hirdetés

KULT

Rengeteget röhögtünk a hangalámondásos videókon

A magyar házimozizás legszürreálisabb korszaka volt: egyszerre tré és csodálatos.
Szegedi Éva - szmo.hu
2017. március 21.

hirdetés

„Hatalmas élmény volt a nyolcvanas években, amikor a barátaimmal megnézhettük videón azokat a horrorfilmeket, amelyekhez itthon nem lehetett hozzájutni. Az Evil Dead hatalmas flash volt 14-15 évesen” - meséli az egyik ismerősöm.

„Utána napokig rettegtem tőle éjszakánként. Persze minden film hangalámondásos volt. Így láttam Rémálom az Elm utcában című filmet is, meg egy csomó karatés filmet, meg olyan klasszikusokat, mint a Hegylakó. Évekig röhögtünk a hangalámondásos videók félrehallásain is. Például, amikor a Hegylakóban Kruegerről volt szó, és a szinkronhang azt mondta 'És akkor jött Körte'.”hangala3

VIDEÓ: Best of válogatás. A Terminátor, A jedi visszatér, A hegylakó, a Forró rágógumi és a Mad Max hangalámondással:

Ti is emlékeztek még ezekre a régi, iszonyatosan tré minőségű, egymástól másolt videokazettákra? Amelyeken olyan – zömmel amerikai – filmeket nézhettünk meg, amelyeket itthon még nem adtak moziban, de kazin sem lehetett megvásárolni?

És emlékeztek azokra a végtelenül irritáló, néha belebakizó, ugyanazon az unott hangon végigkántált szinkronokra? A filmekre, amelyek alatt egy, jobb esetben két magyar hang mondta el a néha pontatlanul fordított szöveget?

hirdetés

A hangalámondásos másolt videók egyszerre jelentették a házimozizás hőskorát és mélypontját.

Hogy ez mit jelent? Csodálatos volt számunkra, hogy végre mi is láthattuk a nyugati filmek tömegét, nem is olyan sokkal a megjelenésük után. Viszont iszonytató minőségben kaptuk meg ezeket. Egyetlen olyan VHS-t sem láttam akkoriban, amelyen ne hullámzott volna a kép, és ne lett volna torz a hang. Mégis boldog voltam, hogy láthatom.

Mert a nyugati filmek egy része sehogy nem jött volna be Magyarországra. Vagy, ha valamelyiket engedték is vetíteni moziban, felirattal vagy magyar szinkronnal, akkor is csak egy, két vagy akár több éves késéssel.

A Csillagok háborúját például 1977-ben mutatták be, hozzánk csak 2 éves késéssel érkezett meg. Így maradtak a becsempészett és illegálisan szinkronizált, majd agyonmásolva feketén eladott VHS-kazetták.

VIDEÓ: Egy legendás hangalámondásos film – A jedi visszatér egyik kulcsjelenete

Az első hangalámondásos videó, amit én láttam, úgy 14 évesen, a Terminátor volt. Bár ma is fülembe cseng, mennyire zavaró volt a szenvtelen fahang, a film lenyűgözött. Akkoriban amúgy is hihetetlenül népszerűek voltak a Schwarzenegger-filmek.

A második hangalámondásos videóhoz a gimis filmklubban volt szerencsém. Kora egyik kultikus horrorját vetítették, az 1986-os The Hitchert, amit mi Stopposként ismertünk. A hivatalos címe azonban Az országút fantomja.

A filmek más címmel mentek a kazikon, mint később a mozikban

Hegylakó – Felföldi

Terminátor – Végrehajtó

A cápa bosszúja - A fehér cápa leszámolása

Erőszak Pokla - A likvidátor

Gonosz Halott – Az erdő szelleme

Részeges karatemester - Akit csonttörőnek hívtak

Mad Max - Őrült Max

VIDEÓ: A Terminátor hangalámondással

Honnan szereztük be a nyolcvanas években a VHS-kazettákat? Például külföldön élő rokonoktól, akik felvették videóra filmet vagy megvették és elküldték – esetleg átcsempészték a határon. Az ismeretségi körömbe így jutott el A jedi visszatér. (Az egyik srác, aki már látta a filmet a magyarországi bemutató előtt VHS-en, volt olyan szemtelen, hogy mindenkinek elmondta, miről szól.) Szóval valakinek mindig megvolt valamelyik film, ami körbejárt.

Tamásék rendszerint házibulik után, levezetésként filmeztek akár hajnalig. A Rendőrakadémiát sokáig nem is látta szinkronnal, normális minőségben, csak a hangalámondásos változatot ismerte. A baráti körrel látta Schwarzenegger, Jackie Chan filmjeit, a Mad Max első két részét, Az elveszett frigyláda fosztogatóit.

Tamásnak is feltűnt, ami sokaknak: hogy a hangalámondást rendszerint férfiak csinálták – pédául Csörögi István, aki szerepelt tizenegy éve az egyik kereskedelmi tévé riportjában is. Valamiért ritka volt a női hang.

És bár újra és újra felbukkan az a történet, hogy van, aki a Birodalom visszavág híres mondatát „Luke, én vagyok az apád!” női hangtól hallotta, Tamás szerint ez csak városi legenda. Az mindenesetre valamiféle minőségi ugrásnak számított, amikor a férfiakat férfi, a nőket nő szinkronizálta az illegális verziókban.

Kémek, mint mi:

De ami az egészben a legdurvább, az az, hogy a szocialista sufnituninghoz szokott Kelet-Európában mennyire elterjedtté vált a kilencvenes évekig a hangalámondás. Olyannyira, hogy Tamás annak idején elcsípte egy éjjel az orosz állami tévén az Alkonyattól pirkadatig című Tarantino-filmet hangalámondással...

VIDEÓ: A műfaj tökéletes paródiáját készítette el Juhász Laci. A Twisted Sister híres számához készített saját hangalámondást:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk