hirdetés

KULT

„Úgy éreztük, nincs jogunk pénzzé tenni a művészek lelkesedését” – kulturális étlap a Jedermannban

A népszerű budapesti jazzkocsma egyedi ötlettel állt elő a veszélyhelyzet átvészelésére.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2020. június 16.

hirdetés

A veszélyhelyzet súlyosan érintette a vendéglátó helyiségeket, és mindenkitől kreativitást igényelt, hogy talpon tudjon maradni. A Jedermann eredetileg bevételpótlásnak szánta a kulturális étlapot, végül szerelem projekt lett belőle. Az ötletgazdával, Czeglédi Attilával beszélgettünk.

- Reméljük, nincs olyan olvasónk, aki még nem járt a Jedermannban, de a biztonság kedvéért azért mondjon róla néhány szót.

- A Jedermann egy sajátos hangulatú hely a Ráday utca végén Budapesten. Tíz éve alapította Hans Van Vliet holland jazz zenész és legendás kocsmáros. A Jedermann jelentése szó szerint „Minden ember”, de talán pontosabb fordítás a „Bárki”.

Lényegében amolyan kultúr kocsma, és főleg jazz zenészek kedvelt találkozó helye. Főleg hétvégente vannak koncertek és gyakran jamek is.

Visszatérő fellépők a Dresch Quartet, Grencsó István, Baló István, Gáspár Károly, Orbán Györgyék, vagy a Canarro zenekar, hogy csak néhány nevet említsünk,

hirdetés

de a fiatalabb generáció is rendszeresen képviselteti magát. Nem csak koncertekre kerül sor, Darvas Kristóf tart rendszeresen bárzongora-esteket, és felolvasások is vannak. És nappal is zajlik élet!

A Jedermannt néhány évvel ezelőtt a kontinens legjobb 30 jazz-bárja közé választották, turizmus-szakértők Budapest 60 emblematikus helye közé sorolták és a Magyar Konyha szakmai magazinjában évről-évre a Top 10-ben kap helyet.

Darvas Kristóf & Szakál Tamás: Sidney Bechet - Si Tu Vois Ma Mère from Jedermann on Vimeo.

- Sajnos a koronavírust mindez nem hatotta meg. Gondolom, a Jedermann is nehéz helyzetbe került.

- Igen. A bevételek szinte lenullázódtak. Közel húsz éve ismerem az étterem mostani tulajdonosát, Boskovics Gábort, a válság alatt is tőlük hoztam az ebédet. Ilyenkor kicsit beszélgettünk, és egy ilyen alkalommal jött az ötlet, hogy készítsünk egy „kulturális menüt”, amit majd megpróbálunk pénzért eladni.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a törzsvendégeink, akik szeretik a Jedermannt és az ott fellépő vendégeket, befizetnek egy jelképes összeget, hetente pár száz forintot, és ezért kapnak a weben keresztül minden héten egy kulturális menüt, amiben van zene, vers, tánc próza.

Hamar kiderült, hogy ez nem fog működni, mert az összes művész olyan lelkesedéssel vetette bele magát, annyira ki voltak már éhezve a szereplésre, a fellépésre, hogy

úgy éreztük, nincs jogunk ezt pénzzé tenni.

Úgyhogy szépen feltesszük a videókat a netre, ahol mindenki megtekintheti őket.

Zauer Dóra - Táncimprovizáció from Jedermann on Vimeo.

- Úgy tervezik, hogy a kulturális étlap hosszútávon működő dolog, vagy egy egyszeri projekt?

- Nagyon remélem, hogy hosszú távú lehet. Dolgozunk rajta, hogy legalábbis önfenntartóvá tehessük a folyamatot, mert jelenleg csak szerelemből csináljuk. Igaz, nagyon lelkesítőek a forgatások, és az előadók is szeretik.

Weöres Sándor: A másnapos - Köleséri Sándor from Jedermann on Vimeo.

- Kik vettek részt benne, és még kik várhatóak?

- Már látható a csatornánkon Köleséri Sándor, aki egy Weöres Sándor verset mond el, zenél többek között Darvas Kristóf és Szakál Tamás, Cseke Dániel, Nagy Zsolt szintén verset mond, de Lukács Miklós is cimbalmozik, vagy éppen Miklós Szilveszter dobon improvizál.

A következő „etapban” olyan nevekkel forgatunk, mint Peer Krisztián, Kovács Gerzson Péter táncművész, Müller Péter Sziámi, Harcsa Veronika, Pirovits Árpi, Magyarország egyik legjelentősebb sztepptáncosa, jön Dolmány Attila szinkron „guru”, és Salgó Viki.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk