hirdetés

KULT

„Néha csak leborulok a földre és sírok” – bántalmazott múltja van, ma Oscar-díjas színész és producer Reese Witherspoon

Jön a Doktor Szöszi 3, mi pedig a jó hírt megfejeljük egy portréval az egyik legbátrabb és legnagyobb szájú hollywoodi színésznőről.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO - szmo.hu
2020. május 22.

hirdetés

Oscar-díjas, ma már saját cége van, gyártja a sikeres filmeket és sorozatokat egymás után. Elsősorban a női történetekre koncentrál Reese Witherspoon, akit legtöbbször vigyorogva látunk magyarázni az interjúkban, s így is ismertük meg: szuperül alakította Doktor Szöszit, a jogi egyetemre beiratkozó, rózsaszín világú naivát.

A legszorgalmasabb

Witherspoon maga ambiciózus, Matthew McConaughey egy interjúban azt nyilatkozta róla, hogy nem látott nála keményebben dolgozó nőt. Cégével sorra vásárolják meg kiadás előtt a  várható bestsellereket és rendszerint betalálnak: így készült el a Vadon című film, az óriási kritikai és közönségsikert aratott Hatalmas kis hazugságok és nemrégiben a Little Fires Everywhere. Mi rejlik a szőke tincsek és a kék szemek mögött? Sok magánéleti kudarc és szakmai állhatatosság. Itt van róla pár érdekesség:

Imád olvasni

Van egy online könyvklubja, amelyben rendszeresen osztja meg havi olvasmányait. Ebben a videóban, amely 2014-ben készült, például arról beszél, hogy az a könyv, amit azért olvasott el, mert mindenki más olvasta, A szürke ötven árnyalata volt, viszont legfrissebb olvasmányélménye akkor épp a Hatalmas kis hazugságok volt.

hirdetés

Üzletasszony

"Mindent tudok a filmekről, 14 éves korom óta játszom bennük" - meséli ebben a videóban. 2010 körül azonban az akkorra A nyughatatlanért Oscar-díjjal jutalmazott Witherspoon épp nem kapott olyan szerepajánlatokat, amelyek különösebben felvillanyozták volna, de a férjének, a színészügynök Jom Tothtnak támadt egy ötlete: "Többet olvasol, mint bárki, akit ismerek - mesélte Witherspoon, mit mondott a férje - Miért nem próbálod meg megfilmesíteni valamelyik kedvenc olvasmányodat?'

Én meg azt gondoltam, hogy hú, ez jó ötlet, de ezt hogy fogom megcsinálni?" Az első könyv a Vadon volt, amit így készített, s ő maga volt a főszereplője is. Ezután beindult az üzlet, s rögtön koproducere lett a bestseller Holtodiglan megfilmesített változatának.

Világsikert csinált - és még többet tervez

Igazán csak a Hatalmas kis hazugságokkal helyezte fel magát producerként a térképre. Ez volt a sorozat, ami után mindenkinek a fejébe vésődött, hogy Witherspoon kikerülhetetlen tényező lett a filmes és televíziós piacon. Produkciós cége, a Hello Sunshine hatalmas sikereket arat, célkitűzésük pedig az, hogy a nőkről mondanak el fontos történeteket, őket helyezik a sztorik középpontjába.

Influencer, jó célokkal

Ma már olyannyira influencernek számít mind Hollywoodban, mind a nagyközönség körében, hogy Book Clubjából rendszeresen a bestseller-listák élén landolnak az általa ajánlott könyvek."Mindig is rocksztárnak láttam az írókat, és az, amikor azt mondják, megváltoztattam az életüket, amikor elolvassák a könyveiket és megnézik az adaptációt - nekem mindent megér" - mondja elérzékenyülve.

Nem szuperwoman- vagy mégis?

Az említett interjúban megkérdezték tőle, hogy háromgyerekes anyaként és ennyi munkával hogy bírja, amire nemes egyszerűséggel ennyit válaszolt: "Néha csak leborulok a földre és sírok. Vagy az autómban bőgök. Néha nagyon túlterhelt vagyok." Ő magát is olyannak tartja, mint ikonikus vígjátékkarakterét: egy okos szőkét, akit sokszor alulértékelnek."A saját lottósorsjegyem vagyok. Ha senki nem lép, én tudom, hogy akkor is lépni fogok. És tudom, hogy el fogom végezni a munkát."

Bántalmazták

Egy Oprah Winfrey-vel készült beszélgetésben Witherspoon elárulta, hogy élete legkeményebb döntése az volt, amikor egész fiatalon megszakított egy bántalmazó kapcsolatot - lelki és verbális abúzusnak volt kitéve, meséli. "Nem tudnék ugyanaz az ember lenni, mint ma. Más ember is voltam valójában. Sejtszinten megváltoztatott - maga a tény, hogy kiálltam magamért. Ez nagyon nehéz, különösen akkor, ha az ember önbecsülését teszi tönkre a másik. És elképesztő volt leülni a Hatalmas kis hazugságok készítésekor a többi nővel, ugyanis kiderült, hogy nem ült ott egyetlen olyan nő sem, akit ne érintett volna abúzus."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk