/kult/leonardo-dicaprio-vegre-oscart-nyert-legjobb-film-a-spotlight/
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Leonardo DiCaprio végre Oscart nyert, legjobb film a Spotlight

Élő közvetítésünkből megtudhatod, hogy kik a 2016-os Oscar-gála legnagyobb nyertesei.
hirdetés

A 88. Oscar-gála nekünk magyaroknak egyértelműen a Saul fiáról szól. Mi a legjobb külföldi film kategóriájának az eredményhirdetésére várunk, hiszen Szabó István Mephisto című filmjének diadala óta magyar film igazából a közelébe sem jutott ekkora elismerésnek. Pedig ez a mostani díjátadó sokkal izgalmasabb, mint az utóbbi években bármelyik. A legjobb film és rendezés díját gyakorlatilag lehetetlen volt megjósolni, mi is csak találgatni tudtunk a minap. Az Oscar-gála kevés nagy favoritot tud felmutatni most, a legtöbb kategória minimum kétesélyes. Inkább a színészek kategóriáiban vannak nagy esélyesek, sokan drukkolnak például Leonardo DiCapriónak, hogy végre kapjon már egy díjat, még ha nem is élete legnagyobb alakításáért. Ha a fogadóirodák tippjeit nézzük, akkor a Saul fia egyértelműen a legnagyobb favoritok közé tartozik, egyértelmű esélyese a kategóriának. A Golden Globe és a független filmek Oscarjának nyerteseként elég nehéz nem Nemes Jeles László filmjét a legsanszosabb befutóként értékelni.

A nyertesek:

Legjobb eredeti forgatókönyv: Spotlight

Legjobb adaptált forgatókönyv: A nagy dobás

Legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander (A dán lány)

hirdetés

Legjobb jelmeztervezés: Mad Max: A harag útja

Legjobb látványtervezés: Mad Max: A harag útja

Legjobb smink: Mad Max: A harag útja

Legjobb operatőr: Emmanuel Lubezki (A visszatérő)

Legjobb vágás: Mad Max: A harag útja

Legjobb hangvágás: Mad Max: A harag útja

Legjobb hangkeverés: Mad Max: A harag útja

Legjobb vizuális effektek: Ex Machina

Legjobb animációs rövidfilm: Bear Story

Legjobb animációs film: Agymanók

A legjobb férfi mellékszereplő: Mark Rylance (Kémek hídja)

Legjobb rövid dokumentumfilm: A Girl in the River

Legjobb dokumentumfilm: Amy

Legjobb rövidfilm: Stutterer

Legjobb idegen nyelvű film: Saul fia (Magyarország)

A legjobb női főszereplő: Brie Larson

A legjobb rendező: Alejandro G. Innarratu A visszatérőért

A legjobb férfi főszereplő: Leonardo DiCaprio

A legjobb film: Spotlight

6.00

A legjobb film: A Spotlight nyerte el idén a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. A szobrocskát Morgan Freeman adta át az oknyomozó újságírásról szóló film készítőinek és a főszereplőknek, Mark Ruffalonak, Micheal Keatonnek és Rachel McAdamsnek.

5.58

A legjobb férfi főszereplő: És végre! Hat jelölés után Leonardo DiCaprio végre elhódította az Oscart! A díjat A visszatérőben nyújtott alakításáért kapta meg. "A visszatérő egy fáradhatatlan stáb fáradthatatlan munkája volt..." - mondta, ez igaz az ő karrierjére is.

61leonardo-di-caprio

5.50

A legjobb női főszereplő: élete első jelölését rögtön díjra is váltotta Brie Larson, A szobában nyújtott alakításáért.

5.38

A legjobb rendező: Alejandro G. Innarratu zsinórban másodszor nyerte meg a szobrocskát, ezóttal A visszatérő című filmért.

5.22

A legjobb filmzene kategóriában Ennio Morricone kapott díjat, az Aljas nyolcas c. Tarantino-film zenéjéért. A legnagyobb ováció talán eddig. Olaszul beszélt az idős mester.

5.09

A LEGJOBB IDEGEN NYELVŰ FILM: A SAUL FIA!!!!!!! A díjat Nemes Jeles László veszi át!

o1

o2

A díjat átvéve Nemes Jeles László köszönetet mondott alkotótársainak, köztük a főszereplő Röhrig Gézának, valamint Magyarországnak, amiért támogatta a filmet. "Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film" - fogalmazott.

A Saul fia a Mustang című francia, A kígyó ölelése című kolumbiai, az Egy háború című dán és A sivatagon át című jordániai filmmel volt versenyben.

Nemes Jeles László beszéde:

Köszönöm szépen az Akadémiának ezt a fantasztikus megtiszteltetést! Köszönöm szépe a Sony Pictures Classicsnak, Tom Bernardnak és Michael Barkernek, hogy támogattak bennünket! Köszönöm szépen Magyarországnak, hogy finanszírozta ezt a filmet! Szeretném megosztani ezt a díjat Röhrig Gézával, a főszereplővel és a fantasztikus stábbal és szereplőgárdával, hogy hittek ebben a projektben, amikor senki más nem. Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, ami lehetővé teszi azt, hogy emberek maradjunk. Erről a reményről szól ez a film. Nagyon köszönöm!

5.06

A legjobb élő szereplős rövidfilm: Stutterer.

4.44

A legjobb dokumentumfilm díját az Amy kapta, amely a tragikus sorsú Amy Winehouse énekesnőről szól.

CcWkpApW4AE-AnJ

4.40

A legjobb rövid dokumentumfilm a The Girl In The River. A Mad Max, tréfált Louis CK, aki magyar származású, és a díjat ő adta át.

4.31

A legjobb férfi mellékszereplő: Mark Rylance, a Kémek hídjában nyújtott alakításáért. Az elsősorban színpadi szerepeiről, valamint színdarabíróként ismert brit színész játéka nagy elismerést aratott Steven Spielberg filmjében, sokan azonban arra számítottak, hogy Sylvester Stallone kapja a díjat Rocky Balboa szerepéért a Creed - Apollo fia című filmben.

4.11

A legjobb animációs film:

Pete Docter és Jonas Rivera az Agymanókért. És hát a Pixar természetesen. A Pixar stúdiónak (alapító: Steve Jobs) ez a tizenharmadik Oscar-díja.

oscagy

4.08

A legjobb animációs rövidfilmért Gabriel Osaria és Pato Escala nyert Oscart, chileiek, és a Bear Storyért kapták. A Bear Story - spanyol címén Historia de un oso (Egy medve története) - a Pinkrobot nevű animációs műhelyben készült, és egy öreg medvéről szól, amely visszatekint az életére.

Eközben a színfalak mögött:

3.56

A legjobb vizuális effektekért az Ex Machina kapta az elismerést, ez most már meglepetésnek számít. Mármint hogy nem a Mad Max. Vagy a Star Wars VII.

3.53

A legjobb hangkeverés elismerése, már nem is kell mondani: a Mad Max, Chris Jenkins, Gregg Rudloff, Ben Osmo .

3.50

A legjobb hangvágásért is a Mad Max kapta a díjat. Elképesztő, ez az ötödik szobruk ma éjjel. Mark Mangini, David White veszi át az elsimerést.

3.40

A legjobb vágás Margaret Sixel kapta a legjobb vágás díjat a Mad Maxért. A film rendezőjének, George Millernek a felesége.

3.37

A legjobb operatőr Emanuel Lubezki, aki sorozatban harmadszorra viheti haza a szobrocskát, ami ebben a kategóriában példátlan. Idén a visszatérőért kapta. Az 52 éves, mexikói származású Lubezki tavaly Alejandro Inárritu Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmjével, két éve pedig Alfonso Cuarón Gravitáció című űrdrámájával győzött az operatőrök mezőnyében.

3.27

A legjobb kosztümért, látványért és sminkért is a Mad Max stábja kapta az elismerést. A jelmezekért Jenny Beavan vehette át az amerikai filmakadémia elismerését. A 65 éves brit tervezőt tizedik alkalommal jelölték a díjra, amelyet egyszer már elnyert a Szoba kilátással című filmért. A legjobb látványtervért járó Oscart Colin Gibson és Lisa Thompson kapta, mindkettőjüket először jelölték a díjra.

A legjobb smink és frizura ugyancsak a George Miller által rendezett filmben volt látható az akadémia szerint, az elismerésen Lesley Vanderwalt, Elka Wardega és Damian Martin osztozott. Mindhárman első jelölésüket váltották díjra.

oscmad2

3.15

A legjobb női mellékszereplő Alicia Vikander lett A dán lányért. Vikandert először jelölték Oscar-díjra a transzneműség kérdésével foglalkozó filmért, amely a múlt század elején játszódik.

oscvik

3.00

A legjobb adaptált forgatókönyv díját Charles Randolph és Adam McKay kapta A nagy dobásért.

2.55

A legjobb eredeti forgatókönyv díját a Spotlight kapta. A Spotlight - Egy nyomozás részletei a Boston Globe tényfeltáró újságíróinak munkáját mutatja be, akik katolikus papok szexuális zaklatási ügyeire derítettek fényt. Az Oscar-díjat a film rendező-forgatókönyvírója Tom McCarthy és a társ-forgatókönyvíró Josh Singer vette át. McCarthy az áldozatok bátorságát is méltatta beszédében.

85th Academy Awards, Telecast

2.45

Chris Rock vezeti a gálát, és félig viccesen, félig komolyan rögtön azzal foglalkozott, hogy nem volt fekete bőrű jelöltje az idei Oscarnak.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk