/kult/varos-a-hegyen-boston-sotet-arcat-mutatja-be-ben-affleck-uj-sorozata/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Város a hegyen: Boston sötét arcát mutatja be Ben Affleck új sorozata

Ütősen indult a Showtime sorozata, amit Ben Affleck és Matt Damon együtt készítettek. A főszerepben Kevin Bacon, akit talán még soha nem láttunk ilyen jónak.

Link másolása

hirdetés

Ben Affleck olyan ötlettel állt elő, ami nem meglepő a pályáját ismerve. Egy krimisorozattal, aminek a középpontjában a kilencvenes évek Bostonja áll. Afflecket ugye nemcsak színészként ismerjük, sőt, első nagy elismerését, forgatókönyvírói Oscar-díját az épp szintén Bostonban játszódó és ott is forgatott Good Will Huntingért kapta Matt Damonnal közösen. Érdemes egy pillantást vetni rendezői filmográfiájára: 2007-es első nagyjátékfilmje, a Hideg nyomon egyértelműen megmutatta, hogy talán több a direktori zseni benne, mint a filmszínészi, és hogy egyértelmű a vonzalma a bűn és a társadalomkritika iránt.

Mivel Affleck maga is Boston Cambridge nevű elővárosában nőtt fel - akárcsak Damon, akivel tinédzser koruk óta a legjobb barátok - , a város pedig kedvelt helyszíne volt a filmtörténet komoly bűnügyi klasszikusainak - elég csak Scorsesére gondolni -, ezért evidens volt, hogy valamikor Affleck is elkészíti majd a maga bostoni bűnfilmjét, ami a 2010-es Tolvajok városa lett. 2012-ben az Argo-akcióban is megtörtént esetet dolgozott fel, és akárcsak korábbi munkáiban, itt is a dráma oldaláról közelített, így meg is lett az eredménye a történet iránti alázatnak és alaposságnak, hiszen három Oscar-díjjal is jutalmazta az Amerikai Filmakadémia. A 2016-os Az éjszaka törvényében ő maga volt a főszereplő, hősei pedig ismét bostoni gengszterek. Ez volt az utolsó nagyjátékfilmje, a Város a hegyen pedig aktuális nagy projektje, melynek Matt Damonnal együtt ők az executive producerei.

A Showtime égisze alatt készült sorozat első részében egyelőre felrakták az alapokat az alkotók, és amit eddig láttunk, nagyon ígéretesnek tűnik.

Afflecknek valamiért a mániája az álarcos rablás, hiszen ugyanaz a típusú para pénzrablás jelenik meg a Város a hegyenben is, amitől már a Tolvajok városában is rémálmaink lehettek.

Egy ír családi "vállalkozás" csinálja a balhékat, ám a nagy akciójuk során a pilotban kapásból lelőnek három embert. Ezt az ügyet kapja meg nagy örömére a fekete államügyész, Decourcy Ward (Aldis Hodge), aki szeretné porig rombolni azt a Bostont, amit a bűnözés melegágyaként ismert mindenki a kilencvenes években.

hirdetés

A sztori valós alapokon nyugszik, a bandaháborúk és az elszabadult bűnözés, bankrablások korát élte Boston a kilencvenes években, amit a város új megközelítéssel próbált megoldani, és sikerrel is járt - ez volt az úgynevezett "bostoni csoda". A város régi "értékrendjét" Kevin Bacon figurája képviseli, aki egy kokózó, alkoholista FBI-ügynök, Jackie Rohr. Rohrnak családja van, de ez nem akadályozza meg abban, hogy félrekeféljen, és bár a törvény oldalán áll, ez nem akadályozza meg abban, hogy folyamatosan etikátlan eszközökhöz nyúljon céljai eléréséhez. Akit kell, megken, akit kell, megfenyeget, mégis eljön a pillanat, hogy a két, egymást irritáló figura egy oldalra kerül, és összeállnak, hogy ki-ki a maga érdekei miatt igazságot szolgáltasson az ominózus ügyben.

Az első rész alapján az derült ki, hogy a sorozat életszagú, hiteles és lélektanilag ambiciózus lesz. Bacon és Hodge alakítása lehengerlő - különösen az előbbié, bár neki hálásabb a szerepe, és végre egy figura, amivel az örök mellékszereplő megmutathatja, mekkora színész -, a képi világ igényesen realisztikus, a történet pedig, én arra tippelek, szép lassan be fog indulni és ha a dramaturgia a jelek szerint halad, elér majd egy komoly drámai és feszültségbeli klimaxra. Aki szerette a Drót című kultikus bűnügyi sorozatot, az biztosan a Város a hegyent is bírni fogja, különösen azért, mert a bűnnel, az erkölcsi világnézettel és általában, az emberséggel kapcsolatban elég sok az aktuális - és mindig aktuális - áthallása.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk