KULT
A Rovatból
hirdetés

Lézerkardmániás, motorral szállított vakcinát és filmbeli csajára cserélte a feleségét – 10 érdekesség Ewan McGregorról

A Moulin Rouge és most a Halston című netflixes sorozat szimpatikus sztárja még ökölharca is kelt egy rendezővel.

Link másolása

Attól függ, milyen filmeket szeretsz és milyen az ízlésed, de előbb-utóbb találkoznod kellett az előző jó pár évtizedben a skót származású Ewan McGregorral. Ha a kilencvenes években beleszerettél Danny Boyle vagány filmjeibe, akkor a Trainspottingot tutira nem hagytad ki, de van, aki a romantikus irányból közelített, és a Moulin Rouge-t nézte meg újra és újra, többek között a színész és Nicole Kidman közti kémia, a remek zenék, és McGregor fantasztikusan tiszta énekhangja miatt.

A visszafogott egójú színész azóta is sallangok nélkül bizonyítja nekünk, hogy bármit megcsinál színészileg. Most épp a Halston című sorozatban bűvöl el minket az egykori divatcézár pontos másaként. Összegyűjtöttünk pár érdekességet vele kapcsolatban. Az egyik máris az, hogy március végén volt kereken 50 éves (ez főleg azért érdekes, mert kábé húsz éve ugyanolyan fiatalnak néz ki).

Így készül egy túladagolás

A Trainspotting egyébként is egy vizuális orgia, de a híres drogtúladagolós jelenet leforgatásához jó nagy adag kreativitásra volt szükség. A lenyűgöző képen McGregor keresztülzuhan a padlón, amit úgy oldottak meg, hogy a színész alatt elrejtettek egy ajtót. A süllyedést a színész alatt őt tartó stábtagok oldották meg, ők engedték fokozatosan lejjebb.

Évekig nem beszélt Danny Boyle-lal, mert az DiCapriót választotta helyette

Minden komoly McGregor-fan jól tudja, hogy a színész a karrierjének felívelését Danny Boyle rendezőnek köszönhette. Nemcsak az 1996-os Trainspottingban játszott főszerepet, hanem a Sekély sírhantban és Az élet sójában is. Így amikor Boyle előkészíteni kezdte negyedik nagyjátékfilmjét, A partot, mindenki úgy gondolta, ennek a főszerepét is McGregor kapja majd, sőt, neki is ajánlotta fel a szerepet - ennek ellenére Leonardo DiCapriót választotta végül a rendező.

Ezek után McGregor jogosan érezte megbántva magát, és egy évtizeden át nem beszélt Boyle-lal. Ami csak azért vicces, mert volt, hogy összefutottak, ez persze minden alkalommal iszonyú kínos volt. Egyszer még egy hosszú repülőutat is végigültek egy gépen - a színész a feleségével volt - és egy szót sem szóltak egymáshoz. Aztán megcsinálták a Trainspotting második részét és ismét jóban vannak.

Szó szerint beutazta a világot

Fiatal kora óta oda van a motorozásért, így nem volt nehéz rávenni, hogy legjobb barátjával, Charley Boormannal egy televíziós műsor kedvéért motorra pattanva annyit utazzanak a világban, mint más híresség még soha előtte. Az első évadban 2004-ben Londonból indulva Európán, Ukrajnán, Kazahsztánon, Mongólián, Oroszországon, Kanadán és az Egyesült Államokon keresztül elmotoroztak egészen New Yorkig. Ami nagyon komoly teljesítmény még tévésorozat nélkül is. Ezután a második évadban, 2007-ben a páros a skóciai John o'Groats-tól a Dél-Afrikai Fokvárosig robogott. Tavaly elkészítették az Apple TV-nek a harmadik utazást is, Dél-Amerikát motorozták át.

Vakcinákat szállított motorral

Tudjuk, hogy a színész körbemotorozta a világot, hogy szórakoztató televíziós műsorokat készítsen, de az már kevésbé ismert róla, hogy McGregor ezt a hobbiját jótékony célokra is használta. Az UNICEF szállítmányaival motorozott együtt, hogy különböző vakcinákat juttassanak el nehezen elérhető helyekre, például Indiában vagy a Kongói Köztársaság távoli területeire. Ebben a kampányban 2012-ben vett részt. A vakcinákat főleg gyerekeknek szállította saját maga, a motorra felerősített dobozokban. Ezt az utazást is megörökítette a BBC egy két részes dokumentumfilmben.

Rendezővel bunyózott közös munka helyett

Egy alkalommal Troy Duffy rendező elhívta egy közös vacsorára egy étterembe McGregort, hogy megvitassák tervezett közös filmjüket, ami az 1999-es Testvérbosszú lett volna, csakhogy a vacsorán jól bepiáltak. Ez még nem lett volna gond, de amikor kiderült, hogy a halálbüntetésről teljesen más véleményen vannak, akkor ezt már egy ökölbunyóval vitatták meg, és komoly verekedés lett a baráti-szakmai találkozóból. Így végül McGregor nem játszott a filmben, helyette Willam Dafoe lett a befutó.

Régi jóbarátja Jude Law

Ritka az, amikor két világhírű színész már a siker előtt szoros barátságban van. Általában később haverkodnak össze a hírességek, a hasonló életvitel és problémák miatt, hiszen a közös életstílus is összehozza őket. De McGregor és Law már egészen fiatalon szoros barátságban voltak, olyannyira, hogy egy albérletben laktak Londonban, sőt, egy emeletes ágyon osztoztak. Alapítottak is együtt 1997-ben egy közös filmes céget.

Fogyott és drogfüggőkkel lógott a Trainspotting előtt

Kétségtelenül ez a mára klasszikusnak számító film adta a legnagyobb lökést a színész karrierjének. Hogy miért néz ki annyira máshogy ebben a szerepben, mint más filmekben? Mert egyrészt komoly fogyókúrát tartott, hogy minél leéltebb legyen - jó sápadt is volt - , így 12 kilót dobott le az amúgy is vékony színész. Diétája: sör helyett bort ivott és csak grillezett kaját evett. A felkészülés során ellátogatott komoly drogfüggőkhöz egy intézetbe, rengeteget beszélgetett velük, hog jobban átélhesse lelkileg a függőség nehézségeit.

Egy Golden Globe-ja van, és egy exneje

Méghozzá a Fargo című sorozat kettős főszerepéért. Egy ikerpárt játszott, méghozzá két meglehetősen megkérdőjelezhető erkölcsi értékrendű férfit. Nyilván nemcsak a kopaszságot és a kövérséget jutalmazta a Hollywood Foreign Press, hanem a cizellált színészi alakítást, pontosabban alakításait. A gálán megköszönte feleségének és filmbeli partnernőjének, Mary Elizabeth Winsteadnek is a támogatásukat, a csavar csak ott volt a sztoriban, hogy utóbbival akkor már összejött, nejével pedig már válófélben voltak...

Most akkor a Star Wars mindent visz?

Karrierjének kezdetén McGregor szívesen hangoztatta, hogy nem véletlenül választ low-budget vagy függetlenfilmeket. Aztán amikor kiválasztották Obi-Wan Kenobi szerepére a Star Wars I. rész - Baljós árnyakba, egy újságíró figyelmeztette erre, ő meg ennyi felelt: "Tudom, mit mondtam, de helló! Ez a Star Wars!" Ráadásul 1999-ben épp a Mátrixról mondott le azért, hogy a Star Warsban szerepeljen. Egyébként imád lézerkardozni, és még George Lucas sem tudta lebeszélni róla, hogy suhintó hangokkal kardozzon a forgatáson.

És még egy lézerkardos sztori

McGregorból és haverjaiból annyira előjött a Star Wars-fan, hogy amikor megtudták, hogy a színész elnyerte a szerepet, egy, a Noel Gallaghernél, az Oasis egyik alapítójánál tartott buliban bele is vágott első lézerkard-csatájába Noellel. Nem tudni, ki nyert. Talán a nézők.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: