KULT

Magyar győzelem, jelnyelv és az óriási pofon – Az Oscar-gála 10 legemlékezetesebb pillanata

Több díjazottnak is örülhettünk mi, magyarok, Will Smith pedig kiütéssel győzött… Szó szerint!

Link másolása

Mindenekelőtt kétségtelen, hogy a tavalyi, 93. harmatgyenge átadónál jobbra sikerült az idei, hiszen akadtak megtervezett maradandó momentumok, díjazottak, showelemek és köszönőbeszédek, a legtöbben mégsem ezekre emlékszünk majd a 2022-es gála kapcsán, hanem inkább Will Smith bődületes jobb horgára. Kiválasztottuk a tíz legemlékezetesebbet.

A zöld nyitány

Ritka, hogy egy Oscar-gála nyitószámát nem a helyszín, jelen esetben a Dolby Theatre színpadán adjanak elő, most azonban így történt, ugyanis Beyoncé egy nyílt terepen, temérdek zöldbe öltözött táncossal és zenésszel együtt adta elő a Richard király legjobb betétdalra jelölt számát, a Be Alive-ot, ráadásul Comptonból (Serena és Venus Williams szülővárosából). Talán kissé túlnyújtott lett a start, de azért megadta az alaphangulatot a show-hoz.

A műsorvezető hölgytrió

2018 után négy évvel végre visszahozták a szervezők a házigazdát az átadóra, sőt mindjárt hármat. Amy Schumer, Regina Hall és Wanda Sykes töltötték be idén a posztot, akik a gála elején hárman álltak ki egy kis poénkodásra a hírességekkel megpakolt Dolby Theatre színpadára, majd később egyenként, felváltva is próbálták újfent bizonyítani komikusi tehetségüket. Ezek közül Amy Schumer monológja sikerült tán a legjobban, de azért akadt kínos vicceskedés is, például, amikor Sykes Richard Williamsnek öltözve, Schumer pedig Pókemberként lógva pufogtatták a nem túl meggyőző poénokat. Azért a Golden Globe-nak címzett beszólás („Idén ők is benne lesznek az év elhunytjai előtt tisztelgő In Memoriam bejátszásban”) sokaknak fájhatott.

Rachel Zegler megjegyzése

Steven Spielberg West Side Story című filmje összesen 7 jelölést tudhatott magáénak, épp ezért volt meglepő, hogy az est szervezői (hogy véletlenül vagy szándékosan, nem tudni) nem hívták meg a film női főszereplőjét, Rachel Zeglert, aki egyébként sokáig arra is esélyes volt, hogy bekerüljön a legjobb női főszereplők nomináltjainak listájába. A mindössze 20 éves színésznő ezt szóvá is tette az Instagram-oldalán egy poszttal, amelyben kifejezte csalódottságát ezzel kapcsolatban. A média természetesen felkapta a bejegyzést, s az Akadémia végül meghívta Zeglert a show-ba. Sőt, nem is csak vendégként, hanem mindjárt díjátadóként. A West Side Story Mariája aztán az élő műsorban természetesen odaszúrt egy kicsit a szervezőknek, amikor azt mondta, hat napja még nem gondolta volna, hogy itt lesz a gálán…

A siketek győzelme

A CODA tavalyi bemutatásakor nem sokan gondolták volna, hogy 2022 márciusában kilenc jelölttársa elől happolja majd el a legjobb film Oscar-díját, mégis így esett. Mindennek tetejébe még a siket édesapát alakító Troy Kotsur is megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó szobrocskát. S mivel az 53 éves színész a valóságban is siket, így jelnyelvvel intézett megható szavakat a közönséghez, s egy tolmács fordította le azt beszédre. Kotsur lett a második siket színész, aki Oscart nyert, hiszen CODA-beli szereplőtársa, Marlee Matlin 1988-ban a legjobb női főszereplő díját érdemelte ki az Egy kisebb isten gyermekeiért. Ráadásul a legjobb film átvételekor jelnyelvtolmács fordította a producerek beszédét a nézőknek, egy másik pedig a stábnak. Igazán szép pillanatok voltak.

A magyar győzelem

Idén Sipos Zsuzsanna díszletberendezőt jelölték a látványtervező Patrice Vermette-tel egyetemben a legjobb látványtervezés kategóriában a Dűne című sci-fiért. Ők is voltak a legfőbb esélyesek, és most szerencsére a papírforma érvényesült, Sipos Zsuzsanna személyében tehát egy újabb magyar Oscar-díjas alkotót köszönthetünk, és természetesen szívből gratulálunk neki. Sajnos a gála nézői nem láthatták élőben, ahogy Zsuzsanna átveszi a díjat, hiszen ez a kategória is ott volt aközött a nyolc között, amiket az élő show előtt adtak át, és amelyekből csak egy kissé megvágott verziót kaptunk végül. Az mindenesetre benne maradt, ahogy Zsuzsa kimondta a „Köszönöm!” szót is, így magyar beszéd is elhangzott az idei Oscaron.

Még egy magyar győzelem

Sokan nem tudják, hogy nem csupán a Dűne berendezője büszkélkedhet magyar felmenőkkel, hanem a fődíjas CODA író-rendezője, Sian Heder is, aki bár az Egyesült Államokban, Cambridge-ben született, az édesapja, Héder Lajos Magyarországról emigrált az USA-ba. Heder pedig megkapta a CODA-ért a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját, vagyis mindjárt két magyar nyertesnek gratulálhatunk.

Nem beszélünk Brunóról

Az idei show-ban több zenés-táncos betét is helyet kapott, és nem csupán a legjobb betétdal kategóriájának jelöltjei. Bár elhangzott az Encanto című animációs film Dos Oruguitas című nominált lírai dala is, az alkotók úgy döntöttek, az Encantóból sosem elég, ezért színpadra álmodták a film egy másik betétdalát, a We Don’t Talk About Brunót, amely bemutatása óta vírusszerűen terjedt el szerte a világon, megdöntve sok nézettségi és hallgatottsági rekordot. A népszerűséget pedig ki kell használni. A dal egy szépen megkoreografált, színpompás forgatagként kelt életre a Dolby Theatre-ben, ráadásul latin-amerikai előadók egész sora adta át egymásnak a stafétát, azaz a mikrofont (többek között Luis Fonsi és Becky G). Rendesen feltüzelték a közönséget és a tévénézőket egyaránt.

Coppola, De Niro és Pacino újra együtt

Az idei gálán arra is nagy figyelmet fordítottak, hogy régebbi klasszikusok előtt tisztelegjenek, mondjuk egy kerek évforduló kapcsán. A James Bond-filmek eddigi 60 éve előtt is leborultak például a szervezők egy videómontázs erejéig, ám ennél is emlékezetesebbre sikerült A keresztapa előtti tisztelgés, Francis Ford Coppola filmje ugyanis idén 50 esztendős. A bejátszás után pedig a rendező együtt ment ki a színpadra két legendás színészével, Robert De Niróval és Al Pacinóval. Coppola mondott beszédet az állva tapsoló publikum előtt, a szövegét pedig egy gyors „Viva Ukraine” felkiáltással zárta.

Az elhunytak emlékére

A tavalyi, 2020-as átadón sok minden más mellett az adott évben elhunyt filmes alkotók előtt tisztelgő, úgynevezett In Memoriam-montázs sem sikerült jól, sokan ugyanis felettébb tiszteletlennek tartották, hogy a bejátszásban csupán néhány másodpercig mutatták az eltávozott alkotók képét, nevét és szakmáját, olyan rövid ideig, hogy el sem lehetett olvasni, kik voltak ők, és miben jeleskedtek. Idén a szervezők minden bizonnyal szerették volna kiköszörülni a csorbát, ezért egy monumentális In Memoriamot hoztak össze, amiben nemcsak fotók, hanem sok-sok videófelvétel is pergett az adott emberről, közben a színpadon gospeldalok egyvelege szólt, egy-egy híres alaknál pedig megállt egy pillanatra a montázs, és egy alkotó élőben mondott néhány szép szót az elhunytról (pl. Tyler Perry a színész-rendező Sidney Poitier-ről vagy Bill Murray a rendező Ivan Reitmanről). Nagy így kell ezt!

A nyaklevesbotrány

Azt a pillanatot, amelyet sosem felejtünk el, amíg élünk, egy nem megtervezett esemény hozta el végül a 94. gálán. A korábbi többszörös házigazda Chris Rock állt ki a színpadra, s rögtön el is kezdett élcelődni a jelen lévő színészeken. Célba vette Will Smith feleségét, Jada Pinkett Smith-t is, akinek tüsire nyírt hajára reagálva azt mondta, nagyon várja már vele a G.I. Jane 2-t (Demi Moore ebben a filmben borotválta le a haját). Rögtön ezután Will Smith felsétált a színpadra Rockhoz, majd jobb kézzel egy óriási pofont lekevert neki. Ezután visszaült a székébe, majd onnan dobált trágár szavakat Chris felé, aki persze köpni-nyelni nem tudott. A szervezők itt már le is keverték a hangot. Rock ugyanis elvileg nem tudta, hogy Jada Pinkett Smith egy autoimmun betegségben, úgynevezett alopecia areatában, avagy foltos hajhullásban szenved, és emiatt kell leborotválni a haját. Sokan gyanúsítják azonban ezt a kis performance-t azzal, hogy megrendezett volt.

Akárhogy is, az Oscar-gálák történetének egyik legkínosabb, legbotrányosabb, egyben legemlékezetesebb pillanataként marad majd meg az emlékezetbenn(Rögtön a Kalifornia álom-Holdény blama mellett). Érdemes ezek után megnézni Smith beszédét is, melyben a családja megvédésének fontosságát ecseteli sírva.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
Meghalt Coolio, a 90-es évek népszerű rappere
A Gangsta's Paradise 59 éves szerzőjével szívroham végezhetett. 1996-ban Grammy-díjat nyert a világhíres számmal.

Link másolása

59 éves korában elhunyt Coolio, eredeti nevén Artis Leon Ivey Jr., amerikai rapper, hiphop-előadó.

A sztár halálának hírét barátja és menedzsere, Jarez Posey közölte a CNN-nel, egyelőre azonban nem adtak ki információt az okokról. Meg nem erősített információk szerint szívroham végzett a népszerű előadóval.

A hírcsatorna információi szerint tűzoltók és mentők jelentek meg a zenész Los Angeles-i házánál helyi idő szerint szerda délután 16 óra körül. AZ életét 45 percen keresztül próbálták megmenteni, de nem jártak sikerrel.

Coolio a kaliforniai Comptonban született és nőtt fel. Fiatalon reptéri biztonsági őrként és önkéntes tűzoltóként is dolgozott, mielőtt zenei karrierbe kezdett.

Előadói pályafutása legnagyobb mérföldköve a Veszélyes kölykök (Dangerous Minds) című filmhez írt betétdala, a Gangsta's Paradise, ami minden idők egyik legismertebb rapszáma lett.

Coolio – Gangsta's Paradise

A dallal 1996-ban Grammy-díjat nyert, 2022 nyarán pedig megtekintése a YouTube-on átlépte az egymilliárdos határt, és a streamingszolgáltatókon is igen népszerű. Szintén népszerű dala még az 1997-es Nekem 8 (Nothing to Lose) című filmben felhangzó C U When You Get There.

Coolio számos rajzfilm és gyerekműsor zenei anyagán dolgozott többek között a Cartoon Network és a Nickelodeon csatornáknak.

A sztárnak hat gyereke van, egyetlen feleségétől, Josefa Salinastól 2000-ben vált el.

Videó címe

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KULT
A Rovatból
Básti Juli: „Ne üssenek a seggünkre, ha megyünk az utcán, de ha megjegyzi valaki, hogy de jól nézek ki, az hadd essen jól!”
A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művésznőt a Centrál Színház új bemutatója kapcsán kérdeztük többek között a metoo-ról, édesanyjával való kapcsolatáról és a pályakezdésről.

Link másolása

A Centrál Színház 2020-ban egyszer már nekifutott Tracy Letts Mary Page Marlow című drámájának, ám a Covid közbeszólt. Idén ősszel némileg új felfogásban mutatták be ismét. A címszerepet öt hölgy alakítja: Hőnig Emma, Martinovics Dorina, Földes Eszter, Gombó Viola Lotti és persze az egyik legnagyobb kedvencem: Básti Juli. A művésznővel a sajtóbemutató után beszélgettem.

– Látom, olvasom, hogy a mai napig sok interjúban kérdezik az édesapjáról, Básti Lajosról. Én arra gondoltam, beszéljünk most kicsit az édesanyjáról, Zolnay Zsuzsáról. Sok mindenben láttam, de két szerepe a mai napig emlékezetes a gyerekkoromból. Az egyik az És ön mit tud? című tréfás celebvetélkedő, illetve a Mici néni két élete, ahol szenzációsan játszotta a rosszmájú, undok kolléganőt. Kicsit meséljen róla, milyen volt a kapcsolatuk, mennyire tudta segíteni a pályán?

– A mamámnak köszönhetem, hogy egyáltalán elmentem felvételizni. Már sokszor elmondtam, hogy az apám tiltott a pályától, de a mamám, amikor megtudta, hogy mégiscsak szeretnék jelentkezni, abszolút bátorított és cinkosságot vállalt velem.

Úgy beszéltük meg, ha felvesznek, akkor megmondjuk, ha nem vesznek fel, akkor meg sem említjük, hogy megpróbáltam.

Mindig, mindenben nagyon segített. Gyerekkoromban nagyon jó kapcsolatunk volt. Apám halála után kicsit bonyolultabb lett a dolog. Egyáltalán nem akarta, hogy elmenjek Kaposvárra. Hívtak pesti színházak is, és ő győzködött, hogy maradjak Pesten, mert itt lehet karriert építeni. Viszont én pontosan tudtam, hogy ha meg akarom tanulni a szakmát, ahhoz nagyon sok főszerepet kell eljátszanom. Muszáj elmennem vidékre, mert ott megkaphatom az összes létező nagy feladatot. Ezen volt egy kis vitánk, de aztán belátta, hogy igazam van. Emlékezett rá, hogy az ő miskolci egy éve kevés volt. Összesen két főszerepet játszott, a Warrenné mesterségét és az Antigonét.

Minden színésznő pályájának az elején sok a bizonytalanság. Ha tovább lent marad, megerősödik színészként, megkapta volna azokat az emberpróbáló szerepeket, amikben fejlődni tud, jobban ki tudott volna állni később magáért, miután feljött a Nemzetibe. Mert ott aztán elég mostohán bántak vele.

– Azt nem sikerült kiderítenem, hogy játszottak-e együtt.

– Nem. Egyedül Bacsó Péter filmjében, a Banánhéj keringőben volt egy közös jelenetünk. Ő játszotta az anyámat.

– Tegnap, az interjúra készülve újra néztem A vörös grófnőt. Emlékszem, annak idején milyen népszerű volt, és meglepett, hogy az alakítása ma is mennyire frissnek, hitelesnek hat, nem érezni rajta semmi porosságot. Nem ez volt az első filmszerepe, de úgy emlékszem, ekkor figyelt fel önre igazán a közvélemény.

– Igen. A Kettévált mennyezettel nyertem az első külföldön díjam, de azt nem játszották olyan sokat a mozik.

Ezzel együtt nekem sok bajom volt a Vörös Grófnővel. Történelemkönyv szagú volt az összes dialógus.

Az író-rendező, Kovács András ragaszkodott a saját szövegéhez. Én sok helyen máshogy mondtam volna, hétköznapibban, de ő nem nagyon engedte. Ezért aztán nehezen ment a forgatás. Azt viszont nagyon élveztem, hogy ekkora feladatot kaptam. Önmagában is euforikus megkapni egy ekkora szerepet, amikor hemzsegtek körülöttem a jobbnál jobb színésznők. 110 napos forgatás volt! Öt hónapon át forgattunk. Amellett, hogy majdnem minden nap, sokszor több mint 12 órát forgattam, folyton ruhapróbáim voltak. Ha nem volt a filmben 60 ruhám, akkor egy sem. Elképesztő munka volt, de nagyon élveztem, főleg az első részt. A második rész már nehezebb volt, mert ott aztán végképp mi mondtuk föl a történelem leckét.

– Annyi párhuzam talán van a Mary Page Marlow és A vörös grófnő között, hogy ott is és itt is 10-15 év telik el az ön által játszott karakter életében.

– Ez benne a kihívás. Azért színész a színész, ezért megyünk erre a pályára, hogy mindenféle kort, mindenféle embert eljátszhassunk. Emiatt különösen jó feladat a Mary Page, igazi csemege. Amikor először, 3 éve elkezdtük, Borbély Alexandrával játszottuk ketten az összes szerepet. De tény, hogy a szerző eredetileg hat nőre írta, tehát most játsszuk majd pontosan. Egy szereplőt így is spórolunk, de szerintem most nagyon jól van kiosztva.

– A koncepcióváltást Alexandra távozása okozta? Laikusként nézve ez akár lefokozásnak is tűnhet.

– Kifejezetten erősíteti az előadást, hogy többen játsszuk!

– Hőnig Emmával, a gyerekszereplővel együtt öten játsszák ugyanazt a személyt. Négy különböző művész egyéniség. Próbálták valamennyire közelíteni az alakításukat, a szerepfelfogásukat? Hiszen végsősoron mégiscsak ugyanazt az egy embert jelenítik meg.

– Nem kerestünk külsőségeket. A sorsunk hasonló. Mindegyik Mary Page körömszakadtáig küzd. A férfiak pedig többnyire, szerepük szerint lenyomják őt. Nem az volt a lényeg, hogy mindenki szőke legyen, vagy barna.

Ez a darab mindannyiunkról szól, az összes nőről.

Különösen most, amikor felerősödött a kérdés: hogyan bánnak velünk, és miként lehetne másképp.

– A három női generáció, az anya, Mary Page és az ő lánya, Wendy ugyanabban a kiszolgáltatott helyzetben vannak, de reményt ad, hogy Wendy, a legfiatalabb, úgy tűnik, már képes kilépni ebből az ördögi körből és kezébe veszi a sorsát.

– Hozzáteszem, hogy az anya, Roberta sorsát – Pálfi Kata játssza – nem nagyon ismerjük, de azt látjuk, hogy szeretőnek kellett, feleségnek már nem. Ő sem véletlenül lett olyan, amilyen. Mindenki hurcolja magával a maga puttonyát. Ezért is döntöttünk úgy, hogy az utolsó jelenetben a patyolatból kilépve vigyek magammal két batyut, legyen a kezemben két nagy teher. Ami a darabbéli lányomat Wendyt illeti, ő valóban fény az alagút végén. Most már talán máshogy fognak a nőkhöz viszonyulni.

– Óhatatlan, hogy a darabot látva az ember a #metoo mozgalomra gondol.

– Persze. Nem véletlenül írta meg most a darabot a szerző, Tracy Letts.

– Egymás után pattantak ki a zaklatási botrányok, van saját #metoo története?

– Nagyon erős saját élményem is van, de úgy döntöttem nem akarok megszólalni, nem is fogok beszélni róla. Egyébként meg jó lenne egészséges egyensúlyt találni az ügyben. Ne veszítsék el a nők a természetes késztetésüket arra, hogy vonzóak legyenek, hogy megforduljanak utánuk a pasik.

Ne üssenek a seggünkre, ha megyünk az utcán, de ha megjegyzi valaki, hogy de jól nézek ki, az továbbra is hadd essen jól! Amerikában átestek a ló túloldalára, most már mindenért perelni lehet. Ez sajnálatos hülyeség.

Viszont az nagyon fontos, hogy akit bántalom ér, tudjon hova fordulni tanácsért, orvoslatért. Segítsenek neki, és neki segítsenek. Ne gondolja azt, hogy nincs menekvés. Az pedig a legnagyobb bűn, ha gyerekekkel történnek ilyen dolgok, az főbenjáró, hiszen ők végtelenül kiszolgáltatottak, sérülékenyek és az egész életükre kihat a bántás.

– A szakmán belül érezhető változás?

– Szerintem igen.

– Mit hoz a jövő, milyen feladatok várnak még Önre az előttünk álló évadban?

– Csak terveink vannak. Visszahoznánk a Nem félünk a farkastólt, Albee remekét, amit Rudolf Péterrel játszunk, de már Fehér Tiborral Nick szerepében. Azért nem tudok véglegeset mondani, mert beláthatatlan a jövőnk.

Nem tudjuk, mi lesz velünk télen, hogyan fizetjük a számláinkat, jön-e majd a néző.

Aztán az évad végén, májusban megint tervezünk valami nagyszabásút, amiben benne lennék. Annyit elárulhatok, hogy Shakespeare-darab.

Hamarosan látható lesz a Pepe című sorozat második évada, most zajlanak a forgatások. Épp tegnap hívott Dés László, hogy májusban megint lesz egy nagy koncert, ezúttal az Arénában, a legújabb csapattal: Für Anikóval, Mácsai Pállal és Nagy Ervinnel közösen éneklünk majd megint.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
A Rovatból
Az év legjobb Agatha Christie-filmje: Ecc, pecc, ki lehetsz?
Amit nem Agatha Christie írt, de mégis ott lebeg a szelleme. Igazi modern ki-tette-krimi a mozikban.
Szajki-Vörös Adél - szmo.hu
2022. szeptember 28.


Link másolása

Adott a londoni West End, egy remekül futó darabbal, az 1950-es években. Agatha Christie Egérfogója a mai napig örökérvényű, végtelenül szórakoztató krimi. Épp a századik előadását ünnepli a társulat, amikor drámai módon tetőzik az este: a darab hollywoodi rendezőjét csúnyán vérbe fagyva találják a színpad közepén, mondhatni színpadiasan beállítva.

Adrien Brody (a rendező) szerencsére nemcsak az első jelenetekben látható, mert flashbackből sincs hiány a filmben, ami maga a krimi királynője előtti főhajtás, színházi kikacsintós vígjáték és könnyed eleganciával levezényelt szórakoztató moziélmény.

Na de térjünk vissza a vérbe fagyott Brodyhoz,

akinek egy megátalkodott gyilkos még a nyelvét is ki akarta tépni, állapítja meg a gyorsan kiérkező detektív Sam Rockwell szokásosan briliáns alakításában.

Mellette okvetetlenkedik Stalker közrendőr (Saoirse Ronan végig iszonyú vicces, ahogy nem képes leállni az okoskodással és előre letartóztat fejben már mindenkit, aki kicsit is gyanús, aztán a végén persze mégis ő lesz az egyik megoldókulcs). Mondanunk sem kell, hogy a megfáradt, magánéleti búbánatát alkoholba fojtó Stoppard felügyelő (Rockwell) és a pörgő fiatal nő párosa lesz a film egyik mozgatórugója, az ő nyomozásuk, első pillantásra esetlen működésük vezet a megoldáshoz, ahogy anno az Agatha Christie is remekül kitalálta és a filmben is elhangzik:

kell valami furcsaság, valami szerencsétlenül emberi a nyomozóban, hogy a néző neki drukkoljon, csak esetünkben nem a dagi Poirot hívja össze a gyanús szereplőket egy nagy beszélgetésre, hanem a bizonyítási kényszeres, lelkes újonc és a megfáradt, sánta felügyelő igyekeznek megoldani az ügyet.

Amiben természetesen mindenki gyanús, betekinthetünk a színház korrupt és mocskos kulisszái mögé, miközben a rendező és a forgatókönyvíró, akárcsak Christie a regényei lapjain, úgy manipulálják a nézőt mindentudó és mindent elrejtő elbeszélőként, hogy tényleg nem sejteni, mire lyukad majd ki a sztori.

A történet sorozatosan átver bennünket, akárcsak a nyomozókat. Közben formai trükkökkel operál: hol a krimi műfajára reflektál poénokkal, hol az Egérfogót idézi meg meta-elemként, hol ki-kikacsint a nézőre – akár konkrétan a szereplőket a kamerába beszéltetve –, mintha azt üzenné: látjátok, milyen jó játék ez? Főleg, ha az ember arra is kíváncsi,

merre fejlődik az utóbbi években reneszánszát élő klasszikus who done it-zsáner, azaz a ki-tette rejtélyre épülő csűrt-csavart sztorijú nyomozós, klasszikus krimiműfaj, melynek egyik csúcsdarabja a Knives Out (Tőrbe ejtve) volt a közelmúltban.

Nem beszélve arról, hogy Kenneth Branagh sem véletlenül húzta elő a Christie-klasszikusokat és adaptálja őket sorban. A Christie-i hagyományokhoz biztos húzás visszanyúlni, megújítani vagy megugrani a magasra tett lécet meg pláne.

Az Ecc, pecc vizuálisan, ritmusában, ötletes dramaturgiai és vágási megoldásaival jópofa, de mégis kisebb bravúr, mint a Knives Out, de jókat lehet nevetgélni rajta, találgatni és drukkolni. A megfejtés nem vág fejbe különösebben, a katartikus lezárás is elmarad, de még mindig a zsáner eredetibb darabjai közé tartozik, amit filmnyelvi ötletessége, képei, remek alakításai, eredeti szemszögváltásai miatt még akár újra is nézhetünk majd.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KULT
Új klip: Megjelent Kulka János legelragadóbb dala az érkező lemezéről
Arról a kivételes, túlfűtött és magányos állapotról szól, amikor vége az előadásnak és a nyüzsgés megszűnik.

Link másolása

Különleges természeti jelenségnek lehetünk fül- és szemtanúi a zene segítségével, mert megérkezett „a Hold a párkány szélére ül”.

Kulka János színművész hamarosan megjelenő, személyesen dedikáltatható kiadványának harmadik előfutárában, az „Esti dal”-ban hangzanak el ezek a sorok, amely az egyik legszebb szerzemény a korongról. Arról a kivételes, túlfűtött és magányos állapotról szól, amikor vége az előadásnak, és a nyüzsgés megszűnik.

Az október 7-én debütáló, sorban harmadik ’Pálmaszív’ című nagylemez hét évig készült - Tövisházi Ambrus zeneszerző és Tariska Szabolcs szövegíró a színész betegsége előtt kezdtek a közös munkába, és az „Esti dal” volt az első olyan, közös felvétel, amelyet Kulka János élőben is előadott, köztük a legendássá vált utolsó, Müpás koncertjén.

„A Merényi Dávid által rendezett, különleges kameramozgással felvett videóetűd legnagyobb kihívása talán az volt, hogy mik legyenek azok a tárgyak, amelyek körülveszik a színészt - az eredmény bár rövid, de semmihez nem hasonlítható, érzelmes mozgóképes élmény lett” – osztotta meg a szerzőpáros a zeneszámhoz társuló kisfilm hátterét.

A napokban Kulka János további örömhírt jelentett be hivatalos Facebook-eseményében, ugyanis az előadó személyesen is dedikálja a hallgatók frissen megszerzett fizikai példányát október 11-én, 16 órakor az MG Records Lemezboltban.

Az albummegjelenés további fejleményeiről bővebb infók ITT

VIDEÓ: Kulka János - Esti dal


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk