Szabó Arnold szerint

a kutatás eredményei előre vetítik, hogy a jövőben akár a személyre szabott terápia kidolgozása is lehetővé válhat a betegek számára,

hiszen a beteg sejtjeiből növesztett organoid tulajdonságai a betegre jellemző betegséget is hordozzák, így a szövettenyészetben növesztett mesterséges retina szöveten a terápiás eljárások hatásai közvetlenül vizsgálhatóvá válnak.

Fotó: illusztráció, forrása: Pixabay


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
rabeya.jpg

Elvégezték a koponyarekonstrukciós műtétet a magyar orvosok a szétválasztott bangladesi ikerpár egyikén

Bangladesben operálták meg Rabeyát.
MTI - szmo.hu
2020. október 27.hirdetés

A nyár óta halasztott műtétet Csókay András, az Operation Freedom idegsebészcsapatának vezetője, Pataki Gergely, a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és Csapody Marcell, az aneszteziológusok vezetője irányította és végezte. A család és a gyermekek állapotának felméréséért, jövőjük további megszervezéséért és a kinti orvosokkal történő konzultációért Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus is felel.

Rabeya a műtét előtt aktív volt, sokat tanult, beszélt és játszott. Jelenleg állapota stabil, de később szövődmények lehetnek.

Az ikerpár másik tagjának, Rukayának - aki a végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzést kapott - az állapota a vártnál jobb. A rehabilitációja szintén magyar vezetéssel történik. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog, de beszélni nem tud.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szükségük, ezeket Dakkában Pataki Gergely vezetésével fogja végezni az alapítvány.

hirdetés

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével, 2018-ban Dakkában. A második - plasztikai sebészeti - fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével. Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Csókay András vezetésével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
repulo.jpg

Saját építésű repülőgépével döntött világrekordot a veszprémi pilóta

A cél érdekében még le is fogyott. Azt tervezi, hogy további rekordokat döntene meg a különleges gépével, amin számos korszerű berendezés van, még egy speciális mentőernyővel is felszerelték.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 01.hirdetés

Világrekordot döntött saját építésű repülőgépével a veszprémi pilóta.

Dolhai Krisztián, egy felszállással 1036 kilométert tett meg az Altus nevű repülőjével, 155 km-es átlagsebességgel, túlszárnyalva ezzel a korábbi csúcsot.

A rekorddöntéshez több dolgot is kivettek a gépből és maga a pilóta is lefogyott a cél érdekében tíz kilót. A repülés hat órán át tartott és 45 liter üzemanyagot használtak el.

Az ultrakönnyű gép alig 300 kilós, ketten férnek el benne. A legkorszerűbb berendezésekkel van ellátva és még - baj esetére - egy mentőernyővel is felszerelték, amely a gépet képes biztonságosan a földre vinni.

Tervezője azt mondja, még több rekordot akar megdönteni és versenyezni is szeretne vele. De tud a géppel utazni és vitorlázórepülni is.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Preparations-to-Be-Together-fo-an-Unknown-Period-of-Time.jpg

Fődíjat nyert Chicagóban Horvát Lili filmje

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje nyerte az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának fődíját, a Gold Hugót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 24.hirdetés

Az idén 56. alkalommal megrendezett, patinás Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál pénteki záróünnepségén Gold Hugo díjat kapott a korábban Velencében és Torontóban is sikerrel szereplő Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre. A valóság és képzelet határán játszódó romantikus dráma a New Directors versenyprogram fődíját hozta el.

„Magával ragadó, lebilincselő szerelmi történetéért, melyben két idegsebész agyának, lelkének rejtelmein keresztül a szerelem, a megszállottság és az őrület között húzódó vékony határvonalakat vizsgálja. Egy nő őszinte, empatikus ábrázolásáért, Stork Natasa elragadó előadásában. Gazdag, mély színeiért, finom képkivágásaiért, időtlen képi stílusáért, melyet kiemel a 35 mm-es filmnyersanyag használata”

- áll a zsűri indoklásában.

Horvát Lili a díj átvételekor kifejezte reményét, hogy a chicagói fesztivál rangos díja talán segíti majd a filmet abban, hogy megtalálja útját az amerikai közönséghez.

A filmet egy héttel korábban az A-kategóriás Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon Fipresci-díjjal tüntette ki a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége, az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon pedig a film főszereplőjét, Stork Natasát jutalmazták a legjobb színésznő díjával. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre fesztiválkörútja Ázsia nagy presztízsű nemzetközi filmes rendezvényén, a puszani fesztiválon folytatódik, majd Thesszalonikiben, Denverben és Valladolidban is látható lesz.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
aranybirodalom.png

Szász Attila filmje nyerte a fődíjat a Balkán Panoráma Filmfesztiválon

A Kerekes Vica, Szabó Kimmel Tamás és Molnár Levente főszereplésével készült magyar alkotást korábban Várnában és Pármában is díjazták nemzetközi seregszemlék.
MTI - szmo.hu
2020. október 22.hirdetés

Szász Attila Apró mesék című filmje hozta el a fődíjat a törökországi izmirben rendezett Balkán Panoráma Filmfesztiválról. A díjat szerda este ítélték oda a magyar filmnek. A Kerekes Vica, Szabó Kimmel Tamás és Molnár Levente főszereplésével készült magyar alkotást korábban Várnában és Pármában is díjazták nemzetközi seregszemlék - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az Apró mesék közvetlenül a 2. világháború után játszódik, és főszereplője egy szélhámos, aki megpróbál hasznot húzni ezekből a zavaros időkből.

Amikor pedig főszereplőnknek emiatt menekülnie kell Pestről, egy titokzatos nő és a fia nyújt számára menedéket az erdő mélyén. Miközben a férfi a háborús démonaival viaskodik, szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik a nővel, akinek a férje bármelyik nap hazatérhet a frontról.

A 2019-ben bemutatott mozifilm Köbli Norbert forgatókönyvéből készült, operatőre Nagy András, zeneszerzője pedig Pacsay Attila és Parádi Gergely voltak. Az Apró mesék a Film Positive gyártásában készült, producere Lajos Tamás, társproducere Köves Ábel.

Az Apró meséket számos fesztivál hívta meg programjába, Várnából a zsűri különdíját, Pármából a legjobb filmzenéért járó fődíjat és a legjobb film díját is elhozta. Szász Attila a díjnyertes Apró mesék mellett más sikeres filmet is készített már, többek között a Félvilág és az Örök tél című alkotásokat is ő jegyzi.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET: