KULT
A Rovatból
hirdetés

Tíz nap egy másik világban – ilyen volt a Művészetek Völgye

Ez a fesztivál örök szerelem: jóformán már el se tudjuk képzelni, hogy bármikor a jövőben kihagyjuk. Felsoroljuk az okokat, miért.
Láng Dávid - szmo.hu
2015. augusztus 05.


Link másolása

Nehéz szavakat találni az elmúlt másfél hétre: leginkább olyan volt az egész, mintha kiszakadtunk volna a megszokott életünkből, egy sokkal jobb, párhuzamos dimenzióba. Az összes pozitív élményt lehetetlen volna egyhuzamban felsorolni, így jöjjön inkább csak néhány szemelvény, a programhelyszínekre koncentrálva.

Kaláka Versudvar

A Kaláka zenekar és Lackfi János udvara idén is hozta a formáját: a népzenétől az irodalmon át a könnyűzenei koncertekig terjedt a palettájuk. Kora délutánonként versműhellyel indítottak, ahol a résztvevők Lackfi vezetésével írtak új szöveget ismert költeményeknek, és hasonlóan elborult művek születtek a zenés versimprón is, mindig más költők és zenészek bevonásával.

A legemlékezetesebb pillanat vitán felül az volt, amikor Gryllus Vilmos a szokásos kalákás stílusban elénekelte a Kis Bence című népdal Lackfi által átértelmezett verzióját, ami így nézett ki: "Volt egyszer egy kis kanca / Rámászott egy suhancra / Lett ebből nagy gubanca / Adta büdös ribanca!" Erről nyugodtan mondhatjuk, hogy forradalmi.

kalaka1

kalaka2

Blue Spot Major

Ez a helyszín nagyon jót tett a Völgynek: végre lett egy igazi nagyszínpad, így meghívhatták az elsővonalas fesztiválfellépőket, a Vad Fruttiktól a hiperkarmán, Szabó Balázs Bandáján és a 30Y-on át a Quimby-ig. Persze voltak fanyalgó hangok, akik szerint ezek a zenekarok nem illenek a kapolcsi hangulathoz, de szerintem egyáltalán nincs így. Ettől még ugyanúgy megmaradnak a klasszikus helyszínek és programok is, ugyanakkor rengeteg új arcot be tudtak vonzani ilyen módon, akikben eddig fel se merült, hogy eljöjjenek a fesztiválra. Most viszont megtették, és talán rá is éreztek annyira az ízére, hogy jövőre is visszatérnek. A rekordközeli, 200 ezres össz-látogatószám szintén arról árulkodik, hogy igen is van létjogosultsága az ilyen irányú nyitásnak.

bluespot1

bluespot2

Klastrom

Erről már szó esett az előző cikkben is: valószínűleg a legegyedibb hangulatú színpad nemcsak a Völgyben, de úgy általában a hazai fesztiválokon. A középkori Szent András-templomrom tövében olyan előadók léptek fel, mint Palya Bea, a Parno Graszt, Ferenczi Görgy és a Rackajam, a Middlemist Red, vagy az Elefánt, de volt Balaton Method filmvetítés, illetve több DJ is.

A záró vasárnapon pedig ökumenikus, zenés istentiszteletet tartottak, ami még az egyébként nem hívők számára is érdekes lehetett. Kicsit kiesett a fősodrásból, Taliándörögd központjától nagyjából 15-20 percet kell hozzá sétálni, de bőven megérte. Több év kihagyás után került idén vissza a programba, és nagyon remélem, hogy innentől tartósan benne is marad.

klastrom1

klastrom2

klastrom3

Momentán udvar

Velük is külön cikkben foglalkoztunk, így most legyen elég annyi, hogy a legemlékezetesebb nem koncertjellegű programok itt voltak a Völgyben. A kötelező RögvEst mellett a Főhős is egyből belopta magát a szívünkbe, ahogy tulajdonképpen a társulat mindegyik produkciója. A lufikkal feldíszített, szuperül kinéző fáért külön pluszpontot érdemelnek. Bár a Palya-udvart is nagyon szerettük, ki lehet jelenteni, hogy méltó utódja lett.

momentan1

momentan2

MAO-Hajós András színpad & Hobo Klub

A két helyszínt az utolsó pillanatban vonták össze a szervezők egy váratlan fejlemény miatt, így a nyomtatott programfüzetben még nem is jól szerepeltek. Ebből akadt némi bonyodalom, például az elcsúsztatott kezdési időpontok miatt, de egyébként jól megfért egymás mellett a két (vagyis három) fél. Annál is inkább, mivel a Modern Art Orchestra vezetője, Fekete-Kovács Kornél Hobo zenekarának is tagja.

Az új helyszínnek választott Gástya-árok előnye, hogy sokkal központibb helyen van, mint a Kapolcs szélén található Malompart vendéglő, ugyanakkor időnként rossz volt, hogy a zúzósabb Hobo-dalok nagyon áthallatszottak a szomszédos Gólya-udvarba. Mindazonáltal szerintem jobb lenne, ha jövőre is itt maradna, mintha visszakerülne.

maohobo1

maohobo2

Muharay-udvar

A Folk udvar mellett jó ideje ez a népzenék és a táncházak központja a fesztiválon. Idén Sebestyén Márta volt a házigazda, tíz nap alatt gyakorlatilag az összes magyarlakta tájegység hagyományait megelevenítették. Az utolsó napra pedig egy különleges esemény is jutott: Kurdi Gáborné Bözsi nénit, a legidősebb kapolcsi születésű lakost köszöntötték 100. születésnapján – nemcsak virággal, de még meg is táncoltatták!

muharay1

muharay2

muharay3

Harcsa Veronika udvar

Idén a sok ütközés miatt nem tudtunk itt annyi időt tölteni, amennyi jó programot kinéztünk előzetesen, de a Random Trip csapata például szokásosan remek bulit csinált, mások mellett Jónás Vera, MC Kemon, Big John Whitfield, Farkas Izsák, na és persze Harcsa Veronika részvételével.

randomtrip1

randomtrip2

Elevenkert

Az amúgy Szentendrén működő Elevenkert stábja idén harmadik alkalommal szervezett saját színpadot a taliándörögdi óvoda kertjében. Főleg a kevésbé ismert, underground-alternatív nevekre mentek rá, de volt azért pár ismertebb fellépő is a programban, például az ef Zámbó Happy Dead Band, vagy utolsó nap a kistehenes Kollár-Klemencz László legesleges című műsora, amit már a Müpában is bemutattak.

És rajtuk kívül is csupa remek zenekar: Pluto, Presszó Tangó Libidó, Sajnosbatár, Colombre Band, Vasárnapi Gyerekek, Wakachuka, Quarktett, az erdélyi Funkorporation, és még hosszan lehetne sorolni. Napközben pedig az improvizációs Song-óra csoport zenei, illetve a Nem Privát Színház dráma workshopjai töltötték ki az időt. Újdonság volt, hogy a színpad előtti területet ponyvával fedték be, ami főleg az első hétvégi vihar idején tett jó szolgálatot.

elevenkert1

elevenkert2

elevenkert3

Gólya

Itt volt meg leginkább a budapesti romkocsma-fíling, de mégse ugyanúgy: falusi verzióban, szalmával felszórt terepen. Az Elevenkerthez hasonlóan nem túl ismert, de annál szimpatikusabb együttesek koncerteztek, például a Mayberian Sanskülotts, a Stukker, a Butterfly Effect, vagy a hatalmas tömeg előtt ezzel arányos méretű bulit csapó Csaknekedkislány. Délutánonként pedig filmklub és beszélgetések kerültek terítékre. És finom volt a kenyérlángos.

golya1_plusz

Ez a fotó a Gólya Fb-oldaláról van

golya2

Kolics-borudvar

Nem hivatalos helyszín Taliándörögdön az Elevenkerttel szemben, de annál nagyobb ott az élet. Délutánonként Matemorfózis címmel érdekes ismeretterjesztő előadások, éjszakánként pedig szinte mindig óriási örömzenélések vannak. Spontán formációk alakulnak ki a lehető legkülönfélébb felállásban, és játszanak mindent, ami eszükbe jut: Cseh Tamást, Kispált, bluesokat, vagy bármit. Itt még az utolsó napon is hajnalig tartott a buli, amikor már jóformán minden más hely bezárt a fesztiválon. Ráadásul az árak is ellenállhatatlanok (80 forint a rizling és a chardonnay decije, egy házmester 280-ból kijön), és akkor a kiszolgálásról még nem is beszéltünk.

lajos1

lajos2

Hello Wood falu

Bár a Hello Wood tavalyhoz hasonlóan ismét a Kapolcs és Vígántpetend közötti Csórompusztán tartotta éves nemzetközi alkotótáborát, az elkészült installációkat a fesztivál indulása előtt átszállították az utóbbi falu határába. Az idei koncepció maga a falu volt, így ez a helyszín több mint ideális.

A műalkotások egy kistelepülés jellemző épületeit modellezték, a kocsmától a templomon át a piacig. Múltkor felróttam, hogy hiányoznak a magyarázó szövegek, így a mögöttes üzenet a laikus szemlélőknek nem biztos, hogy átjön – nos, szerencsére ezt a problémát is orvosolták, részletes kifejtő táblák voltak mindegyik installációra rögzítve.

hwood1

hwood2

hwood3

Kék Abrosz

Pár éve indult a kezdeményezés, hogy a helybéliek a saját maguk által megtermelt élelmiszerekből főzzenek, és lássák vendégül a fesztiválozókat. Idén már 8-10 körüli ilyen lehetőség volt Kapolcson és Taliándörögdön. Az egész nagyon szimpatikus: egyrészt minőségi alternatívát nyújt az unásig ismert lángos-hamburger-hotdog felhozatalhoz képest, másrészt nem is drágább: a főételek árai többnyire 700 és 1000 forint között mozogtak. Bár az adagok néha talán kicsit kisebbek voltak a kelleténél, összességében így is sokkal szívesebben ettünk ezeken a helyeken, mint máshol.

kekabrosz

+1: Időjárás

Az első két napon igazi kánikula volt, majd szombat este megérkezett a hidegfront, rövid ideig tartó, de elég intenzív vihar kíséretében. Utána szerencsére nem sokat esett, koncertek közben szinte egyáltalán nem, viszont nagyon lehűlt az idő. Nappal is minimum pulóveres-hosszúnadrágos, de inkább széldzsekis szintre, éjjel pedig kimondottan hideg volt. Sokszor még úgy is fáztunk, ha minden hozott ruhánkat magunkra vettük. Hét közepétől újra fokozatosan emelkedett a hőmérséklet, és a második hétvégére ismét igazán nyáriassá vált. Összességében nincs okunk panaszra ilyen téren, pár kellemetlenséget leszámítva, lehetett volna sokkal rosszabb is.

Már létrehozták a jövő évi Művészetek Völgye Facebook-eseményét is, ITT tudtok csatlakozni. Mi biztosan nem tervezünk semmi más programot arra a tíz napra.

(További képeket IDE KATTINTVA nézhettek meg.)

Ha te is szereted a Völgyet, oszd meg ezt a cikket!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: