/kult/sacha-baron-cohen-mar-megint-hulyet-csinal-belolunk/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Sacha Baron Cohen már megint hülyét csinál belőlünk

A brit komikus Who Is America? (Kicsoda Amerika) című sorozatában amerikai politikusokat vett rá, hogy a gyerekek felfegyverzését propagálják. És ez még csak 10 perc az első epizódból.
hirdetés

Cohennek különös tehetsége van ahhoz, hogy rávegye az embereket önmaguk lejáratására. Emlékezzünk csak arra, amikor a Boratként egy amerikai bárban vadidegeneket vett rá, hogy vele együtt azt énekeljék, „Dobjuk a zsidókat a kútba”. Július 15-én bemutatott legújabb sorozatában arra a kérdésre keresi a választ, milyenek az amerikaiak. Miközben álruhába bújva különböző amerikai archetípusokat próbál megszemélyesíteni, ismert és kevésbé ismert személyeket próbál csőbe húzni – hol kevesebb, hol több sikerrel.

Az első részben többek között Billy Wayne Ruddicket alakítja, egy elkötelezett Trump szavazót, aki mindenhol összeesküvést szimatol. Első interjú alanya mindjárt Bernie Sanders, a híres szenátor, akinek Ruddick/Cohen levezeti, hogy a társadalmi egyenlőtlenségeket úgy lehet megszüntetni, ha a legfelső 1%-ba besoroljuk a maradék 99-et is. A szenátor hidegvérét megőrizve próbálja meggyőzni, hogy amit mond, az matematikai képtelenség.

Dr. Nira Cain-N’Degeocello liberális egyetemi oktató – mondanunk sem kell, szintén Cohen – egy igazi konzervatív, amerikai házaspárnál vacsorázik, akik még akkor sem dobják ki az övékkel homlok egyenest ellenkező nézeteket valló vendéget, amikor arról beszél, hogy utasítására a lánya az amerikai zászlóra menstruál, amelyik így hasonlít a kínai zászlóra.

A harmadik szkeccsben egy művésszé átvedlett ex börtöntölteléket formál meg a komikus. Ricky Sherman a testnedveivel fest, amint azt egy galéria tulajdonosnak magyarázza.

A legnagyobb durranás azonban kétségtelenül az utolsó tíz perc, amely szerencsére az interneten is megtekinthető. Cohen ebben Erran Morad ezredesnek, egy izraeli terrorista szakértőnek kiadva magát - kicsit úgy néz ki, mint a Freddie Mercury hasonmás verseny utolsó helyezettje - jobboldali politikusokat keresett meg, hogy a fegyvertartás legalizálásáról beszélgessen velük. Első „áldozata” Philip VanCleave, aki a szabad fegyvertartás egyik elkötelezett harcosa Amerikában. Cohen elmondja, hogy Izraelben egy új kísérleti programban 3-16 éves gyerekeket képeznek ki fegyverhasználatra. Cleave nem hogy nem lepődik meg, hanem rögtön megjegyzi, hogy ők is valami hasonlót szorgalmaznak, igaz, ők csak 7 éves kortól.

hirdetés

Cleave még arra sem kapja fel a fejét, amikor Cohen rezzenéstelen arccal azt mondja:

„Az első programban a saját kisfiam is részt vett, nyugodjék békében. Úgy halt meg, hogy azt csinálta, amit szeretek.”

Az idős politikus azt is kifejti: azokból a kisgyerekekből, akikben még nem fejlődött ki teljesen az erkölcsi érzék – jó és rossz megkülönböztetése –, nagyon hatékony katonákat lehet képezni. De amikor azt hiszed, ennél abszurdabb nem lehet, Cohen és Cleave animált háttér előtt előad egy fegyverhasználati oktató műsort 3 éveseknek, amelyben olyan, kifejezetten óvodásoknak kifejlesztett fegyvereket mutatnak be, mint a kutyus pisztoly, vagy az egyszarvú géppisztoly a Mágikus Uzikorn – kimondottan kislányoknak.

„Ma megtanítjuk, hogyan állíthatjátok meg a csúnya embereket, és küldhetitek el őket hosszú szundikálásra.”

A következő állomás pedig már Washington, ahol Cohen republikánus képviselőket próbál rávenni, hogy a kamera előtt támogassák a 3 évesek fegyverviselési jogait. Matt Gaetz kongresszusi képviselő figyelmezteti az „izraeli” lobbistát, hogy ez nem így működik,

egy képviselő nem állhat csak úgy oda valami mellé, amiről most hallott először.

Sajnos kollégái nem ilyen megfontoltak, mert ezután sorban látjuk, ahogy teljesítik a komikus abszurd kérését. Joe Wilson kongresszusi képviselő még alá is húzza a mondanivalót:

„Egy három éves nem tudja Hello Kittys tolltartóval megvédeni magát egy fegyverestől.”

A műsor abszolút sztárja viszont – bármily kétes dicsőség is ez – Larry Pratt fegyverjogi lobbista, az Amerikai Fegyvertulajdonosok nevű szervezet egykori elnöke. Cohen finoman szólva kirekesztő poénokkal állít neki csapdát. Például elmondja, hogy volt egy muszlim kertészük, aki hangosan imádkozott, és egy gyerek tévedésből lelőtte. „Tessék csöndben imádkozni” jegyzi meg nevetve Pratt. Azután Cohen elmondja, hogy a felesége egyszer rálőtt, amikor éjszaka megkívánta. „De tudja hogy van, ha a feleséged, akkor nem számít erőszaknak.” Pratt a könnyeit törölgeti, úgy nevet, miközben megjegyzi: „Gondolom ezt majd kivágják a videóból!” Pechére nem vágták ki.

De Pratt akkor teszi fel az i-re a pontot, amikor a kamerába nézve így érvel a 3 évesek felfegyverezése mellett:

„A kisgyerekek még tiszták. Nem rontották meg őket az álhírek és a homoszexualitás. Nem érdekli őket, politikailag korrekt vagy sem lelőni egy elmebeteg fegyverest, megteszik.”

Persze az interjú alanyok felháborodásukat fejezték ki, amikor rájöttek, hogy átverés áldozatai lettek. Sokan perrel fenyegetik Cohent.

Kérdés, hogy mit mondhatnak a bíróság előtt, hiszen közszereplőként beszéltek a tévékamerába, mindenfajta kényszer nélkül.

Amennyire tudni lehet, a felvételeket nem hamisították meg, hogy más értelmet nyerjenek. Cohent sokszor éri az a vád is, hogy mindig csak a jobboldalt szapulja, de ha megnézzük az első epizódot, Bernie Sanders például kimondottan baloldali politikus, Dr. Nira Cain-N’Degeocello is baloldali karakter, a Ricky Sherman szkeccs pedig a liberális művészvilágot figurázza ki.

Naivság vagy önbecsapás lenne azzal a jóleső érzéssel nézni az önmagukból bohócot csináló politikusokat, hogy hát igen, ezek ők. Nem, barátaim, a helyzet rosszabb. Ezek nem ők, ezek mi vagyunk. Cohen képsoraiba épp úgy beleillenének a nők „kötelességeiről” értekező konzervatív honfitársaink, mint az AVO áldozatain élcelődő volt baloldali politikus és az arab futballistákat leterroristázó egykori miniszterelnök. A migránsozó szomszéd csaj, a komcsizó nagybácsink, akár mi magunk is.

A legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak a Who Is Americát látva: Who Is Hungary? Kicsoda Magyarország? És leginkább: Ki vagyok én? A saját nézeteink rendben vannak?

A sorozatnak egyébként van egy apró magyar vonatkozása is. Cohen a forgatás során álszakállat öltve bement egy fegyverkereskedésbe, ahol magyar bevándorlónak mondta magát, így próbált puskát vásárolni.

„Azonnal láttam rajta, hogy nem stimmel. Egyáltalán nem olyan, mint egy magyar bevándorló” – nyilatkozta a kereskedő a Fox Newsnak. „Jól megnéztem magamnak, és azt mondtam, neki: »Te Borat vagy!« Mire sarkon fordult és kiment.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk