/kult/oriasi-szukseg-van-a-tancmenedzserekre-hianypotlo-kepzest-indit-a-werk-akademia/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

„Óriási szükség van a táncmenedzserekre” - hiánypótló képzést indít a Werk Akadémia

A Werk Akadémia tavasszal induló táncművészeti menedzserképzésére nagy szükség van, mert óriási hiány van ezekből a szakemberekből Magyarországon.
hirdetés

A szakot a balett világából érkező Sándor Zoltán és a kortárs tánc közegében dolgozó Rácz Anikó vezeti, akik jövő évtől egy hiánypótló kurzust indítanak.

„Az ötlet már régóta megfogalmazódott, a Werk felkérése így kapóra is jött” – kezdi a beszélgetést a Győri Balett egykori táncosa, Sándor Zoltán. „A táncművészeti menedzsment egy hiányszakma, akkora a kereslet ezekre a szakemberekre, hogy cselekedni kell.”

A ma már sikeres táncmenedzserként dolgozó Zoltán örömmel vállalta a felkérést, hogy Rácz Anikó művészeti menedzserrel karöltve a februárban induló szak mentorai legyenek. A képzés létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, hogy Zoltán egy saját ügynökség vezetőjeként képtelen elvállalni a felkérések zömét, ráadásul ügyfeleit nem is tudja másokhoz irányítani.

„Számtalan táncos, társulat, mester keres meg, de kapacitás hiányában sokukat kénytelen vagyok elutasítani és nem is nagyon van, akihez küldhetném őket.”Sándor Zoltán táncmenedzser

A képzés mentorai a tánc közegéből érkeztek, azonban az általuk képviselt két szegmens nem is lehetne különbözőbb. „Zoltánnal azért szövetkeztünk erre a kurzusra, mert míg neki nagyon jó rálátása van az állami intézmények működésére, addig én a független területekkel és a kortárs tánccal foglalkozom. A kettő együtt kiegészíti egymást, közösen jól lefedjük az egész tánc területét” - mondja Rácz Anikó, a SÍN Kulturális Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa.

hirdetés

A táncművészet válfajai közt a mai napig karakteres különbségek vannak a finanszírozás tekintetében. Míg az állami szegmensben több lehetőség adódik, és élnek az olyan lehetőségekkel, mint a támogatott turnék vagy fellépések, addig a független, kortárs együttesek szűkebb forrásokból működnek, és egy jó menedzser nélkül nehezen felelnek meg a kihívásoknak és követelményeknek.

„A 70-es években a táncot illetően szinte csak az Állami Operaház volt jelen Magyarországon - meséli Sándor Zoltán. -

Aztán kinyílt a világ, kitárult a Nyugat, megjelent a Pécsi, a Győri és a Szegedi Balett, majd elkezdődött a kortárs vonalak kialakulása is. Ezek a független társulatok azok, akik a mai napig rászorulnak arra, hogy legyen valamilyen képviseletük.”

Kifejezett táncmenedzsment képzés eddig nem is nagyon létezett Magyarországon. „Sok mindenben hasonlít a kulturális menedzsment feladataihoz, de mégis vannak speciális aspektusai és területei” – meséli Anikó, aki számos független táncművésszel dolgozott már együtt.

Abban mindkét mentor egyetért, hogy aki erre a kurzusra jön, az egy win-win helyzetbe kerül: a végzett hallgatók a megszerzett szakmai tudásukkal sokat adhatnak a művészeknek azzal, hogy képviselik őket. Cserébe a menedzserek rengeteg tapasztalatot és élményt szerezhetnek, valamint hozzájárulnak ahhoz is, hogy a produkciók eljussanak a közönséghez.Rácz Anikó_tánc

A szak esetében – csakúgy, mint a Werk Akadémia valamennyi képzésében - a mentorok a gyakorlatorientációt, a megszerezhető kapcsolati tőkét, valamint az aktualitást emelik ki.

„Az a koncepciónk, hogy akik idejönnek, azokat megpróbáljuk olyan up-to-date kapcsolati tőkével és információkkal felruházni, amiket más intézmények csak elméleti szinten próbálnak átadni.

Szeretnénk helyszínbejárásokat tartani, az oktatók között pedig csak olyanok vannak, akik fontos szereplői a jelenlegi táncéletnek” - avat be a képzés részleteibe Zoltán, amit a kortárs vonalat képviselő Anikó is megerősít:

„Tervben van, hogy elmegyünk a Trafóba és az ottani kollégákkal arról beszélgetünk, hogy ők hogyan programozzák a táncot és hogyan gondolkoznak a meghívott alkotókról. A kortárs tánc másik fontos helyszíne a MU Színház, az ő képviselőjüket is szeretnénk meghallgatni arról, hogy ők hogyan dolgoznak a táncosokkal, de a Bethlen Téri Színház látogatását is tervezzük, ahol a Közép- Európa Táncszínház előadását nézzük meg.

Kihagyhatatlan külső helyszín a SÍN Kulturális Központ is, ahol Anikó jelenleg is dolgozik. „Fiatal táncosok projektjeit gondozzuk, a produkciós ház működés Magyarországon nem igazán elterjedt forma még. Ezt biztosan érinteni fogjuk, mert ez újszerű és a mai igényeknek megfelelő struktúra.”

A tanterv még formálódik, de az alapvető irányvonalak és tanórák már megvannak.

A hallgatók elsajátítják a szakmához szükséges alapvető jogi és pénzügyi ismereteket, megismerkednek a marketinggel, a PR-ral, valamint feltérképezik a táncművészet kiemelkedő alakjait, legyenek azok táncosok, menedzserek, társulatok vagy érdekvédelmi képviseletek.

„Az a cél, hogy a végzett hallgatóknak adjunk egy irányvonalat, melynek segítségével el tudnak helyezkedni. Már az oktatók összetétele is úgy lett felépítve, hogy a tanulók rajtuk keresztül egy olyan kapcsolati tőkéhez jussanak, ami később akár lehetőségeket is rejthet.”

A tanárok a táncélet krémjéből kerültek ki, a Werk növendékeit olyan kultikus alakok fogják majd tanítani, mint Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Fodor Zoltán táncművész, koreográfus, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat igazgatója, Duda Éva táncművész, koreográfus, Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke, Krámer György, a Veszprémi Kortárs Táncfesztivál igazgatója vagy Szögi Csaba, a Közép-Európa Táncszínház igazgatója. A lista nem teljes, a teljes névsort a Werk honlapján lehet megnézni.

Anikó és Zoltán óriási megtiszteltetésnek vette, hogy egy ennyire neves és sokrétű tanári kart sikerült felkérniük. „Egy komoly elismerés a Werk Akadémia felé, hogy a szakma nagyjai ennyire komolyan veszik az itt folyó oktatást, de annak a jelentőségét is tükrözi, hogy mennyire szükség van a táncmenedzserek kitermelésére.”

„Aki tánccal akar foglalkozni, annak javaslom, hogy jöjjön el, mert gyakorló szakemberektől fog gyakorlati betekintést nyerni, ami sokat fog segíteni neki abban, hogy ezen a területen jól tudjon működni. Jó, ha a jelentkezőnek van egy érdeklődése a tánc iránt, szeret emberek között lenni és kapcsolatokat teremteni. Fontos, hogy nagy munkabírása és állóképessége legyen, mert ez nem egy könnyű szakma, de cserébe rengeteg örömöt okoz!” - válaszol Anikó akkor, amikor a szakmához szükséges tulajdonságok vannak terítéken.werk akademia logo

A képzés egyedülálló és hiánypótló lesz a hazai fronton.

„A magyar táncélet szerencsére fejlődő ágban van, egyre több a társulat és a tehetséges művész, ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az igény a jó menedzserekre is. Az ő feladatuk az, hogy ezek a művészek megfelelő helyzetbe kerüljenek és meglegyen a képviseletük. Különben nagy az esély arra, hogy egyszerűen eltűnjenek a süllyesztőben. Rengeteg olyan egyéni táncművész van, aki nincs is tudatában annak, hogy mit tudnának elérni akkor, ha lenne egy jó menedzserük.”

Kereslet tehát van, az utánpótlás-nevelés pedig februárban elindul. Akit érdekel a kurzus és szívesen bepillantana a táncmenedzsment kulisszái mögé, a Werk honlapján további információkat talál sőt, jelentkezhet is!hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk