KULT
A Rovatból
hirdetés

Nagyinterjú Révész Sándorral

Révész Sándor, a ’70-es, ’80-as évek egyik legnépszerűbb zenekarának számító Piramis frontembere idén ünnepli 60. születésnapját. Újra közönség elé áll, többek közt erről is beszélgettünk.

Link másolása

Láng Dávid cikke

Fotók: Révész Sándor Facebook oldaláról

Hosszabb kihagyás után döntött újra a koncertezés mellett. Hiányzott a színpad az eltelt időszakban?

Természetesen hiányzott, de tudomásul vettem a tényt, hogy a belégzés és kilégzés folyamatához hasonlóan a zenészek életének is két fázisa van, amiből nekem az elmúlt években az alkotás volt soron. 2009 óta egy-két kisebb jótékonysági fellépést leszámítva ezt a szakaszt éltem, most viszont újra itt a váltás pillanata. Én már felkészültem és örömmel állok a jövő csütörtökön esedékes első koncertünk elé.

Néhány évvel ezelőtt egy kis faluba költözött Budapestről, azzal a tudatos céllal, hogy maga mögött hagyja a nagyvárosi nyüzsgést, a természet közelében lehessen. Mennyire volt könnyű az elszakadás?

Nem ez volt az első elrugaszkodásom a nagyvárosi léttől, ’82-83 környékén már elköltöztem egy alföldi tanyára, ahol közel húsz évet töltöttem. Tehát ez most életem második emigrációja Magyarországon belül. A természet, illetve a benne megélhető tökéletes harmónia iránti vonzalom nagyon nagy motivációt jelentettek. Nem tudom, hogy egyetemesen beszélhetünk-e az alkotó ember ez iránti igényéről, de például Demjén Rózsi már jó ideje egy Szigetvár környéki bázison írja a dalait, hasonlóan gazdag állat- és növényvilág által körülvéve.

Sok-sok pályatársunk találta meg a békességet a természet közegében, úgyhogy szerintem egyáltalán nem számítok csodabogárnak amiatt, hogy én is ezt az utat választottam a családommal. A mostani turné jellegét is nagyban meghatározta a környezet, amelyben élek. Azért persze nem érzem idegennek Budapestet sem, viszonylag gyakran járok ide a különböző kötelezettségeim miatt, de hosszútávon nem gondolom, hogy az óriási forgalom, a nyüzsgés, illetve a levegő minősége annyira hiányozna.

Inspirálta új dalok írására a vidéki környezet?

Nem mondanám, hogy csak az, a tarsolyomban lévő új szerzemények többnyire még itt Budapesten születtek. Egy-két olyan életkép akad, ami vidéki emlékeket idéz fel és megpróbáltam dal formájába önteni. De hát az ember éber, mindig nyitott szemmel jár a világban, így hol az erdő szépségét, hol a városi forgatag sokszínűségét énekli meg. Nyitottnak maradni és az őszinteséget megőrizni – szerintem ezek a legfontosabbak egy alkotó ember életében. Én nagyon szerencsés vagyok, mert megtaláltam a megfelelő egyensúlyt ezen a téren.

Hogy jött az aktuális koncertsorozat ötlete és mit érdemes róla tudni?

Az volt a szándékom, hogy a hangzás a lehető legletisztultabb, legbensőségesebb legyen. A korábbiakhoz képest ez legalább akkora elrugaszkodást jelentett, mint elköltözni Budapestről vidékre. Vissza akartam adni azt az élményt, amit egy dal megalkotásának pillanatában érzek, vagy egy szál akusztikus gitárral, vagy zongoránál ülve. A mai felfogásom szerint közönség előtt sem kell hozzá se dob, se basszus, se semmi más, csak szimplán azt a hangulatot kell létrehozni, amely az alkotás során is jelen volt.

Korábban még sosem álltam így színpadra (kivéve néhány szűk körű baráti eseményt), úgyhogy nagyon inspirált, hogy egy egész koncertet építsek fel tudatosan erre az érzelmi tónusra. Zajzon Gábor pedig épp megfelelő társnak bizonyult ebben, hosszú évtizedek óta ismerjük egymást és maximálisan egy hullámhosszon vagyunk, ahogy azt az elmúlt hónapokban próbával töltött közel 180 munkaóra is bizonyította.

A repertoárt mekkora arányban alkotják régi és új szerzemények?

Nagyjából fele-fele. Semmi olyasmi szándék nem vezérelt, hogy a múltra támaszkodjak, hiszen nem is lenne ízléses kisajátítani azokat a dalokat, amelyeket a Piramissal vagy a Generállal közösen hoztunk létre. Persze azért a nagy slágereket nem akartuk kihagyni, de többé-kevésbé kronologikus sorrendben haladva igyekszünk végigmenni az egész pályafutásomon.

A Piramis klasszikus felállásának újjáalakulására van még bármi esély, mondjuk egy későbbi kerek évforduló apropóján?

Ez a fejezet részemről már lezárult. Gyönyörű öt évet töltöttünk együtt annak idején ’76-tól ’81-ig, illetve az azóta történt két összeállás (1992 és 2006) is nagyon emlékezetes volt. Ezt felülmúlni valószínűleg nem tudnánk, nosztalgiázni pedig nem akarok.

Legutóbb, hét évvel ezelőtt én kész lettem volna csinálni valami újat, ösztönöztem is rá a többieket, hiszen például a most színre vitt dalok nagy része már akkor is a tarsolyomban volt. Sajnos nem találtam megértő fülekre, talán mert már elfáradtak a dalszerzői kvalitásaik, amit az is mutat, hogy az ő mostani produkciójuk is kizárólag a múltidézésre épül. De hát ez az ő dolguk, én mindenesetre más utat követek.

Hároméves lányának életében milyen szerepet tölt be a zene?

Nagyon közel áll hozzá, különösen megejtő, mikor az ő szájából hallok olyan dalokat, amelyek a múltam szerves részét képezték. Például amikor egy jó fél évszázaddal ezelőtt született Nancy Sinatra dalt kezd el énekelni – persze nem beszél angolul, de a hangokat próbálja utánozni –, az óriási élmény. Amikor pedig Demjén Rózsi születésnapi koncertjére készültem 2011 végén és emiatt azt a három-négy számot, amit közösen előadtunk, otthon számtalanszor elpróbáltam, a feleségem mondta utólag, hogy a koncerten végig énekelte a lányom a dalokat, pedig akkor még alig kétéves volt.

De ez szerintem természetes is, jó esetben minden gyerek lelkéhez közel áll az ének, a zene, a tánc. Nekem, mint korosabb apának viszont különösen nagy élmény látni ezt a pöttöm kis embert és a belőle áradó óriási vitalitást, már a fejlődésének ebben a korai szakaszában is.

A mai magyar zenekarokkal mennyire van képben?

Sajnos nem igazán, bár néha felfigyelek egy-egy sokat ígérő énekesre, illetve együttesre a tévében vagy rádióban, de annyira nem jellemző. Az is biztosan közrejátszik ebben, hogy a zenész szakma degradálódása miatt a fiatal tehetségek megjelenési lehetőségei borzasztóan leszűkültek: hiába lenne adott esetben nagyon jó, amit csinálnak, ha pénz híján nem tudnak lemezt kiadni, vagy akár csak rögzíteni a dalaikat.

Mindazonáltal tudom, hogy vannak ilyenek, emellett pedig a tehetségkutatók nyerteseinek is mindig utánanézek, említsük csak Radics Gigit példaként, vagy még sorolhatnám. Köztük is akad pár igazán csillogó tehetség.

Hogyan tovább a tavaszi turné után? Lesz folytatás ősszel is, adott esetben akár egy új lemezzel megtámogatva?

Igen, mindenképp szeretnénk folytatni, hiszen a tavasszal sorra kerülő tíz város mellett még legalább tizenöt-húsz olyan van, ahová szeretnénk elvinni ezt a műsort. Kaposvár, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, vagy Győr mind ilyenek és még jó párat említhetnék, ahol szívesen játszanánk, de az első ütembe nem fértek be. Ha pedig ez megvalósult, örömmel nézünk a jövő év elé is, amihez nagy eséllyel vagy egy lemezt, vagy egy élő dvd-t is társítunk majd. Ha az utóbbi mellett döntünk, azt valószínűleg az egyik utolsó őszi állomáson fogjuk rögzíteni, amikorra már igazán összeáll és kikristályosodik az egész.

Szerencsére a jegyek is nagyon jól fogynak, mindenhonnan olyan visszajelzéseket kapunk, hogy van igény erre a programra. Persze a koncepcióból is adódik, hogy nem megalomán sportcsarnokokban gondolkodunk, egyenként 3-400 fős befogadóképességű helyekről van szó, de ezzel együtt nagyon jól esik az érdeklődés. Végső soron nekem is majdnem annyira újdonság ez az egész, mint a közönségnek.

A turné eddig bejelentett állomásai:

Április 11. Békéscsaba, Phaedra Rendezvényközpont

Április 18. Dunaszerdahely, Városi Művelődési Központ

Április 25. Kecskemét, Kulturális Központ

Május 16. Cegléd, Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár

Május 21. Szeged, Belvárosi Mozi

Május 25. Budapest, Óbudai Kulturális Központ

Június 1. Miskolc, Ady E. Művelődési Központ

Nyomj egy lájkot, ha örülsz Révész Sándor visszatérésének! :)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: