KULT
A Rovatból
hirdetés

Petruska: Szerintem én vagyok A Dal legnagyobb nyertese

A műsor idei felfedezettje ugyan nem jutott ki az Eurovízióra, de így is rengeteget köszönhet a szereplésnek.
Láng Dávid - szmo.hu
2016. március 06.


Link másolása

Petruska Andrást az utóbbi hetekben az egész ország megismerte az Eurovíziós válogatóból. Trouble in My Mind című dala volt az egyik legrendhagyóbb a mezőnyben, mégis rengeteg rajongója lett és végül a legjobb négy között végzett vele. Mivel már szólókarrierje kezdete óta követem a tevékenységét, régi ismerősként beszélgettem vele arról, hogyan élte meg a részvételt és az ezzel járó újdonsült médiaérdeklődést. Emellett természetesen szóba került rövidesen megjelenő második nagylemeze, a Kapunyitó is, amivel az év hátralévő részében országos turnéra indul.

– Van benned bármilyen szintű csalódottság, amiért nem te nyertél?

– Nincs. Nekem eleve az egész Dal meglepetések sorozata volt: beadtam a jelentkezésemet "miért ne?" alapon, csodálkoztam már azon is, hogy a harmincba beválogattak. Arra pedig lényegében semmi esélyt nem adtam, hogy az elődöntőnél tovább jutok. Ennek ellenére a legmagasabb pontszámot kaptam kétszer is, ehhez jött még a felfedezettnek járó díj, a döntőben pedig a legjobb négy között végeztem.

Nagyjából arra is számítottam, hogy Freddie jut ki Stockholmba, úgyhogy egyáltalán nincsenek negatív érzéseim. Ha hozzávesszük, hogy a Facebookon majdnem harmadával nőtt a követőim száma, a YouTube-nézettségekről nem is beszélve, szerintem az egész versenynek én vagyok a legnagyobb nyertese.

petruska3

– Hogyan élted meg a feléd irányuló fokozott figyelmet? Voltak kényelmetlen részei?

– Az az igazság, hogy ha valakivel versenyeztem az egész műsor során, az én magam voltam. Próbáltam a lehető leginkább kizárni a külső körülményeket, hogy semmi se befolyásoljon. Ha egy ekkora nézettségű produkcióba bekerül az ember, óhatatlanul nagyon látható lesz, ez pedig mindkét irányból szélsőséges reakciókat generál. Igyekeztem mellőzni a kommentek olvasását, a pozitívakat és a negatívakat egyaránt.

Utóbbiakat eleve nehéz komolyan venni, de

"
úgy vagyok vele, hogy inkább rajtam éljék ki a gyűlöletüket írásban, mint mondjuk a közvetlen családtagjaikon fizikai formában.

Ebből a szempontból örömmel vállalom a nemzet boxzsákjának szerepét. (mosolyog)

Ami pedig a pozitív véleményeket illeti, szintén nem akartam, hogy kibillentsenek egy olyan irányba, hogy esetleg többet feltételezzek magamról, mint ami vagyok. Ez az egész igazából a saját magammal való kapcsolódásról szól: sok szempontból jónak tartom, amit csinálok, más szempontból meg kritikusan állok hozzá. A kettő közötti egyensúly megtalálása volt a versenyen való indulásom lényege.

– És a médiaérdeklődés, a csomó első interjú a veled kapcsolatos legalapvetőbb dolgok feszegetésével?

– A médiaszerepléseket is ugyanolyan játékként fogtam fel, mint az egész műsort. Kifejezetten élveztem, hogy végre nem csupa szakmai dologról kell beszélnem, például hogy milyen húrokat vagy kábeleket használok. Sokan előre féltettek a bulvártól, mondván majd beszippant, de szerintem ez nem rajtuk múlik. A kulcs az, hogy én mit osztok meg és adok ki magamból. Ha önazonos tudok maradni azzal, amit eddig képviseltem – és az maradtam –, akkor szerintem teljesen rendben van a dolog. A bulvár nekem hasonló intellektuális kihívás, mint az, hogy a zenémet hogyan tudom emberi nyelvre lefordítani.

– Ismertek fel nyilvános helyen a tévészereplések óta?

– Igen, és megmondom őszintén, nagyon zavarban vagyok az ilyen helyzetekben. Oda konkrétan nem jöttek hozzám, csak néztek nagy szemekkel, hogy "ez most akkor ő? Vagy csak hasonlít rá? Á, biztos csak hasonlít rá..." Fura dolog ez egy előadóművésznek, mert

"
ha figyelnek, akaratlanul is bekapcsol a színpadi szereplő énem. És felmerül a kérdés, hogy az adott szituációban mi az érdekes a személyemben: Petruska András áll a metrón és kapaszkodik? Vagy a telefonját nyomkodja?

Szóval tényleg zavarba ejtő, de előbb-utóbb majd nyilván megszokom, vagy elmúlik, hiszen minden csoda három napig tart.

– A Trouble in My Mind már a 350 ezer lejátszást is meghaladta a YouTube-on, szóval nagyságrendekkel többen hallották, mint az összes többi dalodat együttvéve. Ez milyen érzés?

– Nyilván nagyon jó, és szerintem valahol tök szép megerősítése annak, amin hat éve dolgozom. Úgy gondolom, hogy az eddigi munkásságom alapján megérdemelt a figyelem, amit most kapok.

– Az új lemezen mennyire lesz központi szerepe ennek a számnak?

– Nem nagyon szántunk azt neki. Úgy négy olyan dal van az albumon, ami rádióesélyes, és ezt mondanám ötödiknek, ha rangsorolni kéne. Tartalmilag azonban valóban a Kapunyitó középpontja, illetve szó szerint is az, mivel pont a lemez közepére tettük. Három számot neveztünk A Dalba és utólag belegondolva ennek adtam volna a legkisebb esélyt. Félreértés ne essék, ezt is nagyon jó dalnak tartom, de szerintem annak, aki ez alapján ismert meg, tartogatok néhány meglepetést.

petruska4

– Mit gondolsz, hányan találtak el más dalaidhoz is, és ismertek meg jobban ezen keresztül?

– Szerintem jó eséllyel átkattintottak az emberek. De azért még a közönségnek és nekem is ki kell józanodnom a műsor után. Kis idő múlva majd kiderül, ki az, akit csak Eurovíziós előadóként érdekeltem, és kinek jön be tényleg a világom. Ez egyelőre még kérdéses, de azt egyértelműen látom, hogy a korábbi klipjeimnek is megnőtt a nézettsége, a Szent Gellért tértől a Hole Sweet Home-ig.

Azért is bánok óvatosan a jóslásokkal, mert nem vagyok biztos benne, hogy A Dal és az én célközönségem között tökéletes lenne az átfedés. A korosztályomban és a közelebbi ismerőseim között nem igazán találok olyat, aki alapból nézné a műsort, vagy úgy általában tévézne. Én se lennék képben vele, ha nem szerepeltem volna. Ezzel együtt a Facebook-lájkok megugrása, amit már említettem, mindenképp ígéretes. Majd meglátjuk, a koncertjeim nézőszámán meglátszik-e.

– Boggie régi ismerősöd, tavalyi győztesként mennyit segített neked a felkészülésben?

– Nagyon sokat. Eleinte kicsit féltem beengedni egy plusz embert az öltözőbe és az ezzel járó bizalmi helyzetbe, de az az igazság, hogy meglepő módon

Boggie jelenléte tartotta össze legjobban a csapatot. Ő már jól tudta, mit hoz ki az egész műsor az emberből, ideértve az egész napos ottlétet és pörgést a stúdióban, valamint a feszültebb pillanatokat is.

Sokat köszönhetek neki ezúttal is.

petruska2

– A felfedezetti címet hogy élted meg annak tükrében, hogy a saját közegedben már hat éve jól ismert vagy?

– Az mindig jó, ha mások is felfigyelnek rám. Különösen jól esik, hogy

"
ennek köszönhetően van egy olyan díj a kezemben, ami mindenképp az enyém. Lényegében nem úgy távoztam, hogy nem én megyek Stockholmba, hanem az idei felfedezettként.

Ettől rögtön egész más előjele lett a dolognak.

– Az, hogy most már csak a vezetékneveden szerepelsz, csak a műsor miatt lett, vagy hosszú távú koncepció?

– A legfőbb oka, hogy baromi hosszú a nevem. Emellett belejátszott az is, hogy hiába vagyok szólóelőadó a legkisebb (egy fős) zenekarral, valahogy nem esik jól így hivatkozni magamra. A Petruska sokkal projektszagúbb megnevezés, nem tűnik olyan melldöngető önimádatnak... (mosolyog)

– Temesvári Bence a most következő turnén is végig veled lesz?

– Igen, ő természetesen marad, rajta kívül viszont egyelőre nem tervezünk bővülést. Vagy ha mégis, az technikai jellegű lesz. De hosszabb távon már gondolkodunk rajta, hogyan lehetne úgy színesíteni a hangzást, hogy a fingerstyle gitározós alap megmaradjon. Két plusz hangszert már most bevezettünk: én lábdobon, Bence pedig mandolinon is fog játszani. Felmerült, hogy esetleg keresünk egy brácsást, de ez egyelőre még várat magára, hogy megtalálja a helyét a dalokban. Jelenleg azt látom, hogy a kevesebb több.

A Kapunyitó videós bemutatása:

Részletek az album dalaiból (ez exkluzív premier, először ebben a cikkben hallhatjátok):

– Hogy áll a lemez most?

– Egy jó órája lett készen, a végső simítások után most hoztam el pendrive-on a stúdióból. Innentől kezdve annyi dolgom van vele, hogy a CD-gyártónak elküldöm a fájlt, a nyomda közben már dolgozik a borítón. A következő az lesz, hogy átveszem a postástól és szétküldjük a boltoknak, akik március 29-én kezdik el árulni. Utána két nappal pedig már el is kezdjük a turnét Keszthelyen, hogy néhány bemelegítő állomás után április 9-én Budapestre is elhozzuk az új műsort.

– A régi repertoárból mennyit hagytál meg?

– Ez egyelőre még ötletelés alatt van, annyi biztos, hogy a Kapunyitó mind a tizenegy dalát eljátsszuk. A maradékot pedig majd összeválogatom a régiek közül. Érdekes kérdés ez, mert a Loveocalypse-ot hat év után sem unom játszani. Pont tegnap néztük meg, mit lehetne rajta még csavarni és mindig sikerül valahogy újra izgalmassá tenni. A Metropolita dalaival is ez a helyzet: két éven át ugyanúgy játszottuk őket, most viszont szintén erősen változtatni fogunk azokon, amik műsoron maradnak.

– Elképzelhetőnek tartod, hogy valamikor még újra jelentkezel A Dalba?

– Persze, miért is ne? Ameddig szabadságot kapok a műsorkészítőktől abban, milyen lelkülettel és koncepcióval állhatok ki a színpadra, semmi problémám nincs a szerepléssel. Ilyen téren pedig nagyon kellemesen csalódtam az show-műsorban, össze sem lehetett hasonlítani a hozzáállásukat azzal, amit a kereskedelmi csatornákon tapasztaltam. Nem szerettem bele a köztévébe, de mint csapattal, nagyon gördülékenyen együtt tudtunk működni. Azt éreztem, hogy nekem csak énekelnem kell, ők pedig minden más téren támogatják ezt.

Mindazonáltal jövőre biztosan nem próbálkozom ismét, hiába kérdezgették tőlem ezt nagyon sokan az utóbbi napokban. Ahogy ismerem magamat, most egy ideig egyáltalán nem fogok írni, azt pedig

"
nem tartom őszinte és járható útnak, hogy direkt a jelentkezés miatt előálljak egy izzadságszagú Eurovíziós dallal.

Ez nem az én világom. Ha van mondanivalóm, akkor írok, ha viszont nincs, addig játszom a meglévő dalaimat.

Ha tetszett a cikk, ajánld ismerőseidnek is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: