hirdetés

KULT

Kulisszatitkokat árultak el az Arany Medve-díjas Testről és lélekről alkotói

Hogyan lett a Magvető Kiadó korábbi igazgatója a férfi főszereplő? Nehéz volt-e szarvasokkal forgatni? Enyedi Ildikó és a stáb a Berlinaléról hazatérve már Budapesten mesélt.
Szöveg és fotók: Láng Dávid - szmo.hu
2017. február 21.

hirdetés

Zsúfolásig megtelt kedden délután a Toldi mozi nagyterme, ahol először jelent meg nyilvánosan a Berlinale fődíját elnyerő Testről és lélekről stábja, mióta visszatértek Magyarországra. A rendező és a két főszereplő, Morcsányi Géza és Borbély Alexandra mellett ott volt a színészek közül Nagy Ervin és Tenki Réka, valamint a film producerei, vágója és operatőre is.

Az Arany Medve szobor egy piros dobozban érkezett a terembe, izgatott várakozás előzte meg a leleplezését, amelyet nagy taps fogadott.

Nem csoda: ezelőtt csak egyszer, 42 évvel ezelőtt nyert magyar film fődíjat a Berlinalén, akkor Mészáros Márta Örökbefogadás című drámája győzött. Enyedi ezután sorban bemutatta a szintén a most elnyert Nemzetközi Kritikusok Zsűrijének díját, a Berliner Morgenpost közönségdíját, valamint az Ökumenikus zsűri díját is. Impozáns kollekció, annyi biztos...

Enyedi Ildikó közel húsz év után rendezett újra nagyjátékfilmet. Az 1998-as Simon mágus óta csak néhány rövid- és tévéfilmet készített, illetve az HBO-n futó Terápia sorozat fűződik a nevéhez. Ennek leginkább a támogatások hiánya volt az oka: bár két kész terve is volt, amelyeket ő személy szerint egyformán jónak tartott, a finanszírozást mégsem sikerült megoldania, így nem valósulhattak meg.enyedi1

A Testről és lélekről elkészítése sem ment simán: már 2010-ben majdnem leforgatták, de végül több évet csúszott a munka kezdete. Az azóta elért sikerek viszont bizonyítják: megérte kivárni, hogy pont most, ezekkel a színészekkel és stábbal jöjjön létre.

hirdetés

Azzal kapcsolatban, hogy korábban bírálta a Magyar Művészeti Akadémiát, ehhez a filmhez viszont a Filmalaptól is kapott állami támogatást, Enyedi a következőt mondta: "Csináltunk egy szép filmet mindenkinek, legyen az jobb vagy baloldali gondolkodású, illetve középen álló. Szeretném, ha nyugodtan tudnánk élvezni azt, amibe ennyi munkát fektettünk. Nem helyes, ha bármifajta kultúrpolitika meg akarja mondani, mi a jó, és mi nem. Szerencsére ezt a Magyar Nemzeti Filmalap is így látja, és örülök, hogy a filmmel be tudtuk mutatni, miként élünk a 2000-es évek első éveiben"enyedi4

Morcsányi Géza: kiadóvezetőből játékfilm-főszereplő

A szereposztás talán legmeglepőbb dobása a férfi főszereplőt, Endrét alakító Morcsányi Géza volt, aki két évvel ezelőtt még a Magvető Kiadó igazgatója volt, és ezelőtt soha nem játszott filmben. Enyedi erről elmondta, fogalma sincs, hogyan "esett be" a fejébe pont ő, de utána megingathatatlan volt abban, hogy senki mást nem akar a szerepre.

Nagyon izgult, amikor felkereste Morcsányit az irodájában, annál is inkább, mivel az igazgató azzal kezdte: az utóbbi 2-3 évben minden nyilvános szereplést igyekezett kollégáira áthárítani. "Már kezdtem elsápadni, mihez kezdek így a filmmel. Biztos voltam benne, hogy a következő mondata az lesz, nem vállalja" - emlékezett vissza a rendező.

Morcsányi azonban rácáfolt erre és elvállalta a szerepet. Méghozzá azzal indokolva, hogy ebben a filmben nem rajta, hanem Enyedin lesz a felelősség. Utána még tartottak két castingot, de csak a rend kedvéért: a rendező kijelentette a producereknek, hogy őt választja, és pont. A gyakorlatokat is kimondottan rá szabták.enyedi5

"
Soha életemben eszembe se jutott, hogy bármi ilyesmibe vágjam a fejszémet, vagy akár csak vágyakozzak utána

- vette át a szót a legelismertebb szépirodalmi könyvkiadó volt vezetője. A felkérés után mégis az volt az első gondolata, hogy ha az általa mindig is nagyra tartott Enyedi Ildikó kéri, biztosan jól meggondolta.

Felhívta tanácsért közeli barátját, a szintén rendező Gothár Pétert, aki szó szerint azt mondta neki: "Ha Enyedi Ildikó a te pofádat akarja, akkor igent kell mondani!"

Ezután nem volt kérdés számára, hogy elvállalja. És utólag visszatekintve maga sem gondolta volna, hogy ennyire jól sül majd el a dolog.

Picur és Góliát: munka a szarvasokkal

A film különlegessége, hogy a két főszereplő álmaiban ugyanaz a két szarvas köszön vissza éjjelről éjjelre. Az állatokkal való forgatás felügyelője Horkai Zoltán volt, aki elmondta, Enyedi közel száz állatból választotta ki Góliátot és Picúrt. Utóbbiról Horkai sokáig próbálta lebeszélni, mondván vannak szelídebb példányok is, de a rendező ragaszkodott hozzá.

Góliát is csak a szelídítés elején járt a forgatás kezdetekor, épphogy csak elfogadta az ételt az emberek kezéből, így eleinte nagyon nehéz volt vele a közös munka. De megérte: ma már a hátára is engedi felülni gondozóját, és egy másik filmben is feltűnt. Mindez Enyedi makacs kitartásának köszönhető.

A film előzetese, benne a szarvasokkal:

Szarvasokkal azért is nehéz dolgozni, mivel soha nem voltak háziasítva, így nincs meg bennük az a fajta együttműködési hajlam, mint egy kutyában vagy lóban. Ezért más módszert kell alkalmazni náluk, ez pedig a természetes motiváció.

"
Meg kell próbálnunk az ő fejükkel gondolkodni és elérni, hogy azt higgyék, a mi gondolatunk az ő gondolatuk

- fogalmazott Horkai. Ezzel rá lehet venni őket, de fontos tudni, meddig mehetünk el: mi az a pont, ahol még nem sérül az állatnak az emberrel való természetes kapcsolata.

Picúrt farkasokkal is irányították két oldalról: megvolt egy meghatározott irány, a kezdő- és a végponton pedig olyan emberek álltak, akiket ismert és megbízott bennük. Ez például tipikusan természetes motiváció volt, külön képzést ezért nem is kaptak az állatok.

Góliát egyébként alig pár nappal a forgatás vége után hullajtotta el agancsát, ezt azóta a rendező lakásában őrzik igazi relikviaként.enyedi3

Hol nézheted meg a filmet?

Ezen a héten vasárnap országszerte szerveznek majd vetítéseket, Budapest mellett Szolnokon, Miskolcon, Pécsen, Szegeden, Kaposváron, Szentendrén és Székesfehérváron is meg lehet nézni.

Ezt követően országos turnéra indulnak az alkotók a filmmel, több közönségtalálkozó is lesz, hivatalosan mozikba pedig március 2-án kerül. Már most több vetítés teltházas.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk