KULT
A Rovatból
hirdetés

Új korszakot kezd Petruska: nyolc év után először áll színpadra zenekarral

Már meg is jelent az első dal a kibővült felállással, amit mostantól koncerteken is láthat-hallhat a közönség. Interjú.
Láng Dávid - szmo.hu
2018. október 25.


Link másolása

Petruska András 2010-ben kezdett szólókarrierbe, sokáig teljesen egyedül – vagyis inkább egyszemélyes zenekarként – járta az országot, az elmúlt években pedig a hegedűn és mandolinon játszó Temesvári Bence volt az állandó társa. Közben számos sikert elért, két nagylemezt adott ki, 2016-ban pedig a szélesebb közönség is megismerte a nevét A Dal című műsornak köszönhetően.

Jelenleg harmadik albumán dolgozik, ezzel párhuzamosan pedig úgy döntött, itt az ideje egy nagyobb váltásnak: mostantól basszusgitárossal és dobossal kiegészülve állnak színpadra.

Az új felállás bemutatkozó koncertje október 27-én lesz a B32 Galéria és Kultúrtérben, ennek apropóján beszélgettünk.

– Az eddigi próbák alapján hogy látod, könnyebb zenekarral játszani, mint egyedül (illetve duóban), vagy nehezebb?

– Nem összehasonlítható a kettő, másban könnyű és nehéz a két műfaj. Az egy szál gitárral való zenekarszerű megszólalás egy nagyon összetett fizikai-lelki egyensúlyt megkívánó dolog, én felelek a tempóért, a harmóniáért, és persze az showért is. A zenekarban a legfontosabb, hogy van kire támaszkodnom, lelki és zenei értelemben is, ugyanakkor többfelé is kell fókuszálnom.

– Mit vársz ettől a hangzásbeli megújuláson túl? Számítasz rá, hogy olyan helyeken is felléphetsz, csak mert van zenekar mögötted, ahová eddig egyes szervezők szemében kevés lehettél?

– Sokan jósolják nekem, hogy ezáltal több lehetőséget kapok, de valójában már a minimalista felállásban is megfordultunk a legnagyobb helyeken is.

A megújulásaim mindig is kizárólag a művészi célokból táplálkoztak, és eddig a piac is mindig arra reagált legjobban, amikor a vágyaimat követtem és őszinte lelkesedéssel alkottam valamit.

– Bencével már régóta együtt dolgozol. A másik két taggal könnyen összecsiszolódtatok?

– Igazság szerint a másik két taggal, Borbély Tamás basszusgitárossal és Egri Márton dobossal korábban dolgoztam más zenei projektekben, mint Bencével, noha korántsem annyit. Tomi és Marci felkérésében a döntő érv az volt, hogy az olyan fogalmakról, mint a könnyű összecsiszolódás, egyértelműen ők ketten jutottak eszembe. És mondanom sem kell, remek muzsikusok mindketten. Nagyon ráéreztek a dalaimban rejlő zenei lehetőségekre.

– A régebbiek közül melyik dalokat volt a legegyszerűbb, és mit a legnehezebb áthangszerelni zenekarra? Akadt olyan, amit egyáltalán nem sikerült?

– A korábbi dalaim legnagyobb részében ott van a dob és basszus, legfeljebb a gitáron lett az is eljátszva, a lemezeken pedig sok esetben valóban szerepel ez a két hangszer.

Olyan dalokat játsszunk együtt, amelyeknél indokolt a zenekari megszólalás. Igazából én magam is kíváncsi vagyok, hogy milyen hatása lesz ennek a nagyobb hangzásnak.

Van olyan dal, ahol én nem is a megszólalásban, hanem inkább a közösségi munka örömében érzek különbséget.

– Van-e esély rá, hogy a jövőben elektromos gitárral, torzítóval is fellépj?

– Igen, október 27-én...

– Szövegírás terén változott valamit a munkamódszered az első album óta? Továbbra is csak a vázlatot adod meg Babarci Bulcsúnak, vagy már vannak kiforrottabb ötleteid is magyar nyelven?

– Mivel 3 évünk volt megírni ezt a lemezt, több időnk jutott arra, hogy mélyebb, igazán izgalmas végeredmény szülessen. Nagyobb anyagból válogattunk, sokszor radikális újraírásokkal.

– Az új albumon Grecsó Krisztián is közreműködik. Hogy találtátok meg egymást és milyen a közös munka?

– Beck Zoli mutatott be minket egymásnak egy olyan projekt kapcsán, amit részben novemberben mutatunk be a Művészetek Palotájában.

Kezdettől fogva nagyon ráhangolódtunk egymásra, Krisztián művei engem nagyon mélyen meghatnak, és sok közös vonást vélek felfedezni a saját életemmel. Ő pedig több, mint lelkesen fogadta az első, próbaképp született versmegzenésítéseimet.

Ez a reakció nagyon sok erőt és hitet adott, így aztán igazán jó kedvvel és játékosan álltam hozzá immár több verséhez is. Van olyan, amit kifejezetten nekem írt, de egy olyan is kerül a lemezre, amit már ismerhetnek az olvasói.

– Lesz-e most is összekötő tematika, mint az előző két alkalommal a metró, illetve a 30. születésnapod?

– Teljes mértékben úgy tekintek erre a lemezre, mint egy trilógia harmadik részére.

– Az elsőként közzétett Nincsen szavam mennyiben jelzi előre a többi dal hangulatát, akár zeneileg, akár a szövegében?

– Nem véletlenül jöttünk ki ezzel elsőként. Amikor két és fél évvel ezelőtt elkezdtem írni ezt a dalt, azt éreztem, hogy ez a szöveg akár a Kapunyitón is elfért volna. Ugyanakkor a dal vége már átvezet egy általam eddig ritkán megénekelt világba, amit az új lemezen már behatóbban körbejárok. Zeneileg is ez a dal volt irányadó.

Eddig a harmóniákban merültem el, most azonban nagyon megtetszett a repetitív szerkesztésmód. Ez az egész albumon visszaköszön, a stílushoz illő világ- és komolyzenei behatásokkal. Összességében egy elég modern anyag van születőben.

– 2016 tavaszán nem zártad ki, hogy egyszer majd újra jelentkezel A Dalba. Most, hogy van új formációd és a számok is alakulnak, gondolkodtál ezen?

– Nem rossz ötlet, de az elsődleges szempont az, hogy most elkészüljünk a hátralévő dalokkal és a lemezkiadáshoz szükséges teendőkkel.

– Hogy fog kinézni a következő pár hónapod az október 27-i bemutatkozás után?

– Befejezem a lemezt. Viszonylag sok dolgom van még vele, például vannak még megírásra váró részek, és egy-két kollaboráció is lóg a levegőben, de most vagyok először úgy, hogy ez a tempó inspirál.

Most elég kiegyensúlyozottnak érzem magam és sok olyan élmény ér, ami visszatölt és erőt ad. Decemberben például Paul McCartney-koncertre megyek.

Sokat inspirálódom abból, hogy ő milyen rohamtempóban alkotott fiatalon, no meg, hogy milyen jól bírja idősen!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: