KULT
A Rovatból
hirdetés

Zámbó Krisztián kiesett

Hát ezt is megértük: lezárult egy korszak tegnap az X-Faktorban. A legvitatottabb versenyző, Zámbó Krisztián búcsúzott. Saját bevallása szerint megkönnyebbült, hogy kiesett a versenyből.

Link másolása

Hát ezt is megértük: lezárult egy korszak tegnap az X-Faktorban. A legvitatottabb versenyző, Zámbó Krisztián búcsúzott. Saját bevallása szerint megkönnyebbült, hogy kiesett a versenyből.

Fróna Ivett cikke, Fotó: RTL Klub

Az este szólóban és duettben is bizonyítaniuk kellett a versenyzőknek. Az egyéni produkciókat Stone nyitotta. A bambi-dal rockosított verziójával egy kifejezetten mű megőrülést produkált a színpadon. Volt minden: nem létező hajrázás military szerkóban, dőlt a mikrofonállvány, sőt még egy babos kendő is előkerült valahonnan, Nagy Feróra tekintettel. Összegezve a háttérben futó montázsok viccesebbek és érdekesebbek voltak, mint a kőszikla próbálkozásai.

A mentorok inkább paródiának fogták fel, mintsem komoly produkcióként. Geszti szerint meglepő és mulatságos volt, jót röhögött rajta, Maleknak testen kívüli élménye volt, ami a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy szívesebben lett volna máshol, mint, hogy ezt hallgassa. Ferónak tetszett, mivel részben róla szólt a dolog. Ildikó szerint pedig jó kis show volt.

Csobot Adél kisfilmjéből megtudhattátok, hogyan fejlesszük a rekeszizmainkat egy benzincsővel és ping pong labdával, valamint, hogyan énekeljünk parafadugóval a szánkban. Végre nem ugrált fel-alá a színpadon, hanem leültették egy bárszékre, mögé tettek egy zenekart (akik ismételten kamuztak) és majdnem végig kibírta, hogy egy helyben végigénekelje a Spice Girls: Mama című számát, kicsit hamisan ugyan.

Ismét felnőtt nőnek öltöztették Adélt és ez a zsűrinek is tetszett. Ildikó kiemelte, hogy jól áll neki ez a stílus, de a hangi kisiklásokra felhívta a figyelmét. Péter szerint a „cicafülnek” jobban kell énekelni, mindenesetre bájából mit sem veszített. Miklós az áradó szeretetet emelte ki, Feró pedig mintha átaludta volna a produkciót, ugyanis gyanúsan nem értékelte azt, csupán egy tündéri jelzőre futotta.

Oláh Gergő nagy fába vágta a fejszéjét. Amikor felcsendült a Szállj fel magasra első pár taktusa, izgulhattunk, hiszen ez egy nehéz dal és sokaknak beletört már a bicskája. Ennek ellenére átéléssel énekelte végig és külön dicséret azért, mert továbbgondolták a nótát, és egy gospel kórus is becsatlakozott pár perc erejéig. A dinamika is rendben volt. Malek szerint nagyon szép volt és a Michael Jackson-os feldolgozás nem vont le a dal értékéből. Ildi és Feró egyetértettek abban, hogy jó, hogy nem próbálta leutánozni az eredeti számot, és Gergő változata megmaradt egy imának - ami eredetileg is. Sőt, a nemzet csótánya még azt is megkockáztatta, hogy jobb volt, mint a Piramis. Péter pedig három (bruttó két) szóval jellemezte: szeretet, szabadság, zene.

Zámbó Krisztián metafizikusnál járt a kisfilmjében (jelentsen a szó bármit is), hogy segítsen feldolgozni azt a nagy nyomást, amit a média és a sok rosszakarója gyakorol rá. Elthon John: Sorry seems to be című dalát darabolta fel a színpadon, borzalmas angol kiejtéssel. Péter szerint fénytelen volt és pontatlan, Malek a jobb pillanatok közé sorolta, de megfogalmazta kritikáját is, miszerint két verseny zajlik: az egyikben Krisztán vív saját magával, a másikban pedig a többiek küzdenek. Ferónak drámai volt a produkció és érezte, hogy Krisztián félt a magas részektől, szerinte ez hallatszott is. Ildikó áradozott a gyönyörű hangszínéről és hozzátette: látja, hogy Krisztián küzd önmagával.

Antal Timi a múlt heti lehengerlő, érzelmes produkciója után egy pörgős Jessie J számot választott és ez is jól állt neki. Egy hatalmas villámmal a fülében generálta a feszültséget és igazi showt varázsolt a színpadra. Ildikó örült, hogy végre kijött a „koszos kis Timike”, Feró is elismerte, hogy művésszé avanzsált, Gesztitől pedig a „gömbvillám” minősítést kapta, és ezúttal pont annyi volt, amennyi kellett.

Szabó Dávid egy rettenetes zakóban állt színpadra, ami olyan volt, mintha fából eszkábálták volna össze. A dalválasztás azonban telitalálat volt. Bryan Adams igazán jól állt a srácnak és ezúttal nem volt se tánc, se zihálva éneklés végre. Egy szál mikrofonállvánnyal megváltotta a világot. A mentorok is elégedettek voltak: Feró bosszút akart állni a kiesett Like-ért de elakadt a szava, miközben hallgatta a produkciót. Malek azért helyenként darabosnak érezte, Keresztes szerint pedig jót tett Dávidnak a párbaj. Természetesen mentora "lelki céltáblájába" is betalált Dávid, méghozzá a közepébe.

Ezután a duettek következtek, Antal Timi és Szabó Dávid kezdte a sort. Maroon 5 és Christina Aguilera: Moves like Jagger című slágerét próbálták utánozni, mind megjelenésben, mind pedig hangilag, és elmondható, hogy jól oldották meg. Együtt mozogtak, nem volt versengés egyikükben sem. Feró szerint önálló show-ként is megállta volna a helyét, Ildikó a harmóniát emelte ki, Malek és Geszti pedig büszke mentorapaként nyugtázta, hogy jobban sikerült mint a próbán.

Másodikként Zámbó Krisztián és Stone kettőse bizonyíthatott . "Feketén a hófehér" szerelésük sok mindent elmondott a kapcsolatukról, hiszen többször is volt már konfliktus közöttük. Ahogy várható volt, sokszor elvitték egymást az erdőbe hangilag, erőltetett és darabos lett a végeredmény. A mentorok mégis kegyesek voltak, dicsérték az őszinteséget és a helyes jelző is előkerült. Geszti a „terminátor és alien” párharcaként értelmezte a duettet. Ildikó pedig örült neki, hogy Stone támaszként állt Krisztián mellett. Az ifjabb Zámbó egy kis Stone-figura beszerzését is tervbe vette a további jó szereplések miatt.

Végére maradt a hab a tortán. Illetve ez már a cseresznye volt a hab tetején. :) Oláh Gergő és Csobot Adél felrázta a hangulatot és teljesen elfeledtette a „terminátor meg az alien” lapos produkcióját. Michael Jackson: The way you make me feel című számára hatalmasat bulizott az egész stúdió. Szuper koreográfia, jó hang és energia. Dögös volt az egész, és kiválóan érzékeltették a férfi-nő közti macska-egér játékot. A mentorok kis híján táncra perdültek, Ildikót úgy kellett visszafogni, hogy ne rontson be a színpadra tombolni, Feró szerint a legjobb duett az övék volt, Malek hatványozott erőt érzett, Geszti Péter pedig szeretett volna Oláh Gergő lenni. Közös produkcióra is futotta az adásidőből és a versenyzők energiájából. Tolvai Renáta és Rácz Gergő: Ez még csak a kezdet című dalát adák elő levezetésként a névsorolvasás előtt.

A végére Stone és Zámbó Krisztián maradt, így ismét Keresztes Ildikó mentoráltjai küzdöttek egymással, annak ellenére, hogy Ildikó a műsor elején elmondta, hogy a nézők szeretik a versenyzőit. Stone egy saját dallal állt ki, amit hitelesen és jól énekelt el, az ifjabb Zámbó pedig egy olcsó és hatásvadász utolsó húzásként egy Jimmy-dalt, a Még nem veszíthetek-et énekelte el, a Bukott diákhoz hasonlóan, jól. A mentorok, bár legjobbjaként ítélték meg párbajdalát, Krisztiánt küldték haza. Geszti és Malek is kiemelte, hogy eddig hozta el a nézők szeretete, de a tudása már nem elég, hogy folytassa a műsort. Ildikónak már nyilatkoznia sem kellett, mivel az előtte szóló 3 mentortársa régóta arra várt, hogy kiejthesse Zámbó juniort és így nem volt kérdőjel.

Érdekes volt látni, ahogy Krisztián megkönnyebbült a döntés után, mert így talán elhallgatnak majd a szitkozódó hangok. A finálé napján egyébként bárki beszólhat az énekeseknek, hiszen a délelőtti műsorban, az „X-Faktor napon” egy talk showt is rendeznek a rajongók és a kritikus tömeg számára. Jelentkezni az X-Faktor oldalán tudtok.

Ha izgalmasnak találtad ezt az adást, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: