KULT
A Rovatból
hirdetés

Kelemen Kabátban: A politika ostoba műbalhé

Horváth Boldit kérdeztük a siker titkáról, az együttes küldetéséről, és hogy lesz-e valaha is politikai témájú számuk.

Link másolása

A Kelemen Kabátban 2011-ben debütált, a mára szinte pophimnusszá vált Nyári Dallam című számmal. Mostanra az együttes a magyar fesztiválok állandó fellépője, számos nagy slágert írtak, több lemezük, klipjük jelent meg. Legutóbbi a Köszönöm Szépen, az új lemez pedig várhatóan még idén megjelenik.

Hovárth Boldival, alias Szerecsenkirállyal, a Kelemen Kabátban frontemberével a siker titkáról, a sokszínűség előnyeiről, és a politikamentes, de még vállalható, minőségi zene fontosságáról, valamint a magyar zenei piac viszontagságairól beszélgettünk, illetve arról, miért is kell színes kabátban járni. Boldi azt is elmondta, miért tragikus a mai magyar politika, és miért elképzelhetetlen, hogy a Kelemen... politikus számokat játsszon.

22618_823978644322574_8237769541082121257_n

10370958_853996494654122_1184931478447815275_n

- A 2011-es Nyári dallam” című, trashpop-eurodance számotok megjelenése óta folyamatosan felszálló ágban vagytok. Szerinted mi ennek az oka, ennyire eltaláltátok a közönség igényeit, vagy fordítva: valami merőben újjal álltatok elő?

- Ösztönösen alkotunk fülbemászó dalokat karakteres szövegekkel, melyek változatos és technikailag magas színvonalú zenével párosulnak. Az értelmesebb - érzékenyebb emberek még mondanivalót is felfedeznek a szövegekben. Szerintem ez a Kelemen sikerének titka. Hogy mennyire úttörő zenekar vagyunk, azt szerintem 10-20 év távlatából lehet majd megmondani.

- Leginkább eklektikus lemezeitek vannak, különösen igaz ez az első, Dallamok télen-nyáron című albumotokra. Ez útkeresés, vagy tudatos döntés eredménye?

- A Dallamok télen-nyáron egy válogatáslemez a 2011-2013 közt megjelent Kelemen single dalokból, a Maradjatok Gyerekek viszont tudatosan ennyire eklektikus. Ez a sokszínűség az egyik védjegyünk, ilyen a zenei gondolkodásunk.

- Számaitok egyfajta időtlenséget sugallnak, melyben a zene inkább érzelmeket, hangulatokat fejez ki. Szeretnétek-e durvább számokat is írni?

- Érdekes megfigyelni, hogy egyre gyakrabban bukkannak fel közérthetőbb formában mélyebb szövegek, hangulatok a dalaink között (például a Legelő-ben), de ezek nem tudatos döntéseken múlnak, hanem a fejlődésünket-változásunkat tükrözik. Mondanivaló-, illetve ihletalapú a zenealkotási folyamat nálunk, ezért nem tudom előre megmondani, milyen témáink lesznek a jövőben.

- Elképzelhető, hogy előálltok valamilyen aktuális témára reflektáló dallal?

"
Amennyiben, az aktuális téma alatt azt az ostoba műbalhét értjük, amit politikának vagy közéletnek hívnak, ilyenbe soha nem fogunk belemenni.

Azt gondolom, hogy az alkotó embereknek, a művészeknek sokkal intelligensebb, esztétikusabb módon kell beszélniük a világról, mint például egy politikusnak...

- Mennyire tartjátok fontosnak a folyamatos koncertezést, a fesztiválokon való megjelenést?

- A koncert egy zenekar egyik, ha nem a legfontosabb felülete. Amikor a koncerteket illetően bármilyen szempontból visszaesés van - például koncertszám, hangulat, közönség szeretete, technikai színvonal stb. -, az annak a jele, hogy valami baj van. Ilyenkor érdemes átgondolni, mi lehet a probléma oka. Szerencsére lassan, de biztosan minden ilyen „mutatónk” négy éve folyamatosan növekszik.

- Mi az az alaphangulat, üzenet vagy világkép, amit szeretnétek a dalaitokban átadni?

- Alapvetően a boldogság, mint legfőbb cél, amit az ember elérhet élete során, illetve az európai zsidó-keresztény gyökerű értékrend: esztétika, tolerancia, nyitottság, szeretet. Fontos célunk még az alapvető és ellenszolgáltatás nélküli maximalizmus meghonosítása.

"
Elkeserítő az az igénytelen, hozzá nem értő, ugyanakkor anyagias és nagypofájú hozzáállás, amit gyakran tapasztal az ember itthon.

- Ha így gondoljátok, akkor ennek köze lehet a politikához is. Miért zárkóztok el mégis kategorikusan az ilyen témáktól? Illetve miért írtátok meg mégis a Fainul a buli című számot, amit el akartatok juttatni Obama elnökhöz?

- A Fainul a buli esetében először a refrén volt meg, illetve a zenei alap, ezután adta magát a téma - szinte felépítette magát a dal. Természetesen vannak benne politikai vonatkozások, de sokkal inkább leíró jellegű, humoros dalnak szánjuk, mint valami hősi ellenzéki hülyeségnek. Ha politikáról beszélünk, nem hiszek az aktuális, hangos és értelmetlen kiabálásba való beszállásba. Ahhoz, hogy érdemben változzon egy rendszer, előbb az emberek gondolkodásmódját kell megváltoztatni - kiszakítani őket az elnyomás alapú gyökerekből. Ez egy nehéz és hosszú folyamat, ötven év minimum kell hozzá.

"
A hozzá nem értő ostoba kormánykritika csak ezt a politikai rendszert - iskolát - tartja fenn: két pólus, akiknek nagyon hasonló az érdeke.

kelemenkabatban_efott_150716_nmp_058_776x1200

Azért szeretnénk eljuttatni Obama elnökhöz a dalt, hogy a kortárs popkultúra nézőpontjából is kapjon egy képet Magyarországról.

- Ha már itt tartunk, terveztek külföldi koncerteket? Készülnek-e angol, vagy más idegen nyelveken számaitok?

- Nem, a zenekar indulásakor úgy döntöttünk, hogy elsősorban magyar nyelvű dalokat írunk, és ezt a döntést nem is bántuk meg. Rendszeresen és nagy örömmel zenélünk határon túli magyaroknak is természetesen, jó hangulatú, izgalmas koncertek szoktak lenni.

- A zenekar tagjai több bandában is játszanak, mint például Irie Maffia. Hogyan tudjátok összeegyeztetni a közös munkát, hiszen különböző stílusokat képviseltek?

- Művészi kérdésekben nagyon könnyen, ez a legkevesebb kompromisszumot követelő projektünk mind közül. Technikailag, nyilván nehezebb, de az elmúlt két év azt mutatja, hogy komoly problémát nem okoz. A nehézség, a sikerhez vezető út egyik velejárója „hamis az, mit szerzel rögtön”. :)

- Neked sem a Kelemen Kabátban az egyetlen vas, amit a tűzben tartasz.

- Jelenleg, a Kelemen Kabátban-on kívül, egy, a New Level Empire zenekarral közös dalom pörög, a Sun of the sun. A dal hetek óta remekül szerepel a rádiós toplistákon. Ezen felül, ha minden jól alakul, ősztől egy kortárs közösségi színdarabhoz írok zenét, illetve kilátásban van egy társadalmi célú reklámzene felkérésem, melyet már nagyon várok.

10358139_812897095417134_8080485318220595951_n

- Milyen a visszhangja a legutóbbi klipeteknek, a Köszönöm szépen-nek? Mikorra várható idén új lemezetek, és milyen meglepetések lesznek rajta?

- Még nagyon friss, kb. 3 hete jött ki a szám. Eddig nagyon jól fogadja a közönség és a zenei csatornákon is szépen szerepel. Novemberben tervezzük megjelentetni az új lemezt. A meglepetés pont attól meglepetés, hogy nem áruljuk el, hogy mi lesz rajta. :)

Ha tetszett az interjú, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: