KULT
A Rovatból
hirdetés

Mi történt Esztivel és Zsoltival, a Kicsi Óriások győzteseivel?

Milyen egy gyerek tehetségkutató után az élet? Milyen volt a műsor belülről? Mit adott, mit vett el? A Kicsi Óriások tánckategóriás győzteseivel: Esztivel és Zsoltival, illetve a zsűri egyik tagjával, Spáh Dáviddal beszélgettünk.

Link másolása

Ahogy belépek Spáh Dávid irodájába, ahova a találkozót beszéltük meg, megpillantom a szerényen rám mosolygó, győztes táncospárt, akik úgy figyelnek rám, mint a tanárnénire. Pedig nem akarok tanárnéni lenni, azt szeretném, hogy egymás szavába vágva sztorizzanak, de hiába: Zsolti példaértékű türelemmel és udvariassággal várja meg, hogy Eszti befejezze mondandóját,

Eszti pedig olyan jámbor, miközben beszél, mintha nem épp előző éjjel érkezett volna haza a brüsszeli Európa Parlamentből, ahol az UNICEF fiatal magyar delegációjának kiskövetévé választották.

Dávid félreteszi a munkát, leül közénk. Láthatóan sok mindennel van tele a feje, de ahogy beszélni kezd, újra azt a zsűritagot látom benne a műsorból, aki ha valamiben részt vesz, az szívügyévé válik.13

Eszti, Zsolti! Most már eltelt egy kis idő a Kicsi Óriásokban aratott győzelmetek óta. Mit éreztek, ha visszaidézitek a műsorban töltött időszakot?

Eszti: Nagyon nagy élmény volt, amit biztos, hogy soha nem fogok elfelejteni. Nagyon sokat tanultam is. Nagyon sok minden volt, amit előtte még nem tudtam megcsinálni, most meg már természetesnek tűnik. Például pár tánclépés, vagy egy gondolat.

Zsolti: Én is nagyon sokat tanultam bent az akadémián. Amikor bementem, fú, nagyon béna voltam, de most már jó táncos vagyok.

Tudsz példát mondani? Mi az, ami konkrétan kikupálódott benned?

Zsolti: A lelkis része is. Sok barátot szereztem, nagyon összemelegedtünk a többiekkel. Amikor volt a válogató, hogy hogy lesznek a csapatok, már akkor sírt mindenki.10

Dávid! Ha jól tudom, te még sosem zsűriztél olyan műsorban, ahol gyerekek versenyeztek.

Dávid: Sőt, semmilyen műsorban nem zsűriztem még. És bármennyire is igyekeztek ennek a műsornak az egyébként nagyon profi alkotói felvázolni, hogy min fogok keresztül menni, ez nem teljesen sikerült. Nem az ő hibájuk: azt hiszem, erre egyszerűen nem lehet fölkészíteni az embert. Nagyon jó túra volt ez nekem, legalább annyit tanultam belőle, mint ez a két ember itt.

Mi volt az, amire nem tudtak felkészíteni?

Dávid: A részletekre való odafigyelés és a felülkerekedés azon, hogy gyerekekről van szó. Nekem az egyetlen motivációm ebben a műsorban az volt, hogy valami hasznos tanácsot adjak. Na most, táncolni nem tudok, viszont az énekhangom sem az igazi, ellenben nem nagyon voltam kamera előtt az elmúlt jó pár évben.

"
Szóval megpróbáltam inkább az egésznek az emberi oldalát nézni, amihez sokszor bizony zárójelbe kell tenni azt, hogy gyerekekről van szó.

Számomra ez volt a leginkább emberpróbáló, pedig a munkám részeként elég sokszor találkozom gyerekekkel, meg hát idő közben kisgyerekes apa is lettem. De mindez inkább összezavart, mint segített, hiszen a műsort is apaként kezdtem el látni.9

Gyerekek? Éreztetek olyat a műsor alatt, hogy felnőttként kezelnek benneteket? Hogy nagyobb a szigor, keményebbek az utasítások?

Eszti: Hát igen, a vége felé már voltak olyanok, hogy ránk szóltak, hogy most nem szabad elfáradni, csinálni kell, gyerünk... és mindezt nem ilyen szépen.

Fárasztóbb volt ebben a műsorban szerepelni, mint fellépésekre menni?

Eszti: Igen, sokkal fárasztóbb volt, mint bármilyen fellépés eddig.

Zsolti: Igen, egyetértek.

Emlékeztek olyan pillanatokra, amelyeken nehéz volt túllendülni?

Eszti: Nekem az volt nagyon nehéz, amikor a negyedik adásban tangóznom kellett. Mivel nekem még sosem volt közöm ilyen tánchoz, nagyon kiborultam, és biztos voltam benne, hogy én ezt nem fogom tudni megcsinálni. És akkor is túl kellett lépni és meg kellett csinálni.1718

És túllépted, és megcsináltad! Büszke voltál magadra utána?

Eszti: Igen, nagyon.

Helyes. Zsolti, neked mi volt nehéz pillanat?

Zsolti: Nekem az eleje meg a vége volt nehéz. A végére nagyon elfáradtam, aludtam a szünetekben. Meg, hát rám kellett szólni, hogy gyerünk, ne most add föl, nem most kell pihenni, most kell igazán odatenni magadat. Az eleje meg akkor volt nehéz nekem, amikor kiestek a válogatón a többiek.

Kitől kaptátok a legnagyobb támogatást?

Eszti: Én a Nikitől, aki az akrobatika edzőnk volt, meg a Tomitól (Szabó Tamás táncos, koreográfus - a szerk.). Vagyis Tomi máshogy motivált, mint ahogy elképzeli az ember, szóval nem úgy, hogy odajött és azt mondta, hogy gyerünk... de valahogy mégis adott valamilyen motivációt nekem.

Zsolti: Nekem is a tanárok, mind lelkileg, mind fizikailag, meg a Dávid!19

Dávid! Úgy láttam, rendesen belehelyezkedtél a műsorban látottakba, nem titkoltad azt sem, ha meghatódtál valamin.

Dávid: Inkább nehezen tudok kilépni belőle. Én vagy teljesen elrejtem a véleményemet, vagy teljesen beleélem magam, középút nincs. És itt azt gondoltam, jobb őszintének lenni, még akkor is, ha ez néha kínos helyzetet teremt. A cél az volt, hogy ne a nézőkhöz beszéljünk, hanem inkább a gyerekekhez.

"
Amit én látok magam körül, a pedagógusoktól az átlagos szülőkig, az az, hogy nem találjuk a gyerekeinkkel a közös hangot.

Ezen változtatni kell, és ezt próbáltam valahogy, ha nem is oktató hangvételben, de valamilyen módon érzékeltetni, hogy beszéljünk a gyerekeinkkel normálisan. Ez szörnyen nehéz dolog, hiszen maga ez a műsor is arról szól, hogy a gyerekek mennyire cukik, és hát ha emellé még ügyesek is, akkor aztán elájulunk. Aztán az van, hogy a harmadik adásnál már nem elég cukinak lenni, és erről őszintén kell tudni beszélni, mert különben a gyerek úgy marad.

"
A cukiság viszont elmúlik, erre mondjuk én egy kitűnő példa vagyok.

És marad az, amit közben vagy felneveltünk, vagy nem. Én nagyon sok ilyennel találkoztam, hogy elmúlt a gyermeki báj, és ott maradt valaki eszközök nélkül. Esztit és Zsoltit, azt gondolom, ettől nem kell félteni, nem csak azért, mert van tehetségük, hanem azért is, mert gondolnak arra, hogy mi lesz velük.4

Én főleg az ovisokkal voltam nagy bajban. Teljesen más közegben élünk mi, mint az a latin-amerikai vagy spanyol világ, ahonnan ez a műsorformátum ered. Ott tök máshogy állnak a pici gyerekekhez, és a pici gyerekek is tök mások. Itthon azt érzem, hogy a környezetük és a közönségük elhitet velük valamit.

"
És volt, hogy valamelyik picinek, sokak számára meglepő módon, de inkább nem adtunk pluszpontot, nem emeltük ki vagy nem juttattuk tovább, mert úgy gondoltuk, hogy most kell neki egy jelzés. Pedig pici. És nem most fogja ezt megérteni, de tíz év múlva, amikor majd erre visszagondol, akkor abból talán már a helyes konzekvenciákat fogja levonni.

Ezt nem volt jó érzés csinálni, nem is kérte tőlünk senki, de mégis úgy éreztük, hogy így helyes.

Vállalnád újra, hogy gyerekeket bírálj egy műsorban?

Dávid: Valószínűleg igen. Mert kíváncsi lennék rá, hogy mi újat vagyunk képesek a gyerekekkel összehozni, és hogy volt-e annak eredménye, ahogyan ebben a műsorban kommunikáltunk velük, elindítottunk-e egy folyamatot.

És lenne a műsorkoncepcióra, formai változtatásra tett javaslatod?

Dávid: Nagyon óvatosan tenném csak, mert én nem ehhez a műsortípushoz értek. Filmeket, tévésorozatokat készítek, ami egy egészen más műfaj. Talán amit javasolnék, az az, hogy a piciknek legyen nagyobb a mozgásterük. Szerintem őket is megviselte, hogy mennyi mindent kellett rögtön, egy hatalmas közönség és rengeteg kamera előtt csinálni. Talán ezen változtatnék és olyan játékokat csinálnék, amelyekkel fel tudnak oldódni.1

Eszti, Zsolti, mennyire volt szoros a kapcsolatotok a kicsikkel?

Eszti: Szerintem nagyon szoros kapcsolatban voltunk. Reggel, már amikor megérkeztünk, mindig jöttek a kicsik, hogy játsszunk.

Mennyire változott meg az életetek a műsor véget érése óta?

Eszti: Nekem nem változott meg annyira. Nagyjából ugyanazok történnek velem, mint előtte, csak vannak ilyen kis extra plusszok, meg több helyen várnak fellépésekre. Meg jólesik, ha egy-egy ember odajön és mondja, hogy láttalak, és te voltál a kedvencem.

Zsolti: Hát, igazából nekem se változott meg olyan nagyon az életem, csak ennyi, hogy felismernek, és az tök jól esik, meg gratulálnak, büszkék rám a barátaim, a családom.

Dávid: Szerintem most még föl sem érhetik, hogy mennyire megváltozott ettől az életük, de ez így van jól. Arra kell törekedni, hogy ne legyenek rosszak a következmények, de ez jó pár év múlva fog majd csak kiderülni.20

Láttátok Youtube-on Dávidot és az ikertesóját a Família KFT-ben?

Eszti: Én igen, láttam őt!

Dávid: Eszti egy rendes lány. :)

Te ott, Szép Misit játszva, azzal a fiatal fejjel mennyire érzékelted, hogy ez a szerep meg fogja változtatni az életedet?

Egészen más volt még akkor a helyzet. Két csatornát lehetett nézni, nem lehetett válogatni, szóval az emberek egyszerűen rábeszélték magukat, hogy szeressék azt, ami van. A másik az, hogy évekig futott egy sorozat, nem úgy volt, mint ma, hogy pár hét után levették a műsorról, ha nem futott olyan jól. Az emberek bioritmusának a részévé vált, és ezt ma tök nehéz megérteni. Hála Istennek! Mert bár elég jól viseltük, de most, utólag úgy érzem, ebből sokkal kevesebb is elég lett volna.

Beskatulyázva érzed magad?

Dávid: Mindig úgy fogom érezni magam. Én ha egy Oscar-díjas filmet hoznék össze, akkor is úgy kezdődne a rólam szóló cikk, hogy a Família KFT szereplője. Most, a Tömény történelem című sorozatom kapcsán kaptam meg életem első olyan cikkét, amelyben nem esik szó erről. Node, a lényeg tehát, hogy egy ilyen műsorban való szereplésnek csak később jön ki a hatása. És nem is az ismertté válás idézi ezeket elő, hanem mindaz, amit a műsor alatt megéltek. Szerintem például egészen megváltoztatja az ember hozzáállását a munkához, az elvárásait saját magával szemben. Vagy

"
ha csak arra jó volt ez a műsor, hogy öttel több gyerek kezd el táncolni vagy énekelni az országban, akkor már volt értelme.

Mert igazából ez hiányzik sok helyen, hogy nincs kedv meg igény. És nagyon remélem azt is, hogy ennek a nagy nyári tábornak, ami ez a műsor volt, a kis versenyzői nem felejtik el egymást, és fenntartják a kapcsolatot.7img_3240

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg a cikket!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: