hirdetés

Képregényben készült el a Himnusz születésének története

Maga a költő is megjelenik, ahogy a havas tájat szemléli csekei házának ablakából, és megírja a magyar költészet legnagyobb hatású versét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. december 09.

hirdetés

Korábban mi is írtunk az egyedülálló kezdeményezésről: tüdőbeteg magyar költők verseit, annak elkészültét "képregényesítik" magyar művészek. Most Kölcsey Himnusza került sorra és az eredmény ismét lenyűgöző lett.

Idézzük az képregény elé írt szöveget:

A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse, 1823-ban a nemzeti újjászületés hajnalán írta szatmárcsekei magányában. A magyarságnak a 19. századig nem volt önálló nemzeti himnusza, mind a katolikusoknak, mind a reformátusoknak saját néphimnuszuk volt. Kölcsey mintegy 30 nyelvre lefordított és Erkel Ferenc által 1844-ben megzenésített, össznemzeti imádsággá váló műve, több próbálkozás után végül 1989-ben került jogszabályi védelem alá, hiszen ekkor lett az alkotmány szövegének a része. A képregény az eredeti kézirat szövegezése alapján készült!

himnusz-final-4

A sorozatban már elkészült: Harc a nagyúrral (Ady Endre), Walesi bárdok (Arany János), Huszt (Kölcsey Ferenc), Az első szerelem (Berzsenyi Dániel), A reményhez (Csokonai Vitéz Mihály)

Mozgó verzió is készült, a verseket előadja: Kálloy Molnár Péter

Forrás: Életben maradnának

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk