/kult/liam-gallagher-koncert-oasis-sziget-2018/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Az emberek Oasis koncertet akartak, és megkapták – ilyen volt Liam Gallagher a Szigeten

Az Oasis frontembere lespórolt fél órát a játékidőből, de legalább eljátszotta a Wonderwallt és még egy csomó régi slágert, amiért valószínűleg mindenki jött.
hirdetés

Az Oasis alighanem a '90-es és 2000-es évek legbalhésabb sikertörténete a rockzenében. A Gallagher testvérek zenekara mindent elért, amit ezen a műfajon belül el lehet, a mai napig világszerte milliók rajonganak a dalaikért, de kettejük enyhén szólva is ellentmondásos viszonya vastagon rányomta a bélyegét mindenre, amit együtt csináltak.

Már 9 éve, hogy az egyik koncert kezdése előtt pár perccel összeverekedtek az öltözőben, ami az utolsó cseppnek bizonyult a pohárban és az együttes végét jelentette.

Azóta a két testvér külön utakon jár: Noel High Flying Birds néven alapított zenekart, amivel két éve játszott ugyanazon a színpadon, mint most az öccse. Liam először Beady Eye néven szervezett együttest maga köré, pár évet végigturnéztak, de annak is hamar vége lett, azóta pedig saját nevén koncertezik.

Bár mindketten írtak jó néhány új számot a szakítás óta, aligha kétséges, hogy egyikkel se tudták felülmúlni közösen alkotott életművüket.

Aki ma akár Noel, akár Liam koncertjére elmegy, azért teszi, hogy Oasis dalokat hallhasson élőben.

hirdetés

Ők pedig szerencsére tisztában is vannak ezzel. Noel két évvel ezelőtti koncertjén 10 régi sláger hangzott el az összesen 20 dalból, annak ellenére, hogy a többségüket eredetileg nem is ő énekelte. Liam arányaiban még tovább ment: mindössze öt számot vett elő az Oasis utáni repertoárjából, ezeken kívül csak klasszikusokat játszott.

Egyből a Rock N' Roll Starral kezdett, majd jött a Morning Glory, tovább fokozva a hangulatot. Utána a szólódalokat lerendezte gyorsan egymás után, egy blokkban, és a hetedik számtól a végéig egy kivétellel már csak a nosztalgiáról szólt a buli.

Elhangzott a Bring It on Down, a Some Might Say, a Whatever, a Supersonic, a Cigarettes & Alcohol, a két ráadás pedig mi más is lehetett volna, mint a Wonderwall – aminek refrénjét egy emberként énekelte a több tízezres tömeg –, és végül a hasonlóan örök érvényű Live Forever.

Aztán vége lett, meglepő és némileg csalódást keltő módon alig több mint egy óra után. Liam más téren is jelét adta, hogy nem véletlenül tartják őt sokan hatalmas s*ggfejnek: két dal között simán bemondta, hogy állítólag már járt itt korábban, de rohadtul nem emlékszik rá.

Pedig tényleg járt, még 2000-ben. Mellesleg Noel akkor sem volt ott egy kisebb volumenű összeveszés miatt, szóval tulajdonképpen semmiben sem különbözött a 18 évvel ezelőtti buli a mostanitól.

Jó kérdés, kibékülnek-e valaha, de a hírek szerint Liam az utóbbi időben már próbál közeledni az öccséhez: nemrég egy Twitter-bejegyzésben üzent neki, hogy "ne b*szakodjanak, hozzák össze végre újra az Oasist".

Annyi biztos, hogy hiába alkotják a repertoár túlnyomó részét most is régi dalok, ha ez megtörténne, teljesen más élményt nyújtana az egész.

Nagyságrendekkel több embert tudnának bevonzani, és mindenhol garantáltan a headliner sávot kapnák meg. Bízzunk benne, hogy ha a közös zenélés öröméért nem is, legalább a pénzért bevállalják. Akár már jövőre, amikor éppen 10 év szünet után térhetnének vissza.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk