hirdetés

KULT

Óriásbárány készül a Skanzennek

Szentendrei Skanzennél állítják fel a fa-fém állatfigurát, melyet Szőke Gábor Miklós készít és az idei Bárány évének lesz a jelképe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. április 08.

hirdetés

Hogyan kapcsolódik össze Szőke Gábor Miklós szobrászművész és a szentendrei Skanzen? A nemzetközi kiállításokat is megjárt monumentális magyar puli alkotója egy 4 méter magas, több mint 3 tonnás fa és fém hasábokból álló bárányszobrot készít a múzeumnak.

VIDEÓ: készül a mű a szobrász műhelyében

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2014 a Bárány éve lesz. Ezzel kapcsolódnak az 5 éve futó nemzetközi Canepal (Kultúra és természet: a juhtartás és pásztorkodás európai öröksége) projekthez.

A bárány és művészet kapcsolata Szőke Gábor Miklós kortárs szobrászművész alkotásában ölt testet. A múzeum felkérésére racka szobrot készít a Skanzennek, amely méltó alakja lesz az idei Bárány évnek.

hirdetés

Racka szobor

A szentendrei Skanzen miliőjének megfelelően Szőke Gábor Miklós a két legősibb anyaggal dolgozik: a fával és a vassal, amely tükrözi a mai ember fenntarthatósági törekvéseit és a népi tradíciók tiszteletét is.

rackafej

rackafej2

A 4 méter magas, több mint 3 tonnás fa és fém hasábokból álló bárányszobor mind anyaghasználatában, mind technikájában eltérő lesz a művész eddigi szobraitól. A könnyű megmunkálhatóság, a jól terhelhetőség, a természetessége miatt kedvelt fa mára már védjegyét képezi a Szőke Miklós Gábor brandnek, a fém viszont most debütál először Magyarországon.

rackaszobrasz

Az alkotás három elemből áll: az acél vázon kívül két szarvból és a korpuszból, összesen kb. 1500 lécből és több ezer csavarból, valamint fa héjszerkezetből.

A racka szobor megmunkálásán 1 hónapja, három művész, egy szobrászsegéd és egy műhely asszisztens dolgozik.

A bárány szobor a múzeum bejárati épülete előtt kap helyet és április 11-től lesz megtekinthető.

racka2

Bárány a művészetben

A juhcsontok megmunkálása, illetve az állatok ábrázolása művészeti alkotásokon, használati tárgyakon általánosnak mondható egészen az őskortól. A konkrét, realisztikus ábrázolásukon túl a bárány szimbólummá is vált, így megjelenítésük is mind jobban elterjed.

A bárány gyakran megjelenik a szentek mellett: Keresztelő Szent János, Corsini Szent András, Szent Kelemen pápa és Szent Vendel kísérőjeként is ismert. De a juhokat, bárányokat szívesen formálták, vagy ábrázolták a művészek.

Szőke Gábor Miklós többi alkotását korábbi cikkeinkben ITT és ITT megnézhetitek.

Ha tetszik az ötlet, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk