KULT
A Rovatból
hirdetés

„Nem szabad bebújni az ego mögé!” - elindult a Konyhafőnök VIP új évada

Az idei évad is rövid kedvcsinálóval kezdődik, amiben van sírás, őrjöngés és stúdióból kirohanás. Sárközi Ákos már az első részben beoltotta Schobert Norbit.
Vass Adrienn - szmo.hu
2021. november 16.


Link másolása

A Konyhafőnök VIP - egy műsor, ahol nehéz eldönteni, hogy az aktuális celebek főzni vagy parádézni érkeznek. Ahol az ételek mellett a drámáé a főszerep.

A zsűri most is Fördős Zé, Sárközi Ákos és Rácz Jenő, és a 10 millió forintos fődíj is változatlan.

Bár én ezt a pénznyereményt annyira nem értem, hiszen ezek a híres emberek biztosan kapnak vastag gázsit is. Nem valószínű, hogy a fődíj és az étteremnyitás lehetősége lebeg a szemük előtt.

És most is főzni kell tudni, de nyilván kevésbé szenvedélyesen és profin, mint amikor civilek versengenek hasonló címért.

Az idei évad is rövid kedvcsinálóval kezdődik, amiben van sírás, őrjöngés és stúdióból kirohanás. Sok olyan pillanat, amit az első epizódban még nem is fogunk látni. Ráadásul most még az összes szereplő sem vonul fel, tehát Csonka Picit és Németh Kristófot például hiába várjuk. Ahhoz, hogy mindenki megjelenjen, a kezdő csapatból szépen ki is kell potyogni a versenyzőknek. Úgyhogy kezdjünk is neki!

Szandi lép be először a stúdióba, aki Tóth Vera, Görög Zita, Gyulai Viki, Gubik Petra, Muri Enikő, Zámbó Krisztián, Barát Attila, Schobert Norbi és Nagy Sándor követ.

Ők az első eresztés, és a gyors bemutatkozások (meg előzetes ismereteink) alapján rögtön tudni lehet, hogy kik lesznek a leghangosabb bajkeverők, akiktől nincs az az Isten, hogy már az első adásban el is búcsúzzunk.

Az első fordulóban mindenki a saját ételét készítheti el. Hozzák is az alapanyagokat sorban, és nagy lendülettel ecsetelik a zsűrinek, hogy mivel készültek.

Milyen jó lesz majd nézni, ahogy nem jön össze nekik, vagy ahogy kifutnak az időből, igaz?

A főzés indul és gyorsan megmutatkozik az is, hogy ki, hogyan viselkedik stresszhelyzetben.

Szandi és Zámbó Krisztián (aki amúgy véletlenül pont Sárközi Ákos egyik receptjével készült), egyfolytában hangosan kommentálja azt, hogy éppen mi nem megy neki.

Rettentő idegesítő lehet ezt a helyszínen hallgatni.

Gubik Petra olyan ételt választott, aminek annyi eleme van, hogy lehetetlen elkészülni vele időre. Meg is úszik rögtön, és egyre idegesebben kapkod. Mindent elront amit csak lehet, és még a rezsó tetején felejtett szilikonlapot is felgyújtja. Szerencsére éppen exe, Nagy Sándor főz mellette (micsoda véletlen), így oldalról kap némi támogatást.

Görög Zita is nyugtatja Szandit, de ő szerintem inkább csak azért, hogy elhallgattassa. Nem hibáztatom érte!

A séfek jönnek beledumálni a főzésbe. Hol segítenek, hol inkább hátráltatnak. Szokásos.

Schobert Norbinak van még egy nehezítése, mert Fördős Zé a főzés elején pont az ő fejét pörgeti ki egy játékautomatából. Az ételébe egy random alapanyagot kell belekombinálnia, ami a csirkebőr lesz.

"Engem nem izgatnak ezek a csavarok!" - mondja Norbi, és már repül is csirkebőr a forró olajba.

Az idő lejár. Mindenki tálal valamit. Akikről kevesebb szó esett eddig, nyilván inkább az ételükre figyeltek, és ezáltal jobbakat is alkottak.

Nem mennék végig a tálakon, csak csendben mutatnék egyet, ami mindenek felett áll.

Ez Szandi húsgolyós önarcképe:

Érdekes nézni amúgy, hogy a versenyzők mennyire mutatós tálakat próbálnak kreálni, de mennyire nem érzik még a harmóniát. Sok esetben pedig ha jól néz ki a mű, a zsűri szerint íze nincs. Lesz dolog velük bőven...

A legjobb eredményt Muri Enikő éri el. Akin látszik, hogy nagyon vágyott is erre az elismerésre, és örül, hogy lesz valami előnye a következő fordulóban.

De csak addig örül, míg ki nem derül, a könnyítés az, hogy az általa választott játékostársa, azaz Krisztián, a főzés első 10 percében neki fog segíteni.

Krisztián az a forma, akitől jobb távol maradni, mert temperamentumos, hangos és sértődékeny.

Szerintem senkinek nem lenne az segítség, hogy 10 percen keresztül kérdezget és kellemetlenkedik a serpenyő körül.

"Dehogy utállak csak nem annyira kedvellek." - mondja Krisztián Enikőnek, miközben őrületbe kergeti.

A második forduló amúgy a babos ételek újragondolásáról szól. Zöldbabfőzi, babgulyás, sólet és Jókai kerül terítékre.

Ez tipikusan az a feladat, ahol a legjobban megmutatkozik, hogy ki, mennyire kreatív, spontán és rátermett.

Míg az első feladatra fel lehetett készülni, itt rögtönözni kell és ráérezni. Ez az igazi kihívás!

Enikőnek ez nem megy. Persze az első helyről lehet a legnagyobbat zakózni, és Krisztián segítsége is jól összezavarta... de azért furcsa látni, hogy milyen gyorsan összeroppan és sírásba vált át egy nyertes kör után.

Az egyik legszebb rész, ahogy Norbit leoltja Sárközi Ákos a tálalása miatt, és a fitneszguru kénytelen nyelni és okulni.

"Nem szabad bebújni az ego mögé!" - magyarázza az alázatos Norbi,

aki egyes szám harmadik személyben beszél magáról, és kiemeli, hogy '97-ben beszéltek vele utoljára ilyen hangnemben. Kíváncsi vagyok, hány leteremtést bír még el. Az első kört nem túl elegánsan, de azért vette.

Az eredményhirdetésnél több részre osztják a csapatot. Vannak azok, akiket nem emelnek ki komolyabban, de van bennük potencia: Norbi, Szandi, Attila, Vera és Zita. Ők már rohannak is az emeletre. Hozzájuk csatlakozik Sanyi, Krisztián, majd végül Petra.

"Fresh" Viki, és a mennyet és poklot is megjárt Muri Enikő között dől el a továbbjutás sorsa. Nyilván Enikő lesz az, csak egy kicsit be kellett paráztatni.

Az első rész alapján nehéz lenne megmondani, hogy van-e köztük igazán tehetséges arc, de például Tóth Vera, vagy a csak csendben főző Barát Attila pontosnak és ügyesnek tűnik. Görög Zita egész jól tud tálalni, és úgy tűnik, hogy Zámbó Krisztiánnak nem csak a szája jár.

A műsor egyik zavaró részlete a kicsit kuszára sikeredett vágás.

Az ételek értékelésénél vannak olyan pillanatok, amikor konkrétan nem lehet megállapítani, hogy melyik séf, melyik versenyzőhöz beszél.

Ezen kívül csak a rengeteg reklámblokk zavarja meg az este nyugalmát, de hát ez a televíziónézés varázsa...

A másik dolog, amit ki szeretnék emelni, az a következő feltevés:

Miért nem tud főzni az, aki főzős műsorba megy? Mi ez a káosz, amiben a versenyzők hisztérikus sírásba kergetik magukat egy egyszerű babgulyás újragondolása közben?

De a választ is tudom (vagy legalábbis sejtem)! A versenyzők azért bénáznak ennyit, mert nem ismerik a terepet. A rezsókra panaszkodtak például többen is, és sokszor nem találták meg a dolgokat amikre szükségük volt.

Van egy terv a fejükben, amivel érkeznek. Kipróbálják az ételt, ami jól működik, de kamerák előtt, az otthonitól eltérő eszközökkel főzni más.

Akkor is, ha olyan ember vagy, aki már jópár forgatást megjárt.

Zaj van, minden irányból kamerák vesznek, időre kell dolgozni, idegen a hely. Ez egy gyakorlott séfnek is embert próbáló feladat, nyilván a celebek sem rázzák ki a kisujjukból.

Szóval ezt mindig tartsuk szem előtt, mielőtt leírnánk és lehurrognánk őket! Meg azt is, hogy ez egy híres emberes, celebes vetélkedő.

Ide van, aki főzni jön, és van, aki szerepelni. A nyertes pedig valószínűleg az lesz, aki a kettőt mesterien kombinálja majd.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: