hirdetés

KULT

Szenvedélyes bűnök - bűnös szenvedélyek

Szeretitek a spanyol krimiket? Titkos társaságok, gyönyörű nők, szörnyű gyilkosságok - Pablo De Santis regényében.
Címlapfotó: Valkai Réka - szmo.hu
2014. március 17.

hirdetés

Pablo De Santis: Párizsi rejtély

A helyszín: Buenos Aires és Párizs, 1888–1889. Buenos Aires leghíresebb detektívje, Craig – aki nem mellesleg a világ leghíresebb detektívjeit tömörítő Tizenkét Detektív tagja – megnyitja akadémiáját, hogy segédet keressen magának.

A jelentkezők között van egy tehetséges, ám szerény cipészcsaládból származó fiatalember, Sigmundo Salvatrio, valamint a gazdag hajómágnás fia, Alarcón. Első közös ügyük a városba érkező, sorozatgyilkossággal vádolt mágus, Kalidán leleplezése.

Alarcón elszegődik segédnek a mágus mellé, s hamarosan nyoma vész, Craig pedig elrabolja a mágust, és kínvallatással beismerésre kényszeríti. A kínzás a mágus halálával végződik, s a meghasonlott detektív visszavonul, ezért az 1889-es párizsi világkiállításon megrendezendő detektívtalálkozóra Salvatriót küldi maga helyett.

hirdetés

A találkozón váratlan tragédia történik, meggyilkolják a Tizenkét Detektív egyik tagját, a párizsi Darbont, aki éppen az Eiffel-torony építését ellenzők által szervezett merényletek ügyében nyomozott. A detektívek igyekeznek megfejteni a rejtélyt, Salvatrio pedig önkéntelenül is a hátborzongató események részese lesz.

CULTiRiS_BAL-253592_1147

Titkos ezoterikus társaságok, gyönyörű és titokzatos nők, szörnyű gyilkosságok, a világkiállításra érkező csodamasinák – az izgalmas, fordulatos regény már-már parodisztikusan felsorakoztatja a műfaj minden eszközét, trükkjét, és közben nem hagy elvarratlan szálakat.

A krimi 2007-ben elnyerte a Planeta-Casamérica díjat, mely az egyik legrangosabb irodalmi díj spanyol nyelvterületen.

Napfényes városok, sötét bűnök - Spanyol krimik

A krimi műfaja örök! Az izgalmas bűnügyi történetekért ma is sok millióan rajonganak világszerte, mert amellett, hogy szórakoztatóak, kíméletlenül pontos képet festenek arról a korról, kultúráról, társadalomról, amelyben játszódnak. A spanyol nyelvterületen óriási hagyománya van a krimi műfajának, amely az elmúlt évtizedekben a reneszánszát éli. A világirodalom élvonalába tartozó írók – Cortázar, Borges, Márquez – is írtak krimiket.

A Kossuth Kiadó most indított spanyol krimisorozata az egyik legjelentősebb nyelvi kultúra sikerszerzőit mutatja be, a világ minden tájáról. A kortárs írók felfedik szülőföldjüknek azt az oldalát is, amelyet kevéssé ismerhetünk meg útikönyvekből és élménybeszámolókból.

Mindent felemésztő szenvedélyek, a prostitúció áldozatává váló kelet-európai gyereklányok, emberkereskedelem, drogüzletek, korrupció, bosszú, gyilkosságok, hol egyfajta mediterrán életbölcsességgel és humorral fűszerezve, hol a legprimitívebb ösztönöktől vezérelve jelennek meg az izgalmas regényekben.

1

A sorozatot indító művek közül kettő napjainkban játszódik Spanyolországban, egy pedig, a neves argentin Pablo De Santis regénye, a Párizsi rejtély – sziporkázó humorral, parodisztikusan – 19. század végi környezetbe ágyazva sorakoztatja föl a klasszikus bűnelkövetési módokat.

Pablo De Santis április 26-án, szombaton a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon dedikálja a könyvét.

Ha megrendelnéd a Spanyol krimik sorozat köteteit, KATT IDEhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk