hirdetés

KULT
A Rovatból
hirdetés

Hugh Grant: a balfék botrányhős, akiből nagy színész lett

1995-ben még a prostis ügyén röhögtünk, ma már a legnagyobb színészek közt a helye.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2020. november 13.

hirdetés

Az is hihetetlen, hogy idén lett 60 (!) éves Hugh Grant, de az még inkább, hogy mekkora átváltozáson ment át a kilencvenes évek óta. Hugh Grantből egy van. Ez az állítás elsőre elég bután hangzik, de a színész pályáját végignézve hatalmas rádöbbenéseink lehetnek: vagy azt gondolhatjuk, hogy pár éve agyátültetésen esett át (nem), vagy azt, hogy egy fantasztikusan fejlődőképes és fejlődni akaró, gondolkodó, rugalmas, váltani tudó személyiség és a hírnevét jóra használó művész. Pár éve még nem ezt mondtuk volna. Mit is kell tudni róla?

Modellként kezdte

Bizony, a helyes pofijú Grant modellként kezdte a pályáját, majd - ahogy az lenni szokott - random csöppent bele egy meghallgatásba és hipp-hopp, máris a filmvilágban találta magát. Az első tévés produkciókban még nem tűnt ki, aztán a mozirajongók talán a Keserű mézben figyeltek fel rá először. Majd jött az 1993-as Napok romjai, ahol még mindig csak kezdő lépéseit tette meg a pályán, de egy év sem kellett, és kiválasztották a Négy esküvő, egy temetés című brit vígjáték főszerepére.

Az áttörés

A Négy esküvő igazi Richard Curtis-film, bár nem Curtis rendezte, csak írta. Az ő nevéhez fűződik a Sztárom a párom és az Igazából szerelem is (azt már ő is rendezte), és nagy favoritja volt Grant, aki bevallása szerint gyakorlatilag magát a visszahúzódó, szerencsétlen, önironikus, szomorú tekintetű Curtist játszotta ezekben a filmekben, aki magát írta bele a karakterekbe. Ezek amúgy mára igazi klasszikusok, a romantikus vígjáték műfajának gyöngyszemei, melyeken simán elkönnyezzük magunkat karácsonyonként, akárhányszor is.

hirdetés

Hogyan kezeljünk elegánsan egy ciki botrányt?

Egy angol úriemberre nem igazán jellemző Grant életének legnagyobb botránya: 1995-ben a rendőrség rajtakapta, amint Hollywoodban, éjjel a nyílt utcán orális szexet gyakorol egy prostituálttal. Pár éve őszintén bevallotta, hogy egy igazi idióta volt, aki rendes csávókat játszott, de közben egy vadbarom volt, aki történetesen aznap este végig vodkázott és alsógatyában táncolt végig a városon. Ezt speciel addig nem is tudtuk - így kell felvállalni egy hibát, annak teljességében.

Zseniális a humorérzéke

Akármikor nyilatkozik vagy show-műsorba hívják, mindig megnyilvánul jellegzetesen önironikus, fanyar humora. A kolléganői is imádni szokták - kivéve, aki nem -, mert remekül elszórakoztatja magát és őket a forgatásokon. A két hét múlva örökkében például Sandra Bullockkal röhögték végig a munkálatokat, és lettek jóbarátok.

Utál táncolni, főleg a kamera előtt

Grant egyik ikoninus mozis pillanata az, amikor táncra perdül miniszterelnöki lakosztályában, és a titkárnője rajtakapja. Az Igazából szerelemnek persze számos csodás és vicces és szomorú pillanata van, ezért lesz örök kedvenc karácsonyi filmünk. De ez kifejezetten szórakoztató, mivel könnyen látható, mennyire feszeng a színész, ami egy miniszterelnök esetében igazából hiteles és érthető. Pedig Grant a bevallása szerint még töményezett is a jelenet előtt, de így sem tudta megoldani, hogy teljesen feloldódjon hülye mozdulatai közben egy egész stáb előtt.

Nem fél keményen őszintének lenni

Ebben a videóban például arról számol be, hogy milyenek voltak korábbi partnernői, de nem igazán köntörfalazik, amikor régebbi interjúiból idéznek. Drew Barrymore például szerinte utálja őt, mert voltak nézetkülönbségeik a Zene és szöveg forgatásán (tök jó példa rá, mennyire tud működni a kémia két színész között a vásznon, miközben lehet, hogy nem is bírják egymást annyira).

Grant állítása szerint a színésznő kommentelte a játékát és jegyzettel "támadott", ami önmagában elég volt, hogy csúnyán nézzen rá. Meryl Streep, akivel pár éve forgatott együtt, erre elegánsan annyit jegyez meg az alábbi videóban, hogy "én jól fogadtam a megjegyzéseidet". Renée Zellweger pedig Grant szerint bájos, de nem normális, olyan hosszú emaileket ír, aminek a nagyját nem is érti.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk