hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Szirtes Edina Mókus, aki hangjával és hegedűjével bűvöl

Az egyik legegyedibb hangvételű hegedűs-énekesnőt új, Sz.E.M. nevű zenekaráról kérdeztük.

Link másolása

hirdetés

A világzene kedvelőinek már biztosan ismerősen cseng Szirtes Edina Mókus neve. A tehetséges hegedűs-énekesnő több zenei projektben is részt vesz, most csütörtökön azonban új Sz.E.M nevű formációjának bemutatkozó koncertjét hallgathatjátok meg a Fogasházban. Ennek kapcsán beszélgettünk vele munkájáról és szerelméről, a zenéről.

969775_10151771495062728_398428033_n

Miért döntöttél úgy, hogy új zenekart alapítasz?

Nem is annyira új zenekar, inkább új műsor ez, amit bemutatunk 15-én. Csak azért adtam új nevet neki, mert így, ebben a formában valóban újak vagyunk, mint zenekar.

hirdetés

Mit érdemes tudni a Sz.E.M. formációról? Kik vesznek részt benne, hogy találtál rájuk és mennyiben más az egész, mint a Fabula Rasa volt?

A vonósnégyesem az alapja, akikkel már egy éve együtt játszom. Eddig a két szólólemezem (Szerelmesezős, illetve Mókus és a Tao) anyaga volt terítéken, melyet Gryllus Dániel jelentetett meg. Most viszont két, számomra szuperszonikus muzsikussal egészült ki a kis csapatom: Födő Sándorral és Hámori Mátéval. Ők akadémiát végzett zenészek és egyben a barátaim. Felléptünk már több helyen is együtt, miután elhívtam őket, hogy játsszák velem a zenéimet. Ezekről a dalokról viszont valóban nehéz beszélni, hogy hova sorolhatók. Mindenből táplálkoznak, amin nevelkedtünk, vagy amiért rajongunk, mint muzsikusok. A repertoár nem olyan valami szeretne lenni, ami már létezik, ismerjük jól, tiszteljük, szeretjük.

Mégis valami újat szeretne hozzátenni a zenei műfaji sokadalomhoz. Persze azt is tudjuk, hogy ilyet már nem nagyon lehet. De mégis ez a szándék. Teremteni valami olyasmit, ami klasszikus zenei gondolkodáson és érzésmódon alapul (értem ez alatt a hangszerkezelést, vagy a hangszerelést magát), de mégis átszövi a könnyűzenei dallamvezetés, vagy alatta a lüktetés ered egész más világból (lehet akár etnós, vagy blues-os). Átfogó élményt szeretnénk okozni, még csak nem is elsősorban zeneit, sokkal inkább az emberi érzésrendszerre, képzeletre, vagy egyszerűen a szívre hatót. Azért, hogy melegebb legyen ott bent, vagy hogy gyógyulgasson, ha fáj. Szerintem ez a feladata egy muzsikusnak: szolgálni az Embert.

VIDEO: MR2 Akusztik+ Müpából: Fabula Rasa Orchestra - Lélekvesztő

Mi inspirálta a dalokat? Egyedül írtad őket, vagy a többiek is részt vettek a folyamatban?

A dalok is a fenti célt szolgálják, vagy legalábbis ezt szeretnék. Ezt inspirálják a versek, melyeket megzenésítettem: József Attila, Weöres Sándor, Szép Ernő… Magukért beszélnek. Elmondhatatlan gondolati és érzelmi vezetők. De ami még nagyon hiányzik, és ami miatt ez még csak egy alakuló műsor, az egy igazi, mai, gondolkodó és érzőtárs, aki szöveget ad majd az új dalainkhoz. Aki mai nyelven, mai eszközökkel érinti meg a hallgatóinkat. Ezt az illetőt még keressük. Akár az is lehet, hogy a koncerten ismerkedünk össze vele, a titkos alkotótárssal. Mert tényleg nyitottak vagyunk. Arra is gondoltunk, hogy felteszünk kész, de még szövegtelen dalokat és megversenyeztetjük. Hátha találunk még ismeretlen kincseket :)

Mekkora jelenleg a repertoár? Tervezitek nagylemez kiadását?

Jelenleg 35-40 perc, amit el is játszunk. Őszre mindenképpen szeretnénk egy nagylemezt!

mokus

A bemutatkozó koncertet a Werk akadémia végzős zenei menedzserei szervezik – milyen benyomásaid voltak a munkafolyamatról, éreztél valami különbséget az egyeztetések során?

Ami nagyon pozitív, az a kezdeti izgalommal és várakozással teli odaadás részükről, hogy minden szép és jó legyen. Ez nagyon kedves, mert a fiatalkoromat juttatja eszembe, amikor diploma előtt mindent odaadtunk, amink csak volt, hiszen a diplomán kívül nem is létezik semmi :) Vagyis azt gondoltuk, minden ezen múlik. De igazából minden egyes munkához így kellene hozzáállni, nem? Egy cseppet sem lankadhatna a lelkesedés, hiszen így olyan őszinte.

WERK AKADÉMIA - ZENEI MENEDZSER KÉPZÉS

A mai magyar művészeti piacon egyre nagyobb az értéke azoknak a szakembereknek, akik pontosan tájékozódnak egy adott konkrét művészeti területen, ismerik annak mozgását, kellő rálátásuk van szereplőire. Újonnan induló képzésein az Akadémia ehhez kellő elméleti tudást, háttér információt és kapcsolati tőkét kíván nyújtani.

A Werk zenei menedzsment képzése betekintést ad a komoly és könnyűzene történetébe, működésébe, működtetésébe. Az alapvető struktúrák megismerése után a már bizonyított legjobb hazai szakemberek és profi zenészek mutatják be saját szakterületüket.

Bővebb infokat a Werk honlapján, IDE kattintva találhattok!

Mit gondolsz a nép- illetve világzene helyzetéről jelenleg Magyarországon? Elég „trendi” lett mostanában a műfaj, mi kell vajon hozzá, hogy valaki hitelesen tudja képviselni?

Valóban trendi ez a műfaj, talán túlzottan is. Bevallom, ezért is szeretnék mást. Hiszen ha valami divatba jön és így túl sok helyen hozzájuthatunk azonnal, akkor picit fakulhat, vagy veszíthet a titokzatosságából. Pedig mindig varázsolni kell! Legalábbis szándékunk szerint. Bárki bármiben hiteles, ha igazán, valóságosan éli át és adja tovább.

Neked személy szerint honnan jött a világzenei irányultság?

Az én irányultságom egyszerűen a barátaim népzene iránti rajongásából ered. Mert én soha nem játszottam vagy tanultam népzenét. Csak megszerettem és mivel nem tudok, ezért elkezdtem írni olyan dalokat, amik arra emlékeztetnek, amit megszerettem.

VIDEO: Sz.E.M. - Sír az egyik szemem...

Milyen projektekben veszel még részt a Sz.E.M.-en kívül mostanában?

Zenekaraimon túl (MonamoJazz trio, Blues B.R. Others Band, Pusztaszó...), inkább kreatív munkáim vannak, melyeket szintén végtelenül szeretek. Ilyen volt a Somnakaj (Roma musical), aminek Kovács Antallal közösen voltunk a zenei rendezői és a Müpában mutatták be a Tavaszi Fesztivál keretében. Most készülök Amerikába, ahol egy koncertturnét szerveznek három magyar és négy amerikai zenésszel közösen. Mondanom sem kell, mekkora megtiszteltetés, hogy beválogattak a magyar csapatba! :)

Hogyan tovább a csütörtöki koncertet követően?

Igazából egyszerű a tovább. Dalokat írni, gyakorolni, koncertezni, szövegírót találni, majd őszre egy szépséges és gyógyító lemezzel elkészülni, aztán eljátszani minél több helyen.

Nem gyorsan, nem hangosan vagy hivalkodón, de mélységesen átélve. Ébreszteni, gondolatoztatni, szerettetni, tovább vinni.

Most csütörtökön először hallhatjátok élőben Szirtes Edina Mókus Sz.E.M formációját a Fogasházban!

1510582_870688229624904_6215053287724766652_n

Ha tetszett az interjú nyomj egy lájkot és oszd meg barátaiddal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: