/kult/mezo-misi-mostanaban-egy-magna-cum-laude-koncert-egyaltalan-nem-arrol-szol-amirol-15-evvel-ezelott/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Mező Misi: „Mostanában egy Magna Cum Laude-koncert egyáltalán nem arról szól, amiről 15 évvel ezelőtt”

A népszerű énekes őszintén beszélt a hitéről, arról, mit szóltak zenésztársai a megtéréséhez, és hogy melyik dalt nem fogja soha többé elénekelni.
hirdetés

Július 25-29 között 12. alkalommal rendezték meg a Magyarországi Evangélikus egyház ifjúsági találkozóját, a Szélrózsát. A kétévente megrendezett fesztiválnak ezúttal Bük adott otthont. A szombati program egyik fénypontja volt, amikor Szlaukó Orsolya lelkésznő Mező Misivel beszélgetett. A Magna Cum Laude front embere többek között elmesélte, hogy a Voice című tehetségkutató egyik promóciós eseményén ismerkedett meg Szenczy Sándorral, a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjével, és az ő hatására fordult a hit felé. Azóta beiratkozott a baptista teológiára, és igyekszik gyermekeit is a hit felé terelni, ami nem könnyű, mert a felesége nem hívő. A hivatalos beszélgetés után Misi szívesen nyilatkozott a Szeretlek Magyarországnak.

Ma egy olyan oldaladról beszéltél, amely talán kevésbé ismert a rajongóid előtt. Elmondanád röviden, mit jelent számodra a hit, a kereszténység?

Életformát. Egy olyan embernek, aki bűnös életből jött, felemelő érzés, hogy Isten szabadító és megtartó kegyelmét is megélve járhatja az országot és beszélhet a hitéről, bizonyságot tehet, és megmutathatja a fiataloknak, hogy nem késtek le semmiről, Isten várja őket, Isten minden bűnt egyformán megbocsát, csak hát neked kell megtenned az első lépést a golgotai kereszt felé, mert helyetted ezt senki nem teszi meg.

Irányt kell mutatni nekik ebben a felgyorsult világban, ahol rengeteg információ veszi körül őket, és tanácstalanok abban, hogy mit kell kiszűrni belőle.

Nagyon nehéz dolguk van. Ahogy régen is mondták, mi az a négy dolog, amire szükséged van ahhoz, hogy hitben élj tovább? Imádkozol, olvasod a Bibliát, keresel magadnak egy olyan gyülekezetet, ahol jól érzed magad, és a negyedik az, amiért én most itt vagyok: mindenkinek elmondod azt, hogy milyen változást hozott Isten az életedbe.

hirdetés

Egy keresztény találkozón nyilván könnyű Istenről beszélni, de mennyire tudod ezt az újfajta életmódodat, a hitedet közvetíteni a külvilág számára?

Amikor megtértem Istenhez, fontosnak tartottam, hogy tudtára adjam a közönségnek, milyen fontos változás állt be az életemben. Ezt ők tudomásul vették. Nem tudom, hogy mit váltott ki ez az emberek fejében, elpártoltak-e a zenekartól, vagy épp ellenkezőleg, meghallván ezt a hírt esetleg csatlakoztak a rajongókhoz. Az biztos, hogy mostanában egy Magna Cum Laude koncert egyáltalán nem arról szól, amiről 15 évvel ezelőtt. Úgy gondolom, hogy nem csak a hétköznapokban, hanem a színpadon is minőségi életet lehet élni Istennel.

A zenésztársak hogy fogadták ezt a változást az életedben?

Természetesen nem örültek neki. Csodálkoztak a döntésemen, de azt gondolták, hogy majd ideig-óráig tart csak. Aztán ahogy teltek az évek, látták, hogy már nem ugyanaz a Mező Misi áll a színpadon, mint korábban. Mert a cselekedeteid alapján leszel megítélve.

Látták, hogy ez nem csak fellángolás, hanem valóban egy új élet, amelyben hihetetlenül jól érzem magam, és azt gondolom, hogy ha én jól érzem magamat, akkor a zenész társaim és a közönség is jól fogja érezni magát.

Úgyhogy összességében szerintem nagyon pozitív hozadékai lettek.

Régi keresztény kulturális vita, hogy létezhet-e egyáltalán keresztény rockzene, összeegyeztethető-e a rock és Isten. Megváltozott a hozzáállásod a zenéhez?

Mindig is maximalista voltam a zenében, attól függetlenül, hogy világi zene vagy keresztény zene.

Szerintem jó és rossz zene van, az, hogy most milyen stílust játszik az ember, az majdhogynem mindegy.

Nekem mindig is az üzenet volt a fontos, hogy mit akar közvetíteni az ember, és a keresztény zenében tudjuk nagyon jól, hogy az üzente a fontosabb, nem a zene, és nem a zenei stílus. Ami engem illeti, nálam megmaradt ugyanaz az elán.

A fórumbeszélgetésben említetted, hogy van olyan dal, amelyet már nem vagy hajlandó elénekelni.

Igen, a Hirtelen felindulásból elkövetett emberölelés című dalt, amely lényegében a hűtlenségről szól. Ennek a dalnak az üzenete nem összeegyeztethető a keresztény gondolkodással, teljesen természetesnek tűnt, hogy le kell venni a repertoárról.

Kicsit térjünk vissza a világi dolgokhoz: a Magna Cum Laudét hol láthatjuk?

Augusztus 26-án játszunk a Margit Szigeti Szabadtéri Színpadon, ahol szimfonikus koncertünk lesz a Magyar Virtuózok Kamarazenekarral, emellett gőzerővel készülünk a 20 éves jubileumi koncertünkre, amely jövőre lesz, 2019. április 26-án az Arénában. Természetesen nem elég ennyi munka, mert két lemezt is szeretnénk megjelentetni. Januárban egy olyan feldolgozás lemezt, amelyen mád zenészek játsszák a Magna Cum Laude dalait, összesen 20 előadó, mivel 20 évesek leszünk. Jelenleg a zenész barátaink megkeresése folyik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk