KULT
A Rovatból
hirdetés

Kispál András: Színpad helyett most már szeretnék inkább háttérbe húzódni

A Kispál és a Borz névadó gitárosa elárulta, hogyan élte meg az elmúlt három év koncertjeit, melyik volt a kedvenc időszaka és mit tervez ezután.

Link másolása

Az idei Fishing on Orfű fesztiválon ért a végéhez a Kispál és a Borz visszatekintő koncertsorozata, aminek keretében évről évre végigvették életművük egyes állomásait. A zenekar többi tagjáról nagyjából tudni lehet, mivel foglalkoznak majd ezt követően (hiszen mellette sem hagytak fel más zenekaraikkal), Kispál Andrást viszont Velőrózsák nevű együttesének feloszlása óta egyedül itt láthatta a közönség. A múlt és a most lezárult jelen mellett ezért a jövőjéről is beszélgettünk.

– Mit adott számodra az elmúlt három év, hogy érezted magad újra a színpadon?

– Lovasi fogalmazta meg talán a legfrappánsabban ezt a dolgot a koncert végén az öltözőben. Kialakult egy szokásunk, hogy minden évben más mondott rögtönzött beszédet, miután lejöttünk a színpadról: először a Dióssy, aztán én, végül most ő. A mondandójának a lényege pedig annyi volt, hogy

"
azért csak szeretjük mi egymást és jó együtt lenni, hiába jelent meg bármi ezzel ellentétes dolog a sajtóban.

Élveztem újra játszani a dalokat, a koncerteken és a próbafolyamat alatt egyaránt. A közönség visszajelzései arról árulkodtak, hogy szintén jól érezték magukat. Ezt elsősorban a nyugati városokban láttam: többen is azzal jöttek oda hozzám, hogy tök jó volt ez az egész, a zenén túl azért is, mert összehozta az ott élő magyarokat. Több váratlan találkozás is létrejött ennek köszönhetően, "jé, te is itt vagy Londonban? Nem is tudtam..." és ehhez hasonló beszélgetésekkel. Még én is összefutottam pár ismerőssel, akiket előtte hosszú évekig nem láttam. Már önmagában emiatt megérte a turné.

A 2014-es és 2015-ös orfűi koncert teljes felvétele:

– Melyik korszak dalait szeretted legjobban játszani a három közül?

– Inkább azt mondanám, melyiket nem: a tavalyi állt legkevésbé közel hozzám, mert a zenekar életművének azt a részét sosem kedveltem igazán. Zeneileg nekem kissé agyas és túlbonyolított volt, sokszor elég nehéz dolgokat kellett eljátszanom a magam mércéjéhez képest.

"
Mondtam is magamban, vajon hogy a p*csába találtam ki ekkora hülyeségeket annak idején...

Az első év is jelentett egy kisebb kihívást, mert nem tudtuk előre, mi hogyan lesz, idén viszont már az a zenekar volt a színpadon, akivel 2010-ben be is fejeztük. Szerintem így szép, kerek a dolog.

– Nehéz volt visszarázódnotok az első évben?

– Nekem igen, mivel elszoktam a hangerőtől, és külön feladat volt megtanulnom újra a színpadon, nagy térben mozogni. Amúgy is mindig idegenkedtem a nagyobb színpadoktól, inkább a klubok álltak hozzám közel. De a többiek segítettek megoldani a technikai és egyéb problémákat, így a végére belejöttem. Bár én annyira már nem vagyok színpadcentrikus, jobban szeretek inkább a háttérben tevékenykedni.

Az idei koncert a Bátorkeszi Borfesztiválon:

– Van azért benned hiányérzet most, hogy túl vagytok az összes koncerten?

– Különösebben nincsen, hiszem eleve tudtam, hogy ennyi lesz. Persze a srácok azért fognak hiányozni (nem is főként a zenekar, hanem a technikusi gárda), hiszen ki tudja, mikor látom őket legközelebb. Szuper csapat volt ez, összekovácsolódtunk a turné alatt. Persze voltak nehézségek is, főleg a rengeteg utazás miatt, de végül mindenből jól jöttünk ki. Azt gondolom, hogy abszolút megérte.

– A Velőrózsák zenekar így visszatekintve mit adott neked? Mi az, ami miatt utólag is úgy érzed, megérte belevágni, hiába lett vége ennyire hamar?

– Én

"
annyira baromi jól éreztem magam abban a zenekarban, hogy arra nincsenek szavak.

Hatalmas röhögések voltak, tulajdonképpen a fiatalságomat hozta vissza. A sajátunknak tekintettük mindannyian, maximálisan azonosulni tudtunk vele. Oké, közönség nem nagyon volt, de aki mégis eljött, az biztosan látta rajtunk, mennyire élvezzük csinálni. Komolyan mondom, a mai napig csodálatos emlék.

Egy klip a Velőrózsák zenekartól:

– Min csúszott el akkor a dolog? A közönség létszámán múlott?

– Nem, annak szinte semmi köze nem volt hozzá. Inkább abból származtak a problémák, hogy titokban mindenki tőlem várta a megoldást, hiszen Lacit (Pavlicsek László, a Velőrózsák egykori frontembere - a szerk.) kivéve senki nem volt élvonalbeli zenész. Én viszont teljesen alkalmatlan vagyok arra, hogy embereket vezessek, és ez egy idő után összecsapott a fejem fölött. Innentől kezdve pedig lényegében mindegy volt, milyen zenét csinálunk, bár ezen a téren is elkezdtek szaporodni a nézeteltérések.

Végül rájöttem arra, hogy

összerakni egy jól menő zenekart egyszeri és megismételhetetlen dolog. Hatalmas mázli kell hozzá, nem elég a megfelelő tagság, az időpont is rengeteget számít.

A Borzzal például a rendszerváltás idején ideálisak voltak a körülmények, sorra nyíltak a klubok, és még sorolhatnám. Amikor ez tudatosult bennem, akkor határoztam el, hogy inkább háttérmunkával szeretnék foglalkozni. Utána jött a hároméves projekt ötlete, ami teljesen váratlanul ért, de végül rábólintottam. A végére viszont már tényleg sok volt a színpadból, a lámpalázam sem csillapodott, ezért a jövőben inkább nem erőltetem a dolgot. Hosszú volt ez a bő 25 év, persze egyben elképesztően jó is, de most már szívesebben lépnék hátrébb.kispal_vajda1

Fotó: Vajda István / hydelight

– Pedig jövőre 30 éves lesz a zenekar, ennek apropóján sem merült fel semmi?

– Tényleg 30 éves lesz? Tudod, nekem az egyik kedvenc szövegem az Eddától, hogy "rég nem számolja a napokat már"... Nem beszéltünk erről most egyáltalán, csak elköszöntünk egymástól és kész. Igaz, többen kérdeztek a jövőről az elmúlt napok során, de tényleg nem tudok semmi konkrétumot. Eleve

"
nincs is több számunk, most már újakat kéne írni, az pedig szerintem nem menne, annyira másfajta zenei világban mozog azóta mindenki.

Egy újabb hosszú próbafolyamat sem biztos, hogy beleférne, hiszen a mostani koncertekre azért elég rendesen rákészültünk, ezekben a hónapokban mindannyian előtérbe helyeztük a zenekart más projektekhez képest. Hosszabb távon viszont ez sokkal nehezebben lenne megoldható.

– Elárulsz még valamit arról, hol és mikor láthat legközelebb, aki kíváncsi rád?

– Idővel majd mindenki hallani fog róla, akit érdekel. Nem zenekart tervezek, ehelyett inkább egy nagyobb lélegzetű projektet néhány barátommal. Az anyaggyűjtéssel már megvagyok, majd elválik, mi sül ki belőle. De nem hajt a tatár, semmilyen határidőt nem tűztem ki magamnak. A gépem éjjel-nappal be van kapcsolva, ha olyanom van, felveszek ezt azt, így alakul szép lassan a dolog.kispal_vajda2

Fotó: Vajda István / hydelight

– De ha nem zenekar, akkor mi? Ez így elég titokzatosan hangzik...

– Nem baj, szerintem néha igen is jó titokzatosnak lenni... Kicsit olyan ez, mint amikor megkérdezem otthon a feleségemet, hogy mi lesz ebédre, mire ő ugyancsak titokzatosan: "majd meglátod!" (mosolyog)

– Mégis, mikor lehet belőle valami?

– Talán fél év, talán egy, vagy másfél... Most már úgy vagyok vele, hogy nem szeretnék félkész dolgot kiadni a kezeim közül.

"
A Borzzal is rengeteg kiforratlan anyagot tettünk közzé annak idején, aminek a hátrányait főleg a tavalyi koncerteken tapasztaltuk: csomó számot teljesen újra kellett hangszerelnünk, hogy el tudjuk játszani őket.

De most tök nyugodt vagyok. Amióta megszűnt a zenekar,fel is szabadultam, előtte azért volt rajtam nyomás bőven, főleg az elején. Gondolj bele, a gyerekeim úgy nőttek fel, hogy alig láttak engem az állandó koncertezés miatt. Most végre több időm jut a családomra, aminek rettentően örülök.kispal_mandiemese2

Fotó: Mándi Emese

– Továbbra is Pécsen szeretnél élni?

– Igen, bár néha ingázok Pestre, de a bázisom itt van és ez nem is fog változni. Már berendeztem a világomat, nincs semmi okom feladni. Orfűre is át szoktam jönni időnként, nagyon szeretem, nyugis hely. Remélem, jövőre azért akkor is kapok majd egy bérletet a fesztiválra, ha nem játszunk, ide is mindig szeretek kijárni. Korábban azt mondogattam, hogy ha abba a korba kerül a lányom, biztos nem engedem majd el egyedül fesztiválozni, annyi elrettentő dolgot láttam a turnézás során. Itt viszont annyira más minden, hogy nem aggódom érte.

Ajánld az interjút ismerőseidnek is, ha érdekes volt:

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: