/kult/olcso-film-filmsiker-hollywood-mozi/
hirdetés

A Rovatból
hirdetés

5 hollywoodi mozifilm, ami fillérekből készült, de milliókat kaszált

A álomgyár sem mehet mindig tutira. Összeszedték a filmtörténelem legváratlanabb kasszasikereit, amelyekre senki nem számított.
TIME - szmo.hu
2018. július 31.

hirdetés

Hollywoodban aranyszabály, hogy csak a borítékolt sikerfilmekre adnak pénzt. Ám néha mégis akad kivétel, és ezek a kivételek olykor dollár-százmilliókban mérhető meglepetéseket okoznak.

1. Ideglelés (1999)

Az egyetlen kézikamerával, vágás nélkül készített, home-videóra hajazó horrorra senki sem fogadott volna Hollywoodban. A rendezők, Daniel Myrick és Eduardo Sánchez mégis összekapartak rá 60 ezer dollárt, és megcsinálták, de inkább csak kísérletképpen.

Jellemző, hogy a filmnek még rendes marketingkampánya sem volt, kizárólag a neten reklámozták ez előzetest, vírusvideóként. Az eredmény: több mint 248 millió dollár tiszta bevétel!

A film egyébként három fiatalról szól, akik eltűnnek egy éjszakai erdőben, és mindezt videóra veszik. Az előzetes önmagában is hátborzongató.

hirdetés

2. Nevetséges Napóleon (2004)

Napoleon Dynamite a Preston nevű kisvárosban él. Örök lúzer, nála pechesebb és szerencsétlenebb nyomoronc nem létezik. Sajátos viselkedése folytán senki sem kedveli, szinte kitaszítottként él. Ám hamarosan új barátra és egy barátnőre is szert tesz, akik bár nem sokban különböznek a fiútól, együtt sok mindenre képesek: elindulnak a diákigazgató választáson. Jared Hess 400 ezer dollárból forgatott, habkönnyű vígjátéka talán épp a sztorija miatt aratott: arra mindenesetre senki sem számított, hogy 46 millió dollárt fog kaszálni.

3. Super Size Me (2004)

Ez ráadásul dokumentumfilm, ami aztán tényleg mostohagyerek Hollywoodban. Mégis, olyan érzékeny pontra tapintott rá, hogy a nézők özönlöttek a mozikba. Morgan Spurlock rendező útra kelt, és 20 amerikai városban - beleértve Houstont, Amerika "legkövérebb városát" - készített interjút szakértőkkel, szakácsokkal, politikusokkal hogy vajon miért olyan kövérek a gyorsétterem-függő amerikaiak. Úgy látszik, ez másokat is érdekelt: a 65 ezer dolláros költségvetésű dokumentumfilm több mint 25 millió dollár bevételt hozott.

4. Halloween (2007)

Olcsó horrornak indult - szó szerint is - és elképesztő kultusz lett belőle. Az ijesztgetős-sorozatgyilkosos horror végérvényesen világsztárrá avatta Jamie Lee Curtist, és

300 ezer dolláros költségvetésének a sokszorosát, 70 millió dollárt hozott a producereknek. Emellett elindított egy folytatás-dönpinget is: mindent egybevetve összesen kilenc Halloween-film készült.

Rocky (1976)

A Nagy Klasszikus, ami nem indult annak. A szegény sorsú fiúból vérprofi bokszolóvá váló Sylvester Stallone-mozi nemcsak a főszereplőjéből csinált imádott sztárt, de könnyű léptekkel bevonult a filmtörténelembe is. 1 millió dollárba került, azóta 225 milliót hozott. Az alábbi betétdala pedig szintén világsláger lett.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk