/kult/termeszettudomanyi-muzeum-anyanak-lenni-kiallitas/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

9 hónapos terhesen néztem meg az életveszélyes szülésekről szóló kiállítást

Egykor élt nők csontjai és múmiái szembesítettek azzal, milyen szerencsés vagyok, hogy nem Semmelweis kora előtt kellett gyereket vállalnom.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2018. szeptember 23.

hirdetés

Így a terhességem 38. hetében járva többen figyelmeztettek, nem biztos, hogy szülés előtt pár héttel kellene megnéznem egy olyan témájú kiállítást, ami a szülés veszélyeiről és a gyermekhalandóságról szól. Engem viszont pont az állapotom miatt különösen érdekelt a Természettudományi Múzeum Anyának lenni – Kor- és kórtörténetek című új tárlata.

Nem vagyok szívbajos ezen a téren, de az Anyának lenni tárlaton bemutatott csontvázak és múmiák egyébként sem csak a régen élt nők nehézségeit és a gyermekágyi láz következményeit tárják elénk. A kiállítás rávilágít arra is, hogy Semmelweis felfedezése és a modern orvostechnika révén ma már mennyivel biztonságosabb a szülés.

200 éve született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője

A kiállítás Semmelweis Ignác emléke előtt tiszteleg születése 200. évfordulója alkalmából. Ő volt az, aki felismerte a gyermekágyi láz okát, s bár kortársai nem fogadták el tanításait, felfedezése mérföldkő az anyák sorsában.

A tárlaton megismerhettük Semmelweis küzdelmes munkásságát és “dolgozószobájába” is bepillanthattunk.

Semmelweis előtt minden történelmi korszakban több 15-35 éves (tehát szülő korú) nő halt meg, mint azonos korú férfi. Ennek legfőbb oka, hogy régen a szülés életveszélyes volt az anyára és a gyermekre nézve is.

hirdetés

Múmiák, csontvázak és illusztrációk segítségével ismerhettük meg a 18. század előtt élt asszonyok megható és olykor szomorú sorsát. Mindezt pedig úgy tálalták a kiállítás szervezői mintha egy film forgatókönyvét néznénk.

A tablókon a kameramozgás mellett a narrátor tárgyilagos szövegét olvashattuk, illetve a nők személyesebb hangvételű monológban is “beszéltek” a szülés és gyermekvállalás nehézségeiről.

“A bőséges gyermekáldás kín az anyának, ha sorra el kell temetnie gyermekeit. Egyik-másik gyöngécske volt, a többieket meg a betegség vitte el.”

Szigvárt Terézia, egy váci tímár felesége 6 gyermeket szült, de csak súlyosan beteg fia élt 18 éves koráig.

A kiállításon kiderült ugyanakkor az is, hogy még a legkiváltságosabb helyzetben lévő asszonyoknak sem volt könnyű. Châtillon Anna, III. Béla első felesége 7 gyermeke közül 3-at temetett el. Illetve

Mária Terézia 16 gyermekéből 5 nem élte meg a felnőttkort.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk