/kult/nepszeru-vagy-legjobb-film/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Új Oscar-díj kategória jöhet – máris rengetegen kiakadtak miatta

Eddig is gyakran fogadta nemtetszés az Amerika Filmakadémia döntéseit az Oscar-díjak odaítélése kapcsán, de a legújabb bejelentések végleg kiverték a biztosítékot a mozi szerelmeseinél.
hirdetés

Mint John Bailey-nek, az akadémia elnökének és Dawn Hudson igazgatónak a testület tagjainak küldött e-mailjéből kiderült, legkésőbb 2020-tól a „népszerű filmek” új kategóriájában is osztanak Oscar-díjat, és a jövőben három órában maximálják az Oscar-gálákat.

Az első ötletet azonnal kétfelől támadták.

Egyesek úgy vélik, hogy a kasszasikerek külön jutalmazásával a jövőre 91. alkalommal kiosztásra kerülő rangos filmdíjból „népszerű varieté-show-t” csinálnak, másfelől viszont úgy gondolják, hogy az új kategória felállításával megtagadhatják az olyan alkotásoktól a legjobb film Oscarját, mint a Fekete Párduc.

Ugyancsak támadták a ceremónia megkurtításának ötletét. Kétségtelen, hogy az idei Oscar-gála a maga négy órás csúcsával eléggé kimerítő volt, és negatív nézőcsúcsot hozott: a 26,5 millió tv-néző az előző évhez képest 19%-os visszaesést jelentette. Csakhogy az a terv, hogy az alacsonyabb kategóriájú díjakat (vágás, hang, smink, jelmez, stb..) a televíziós reklámszünetekben adnák át és ezzel felgyorsítanák az eseményeket, és ezzel megrövidítenék a filmipar nélkülözhetetlen munkásait. Olyan híresztelések is napvilágot láttak, hogy ugyanez a sors várna a rövidfilmekre is - írta a Daily Mail .

Ami a „népszerű” filmeket illeti, a jelölhetőségi kritériumokat a később teszik közzé a filmakadémia irányítói. Még az sem biztos, hogy jövőre kiosztják-e ezt az új díjat. A döntésben mindazonáltal benne van az Oscar-gála nézettségének növelésére való törekvés is. Mindig nagyobb volt az érdeklődés, amikor az esélyes filmek egyben közönségsikerek is voltak, és ezt egy Oscar-díj csak fokozta.

hirdetés

A nézettségi rekordot eddig 1998 jelentette, amikor a Titanic vitte el, 10 másik mellett, a legjobb film aranyszobrát.

Ez a döntés heves reakciókat váltott ki a közösségi médiában. Mindenekelőtt azzal vádolták az akadémiát, hogy így akadályozzák meg olyan, amúgy rendkívül népszerű alkotás „legjobb film” jelölését, mint a Fekete Párduc, amely elsősorban fekete művészek munkája. Egy twitterező egyenesen gyávának nevezte a testületet, mert nem mernek vállalni egy ilyen díjazást. Stuart Oldham, a Variety munkatársa viszont úgy vélekedett, hogy ezek szerint a Mission Impossible-nak sem lesz esélye, hogy harcba szálljon a legjobb film Oscarjáért, volt azonban, aki az Alkonyat-sorozat megdicsőülését jövendölte. „Már van egy díj a legnépszerűbb filmre. Úgy hívják: pénz” – írta Mark Harris. Rob Lowe szerint „a filmipar elhalálozott” e bejelentéssel.

Egy újabb tweetelő szerint be kellene vezetni a Filmkirály és Filmkirálynő, a várhatóan legnagyobb sikert arató film, a legatletikusabb film, továbbá a legmenőbb filmpáros kategóriáját is.

Ugyancsak gúnyolódott az akadémián az a hozzászóló, aki 2022-re azoknak a tv-show-knak a díját jövendölte, amelyek úgy hatnak, mintha 10 órás filmek lennének. „Ha a népszerű film egy kategória, akkor kaphatna egy másikat az a „film, amelyre senki sem volt kíváncsi, de az emberek úgy gondolják, hogy ha beszélnek róla, akkor nagyon okosnak látszanak” – írta Linda Holmes.

Volt azonban egy forradalmian újító javaslat is. Paul Britten szerint „népi e-mail-szavazással” kell dönteni az Oscar-díjakról…


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk