hirdetés

KULT

"Úgy érzem, még mindig ide járok haza" - Petruska-interjú az Óbudai Advent kapcsán

Petruska András karácsonyi lemezzel készül az ünnepekre, a Mák és dió dalai pedig hamarosan az Óbudai Adventen is felcsendülnek majd.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2017. december 12.

hirdetés

Már javában zajlik az Óbudai Advent, ahol színpompás fények, ínycsiklandozó illatok na és persze remek előadások körében hangolódhatunk a karácsonyra. Nincs ezzel másként Petruska András sem: az énekes-gitáros külön, karácsonyi lemezzel készül az ünnepekre, óbudaiként pedig szoros kötelék is köti a kerülethez. Ennek kapcsán kérdeztük őt.Petruska

„Számomra már adventtel kezdődik a karácsonyi hangulat megteremtése, nem csupán a lakást készítjük fel az ünnepekre, hanem ilyenkor igyekszem a lelkemet is napról napra az év végi békére, bensőséges csöndre hangolni” – meséli Petruska András az ünnepi készülődésről.

„Szükségem is van erre a hosszú folyamatra, hiszen zenészként ezekben a hetekben az ember extrém elfoglalt. Egy ilyen év végi hajrá mindig kihívás, ugyanakkor az ünnepi dalokat játszva feltöltődöm, és ez is nagyban ráerősít a karácsonyi hangulatra.”

„A karácsony számomra a belső csöndemhez, és az év közbeni hajrá által betemetett, tiszta érzéseimhez való visszatalálást jelenti. Szeretem megélni az ünnep gyermeki csodáját, elveszni a színek és fények kavalkádjában, együtt lenni a szeretteimmel, melegségben, játékban és az otthon biztonságában. Szeretem azt, hogy ennyi elég a boldog pillanathoz. Egy ingergazdag, olykor túlagyalt esztendő végén, meglepve veszem észre magamon, hogy milyen egyszerű összetevői vannak a jóllétnek. Ilyenkor igyekszem feltölteni magam ezzel az erővel egész évre”- mondja. Az énekes-gitáros ráadásul idén külön karácsonyi kiadvánnyal is készült a Mák és dióval:

Gryllus Dani bácsi felkérésére készítettem ezt az anyagot a kiadója nagy múltra visszatekintő karácsonyi sorozata újabb epizódjaként. Igazán megtisztelő érzés olyan nevek mellé beállni, mint Sebő Ferenc, Palya Bea, vagy Cseh Tamás.” Utóbbinak fel is dolgozta egy dalát, de a lemezen a Fonográf karácsonyi szerzeményét is megtalálhatjátok. „De nem csak a 'nagy öregek' előtt szerettem volna tisztelegni, a lemezen duettet éneklek Boggie-val, felolvasom Grecsó Krisztián egy írását, és állandó szerzőtársam, Babarci Bulcsú szerzeményét is feldolgoztam.

hirdetés

Legyen szép az ünnep címen egy új saját dal is helyett kapott az albumon, aminek az az érdekessége, hogy valójában ez a legelső szerzeményem 10 éves koromból, és a szerzőtársam akkor még nem Bulcsú, hanem maga John Lennon volt... Mindez úgy történt, hogy Lennon híres karácsonyi dalának szövege került a kezembe, a dalt magát pedig nem ismertem.

Gitárral a kezemben próbáltam elképzelni, milyen lehet ez a dal, és kerestem a szöveg által sugallt hangulatnak megfelelő akkordokat. Észre sem vettem, hogy egy dalt írtam” – teszi hozzá.

Petruskának egyébként nem ez lesz az első fellépése az Óbudai Adventen, ráadásul ez az a hely, ahol – óbudaiként – maga is otthon van, és elmondása szerint azzá az emberré vált, akit ma ismerhetünk: „Aquincumon nőttem fel, barátságos, zöld, lakótelepi környezetben, pár lépésre a Dunától. Ide jártam általános iskolába, majd később az Óbudai Gimnáziumba, itt váltam azzá az emberré, aki ma vagyok. Egyszer a Fő téren az Óbudai Danubia Zenekar LGT-estjén volt szerencsém a Miénk itt a tér című dalt énekelni, hát azon majdnem elsírtam magam, ott a színpadon. Úgy éreztem minden szava a gimis éveimről szólt. Annak ellenére, hogy már lassan egy évtizede a belvárosba vitt az életem, úgy érzem, még mindig ide járok haza.”

Petruska most december 23-án új, Mák és dió című lemezével tér „haza".

„Az Óbudai Advent egy mesebeli csodavilág, ahol még a tömeg sem zavaró. Tavaly elég volt belépnem ide, és máris megérkezett a karácsonyi hangulatom. Egyébként meg szívügy, hiszen én magam is Óbudán nőttem fel.”

A további Óbudai programokért kattintsatok ide.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk