hirdetés

KULT

Ti is magyaríthattok idegen szavakat

Elményülés, csípnye torma, netes turulla. A Szómagyarítón osztották meg ezeket szavakat. Tudod-e, mit jelentenek?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. április 30.

hirdetés

"A meetingen flipcharton mutatta be, melyek a cloud computing előnyei." Megromlott a kapcsolatuk, de egy mediátor segítségével elkerülték a válást." "Hívtam a helpdesket, de nem vették fel a telefont." Ismerős helyzet? És ez hogy tetszene? "Az értekezleten füzettáblán mutatta be a távfelhő előnyeit." "Megromlott a kapcsolatuk, de egy összekalapátor segítségével elkerülték a válást." "Hívtam a segédeszkát, de nem vették fel a távbeszélőt."

Biztosan ti is unjátok néha, hogy tele van a nyelvünk idegen szavakkal, és lassan egy álláshirdetést sem lehet úgy elolvasni, hogy ne hemzsegne tőlük. Időnként gondot okoz a fordítóknak is, hogyan ültessenek át magyarra olyan gyakran használt kifejezéseket, amelyeknek még nincsen hazai megfelelőjük. A Szómagyarító, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda portálja, amely Balázs Géza ötlete alapján indult, évek óta gyűjti a felhasználók segítségével a magyarításokat. A keresőben ABC sorrendben találjuk őket.szoma_kereses

A Szómagyarítón szereplő szavak egy része már ismert, eddig is létező változat. Ilyen például a meeting - értekezlet vagy a praktikus - gyakorlatias. Ám találni izgalmas megoldásokat is, így lett a wasabiból japántorma és csípnye torma, a hoaxból netes turulla, a meditációból elményülés.

Még olyan, nyelvünkben mára meghonosodott kifejezéseket is megpróbálnak átültetni a felhasználók, amelyekről azt hittük, lefordíthatatlanok. Íme, jóga. Ha nem vagytok elégedettek az eddigi magyarításokkal, kitalálhattok újakat.szoma1szoma2

Az oldalon a bal oldali menüpontok között láthatók a legfrissebb magyarítások - például a MILF megfelelője, a kéjanya -, alattuk pedig a még magyarítatlan szavak, mondjuk a barokk vagy a séguestrer.

hirdetés

Nektek melyek a kedvenc magyarításaitok az oldalon? És milyen szavakat magyarítanátok?

Ha tetszik az ötlet, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk