KULT
A Rovatból
hirdetés

Szinkronkészítés, hazaszeretet és persze Harrison Ford - Csernák Jánossal beszélgettünk

Hogyan tanul szöveget? Melyik szerepe adta számára a legtöbbet? Milyennek hallja a saját hangját belülről? Kit választott volna Harrison Ford helyett?

Link másolása

Számtalan szerep áll már mögötte, de mind a mai napig élvezhetjük a játékát a színpadon. Ahogy összetéveszthetetlen hangját is a filmekben. Hiába, hogy sok éve veszi körül elismerés és rajongás, nem tartja ezt evidensnek és nem felejt el hálás lenni érte. Csernák János a mi megkeresésünket is örömmel fogadta.

Hány évesen, mi alapján jött rá arra, hogy a színészet vonzza?

- Általános iskolában felkértek verset mondani, mert jó voltam irodalomból. Akkor jöttem rá, hogy nekem ez megy, és ami megy az embernek, az megvesztegeti utána.

És a szinkronizálás?

- Miután túljutottam az olyasféléken, mint például az, hogy egy szovjet filmben hordágyat felemelő két katona közül az egyik felnyög és az én vagyok, az első szinkronfőszerepem a Lindbergh-bébi elrablása című 1996-os filmben volt. Aztán már beindult a dolog.

Játszott már a Madáchban, a kecskeméti Katona József Színházban, a debreceni Csokonaiban, most a Zenthe Ferenc Színházban és az Új Színházban... Melyik színházhoz vagy városhoz kötődik a legerősebben?

- A vidékiek közül talán Kecskeméthez. Most is előttem van egy csomó téli kép a Cifrapalotáról és egy ott lévő könyvesboltról, ahova mindig jó volt bemenni. Egy idő után már megismerik az embert, kedves város. Van nálam egy onnan származó fénykép: a Rokonok főszerepét játszottam. Ez emlékezetes szerep volt, nagyon drámai a történet. A másik, amire sokszor gondolok vissza, a Kaviár és lencsében alakított vagány, csibész karakter, ami pont az ellentéte ennek.IMG_2484kIMG_2462kIMG_2457k

Két ellentétes karaktert emelt ki, ezek szerint nincsen preferenciája abban, hogy milyen karaktereket szeret játszani?

- Nincs. Jellemzően pozitív szerepeket kapok, nem tudom, miért. Ugyanakkor a negatív főszerepek is nagyon jók.

Mindenki szeret gonosz lenni, ez egy kirándulás egy általunk nem ismert tartományba, ahonnan "nem tér meg utazó", Shakespeare szavaival élve. Emellett hálás szerepek is, míg a pozitívak sematikusabbak.

Azért van kivétel, ilyen például Zeffirellinek A názáreti Jézusa. Nagyon szerettem azt a szinkronszerepet, de nehéz volt, hiszen Robert Powell kiváló színész. Nagyon örültem, hogy sikerült hozzátennem olyan plusz dolgokat, amelyek kivívták a közönség szeretetét és azt, hogy vagy tíz éven át újra és újra elővették karácsonykor.

Örülök, hogy bele is csöppentünk A názáreti Jézus témájába, ugyanis jómagam rengetegszer néztem végig azt a sorozatot gyerekkoromban. Bizonyára nagy felelősséget érzett, amikor Jézus szerepét bízták önre.

- Ez olyannyira így van, hogy egyfajta isteni jelnek tekintettem, egy picit meg is változtatta az életemet. Egészen a mai napig tart a hatása. Ha az ember Jézust eljátssza, az után már tartozik valamivel. Nem azt mondom, hogy szentnek kell lenni, vagy hogy én az lennék, de fontos, hogy visszamenőleg ne váljon hazugsággá az a szerep. Vannak még szerepek, amelyek nagy hatással voltak rám, de ez kivételes volt.

Robert Powell hangjaként:

Ön vallásos ember. Mit gondol arról, amikor egy szerep miatt megyünk szembe a Tízparancsolattal, káromkodni, szeretkezni, csalni, vétkezni kell? Felhatalmazza ezekre az embert az, hogy csak szerepet játszik?

- Amikor Az ördögűző folytatásában Timothy Daltont, a papot szinkronizáltam, végső soron a jó oldalon álló karaktert kaptam, mégis megbántam. Nem kellett volna elvállalnom. Egy másik szerepet - szintén egy sátánizmusról szóló horrorfilmben - először elvállaltam, aztán mégis ott hagytam, mielőtt elkezdtük volna a stúdiófelvételt. Nem azért, mert túl jónak éreztem volna magam a filmhez, egyszerűen azt éreztem, hogy nekem ebben nem szabad részt vennem. Hazamentem. Az a szinkronrendező azóta sem hív, de nem bánom.

Szappanoperákban vagy minimaxos mesékben nem igazán halljuk a hangját. Ennek egyedüli oka, hogy vidéken él, és nem tud akármilyen sűrűséggel Budapestre járni szinkronizálni, vagy van más is mögötte?

- Budán születtem, csak az utóbbi 10-15 évben éltem vidéken. Szeretem a vidéki létet, de nem emiatt nem vállalok ilyesféle szerepeket. Egyetlen szappanopera volt, amiben részt vettem, a Yago. A hetedik mennyországot nem sorolnám a szappanoperák kategóriájába. Ahogy telnek az évek, egyre kevésbé vállalok olyan szerepeket, amelyekkel nem tudok azonosulni legalább valamilyen szinten. Szerintem ezt érzik is a rendezők, mert nem keresnek meg ilyesmivel.IMG_2327k

Belülről milyen a hangja ahhoz képest, ahogy a felvételeken hallja?

- Nem nagyon foglalkoztam még ezzel. A beszéd közben már tudom, hogy a felvételen hogyan fog az hangzani. Vannak olyan színészek, akik csak egyféleképpen tudnak szinkronizálni, önmagukra húznak rá minden figurát. Én olyan vagyok, aki belebújik a figurába, olyan hangon fogok megszólalni, amilyet az a figura igényel.

Több elismert színészről hallottam vagy olvastam már, hogy a sikerek ellenére sosem szereti visszanézni vagy visszahallgatni a szereplését. Ön közéjük tartozik, vagy azt vallja, hogy szükség van erre?

- Ahhoz, hogy fejlődni tudjunk, néha meg kell hallgatni és nézni bizonyos munkáinkat, amit meg is szoktam tenni. Élvezet vagy hiúság nem szokott az oka lenni.

Harrison Fordhoz való kötődéséről ezerszer nyilatkozott már: tudjuk jól, hogy összenőtt vele, afféle régi jóbarátjának tekinti. De ha visszamehetnénk az időben és Harrison Ford sajnálatos módon nem született volna meg, akkor ki lenne az a színész, akinek ennyi éven keresztül adja a hangját, a személyiségét?

- Nem tudom, talán Liam Neeson. Egyidősek is vagyunk, míg Ford tíz évvel idősebb nálam.

Harrison Ford hangjaként:

Liam Neeson hangjaként:

A szinkronszövegek megírásában szoktak segíteni azok is, akik felmondják azokat?

- Sajnos igen, szükség van rá.

Miért sajnos?

- A szöveg, amit megkapunk, sokszor pontatlan, magyartalan, vagy más megfogalmazással egyszerűen jobban passzolna a karakterhez, jobban kifejezné a szándékát, satöbbi. Ilyenkor megy az ajánlattétel a rendezőkhöz, amit ők aztán jellemzően elfogadnak. Egy-egy esetben elutasítják, de azért a 30-40 év szinkrontapasztalat többet nyom a latba, mint 5 év szinkronrendezés.

Bozó Andrea színésznő egy interjúban úgy mesél önről: már az olvasópróbákra is rendkívül felkészülten érkezik, gyakorlatilag a második alkalomra kívülről megtanulja a szöveget. Hogyan memorizál? Fel-alá járkál a szobájában? Ül a papír felett órákon át? Egyszer elolvassa a szöveget, és már a fejében is van?

- Régen sosem tanultam a szó szoros értelében, csak olvastam a verseket, amiket élveztem, és egy idő után megragadtak a fejemben. Ez ma már nem mindig van így, csak ha van időm erre a fokozatos elmélyítésre. Színpadi szerep esetén más a helyzet, bele kell helyezkedni a figurába, és ami a legfőbb, hogy próbálni kell sokat. A szöveget hozzákötöm a kellékekhez, a bútorokhoz. Tudom, hogy amikor megfogtam ezt a kelléket, akkor azt a mondatot mondtam. Így történik a memorizálás.IMG_2371k

Az Isten, kard és korona című önálló estjében a hit és a hazaszeretet a két fő vizsgálati tárgy, ha jól értelmezem. Fontos az, hogy szeressük a hazánkat?

- Talán az egyik legfontosabb Isten után a család és a haza, és ezt mindenféle pártszlogentől függetlenül mondom. Ha valami igazán fontos mostanság, akkor az a hazaszeretet. Ha a magyar eredet keveredne és felhígulna más nemzetek történetével, mint ahogy az például az angoloknál és a franciáknál van, az totális önfeladás lenne. Ha összekeverünk hétféle színt, abból egy szürke, koszos katyvasz lesz. Akkor szép a világ, ha minden szín érvényesülhet.

És ha a hazánk más, mint a származásunk, akkor is fontos, hogy szeressük?

- Tapasztalat hiányában erről nem tudok nyilatkozni, de azt gondolom, hogy azt is kell szeretni. Persze, ha csupán a jólétért megyünk ki valahova, akkor más a történet.

Ha nem magyarnak született volna, akkor milyen nemzetiségű emberként tudná elképzelni magát?

- Bármilyen országba szívesen születnék, amely megőrzi a hagyományait, a népének, nemzetének jellegzetességeit, és ahol az emberek szeretik, tisztelik egymást. Ilyen országban szeretnék most is élni. Például a skótok vagy az írek is ilyenek, bár ott is elkezdődött a felhígulás. Egyébként én soha nem politizáltam, és most sem azt teszem.

Persze manapság aki hazaszeretetről beszél, azt rögtön megvádolják azzal, hogy politizál, holott én semmilyen pártnak nem vagyok és nem voltam tagja, csak a hazáját szerető és féltő emberként beszélek. Nem szeretném, ha megszűnnének a kalocsai hímzések vagy a piros-fehér-zöld zászló.

Nem szeretném, ha a gyermekeim olyan országban nőnének fel, ahol szegénység és koldulás van, márpedig ez nem megy anélkül, hogy az őseinket és hagyományainkat ne tisztelnénk. Ha ezeket eldobjuk, akkor nem vagyunk semmik.

Az őseink és a hagyományaink miatt kell vigyáznunk magunkra, vagy van bennünk egyéni, különleges érték is?

- Hihetetlenül tehetségesek a magyarok. A hollywoodi filmstúdiókat is ők hozták létre. Annak idején a "Felvétel, tilos belépni!" feliratú piros lámpa alatt volt egy másik piros lámpa is, amire azt írták: "Még magyaroknak is." Vagy nézzük meg a feltalálóinkat. Nem sorolom, százan megtették már. Emellett befogadó nép vagyunk. Mi sosem üldöztünk el innen senkit. De ennek is megvan az ésszerű határa.

Mi a leghőbb vágya: Csernák János nevéről mi jusson eszünkbe először?

- Az, hogy ember.IMG_2379k

 

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: