Tengerparti halterasz a belvárosban?
A legkiadósabb, és legolcsóbb szűzérmék egy hajón? Az egyik legjobb olasz pizza a város felett kapható? A Men & Tál ezen a héten is megtalálta azokat az éttermeket, ahova egyszerűen muszáj elmennünk.
Gerlóczy Café
"Nyaralj a Gerlóczyban!" - ajánlja Regina, a Gerlóczy Café lelke, és elmagyarázza, miként válik a teraszuk egy tengerparttá.
Semmivel sem összekeverhető az illat ami megcsap úton a Gerlóczyba. Testes, kicsit szúrós, mégis parádésan étvágygerjesztő.
Valahol tintahal sül.
Méghozzá az étterem halteraszán, mert van neki. Egy szép darab, faszenes, vasrácsos hordóban sülnek a tenger jóságai, és nyálfakasztó illatfelhővel árasztják el a Városháza utcát. Választhatunk pókrákok, tigrisrákok, tintahalak, nyelvhalak és makréla közül, hogy mit grillezenek meg nekünk az orrunk előtt, miközben a falra vetített tengerpart alatt üldögélünk, és a Gerlóczy magazin legfrissebb számát lapozgatjuk. (Ami egyébként ritka igényes és tartalmas, nem gondoltam, hogy valaha ilyet csinálok, de neten visszaolvasgattam a régebbi számokat is.)
Kint a teraszon szórakozás az ételre való rövid várakozás, odabent meg elegáns polgári hangulat és egy Zsákett nevű kanári fogad. Belépve szinte köszönni támad kedvünk a bútoroknak, annyira hangulatos az egész miliő.
A tintahal ami kiérkezik annyira izgató, hogy a Playboy címlapján is megállná a helyét. Véletlenül sem rágós, fantasztikusan puha és elemi ízeivel, apró polip körítéssel blokkolják a lassan evés képességét, annyira, hogy még a citromot is elfelejtem ráfacsarni. Hatalmas feeling vadász a hely. A beach hangulat meghatóan zseniális ötlet, és az ezerarcú Gerlóczy még nem áll itt meg. Rák és halfanoknak kötelező, a többieknek pedig kötelező egy “strandolás” a halteraszon.
Gozsdu Sky Terrace
"Tudjuk, hogy elcsépelt, de igazi olasz, jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk." - meséli Zoltán és én közbevágok azzal, hogy egyáltalán nem elcsépelt, ha egy tetőn vagyunk. Még hozzá nem akármilyen tetőn.
A Gozsdut azt hiszem kivégezte a Men & Tál is. A többtucat étterem és kávézó mellé már nem fér el több. De Zoli és Miklós megoldották. Ki mondta, hogy melléjük kell férni? Ők felfele gondolkodtak. Így jött a Gozsdu Sky Terrace ötelete, amivel egy igazán különleges egységgel gazdagodott Budapest jelenleg legfelkapottabb része.
A megközelítés kicsit kalandos, de józan paraszti ésszel kikövetkeztethető, ha követjük a feliratokat. Egy a lényeg: minnél feljebb kell jutnunk a gozsduban található parkolóházban. Annak ellenére, hogy alig találod meg és semmilyen formában nem lett bereklámozva, a másfél hete nyílt hely, már hihetetlen, 5000 like környékén dübörög a facebookon, sőt már volt nem egy teltházas rendezvényük.
Na de mi a helyzet a konyhával? Árpi és Ákos világ életükben olasz éttermekben dolgoztak, és idefent is kimaxolják magukból a legjobb olasz konyha-tudományukat. Az ember azt hinné egy ilyen jellegű helyen csak büfékínálattal találkozhat, azonban itt kellemesen csalódhatunk.
Igazi kövön sütött pizzák, minden olaszsággal ami csak beléjük fért. Ez az a vékony tészta, amilyennek lennie kell. (Árpi megjegyzi hogy a vastag tésztának is meg van a bája, de na.) Sima szalámis pizzát ettem, ami fantasztikusan egyszerű és egyszerűen fantasztikus. Nem a tonnányi feltéttel hódít, hanem a minőségi alapanyagaival és frissességével. Mellé Budapest egyik legjobb limonádéját fogyaszthatjuk, és a város felett ülve az élmény megsokszorozódik.
Jövő héttől indul az étlapjuk, amiben saját készítésű tészták, saláták, és grillételek szerepelnek majd. Érdemes éjjel is ellátogatni, szinte mindennap programokkal várják a népet, szerdától-vasárnapig DJ-k, de csak lounge style, lakossági hangerővel. Amint leszáll az est, hangulatos, színes fények vetülnek minden felületre, ultimate jó közérzetet biztosítva mindenkiben. És akkor jöhetnek a kézműves sörök, a különleges borok és az elmaradhatatlan koktélozás. Ne feledd, 6. emelet, majd kövesd a parkolóházon át a járdát egészen a csillagokig!
A38
"Szeretem azokat az ételeket, amikkel foglalkozni kell" - Bozsányi Krisztián másfél hónapja érkezett a hajókonyha kapitányának, és gyökeresen átalakította azt.
Az A38 már több mint tíz éve ringatózig a Dunán, koncertermében pedig fesztivál headline-okat megszégyenítő, minőségi koncerteken csápol a nép már a romkocsma-kor előtti időktől kezdve. Az étterme viszont kicsit eltűnt az ajánlásokból és a köztudatból, így a nagy budapesti gasztroforradalom árnyékában, ezért Krisztiánt hívták segítségül, aki fiatalos, kreatív profizmusával új életre keltette a hajó étlapját, úgy, hogy nem vitte el az oly divatos nemzetközi konyha hullámaira.
Rendezvényhajóról beszélünk, tehát a kínálatban ott szerepel a zsíroskenyértől a tapasig mindenféle apróság, ami kell, a jó vacsorához pedig, egy remek Chef ajánlathoz van szerencsénk. Krisz egyik specialitása a rosé kacsa, cseresznyeraguval és mákos gubával, és itt először figyelek fel a nem mindennapi köretekre. Eszméletlenül hangzik! A kacsa sous vide eljárással (nagy vonalakban: oxigénmentes környezetben, lassú hőkezeléssel) készül, ezért puha, omlós, szaftos és ennek köszönhetően gyorsan fogy. Édes köretei remekül illenek a kacsahúshoz,(gondoljunk csak a párolt káposztára) és végre nem a megszokott kísérőkkel érkezik.
A másik fogás még királyabb. Figyeld: mangalica szűzérmék házi lángoson. Lássuk még egyszer, olvassuk el lassan, és mondjuk ki hangosan, akkor is ha épp egy nyilvános vécén ülünk, vagy újságért állunk sorba. Mangalica szűzérmék házi lángoson. Megvan? Két méretes lángosról beszélünk, amibe beleintegráltak pont annyi tejfölt, amennyivel az élvezeti faktoruk a csúcsra törhet. Ezen pihen három, méretes mangalica szűzérem, amik varázslatosan puhák és szaftosak hála a pikáns, mustáros, fokhagymás pácban való érlelésnek. Egy fantasztikusan savanykás-pikáns ízzel pacsizhatunk, és ez indokolttá teszi a lángos köretként betöltött szerepét. Ezt még megkoronázza egy halom lilahagyma, amit még egy keményebb fradi drukker is megbocsájtana- Akkora adagról beszélünk, hogy a második lángosnak már csak a feléig jutottam. A kedves Olvasó most pedig felteszi az élelmes kérdést, hogy mennyibe kóstál egy ilyen csoda? Segítek: két Mátyással már jattolunk is.
Még több ételkritikát a Men & Tál blogon tudsz olvasni, ahová minden nap felkerül egy budapesti étterem.
Ha érdekes volt az írás, nyomj egy lájkot!