KULT

Oscar-tippjeink: ki nyer ma, a férfibosszuló lány, a siket dobos vagy a nomád?

Éjjel adják át a díjakat, mi is érintettek vagyunk. Történelmi Oscar: egy csomó filmet még streamingen is megnézhetsz!

Link másolása

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel adját át az Oscar-díjakat Los Angelesben, mi is nézhetjük a ceremóniát magyar közvetítéssel: a Moziverzum csatorna vetíti 00:30-tól a vörös szőnyeges bevonulást, majd hajnali 2 órától körülbelül háromnegyed 6-ig tart a díjátadó.

A koronavírus járványnak érdekes következménye lett az Oscar-díjakra és jelölésekre nézve: mivel a mozibezárásokkal és a nagy mozis filmbemutatók eltolódásával/elmaradásával kiestek a spektrumból a nagyszabású blockbusterek, idén sok, kifejezetten streamingre készült filmet jelöltek, tehát mi is úgy drukkolhatunk, hogy jó párat meg tudtunk már nézni. Hétfőtől az itthon elérhető, fontos nyertes filmekről külön ajánlókat is írunk majd.

Az Oscar tehát idén mindenképp izgalmas lesz, mert az idei filmek nem a tipikus, klasszikus Oscar-mozik: inkább különleges és egytől egyig nagyon eredeti alkotások.

Többjük marginális témákat dolgoz fel. Ezért is történetett meg, hogy a jelöléseknél nem volt kiugróan sokra jelölt mozi - mondjuk nem volt, amit 11 díjra jelöltek - viszont jó pár remek alkotást 6-6 jelöléssel látott el az Akadémia. Lássuk, mi mit tippelünk, és mi kinek adnánk a díjakat:

Legjobb film

Nyerhet: A nomádok földje. Ismerve az Akadémia döntési mechanizmusát, szinte borítékolható ez a díj. Nem arról van szó, hogy nem ez a film érdemli meg a díjat, hanem ritkán vállalnak kockázatot a legjobb filmnek járó díj esetében. Ebben pedig semmi kockázat nincs, a díjat pedig valóban megérdemli, hiszen tényleg az év egyik legjobb, legszebb, legfilozofikusabb, legmélyebb, legemberibb mozija. A Chloé Zhao rendezésében és Frances McDormand főszereplésével készült film azokat az embereket mutatja be, akik Amerikában kénytelenek elhagyni az otthonukat, majd a nomád életmódot választják: egy lakóautóval folyamatosan úton vannak.

Mi ennek ellenére A metál csendjének adnánk a díjat. Ez ugyanis legeredetibb film az idei felhozatalban. Hihetetlen szuggesztív színészi alakítással, az ember napokig nem tudja kiverni a fejéből. Mintha egy korai Aronofsky-filmet néznénk. Egy hallását elvesztő dobos drámai története, aki képtelen elfogadni a sorsát.

Legjobb rendezés

Nyerhet: A nomádok földje. Chloé Zhao producere is volt a filmnek, így megvan az esélye, hogy egy női alkotó először kapjon egyszerre produceri és rendezői díjat is. Rendezői bravúrt látunk, hiszen a színészi jelenlétet és atmoszféráját tekintve tényleg olyan, mintha egy dokumentumfilmet néznénk, amit a rendező úgy ért el, hogy civileket castingolt a színészek közé. Ezt a díjat tényleg szerintünk is A nomádok földje rendezője, Chloé Zhao érdemli.

Rendezésileg ez a volt az egyik legkülönlegesebb alkotás 2020-ban, olyan egységes a világa a filmnek, mind vizuálisan, mind a színészek játékában.

Harmónia, életszeretet, emberi drámák - mindez csodásan belesimul a földdel, a természettel való organikus egybeolvadással.

Legjobb férfi főszereplő

Nyerhet: Riz Ahmed. Eddig Chadwick Boseman volt a legbiztosabban vehető befutó (aki tavaly augusztusban elhunyt, ő kapta a Golden Globe-ot is), de amióta átadták pár napja az Independent Spirit Awards díjait és Ahmed ezt megkapta A metál csendje főszereplőjeként, azóta inkább ő lett a legesélyesebb, hiszen ez a díjátadó tekinthető leginkább az Oscar előszobájának a Golden Globe-on kívül.

Mi is neki adnánk. Ahmed annyira szuggesztíven játszik, hogy szinte beleég az arca a szemünkbe.

Alakítása a korai De Niro-filmeket idézi fel, például a Taxisofőr Travis Bickle-je juthat eszünkbe .

Legjobb női főszereplő

Nyerhet: Carey Muligan (Ígéretes fiatal nő). Az Independent Spirit Awards díját is ő megkapta a múlt héten, és élete alakítását nyújtja a bántalmazó férfiakon bosszúálló, szétesett fiatal nő szerepében. 

Mi megosztva adnánk neki és Frances McDormandnek a díjat. Igaz, utóbbi már kapott két Oscart, de a legösszetettebb és legletisztultabb színészi játékot láthattunk tőle A nomádok földjében, mintha egy dokumentumfilm főszereplőjét néznénk. Ilyen hatású játékot legutóbb Casey Afflecktől láthattunk A régi városban.

Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a magyar vonatkozásról sem: simán lehet, hogy Vanessa Kirby viszi el a szobrot Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének főszereplőjeként, és meg is érdemelné: ilyen drámai és hiteles szülést játékfilmen még nem láttunk, s ez Kirby érdeme is. Gyönyörűen ábrázolta a gyászfolyamatot is, melyet egy anya gyermeke születése is hirtelen halála után átél.

Legjobb eredeti forgatókönyv

Nyerhet: Ígéretes fiatal nő. Emerald Fennell volt az év egyik nagy felfedezése, ugyanis elsőfilmes rendezőként olyan filmet írt és rendezett, amire a szakma és a közönség egyöntetűen kapta fel a fejét. A legjobb filmnek járó díjat az eddigiek alapján nem merné odaadni neki az Akadémia, mert az már túl bevállalós lenne, pedig akár azt is megérdemelhetné.

Mi is neki adnánk az Oscart. A film annyira összetett, hogy nézőként alig tudjuk tartani vele a lépést. Az első fél órában csak kapkodjuk a fejünket.

Ez az összetettség jellemzi a forgatókönyvét, ami bravúrosan eredeti jelenetek és fordulatok sorát tartalmazza, bátor dramaturgiai fordulatokkal. 

Legjobb férfi mellékszereplő

Azt szokás mondani, hogy a mellékszereplői kategóriákban sokszor jobban meg tudják mutatni a színészek tehetségük kiemelkedő oldalát, mivel sokszor kevésbé klasszik, inkább extrém kisebb szerepekben zsenialitásuk jobban előbújhat. Az idei felhozatalból mi Daniel Kaluuyára tippelünk nyertesként, aki a Judas and the Black Messiah főszereplőjeként hátborzongatóan szuggesztív alakítást nyújt. Mi is szívesen átnyújtanánk neki a díjat, de ugyanígy Sacha Baron Cohennek is. Őt érdekes módon, ugyanazon történelmi pillanatot feldolgozó filmért jelöltek. A chicagói hetek tárgyalásában játszott nagyon vagányan és magas szinten szintén polgárjogi forradalmárt.

Legjobb női mellékszereplő

A Minarit szintén hat kategóriában jelölték, mint több társát idén az Oscaron, ezek közül az egyik kiemelkedő teljesítmény Youn Yuh-Jungé, aki a koreai nagymamát alakítja csodásan a filmben. Arra tippelünk, hogy neki ítélik majd a díjat, de közben ott van a Vidéki ballada az amerikai álomról is - a Netflixen megtekinthető -, amiben pedig Glenn Close nyújt felejthetetlen alakítást, és nem mellékes, hogy generációjának egyik legfantasztikusabb színésznőjét eddig elkerülte a szobor, holott már nyolcszor (!) jelölték. Mi épp ezért is neki adnánk, meg azért is, mert tényleg megérdemelné.

Legjobb adaptált forgatókönyv

A nyertes lehet: The Father. Az idei év egyik nagy meglepetése volt számunkra ez a kamaradráma-szerű, csavaros, megdöbbentő és katartikus mozi. Épp ezért mi is neki adnánk a díjat. Nehéz úgy beszélni róla, hogy ne spoilereznénk, de egyvalami tény: érezni, hogy valódi drámaíró tollából született. A forgatókönyvet Christopher Hampton írta, aki a Veszedelmes viszonyokért már egyszer részesült Oscar-díjban. Társírója Florian Zeller volt. Az eredeti színdarab szerzője is maga Zeller.

Legjobb dokumentumfilm (egész estés)

Tippünk szerint a Kollektíva (HBO GO) fog nyerni, mert egy komoly történelmi pillanatot, egy ország drámáját és egy egészségügyi rendszer krízispontját mutatja be. Ráadásul, ami ritka, a legjobb külföldi film kategóriájában is jelölték. Mellbevágó alkotás.

A

Mi imádtuk a Tanítóm, a polipot (Netflix) is, ami pedig egy igazi dokumentumfilmes különlegesség, valójában egy filmes varázslat. Egy dokumentumfilmes és egy polip különleges kapcsolatát mutatja be.

Legjobb idegen nyelvű film

Thomas Vinterberg zseniális filmje, A még egy kört mindenkinek egyértelmű esélyes és mi is rá szavaznánk. Egyszerre igazi high concept mozi és allegória az emberi élet értelmetlenségéről és ezzel egyszerre felvillanó értelméről.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Meghalt Coolio, a 90-es évek népszerű rappere
A Gangsta's Paradise 59 éves szerzőjével szívroham végezhetett. 1996-ban Grammy-díjat nyert a világhíres számmal.

Link másolása

59 éves korában elhunyt Coolio, eredeti nevén Artis Leon Ivey Jr., amerikai rapper, hiphop-előadó.

A sztár halálának hírét barátja és menedzsere, Jarez Posey közölte a CNN-nel, egyelőre azonban nem adtak ki információt az okokról. Meg nem erősített információk szerint szívroham végzett a népszerű előadóval.

A hírcsatorna információi szerint tűzoltók és mentők jelentek meg a zenész Los Angeles-i házánál helyi idő szerint szerda délután 16 óra körül. AZ életét 45 percen keresztül próbálták megmenteni, de nem jártak sikerrel.

Coolio a kaliforniai Comptonban született és nőtt fel. Fiatalon reptéri biztonsági őrként és önkéntes tűzoltóként is dolgozott, mielőtt zenei karrierbe kezdett.

Előadói pályafutása legnagyobb mérföldköve a Veszélyes kölykök (Dangerous Minds) című filmhez írt betétdala, a Gangsta's Paradise, ami minden idők egyik legismertebb rapszáma lett.

Coolio – Gangsta's Paradise

A dallal 1996-ban Grammy-díjat nyert, 2022 nyarán pedig megtekintése a YouTube-on átlépte az egymilliárdos határt, és a streamingszolgáltatókon is igen népszerű. Szintén népszerű dala még az 1997-es Nekem 8 (Nothing to Lose) című filmben felhangzó C U When You Get There.

Coolio számos rajzfilm és gyerekműsor zenei anyagán dolgozott többek között a Cartoon Network és a Nickelodeon csatornáknak.

A sztárnak hat gyereke van, egyetlen feleségétől, Josefa Salinastól 2000-ben vált el.

Videó címe

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
A Rovatból
Básti Juli: „Ne üssenek a seggünkre, ha megyünk az utcán, de ha megjegyzi valaki, hogy de jól nézek ki, az hadd essen jól!”
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznőt a Centrál Színház új bemutatója kapcsán kérdeztük többek között a metoo-ról, édesanyjával való kapcsolatáról és a pályakezdésről.

Link másolása

A Centrál Színház 2020-ban egyszer már nekifutott Tracy Letts Mary Page Marlow című drámájának, ám a Covid közbeszólt. Idén ősszel némileg új felfogásban mutatták be ismét. A címszerepet öt hölgy alakítja: Hőnig Emma, Martinovics Dorina, Földes Eszter, Gombó Viola Lotti és persze az egyik legnagyobb kedvencem: Básti Juli. A művésznővel a sajtóbemutató után beszélgettem.

– Látom, olvasom, hogy a mai napig sok interjúban kérdezik az édesapjáról, Básti Lajosról. Én arra gondoltam, beszéljünk most kicsit az édesanyjáról, Zolnay Zsuzsáról. Sok mindenben láttam, de két szerepe a mai napig emlékezetes a gyerekkoromból. Az egyik az És ön mit tud? című tréfás celebvetélkedő, illetve a Mici néni két élete, ahol szenzációsan játszotta a rosszmájú, undok kolléganőt. Kicsit meséljen róla, milyen volt a kapcsolatuk, mennyire tudta segíteni a pályán?

– A mamámnak köszönhetem, hogy egyáltalán elmentem felvételizni. Már sokszor elmondtam, hogy az apám tiltott a pályától, de a mamám, amikor megtudta, hogy mégiscsak szeretnék jelentkezni, abszolút bátorított és cinkosságot vállalt velem.

Úgy beszéltük meg, ha felvesznek, akkor megmondjuk, ha nem vesznek fel, akkor meg sem említjük, hogy megpróbáltam.

Mindig, mindenben nagyon segített. Gyerekkoromban nagyon jó kapcsolatunk volt. Apám halála után kicsit bonyolultabb lett a dolog. Egyáltalán nem akarta, hogy elmenjek Kaposvárra. Hívtak pesti színházak is, és ő győzködött, hogy maradjak Pesten, mert itt lehet karriert építeni. Viszont én pontosan tudtam, hogy ha meg akarom tanulni a szakmát, ahhoz nagyon sok főszerepet kell eljátszanom. Muszáj elmennem vidékre, mert ott megkaphatom az összes létező nagy feladatot. Ezen volt egy kis vitánk, de aztán belátta, hogy igazam van. Emlékezett rá, hogy az ő miskolci egy éve kevés volt. Összesen két főszerepet játszott, a Warrenné mesterségét és az Antigonét.

Minden színésznő pályájának az elején sok a bizonytalanság. Ha tovább lent marad, megerősödik színészként, megkapta volna azokat az emberpróbáló szerepeket, amikben fejlődni tud, jobban ki tudott volna állni később magáért, miután feljött a Nemzetibe. Mert ott aztán elég mostohán bántak vele.

– Azt nem sikerült kiderítenem, hogy játszottak-e együtt.

– Nem. Egyedül Bacsó Péter filmjében, a Banánhéj keringőben volt egy közös jelenetünk. Ő játszotta az anyámat.

– Tegnap, az interjúra készülve újra néztem A vörös grófnőt. Emlékszem, annak idején milyen népszerű volt, és meglepett, hogy az alakítása ma is mennyire frissnek, hitelesnek hat, nem érezni rajta semmi porosságot. Nem ez volt az első filmszerepe, de úgy emlékszem, ekkor figyelt fel önre igazán a közvélemény.

– Igen. A Kettévált mennyezettel nyertem az első külföldön díjam, de azt nem játszották olyan sokat a mozik.

Ezzel együtt nekem sok bajom volt a Vörös Grófnővel. Történelemkönyv szagú volt az összes dialógus.

Az író-rendező, Kovács András ragaszkodott a saját szövegéhez. Én sok helyen máshogy mondtam volna, hétköznapibban, de ő nem nagyon engedte. Ezért aztán nehezen ment a forgatás. Azt viszont nagyon élveztem, hogy ekkora feladatot kaptam. Önmagában is euforikus megkapni egy ekkora szerepet, amikor hemzsegtek körülöttem a jobbnál jobb színésznők. 110 napos forgatás volt! Öt hónapon át forgattunk. Amellett, hogy majdnem minden nap, sokszor több mint 12 órát forgattam, folyton ruhapróbáim voltak. Ha nem volt a filmben 60 ruhám, akkor egy sem. Elképesztő munka volt, de nagyon élveztem, főleg az első részt. A második rész már nehezebb volt, mert ott aztán végképp mi mondtuk föl a történelem leckét.

– Annyi párhuzam talán van a Mary Page Marlow és A vörös grófnő között, hogy ott is és itt is 10-15 év telik el az ön által játszott karakter életében.

– Ez benne a kihívás. Azért színész a színész, ezért megyünk erre a pályára, hogy mindenféle kort, mindenféle embert eljátszhassunk. Emiatt különösen jó feladat a Mary Page, igazi csemege. Amikor először, 3 éve elkezdtük, Borbély Alexandrával játszottuk ketten az összes szerepet. De tény, hogy a szerző eredetileg hat nőre írta, tehát most játsszuk majd pontosan. Egy szereplőt így is spórolunk, de szerintem most nagyon jól van kiosztva.

– A koncepcióváltást Alexandra távozása okozta? Laikusként nézve ez akár lefokozásnak is tűnhet.

– Kifejezetten erősíteti az előadást, hogy többen játsszuk!

– Hőnig Emmával, a gyerekszereplővel együtt öten játsszák ugyanazt a személyt. Négy különböző művész egyéniség. Próbálták valamennyire közelíteni az alakításukat, a szerepfelfogásukat? Hiszen végsősoron mégiscsak ugyanazt az egy embert jelenítik meg.

– Nem kerestünk külsőségeket. A sorsunk hasonló. Mindegyik Mary Page körömszakadtáig küzd. A férfiak pedig többnyire, szerepük szerint lenyomják őt. Nem az volt a lényeg, hogy mindenki szőke legyen, vagy barna.

Ez a darab mindannyiunkról szól, az összes nőről.

Különösen most, amikor felerősödött a kérdés: hogyan bánnak velünk, és miként lehetne másképp.

– A három női generáció, az anya, Mary Page és az ő lánya, Wendy ugyanabban a kiszolgáltatott helyzetben vannak, de reményt ad, hogy Wendy, a legfiatalabb, úgy tűnik, már képes kilépni ebből az ördögi körből és kezébe veszi a sorsát.

– Hozzáteszem, hogy az anya, Roberta sorsát – Pálfi Kata játssza – nem nagyon ismerjük, de azt látjuk, hogy szeretőnek kellett, feleségnek már nem. Ő sem véletlenül lett olyan, amilyen. Mindenki hurcolja magával a maga puttonyát. Ezért is döntöttünk úgy, hogy az utolsó jelenetben a patyolatból kilépve vigyek magammal két batyut, legyen a kezemben két nagy teher. Ami a darabbéli lányomat Wendyt illeti, ő valóban fény az alagút végén. Most már talán máshogy fognak a nőkhöz viszonyulni.

– Óhatatlan, hogy a darabot látva az ember a #metoo mozgalomra gondol.

– Persze. Nem véletlenül írta meg most a darabot a szerző, Tracy Letts.

– Egymás után pattantak ki a zaklatási botrányok, van saját #metoo története?

– Nagyon erős saját élményem is van, de úgy döntöttem nem akarok megszólalni, nem is fogok beszélni róla. Egyébként meg jó lenne egészséges egyensúlyt találni az ügyben. Ne veszítsék el a nők a természetes késztetésüket arra, hogy vonzóak legyenek, hogy megforduljanak utánuk a pasik.

Ne üssenek a seggünkre, ha megyünk az utcán, de ha megjegyzi valaki, hogy de jól nézek ki, az továbbra is hadd essen jól! Amerikában átestek a ló túloldalára, most már mindenért perelni lehet. Ez sajnálatos hülyeség.

Viszont az nagyon fontos, hogy akit bántalom ér, tudjon hova fordulni tanácsért, orvoslatért. Segítsenek neki, és neki segítsenek. Ne gondolja azt, hogy nincs menekvés. Az pedig a legnagyobb bűn, ha gyerekekkel történnek ilyen dolgok, az főbenjáró, hiszen ők végtelenül kiszolgáltatottak, sérülékenyek és az egész életükre kihat a bántás.

– A szakmán belül érezhető változás?

– Szerintem igen.

– Mit hoz a jövő, milyen feladatok várnak még Önre az előttünk álló évadban?

– Csak terveink vannak. Visszahoznánk a Nem félünk a farkastólt, Albee remekét, amit Rudolf Péterrel játszunk, de már Fehér Tiborral Nick szerepében. Azért nem tudok véglegeset mondani, mert beláthatatlan a jövőnk.

Nem tudjuk, mi lesz velünk télen, hogyan fizetjük a számláinkat, jön-e majd a néző.

Aztán az évad végén, májusban megint tervezünk valami nagyszabásút, amiben benne lennék. Annyit elárulhatok, hogy Shakespeare-darab.

Hamarosan látható lesz a Pepe című sorozat második évada, most zajlanak a forgatások. Épp tegnap hívott Dés László, hogy májusban megint lesz egy nagy koncert, ezúttal az Arénában, a legújabb csapattal: Für Anikóval, Mácsai Pállal és Nagy Ervinnel közösen éneklünk majd megint.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
Az év legjobb Agatha Christie-filmje: Ecc, pecc, ki lehetsz?
Amit nem Agatha Christie írt, de mégis ott lebeg a szelleme. Igazi modern ki-tette-krimi a mozikban.
Szajki-Vörös Adél - szmo.hu
2022. szeptember 28.


Link másolása

Adott a londoni West End, egy remekül futó darabbal, az 1950-es években. Agatha Christie Egérfogója a mai napig örökérvényű, végtelenül szórakoztató krimi. Épp a századik előadását ünnepli a társulat, amikor drámai módon tetőzik az este: a darab hollywoodi rendezőjét csúnyán vérbe fagyva találják a színpad közepén, mondhatni színpadiasan beállítva.

Adrien Brody (a rendező) szerencsére nemcsak az első jelenetekben látható, mert flashbackből sincs hiány a filmben, ami maga a krimi királynője előtti főhajtás, színházi kikacsintós vígjáték és könnyed eleganciával levezényelt szórakoztató moziélmény.

Na de térjünk vissza a vérbe fagyott Brodyhoz,

akinek egy megátalkodott gyilkos még a nyelvét is ki akarta tépni, állapítja meg a gyorsan kiérkező detektív Sam Rockwell szokásosan briliáns alakításában.

Mellette okvetetlenkedik Stalker közrendőr (Saoirse Ronan végig iszonyú vicces, ahogy nem képes leállni az okoskodással és előre letartóztat fejben már mindenkit, aki kicsit is gyanús, aztán a végén persze mégis ő lesz az egyik megoldókulcs). Mondanunk sem kell, hogy a megfáradt, magánéleti búbánatát alkoholba fojtó Stoppard felügyelő (Rockwell) és a pörgő fiatal nő párosa lesz a film egyik mozgatórugója, az ő nyomozásuk, első pillantásra esetlen működésük vezet a megoldáshoz, ahogy anno az Agatha Christie is remekül kitalálta és a filmben is elhangzik:

kell valami furcsaság, valami szerencsétlenül emberi a nyomozóban, hogy a néző neki drukkoljon, csak esetünkben nem a dagi Poirot hívja össze a gyanús szereplőket egy nagy beszélgetésre, hanem a bizonyítási kényszeres, lelkes újonc és a megfáradt, sánta felügyelő igyekeznek megoldani az ügyet.

Amiben természetesen mindenki gyanús, betekinthetünk a színház korrupt és mocskos kulisszái mögé, miközben a rendező és a forgatókönyvíró, akárcsak Christie a regényei lapjain, úgy manipulálják a nézőt mindentudó és mindent elrejtő elbeszélőként, hogy tényleg nem sejteni, mire lyukad majd ki a sztori.

A történet sorozatosan átver bennünket, akárcsak a nyomozókat. Közben formai trükkökkel operál: hol a krimi műfajára reflektál poénokkal, hol az Egérfogót idézi meg meta-elemként, hol ki-kikacsint a nézőre – akár konkrétan a szereplőket a kamerába beszéltetve –, mintha azt üzenné: látjátok, milyen jó játék ez? Főleg, ha az ember arra is kíváncsi,

merre fejlődik az utóbbi években reneszánszát élő klasszikus who done it-zsáner, azaz a ki-tette rejtélyre épülő csűrt-csavart sztorijú nyomozós, klasszikus krimiműfaj, melynek egyik csúcsdarabja a Knives Out (Tőrbe ejtve) volt a közelmúltban.

Nem beszélve arról, hogy Kenneth Branagh sem véletlenül húzta elő a Christie-klasszikusokat és adaptálja őket sorban. A Christie-i hagyományokhoz biztos húzás visszanyúlni, megújítani vagy megugrani a magasra tett lécet meg pláne.

Az Ecc, pecc vizuálisan, ritmusában, ötletes dramaturgiai és vágási megoldásaival jópofa, de mégis kisebb bravúr, mint a Knives Out, de jókat lehet nevetgélni rajta, találgatni és drukkolni. A megfejtés nem vág fejbe különösebben, a katartikus lezárás is elmarad, de még mindig a zsáner eredetibb darabjai közé tartozik, amit filmnyelvi ötletessége, képei, remek alakításai, eredeti szemszögváltásai miatt még akár újra is nézhetünk majd.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
Új klip: Megjelent Kulka János legelragadóbb dala az érkező lemezéről
Arról a kivételes, túlfűtött és magányos állapotról szól, amikor vége az előadásnak és a nyüzsgés megszűnik.

Link másolása

Különleges természeti jelenségnek lehetünk fül- és szemtanúi a zene segítségével, mert megérkezett „a Hold a párkány szélére ül”.

Kulka János színművész hamarosan megjelenő, személyesen dedikáltatható kiadványának harmadik előfutárában, az „Esti dal”-ban hangzanak el ezek a sorok, amely az egyik legszebb szerzemény a korongról. Arról a kivételes, túlfűtött és magányos állapotról szól, amikor vége az előadásnak, és a nyüzsgés megszűnik.

Az október 7-én debütáló, sorban harmadik ’Pálmaszív’ című nagylemez hét évig készült - Tövisházi Ambrus zeneszerző és Tariska Szabolcs szövegíró a színész betegsége előtt kezdtek a közös munkába, és az „Esti dal” volt az első olyan, közös felvétel, amelyet Kulka János élőben is előadott, köztük a legendássá vált utolsó, Müpás koncertjén.

„A Merényi Dávid által rendezett, különleges kameramozgással felvett videóetűd legnagyobb kihívása talán az volt, hogy mik legyenek azok a tárgyak, amelyek körülveszik a színészt - az eredmény bár rövid, de semmihez nem hasonlítható, érzelmes mozgóképes élmény lett” – osztotta meg a szerzőpáros a zeneszámhoz társuló kisfilm hátterét.

A napokban Kulka János további örömhírt jelentett be hivatalos Facebook-eseményében, ugyanis az előadó személyesen is dedikálja a hallgatók frissen megszerzett fizikai példányát október 11-én, 16 órakor az MG Records Lemezboltban.

Az albummegjelenés további fejleményeiről bővebb infók ITT

VIDEÓ: Kulka János - Esti dal


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk