hirdetés

KULT

Repül az idő: 20 éve jelent meg Magyarországon az első Harry Potter-kötet

Ez alkalomból az Animus Kiadó több könyvújdonsággal is készül, de mutatunk még pár könyvet, amiket szintén érdemes elolvasnod, ha a varázsvilág szerelmese vagy.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 06.

hirdetés

Már húsz éve, hogy az addig ismeretlen írónő, J.K.Rowling varázslóvilágáról szóló könyvsorozatának első része, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelent hazánkban is. Amikor az angliai Bloomsbury könyvkiadó 1997-ben piacra dobta az írónő első kötetét, a cég nem fűzött vérmes reményeket a várható sikerhez: a kiadásból mindössze 500 példányt nyomtatott.

Az azóta eltelt éppen húsz évben a hat további Harry Potter-kötet mellett irodalomtörténelmet is írt: a regényfolyamból elkelt példányok száma a kezdeti 500-as szériának csaknem az egymilliószorosára nőtt, a varázslótanonc és barátai, valamint ádáz ellenségei kalandjairól szóló sorozat pedig a világ messze leggazdagabb regényírójává tette kitalálóját.

A bölcsek köve magyar nyelven 1999-ben jelent meg az Animus Kiadónál, Tóth Tamás Boldizsár fordításában. Nem telt bele sok időbe, mire a „kis túlélő” milliók kedvencévé vált világszerte, azóta nem csak gyerekek, de felnőttek is boldogan lapozgatják, olvasgatják, elevenítik fel Harry Potter, a Roxfortban töltött éveinek kalandjait. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk olyan általunk ajánlott Harry Potterhez kapcsolódó könyveket, amiket biztos szívesen olvasgatnál te is, ha a varázsvilág szerelmese vagy.

A felsorolást az Animus Kiadó újdonságaival kezdjük:

Megérkezett a Harry Potter és a Tűz Serlege - Illusztrált kiadása

hirdetés

Sok rajongó számára kedves a Harry Potter könyvek illusztrált kiadása, mely a teljes szöveg mellett lenyűgöző rajzokkal segít jobban átélni kedvenc szereplőink történetét.

A Trimágus Tusa és a Sötét Nagyúr visszatérésének sztoriját természetesen az előző könyveket is jelző Kate Greenaway-díjjal kitüntetett Jim Kay rajzai színesítik, így teljesen új módon lehetünk részesei ezeknek az élményeknek. A díszes keményfedeles borítót illusztrált előzéklap egészíti ki, így a Harry Potter és a Tűz Serlege legalább olyan varázslatos, mint a sorozat első 3 tagja melyek magyarul is megjelentek (A bölcsek köve illusztrált kiadását ezen a linken, a Titkok kamrája illusztált kiadását ezen a linken, az Azkabani fogoly illusztrált kiadását pedig ezen a linken tudod megvásárolni.)

Jó hír a sorozat kedvelőinek, hogy az alkotó már dolgozik a többi könyvön is, így érdemes helyet csinálni neki a polcokon!

Az újonnan megjelent kötetet ide kattintva tudod megrendelni!

November 13-án várhatóak a Roxfort varázslóházainak színeit viselő, csíkos gerincű kötetek

Ez a különleges keménytáblás, élfestett kiadás a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulójára készült. Sok extra tartalommal találkozhatsz benne, amelyek izgalmas újdonságokkal szolgálnak minden boszorkány és varázsló számára. Mindegyik kötetben az adott ház kap kiemelt szerepet és a ház történelméről, klubhelyiségéről, címerállatáról, relikviájáról tudhatsz meg többet.

A Griffendéles kiadást ezen a linken, a Mardekáros kiadást ezen a linken, a Hugrabugos kiadást ezen a linken, a Hollóhátas kiadást pedig ezen a linken tudod megrendelni.

Könyves Magazin különszám

A jubileumra megjelenő exkluzív magazin a sorozat varázsvilágát járja körbe. Olvashatsz portrécikket az írónőről, valamint Szabados Ágnes, Trokán Nóra, Viszkok Fruzsi és Vitáris Iván mesél arról, milyen volt a gyerekkoruk Harryvel és barátaival, Kemény Zsófi a női szereplőkről beszél, Gyurkó Szilvia pedig gyerekvédelmi szempontból elemzi a regényeket. Megszólaltatják benne a fantasztikus nyelvi világot létrehozó fordítót, Tóth Tamást, a magyar és az angol kiadót, valamint megismerheted benne azt a magyar rajongót, aki előbb fejezte be a Harry Potter-sorozatot, mint maga Rowling. A könyvben sorra veszik, miben különböznek a könyvtől a filmadaptációk, és megvizsgálják, hogyan hatott a sorozat a fiatal generációra. A Harry Potter-univerzum bejárását egy, a lapból kivehető Roxfort-térkép is segíti.

A magazint ezen a linken tudod megrendelni.

A továbbiakban már régebben megjelent köteteket ajánlunk:

Harry Potter - A mágia története; Harry Potter - Utazás a Mágia történetében

Tavaly, a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének huszadik évfordulójára a British Library nagyszabású kiállítással készült: A mágia története című tárlat igazi csemege lehetett nem csupán a Rowling művei iránt rajongók, de a kultúrtörténet iránt érdeklődők számára is, hiszen a kötelező jellegű HP-történeti érdekességek, korai kéziratok, a szerző rajzai, az illusztrátor vázlatai mellett a múzeum gazdag gyűjteményének számos érdekessége is kiállításra került a HP-világhoz jól illeszkedő témákban.

Hogy mennyire gazdag anyagból válogathattak, arról kaphatsz egy röpke ízelítőt a kiállítás anyagát bemutató albumokból, ugyanis kétféle kiadás is megjelent: a teljes, keményborítós, gyönyörű kivitelezésű, majd háromszáz oldalra rúgó díszes kiadás mellett kézbe vehetsz egy rövidített, könnyebben forgatható „gyerekkiadást” is, amiből kimaradtak a „korhatáros” vagy épp komolyabb részek és belekerült néhány aranyos bűvésztrükk, játékos feladatok, amiket kipróbálva a lurkók varázslónövendéknek érezhetik magukat.

A könyvekben szakértők közreműködésével végigkövetheted a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában oktatott tantárgyak köré csoportosított kiállítást, és megismerheted mindazokat a népi hagyományokat, hiedelmeket és tényeket, amelyekre Harry Potter világa épül.

A mágia története könyvet ezen a linken, az Utazás a mágia történetében című kötetet pedig ezen a linken tudod megrendelni!

J.K. Rowling - Legendás állatok és megfigyelésük és Grindelwald bűntettei forgatókönyv

Kicsivel több mint tizenöt évvel ezelőtt, 2001-ben, a negyedik és az ötödik Harry Potter-rész közti hosszas várakozás idején jelent meg két roxforti tankönyv. Az egyik, A kviddics évszázadai, amely a varázslók legendás sportjának történelméről mesél, a másik a Legendás állatok és megfigyelésük, amely Göthe Salmander feljegyzéseit tartalmazta.

Hét Harry Potter-kötet, nyolc film és egy színpadi verzió után 2016 novemberében ismét visszatérhettünk J. K. Rowling varázsvilágába, ekkor került mozikba ugyanis egy öt fejezetből álló franchise első része, amely az 1920-as évek Amerikájába kalauzol el minket. Az első kötet pedig ennek a filmnek az eredeti forgatókönyvét tartalmazza.

Az első rész történetében Göthe Salmander, az ifjú magizoológus New Yorkba érkezik, ahol az Új Salem társaság törekvéseinek köszönhetően a muglik (amerikai kifejezéssel magnixek) és a varázslók közötti harc kiéleződik. Salmander varázslatos bőröndjének rejtekéből egy véletlen folytán megszökik pár fantasztikus lény, amely tovább fokozhatja a kialakult helyzetet. Göthe újdonsült barátai – Tina, a MACUSA alkalmazottja, Quennie, a legilimentor, valamint a varázstalan Jacob Kowalsky – segítségével igyekszik befogni újból az állatokat, ám mindeközben a varázsvilág is komoly problémákkal küzd: a jelek szerint egy, már több éve nem észlelt obskurus szedi áldozatait.

Ahogyan az vártható volt, pár hónappal a második Legendás állatok-mozifilm bemutatója után, a Grindelwald bűntettei névre hallgató részt is hazavihettük kötet formájában, amiben az első történetben foglyul ejtett Grindelwaldot a legerősebb varázslók felügyelete mellett igyekeznek Amerikából Európából szállítani, hogy ott kapja meg méltó büntetését. Csakhogy a férfinak sikerül megszöknie, és Párizsban elrejtőznie. Mindeközben Göthe Salmandert, aki a rá kiszabott kiutazási tilalom miatt nem hagyhatja el Angliát, felkeresi Albus Dumbledore, hogy a segítéségét kérje Grindelwald kézre kerítésében. Miután Göthe életében ismét feltűnik Queenie és a szerelmi bűbájjal sújtott Jacob, akiktől megtudja, hogy Tina is Párizsban tartozik, minden szabályt áthágva Franciaországba utazik, hogy miközben a sötét varázsló után nyomoz, ismét találkozhasson a lánnyal.

A Legendás állatok és megfigyelésük könyvet ezen a linken, a Grindelwald bűntettei könyvet pedig ezen a linken tudod megvenni.

Legendás állatok és megfigyelésük - Illusztrált kiadás

A már említett 2001-ben megjelent tankönyv, a Legendás állatok és megfigyelésük gyönyörűen illusztrált változatát sem hagyhatjuk szó nélkül. A kötetet a kiadó a szerző előszavával adta közre, sőt pár oldalon magáról a szerzőről is megtudhatsz pár érdekességet.

A lapokon megcsodálhatod a varázsvilág mágikus lényeit, miközben számtalan érdekességet megtudhatsz róluk a híres magizoológus rövid leírásából, például, hogy mért ne egyél sose a pettyes pechrák húsából, és azt is, hogy mit csinál a mantikór, miközben elfogyasztja az áldozatát.

Az illusztrált kiadást ezen a linken tudod megvenni.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk