hirdetés

KULT

Lenyűgöző lett a Rockmúzeum

Nem akármilyen érzés látni Vörös István házi készítésű láncingét, vagy Varga Csaba „Főfanyűvő” gitárját.
Nagy Kátya cikke, Nagy Szabolcs fotóival - szmo.hu
2014. február 25.

hirdetés

Február 8-án megnyitotta kapuit a MagyaRock Hírességek Csarnoka, azaz az első hazai rockmúzeum. A 810 négyzetméteres tárlat az újlipótvárosi Radnóti Miklós Művelődési Központban kapott helyet. A kiállítás bejáratánál egyből külföldi előadók képes üdvözlete fogad, a legkülönlegesebb talán Steve Hacketté, aki személyesen is ellátogatott a Rockmúzeumba. A messziről jövő üdvözletek a múzeum lelkes dolgozóinak köszönhetők, ők keresik fel a külföldi menedzsmenteket és mindig örömmel fogadják a postást, mikor újabb kép érkezik.

Az előtér falát plakátok borítják a hatvanas évektől kezdve egészen 1989-ig bezárólag: Illés, Edda, Skorpió, Hungária, LGT, rengeteg Omega poszter, beat koncertek és jazzfesztiválok színes korlenyomatai.

_DSC9781

_DSC9788

hirdetés

_DSC9789

_DSC9790

_DSC9808

Ugyanitt, egy interaktív térképen kattintgatva felfedezhető Budapest egykori beatzenei térképe, aszerint, hogy melyik zenekarnak, melyik klub volt az egykori törzshelye. A beat egyébként, mintha ezen kívül is egy kicsit nagyobb szeletet hasított volna ki a múzeumból: a Benkó Dixieland Band előtt például egy egész saroknyi relikvia és kép tiszteleg, de az efféle aránytalanságok annak tudhatók be, hogy a kiállítás folyamatosan épül, alakul.

A kiállított tárgyak mind-mind hangszer- és plakátgyűjtők kincseinek megdicsőülése, a hangszereket zenészek ajándékozták el, vagy hagyták ott letétbe, a fényképek lelkes rajongóktól érkeztek. Például a Magyar Rockzenészek Pantheonját Hérics Nándor festette meg az elmúlt 11 évben. Hely híján a képeket eddig egy garázsban tárolta, most azonban tekintélyt parancsoló arcképcsarnok állt össze a honi zenészek portréiból.

_DSC9839

_DSC9773

_DSC9777

_DSC9792

_DSC9795

De megnézhetitek itt még Vörös István, a Prognózis énekesének házi készítésű láncingét, Benkő László omegás fellépő ruháját vagy az Omega füstgépét is, ők voltak, akik először használtak füstgépet koncertjeiken. Hangszerek, korabeli rádiók, felvevők és keverőpultok foglalják el a tárlat jelentős részét, igazi csemege a hangtechnika megszállottjainak, de az avatatlan szem is rácsodálkozik a hatalmas ódon rádiókészülékekre.

Ide költözött a Szabad Európa Rádió stúdiója is, ami Márai Sándor szerint „ablak volt a Nyugat felé”. Ezen az ablakon pedig nem csak a nyugati hírek, de a nyugati zene is beszűrődött: Cseke László Tinédzserpartijában hallhatták a magyar fiatalok elsőként a Beatlest, a Rolling Stonest vagy éppen a Pink Floydot.

_DSC9796

_DSC9800

_DSC9805

_DSC9809

_DSC9798

Míg a vasfüggöny állt, erősítőkhöz, gitárokhoz csak ügyeskedve lehetett hozzájutni, így aki csak egy kicsit is értett a házi praktikákhoz, megpróbálta házilag megoldani a hangszerkérdést. Ennek a „barkácskorszaknak” a remekeit is kiállították magyarázattal kísérve. Itt van a világ legrondább csehszlovák hangszere cím győztes darabja, de akad itt vécéülőkéből gyártott gitár is. Személyes kedvencem Varga Csaba „Főfanyűvő” gitárja, amit cikornyás minták díszítenek. A leírás szerint a hangszer olyan vékony, hogy átsüt rajta a napfény, a minták pedig a készítő gyermeke kedvéért kerültek rá, hogy látszódjon a gitár lelke is.

_DSC9817

_DSC9821

_DSC9834

_DSC9842

A Rockmúzeum ötletét Bálint Csaba már tizenöt éve dédelgette magában, míg nem B. Tóth Lászlóval és Kelemen Andrással tavaly végre a tettek mezejére léptek: egyesületet alapítottak, elkezdték összegyűjteni a relikviákat, hangszereket és otthonra leltek a RaM-ban. Bár a kiállítás így is elég átfogó, a szervezők továbbra is várják a felajánlásokat, hogy minél színesebb kép alakulhasson ki a hazai rock kultúráról.

A tervek szerint a kisteremben koncertek, beszélgetések is lesznek majd, a Rockmúzeum legújabb projektje keretében pedig általános és középiskolás diákoknak tartanak tárlatvezetéssel egybekötött zeneórát. Mindemellett a szervezők felvették a kapcsolatot más európai rockmúzeumokkal is, egy közös szervezet létrehozása céljából.

A februári nyitás óta körülbelül napi 250 látogatót vonz a hely, ami egyelőre csak a hétvégéken tekinthető meg, 10-től 18-ig, ingyenesen.

Ha te is megnéznéd, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk