/kult/operat-irtak-a-hajlektalanokrol/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Operát írtak a hajléktalanokról

Egy opera, ami hajléktalanokról szól, ráadásul az ő műveikből készült? Furcsának tűnhet, de tényleg erről van szó. Eláruljuk a részleteket!

Link másolása

hirdetés

Hajléktalanokról és az ő műveik felhasználásával írt operát a magyar Col Legno, akinek ez csak a művészneve. A zeneszerző meggyőződése, hogy ez az opera elősegíti a hajléktalanság helyes társadalmi megítélését és érzékenyebbé teszi az embereket a témában. Az opera bemutatását jelentős mérföldkőnek tartja az otthontalan emberek sorsának jobbításáért folytatott emberfeletti küzdelemben.

Col Legno elmondta, már régóta törte a fejét azon, hogyan tudna hátrányos helyzetű embereken segíteni. 2013 év végén közönségként részt vett egy hajléktalan humorfesztiválon, amelyen Csábi István novellája megadta a darab alapötletét. (A novella hajléktalan írója sajnos nem érhette meg, hogy műve színpadra kerüljön: idén nyáron tragikus hirtelenséggel elhunyt.)hajlekt1

Az ötletgazda (forrás: Hír24)

Ezt a humoros történetet egészítette ki a zeneszerző nehéz sorsú költők verseivel. Az egyetlen hajléktalan című operában egy vidéki városban járunk, ahol hirtelen egy hajléktalan ember jelenik meg. A polgármester befogadja őt. Mivel nagyon jól bántak a város egyetlen fedél nélküli emberével, idővel elkezd egyre több otthontalan figura özönleni a településre.

Folyamatos konfliktusok következnek, mivel a helyi ellátó rendszer nincs felkészülve a tömeges hajléktalanságra. A polgármesternek döntenie kell: mi legyen a város „új lakói”-val? Az izgalmas végjáték eredményét 2015. május 28-án nézhetitek majd meg Budapesten, a Duna Palotában. Már ha lesz előadás, ennek az anyagi feltételei ugyanis jelenleg még nem állnak rendelkezésre.

hirdetés

Egy kedvcsináló kisfilm:hajlekt2

Bándi János, a címszereplő operaénekes

Col Legno szerint nem azzal kell foglalkoznia a többségi társadalomnak, hogy valaki saját vagy más hibájából lett hajléktalan. Feladatunk inkább az, hogy segítsük ezeket az embereket a magunk módján. A legnemesebb Szolgálatnak és szívügyének tekinti ezt az operát és természetesen ingyen szorgoskodik immár egy éve azon, hogy a darabot bemutassák. A zeneszerző hozzátette: ha tudott volna jobb eszközt, mint ez az opera, akkor azt vetette volna be az otthontalan emberekért.

A professzionális stáb az előadásra már hónapokkal ezelőtt összeállt. Jelenleg az ötletgazda-zeneszerző legfontosabb feladata a pénzszerzés, hogy meg lehessen tartani az előadást. A Duna Szimfonikus Zenekar azonnal igent mondott a felkérésre. A II. felvonásban megjelenő hajléktalanokat a Nemzeti Énekkar alakítja. A három főszereplő külön-külön kitűnő énekes-színész.hajlekt6

Lee József, hajléktalan költő (társszerző és szövegkönyvíró)hajlekt4

Andresin József, hajléktalan költő (az egyik társszerző)hajlekt5

Sárközi László, egykori hajléktalan (társszerző és szövegkönyvíró)

A címszerepet Bándi János játssza, aki a felkérését és szerepének tanulmányozását követően elmondta: ha Otelló bőrébe - szó szerint és átvitt értelemben - is bele tudott bújni, akkor a nemes cél érdekében egy hajléktalan főszereplőt is nagy örömmel alakít. Az AHA Hajléktalan Színpad otthontalan előadóművészei is színpadra lépnek majd a darabban.

A fedél nélkül élő emberekről szóló operát nagyon sokan furcsállják, nem véletlenül, hiszen ez a műfaj általában nagyszabású királydrámákról és hasonló történetekről szokott szólni. Ám akiknek tetszik az ötlet, épp ezt a látszólagos kizáró ellentétet (opera vs. hajléktalanság) tartják a legnagyobb erényének és ezért kíváncsiak az előadásra.

A majdani bevételt természetesen az utolsó fillérig hajléktalan emberek kapják. Az előadás megtartásához szükséges pénznek azonban mihamarabb össze kellene állnia. Ha támogatni szeretnétek, hogy létrejöjjön a produkció, az alábbi számlaszámra küldhettek adományt (a legkisebb összeget is örömmel fogadják):

Diótörés Alapítvány

12001008-01215958-00100002 Raiffeisen Bank

Közlemény: OPERA

Az előadással kapcsolatban további infókat az alábbi címen kaphattok: zeneszerzess@gmail.com

Ha egyetértesz a kezdeményezéssel, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk