?> /kult/kelemen-kabatban-a-politika-ostoba-mubalhe/ Kelemen Kabátban: A politika ostoba műbalhé | szmo.hu
hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Kelemen Kabátban: A politika ostoba műbalhé

Horváth Boldit kérdeztük a siker titkáról, az együttes küldetéséről, és hogy lesz-e valaha is politikai témájú számuk.

Link másolása

hirdetés

A Kelemen Kabátban 2011-ben debütált, a mára szinte pophimnusszá vált Nyári Dallam című számmal. Mostanra az együttes a magyar fesztiválok állandó fellépője, számos nagy slágert írtak, több lemezük, klipjük jelent meg. Legutóbbi a Köszönöm Szépen, az új lemez pedig várhatóan még idén megjelenik.

Hovárth Boldival, alias Szerecsenkirállyal, a Kelemen Kabátban frontemberével a siker titkáról, a sokszínűség előnyeiről, és a politikamentes, de még vállalható, minőségi zene fontosságáról, valamint a magyar zenei piac viszontagságairól beszélgettünk, illetve arról, miért is kell színes kabátban járni. Boldi azt is elmondta, miért tragikus a mai magyar politika, és miért elképzelhetetlen, hogy a Kelemen... politikus számokat játsszon.

22618_823978644322574_8237769541082121257_n

10370958_853996494654122_1184931478447815275_n

- A 2011-es Nyári dallam” című, trashpop-eurodance számotok megjelenése óta folyamatosan felszálló ágban vagytok. Szerinted mi ennek az oka, ennyire eltaláltátok a közönség igényeit, vagy fordítva: valami merőben újjal álltatok elő?

hirdetés

- Ösztönösen alkotunk fülbemászó dalokat karakteres szövegekkel, melyek változatos és technikailag magas színvonalú zenével párosulnak. Az értelmesebb - érzékenyebb emberek még mondanivalót is felfedeznek a szövegekben. Szerintem ez a Kelemen sikerének titka. Hogy mennyire úttörő zenekar vagyunk, azt szerintem 10-20 év távlatából lehet majd megmondani.

- Leginkább eklektikus lemezeitek vannak, különösen igaz ez az első, Dallamok télen-nyáron című albumotokra. Ez útkeresés, vagy tudatos döntés eredménye?

- A Dallamok télen-nyáron egy válogatáslemez a 2011-2013 közt megjelent Kelemen single dalokból, a Maradjatok Gyerekek viszont tudatosan ennyire eklektikus. Ez a sokszínűség az egyik védjegyünk, ilyen a zenei gondolkodásunk.

- Számaitok egyfajta időtlenséget sugallnak, melyben a zene inkább érzelmeket, hangulatokat fejez ki. Szeretnétek-e durvább számokat is írni?

- Érdekes megfigyelni, hogy egyre gyakrabban bukkannak fel közérthetőbb formában mélyebb szövegek, hangulatok a dalaink között (például a Legelő-ben), de ezek nem tudatos döntéseken múlnak, hanem a fejlődésünket-változásunkat tükrözik. Mondanivaló-, illetve ihletalapú a zenealkotási folyamat nálunk, ezért nem tudom előre megmondani, milyen témáink lesznek a jövőben.

- Elképzelhető, hogy előálltok valamilyen aktuális témára reflektáló dallal?

"
Amennyiben, az aktuális téma alatt azt az ostoba műbalhét értjük, amit politikának vagy közéletnek hívnak, ilyenbe soha nem fogunk belemenni.

Azt gondolom, hogy az alkotó embereknek, a művészeknek sokkal intelligensebb, esztétikusabb módon kell beszélniük a világról, mint például egy politikusnak...

- Mennyire tartjátok fontosnak a folyamatos koncertezést, a fesztiválokon való megjelenést?

- A koncert egy zenekar egyik, ha nem a legfontosabb felülete. Amikor a koncerteket illetően bármilyen szempontból visszaesés van - például koncertszám, hangulat, közönség szeretete, technikai színvonal stb. -, az annak a jele, hogy valami baj van. Ilyenkor érdemes átgondolni, mi lehet a probléma oka. Szerencsére lassan, de biztosan minden ilyen „mutatónk” négy éve folyamatosan növekszik.

- Mi az az alaphangulat, üzenet vagy világkép, amit szeretnétek a dalaitokban átadni?

- Alapvetően a boldogság, mint legfőbb cél, amit az ember elérhet élete során, illetve az európai zsidó-keresztény gyökerű értékrend: esztétika, tolerancia, nyitottság, szeretet. Fontos célunk még az alapvető és ellenszolgáltatás nélküli maximalizmus meghonosítása.

"
Elkeserítő az az igénytelen, hozzá nem értő, ugyanakkor anyagias és nagypofájú hozzáállás, amit gyakran tapasztal az ember itthon.

- Ha így gondoljátok, akkor ennek köze lehet a politikához is. Miért zárkóztok el mégis kategorikusan az ilyen témáktól? Illetve miért írtátok meg mégis a Fainul a buli című számot, amit el akartatok juttatni Obama elnökhöz?

- A Fainul a buli esetében először a refrén volt meg, illetve a zenei alap, ezután adta magát a téma - szinte felépítette magát a dal. Természetesen vannak benne politikai vonatkozások, de sokkal inkább leíró jellegű, humoros dalnak szánjuk, mint valami hősi ellenzéki hülyeségnek. Ha politikáról beszélünk, nem hiszek az aktuális, hangos és értelmetlen kiabálásba való beszállásba. Ahhoz, hogy érdemben változzon egy rendszer, előbb az emberek gondolkodásmódját kell megváltoztatni - kiszakítani őket az elnyomás alapú gyökerekből. Ez egy nehéz és hosszú folyamat, ötven év minimum kell hozzá.

"
A hozzá nem értő ostoba kormánykritika csak ezt a politikai rendszert - iskolát - tartja fenn: két pólus, akiknek nagyon hasonló az érdeke.

kelemenkabatban_efott_150716_nmp_058_776x1200

Azért szeretnénk eljuttatni Obama elnökhöz a dalt, hogy a kortárs popkultúra nézőpontjából is kapjon egy képet Magyarországról.

- Ha már itt tartunk, terveztek külföldi koncerteket? Készülnek-e angol, vagy más idegen nyelveken számaitok?

- Nem, a zenekar indulásakor úgy döntöttünk, hogy elsősorban magyar nyelvű dalokat írunk, és ezt a döntést nem is bántuk meg. Rendszeresen és nagy örömmel zenélünk határon túli magyaroknak is természetesen, jó hangulatú, izgalmas koncertek szoktak lenni.

- A zenekar tagjai több bandában is játszanak, mint például Irie Maffia. Hogyan tudjátok összeegyeztetni a közös munkát, hiszen különböző stílusokat képviseltek?

- Művészi kérdésekben nagyon könnyen, ez a legkevesebb kompromisszumot követelő projektünk mind közül. Technikailag, nyilván nehezebb, de az elmúlt két év azt mutatja, hogy komoly problémát nem okoz. A nehézség, a sikerhez vezető út egyik velejárója „hamis az, mit szerzel rögtön”. :)

- Neked sem a Kelemen Kabátban az egyetlen vas, amit a tűzben tartasz.

- Jelenleg, a Kelemen Kabátban-on kívül, egy, a New Level Empire zenekarral közös dalom pörög, a Sun of the sun. A dal hetek óta remekül szerepel a rádiós toplistákon. Ezen felül, ha minden jól alakul, ősztől egy kortárs közösségi színdarabhoz írok zenét, illetve kilátásban van egy társadalmi célú reklámzene felkérésem, melyet már nagyon várok.

10358139_812897095417134_8080485318220595951_n

- Milyen a visszhangja a legutóbbi klipeteknek, a Köszönöm szépen-nek? Mikorra várható idén új lemezetek, és milyen meglepetések lesznek rajta?

- Még nagyon friss, kb. 3 hete jött ki a szám. Eddig nagyon jól fogadja a közönség és a zenei csatornákon is szépen szerepel. Novemberben tervezzük megjelentetni az új lemezt. A meglepetés pont attól meglepetés, hogy nem áruljuk el, hogy mi lesz rajta. :)

Ha tetszett az interjú, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KULT

Temetkezési vállalkozó akart lenni, Demóna lett – amit nem tudhattál a 46 éves Angelina Jolie-ról

Június 4-én ünnepli születésnapját a színésznő, aki négy éves kora óta festi a haját, és egy pszichopata szerepéért kapott Oscar-díjat.

Link másolása

hirdetés

Jolie nagy utat járt be filmesként és magánemberként is az elmúlt évtizedekben: először rácsodálkoztunk földöntúli szépségére, majd Oscar-díjat kapott egy szociopata, intézetbe zárt lány szerepéért, mára pedig Demónaként a legnépszerűbb a széles közönség körében.

Anélkül, hogy bármiféle következtetést levonnánk mindebből, összegyűjtöttünk pár érdekességet Angelina Jolie-val kapcsolatban.

Bizzar gyermekálmok

John Voight színész lányát már elég korán felfedezte a média világa, hiszen már kamaszként is annyira gyönyörű volt, hogy nem lehetett nem észrevenni különleges arcvonásait. 14 évesen már modellkedett is, azonban ha a gyermek Jolie-t megkérdezték, mi lesz, ha nagy lesz, azt válaszolta: temetkezési vállalkozó.

Kígyószerelem

hirdetés

Fiatalabb korában annyira hüllőmániás volt, hogy több ilyen házi kedvence is volt, köztük két kígyó. Így aztán nem esett nehezére a Nagy Sándor, a hódító (2004) című filmben a kígyós jelenet forgatása.

Veszély-szenvedély

Jolie híres arról - különösen fiatal korában szivárogtak ki róla ilyen hírek -, hogy hajszolja a veszélyes helyzeteket. A Lara Croft: Tomb Raiderben (2001) például maga végezte el az összes kaszkadőrfeladatát beugró helyett, így több vágást is szerzett a csilláros jelenetben. Emellett felgyújtotta a selyempizsamáját a csilláron, miközben ugrásokat végzett a házban. Komoly égési sérülésekkel került kórházba, de másnap már forgatott is.

Késes szex, meg a többi

Jolie-ról sok botrányos mendemonda keringett az előző évezredben, azaz a húszas éveiben, de máig úgy gondolják róla sokan, hogy van egy sötét oldala. Például állítólag nem vetette meg a több résztvevős ágyjeleneteket, valamint a késsel-vérrel-tűzzel való játszadozást sem. Egy interjúban erre csak annyit mondott, hogy hát az ember fiatal, előkerül a kés, és ennyi, nincs ebben semmi pláne. Egy filmbemutatóra például úgy érkezett akkori férjével, Billy Bob Thorntonnal, hogy közölték a riporterrel, odafelé a limóban szexeltek. Ma már inkább a példás családanya imidzsre törekszik.

Drága színész

Ő volt a harmadik színésznő, aki belépett a 20 millió dolláros klubba, azaz az akkor legjobban fizetett színésznők sorába. Julia Robertst és Cameron Diazt követte ezzel - méghozzá a Mr. és Mrs. Smith című filmmel 2005-ben, ahol ma már exférjét, Brad Pittet is "megkaparintotta", ahogy a rossz nyelvek fogalmazzák.

Gyász

Imádott édesanyja, Marcheline Bertrand petefészekrákban hunyt el 2007-ben; hét és fél évet küzdött a betegséggel. Ez az esemény meghatározó Angelina életében, mert bálványozta édesanyját, aki megígértette vele, ha ő is örökölte a hibás, a betegségét okozó gént, kioperáltatja a petefészkeit. Ez később meg is történt.

Nem bízta a természetre

Valamennyi gyermekét tervezett császárral szülte, és mindegyiküket pontosan tíz hétig szoptatta csecsemőkorukban az IMDb triviája szerint. Vajon miért pont tíz hétig?

Egyáltalán nem veszélyeztetett terhes

Két hónapos terhes volt Angelina, amikor befejezte az Elcserélt életek forgatását 2008-ban. Knoxot és Vivienne-t hordta a szíve alatt. Születésük után 8 hónappal már munkába is állt: a Salt ügynököt forgatta 2010-ben. Lányával, Shilohval hat hónapos terhes volt, amikor Az ügynökség című filmet leforgatta 2006-ban.

Szöszi

A hajszíne eredetileg természetes szőke, de barnára festi. "A hajam sötétszőke. Amikor négy vagy öt éves voltam, anyukám sötétbarnára festette, és úgy döntött, úgy is hagyja. És én is megmaradtam mellette" - mondta erről.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
KULT

„Tőlem arzént is belém nyomhattak volna” – Vad Fruttikkal nyitott a Budapest Park

Bő másfél év után tarthattak újra koncertet több ezer fős közönség előtt. Megkérdeztük a zenekart, a hely alapítóját és a rajongókat is, milyen érzéseik vannak most és mit gondolnak a kötelező védettségi igazolványról.

Link másolása

hirdetés

Fellélegezhettek az élő zene rajongói, amikor az átoltottság elérte az 5 milliós határt, ugyanis a kormány végre engedélyezte a zenés-táncos rendezvényeket a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ezek november óta teljesen be voltak tiltva, de előtte is legfeljebb 500 főben limitálták a közönséget.

A Budapest Parkban utoljára a 2019-es szezonzárón gyűlhetett össze ennél több ember, így bő 600 napot kellett várni, amíg újra ekkora tömeg bulizhatott.

Elmentünk a Vad Fruttik koncertjére, ahol a zenekar frontemberét, a hely alapító-vezérigazgatóját, valamint több rajongót is megkérdeztünk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KULT

Felgyújtotta saját könyveit egy brit írónő, mert nem tetszett neki a fülszöveg

Jeanette Winterson annyira gyűlölte regényei legújabb kiadásának borítóit, hogy máglyát rakott, és felgyújtotta mindet.

Link másolása

hirdetés

Elégette saját regényeit, az erről készített fotót pedig Twitterre posztolta ki Jeanette Winterson brit írónő - írja a Guardian.

Winterson azért folyamodott ehhez a radikális döntéshez, mert nem tetszett neki a kiadó által készített borító és a fülszöveg. Szerinte "túl nyilvánvaló és unalmas" szöveget írtak hozzá, amely egyáltalán nem tükrözi könyvei szellemiségét.

Úgy véli, hogy ezáltal egyszerű feminista fikcióvá silányították életművét, és a szövegek valójában semmit sem mondanak arról, hogy miről ír igazából, ezért döntött úgy, hogy elégeti a könyveket.

"A kiadónál már dolgoznak a probléma megoldásán, de ezeket a kópiákat nem akarom megtartani. A nagy részét eladományoztam jótékony célra, de kellett egy szimbolikus égetés a lelkem felemelkedéséért. Író vagyok, de még én sem venném meg a saját könyvemet ezzel a silány fülszöveggel." - mondta el az írónő a lapnak.

hirdetés

A szimbolikus tett azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését: többen is azért támadták, hogy rendkívül pazarló dolog egy rakás könyvet elégetni csak azért, mert neki nem tetszik valami. Az egyik felhasználó szerint újra lehetett volna csomagolni, amely egyrészt izgalmas kreatív kihívás lehetett volna, másrészt jóval környezetbarátabb is. Mások azonban dicsérték Wintersont a húzásáért, egy Twitterező szerint ez egy művészi kinyilatkoztatás, amiért nem szabadna elítélni a szerzőjét.

Winterson már első regényével, az Oranges Are Not the Only Fruittal hírnevet szervett magának 1985-ben, amelyet mindössze 23 évesen írt. Azóta több mint egy tucat könyve jelent meg, II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Parancsnoka (CBE) címet adományozta neki az irodalom terén elért érdemei miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KULT
A Rovatból
hirdetés

Horrorfilmekkel robbantottak a mozik: tarolt a Hang nélkül és a Démonok között új része Amerikában

Szuper hír: újra beülnek az emberek a mozikba, ráadásul két minőségi horror-franchise csábította be őket.

Link másolása

hirdetés

Egymást követő két hétvégén is a régi időket idéző nézőszámokat produkáltak az amerikai mozik. Az iparági szakértők nagyon optimisták Amerikában, hiszen még csak az Észak-Amerikai mozik 75 százaléka nyitott ki, mégis látványosan pörög az üzlet. Úgy tűnik, az emberek bátorsága visszajött, hiszen ezt megelőzően sokáig üresen kongtak a mozitermek. A nagy nyertes a hétvégén a Démonok között-franchise 3. része volt.

A Hang nélkül 2 a múlt hétvégén 48 millió dollárt kaszált Amerikában, ami az első nagy bevételű premier volt hosszú idő után, a jó bevételei pedig ezen a héten is megmaradtak, most a második helyet szerezte meg 19,5 millió dolláros bevétellel a dobogó tetejére került Démonok között: Az ördög kényszerített című horror mögött. Így a Hang nélkül 2 már 88 millió dolláros össz-amerikai bevételnél tart és 138 milliós bevételnél világszerte.

A film a jól sikerült első rész után várható volt, hogy számíthat az érdeklődésre a nézők részéről, de azért a szakértők kisebb összegeket prognosztizáltak. Az első rész különlegessége az volt, hogy egy egész család némán retteg, nem szólalhat meg a film játékideje alatt, mert egy szörnyeteg lény a hangra megy rá - különben végük.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk