A Rovatból
hirdetés

Hien Vangelisről: "Sokkal merészebb volt, sokkal többet kísérletezett másoknál"

Hien a Vangelis Filmzenei Koncert sztárfellépője lesz. De beszélgettünk vele a Sztárban sztárról, Freddie Mercuryról és arról is, mit csinál egy sound designer.

Link másolása

A neten ellentmondó híreket lehet olvasni, van, ahol azt írják, átmenetileg felfüggesztetted amerikai tanulmányaidat, másutt azt, hogy lediplomáztál, mi az igazság?

A diplomamunkámmal készen vagyok, és nagyon jól sikerült. Sokan megdicsérték, rengeteg jó visszajelzést kaptam a tanáraimtól. Ez hatalmas mérföldkő számomra, talán ez volt a legnehezebb a tanulmányaim során. Hátra van még egy szemeszter az egyetemből, de ezt most elhalasztottam, csak januárban megyek vissza, és májusban lediplomázom.

VIDEÓ: Fantasia (2000) The Firebird

Pontosan mit tanulsz? Mert erről is sok mindent lehetett olvasni.

Tényleg sok mindent összeírtak. Sound design, audio design. Nagyon-nagyon tág terület a szintetizátor- és hangfaltervezéstől kezdve a hangszínek szintetikus létrehozásáig. Rendkívül sok területen alkalmazható. Például zörejeket tervezhetünk filmekhez, de a mai popzenében is egyre gyakrabban alkalmaznak elektronikus elemeket. Vagy hangzástervezés mondjuk színházban, moziban. Virtuális valóság. Én egyébként az animációs filmekre koncentrálok

VIDEÓ: No more

Miben különbözik ez a hangmérnök szaktól?

A hangmérnök az egy mérnök. Sokkal matekosabb, megfoghatóbb az, amit ők tanulnak. A sound desingnak több a kreatív része.

Ahhoz tudnám hasonlítani, hogy vannak formatervezők és vannak építészmérnökök.

A zenei karriereddel párhuzamosan szeretnél foglalkozni ezzel is? Vagy ez csak egyfajta „B” terv?

A későbbiekben szeretnék sound projekteken dolgozni, de az elsődleges vágyam az, hogy énekeljek és dalokat írjak. Szerencsére a kettő nem zárja ki egymást. A saját zenémben is nagyon jól tudom használni a tanultakat.

A koncertjeimen mostanában élőben szoktam létrehozni és irányítani a különböző elektronikus zenei elemeket.

VIDEÓ: Apple tree

Tehát a tanulmányaid hatással voltak a művészetedre?

Természetesen, főleg a zeneszerzésemre. Nagy előnye volt az iskolának, hogy sokféle stílust ki kellett próbálnunk. Afro-kubai, jazz, közel-keleti, balkán kórusban is benne voltam, indiai zene, motown, sorolhatnám.

Nagyon sok stílust tanultunk, és ezeknek az elemeit alkalmaztam a számaimban úgy, hogy azért a saját, egyéni stílusom megmaradjon.

Megváltozott a szemléletmódod? Másképp tekintesz a hangokra?

Igen. Például amikor sétálok, és meghallok egy-egy zörejt, akkor elkezdem elemezni. A nagy „maszlagból” jobban kihallok részleteket, hogy mi micsoda. Érzékenyebb vagyok a frekvenciákra, sokkal jobban védem a fülemet. Hangos bulikba füldugóval járok. Ha egy kocsi kereke mellettem csikorog, be kell fognom a fülemet. Külső szemmel úgy tűnhet, hogy megjátszom magam, felvágok, de nem erről van szó.

VIDEÓ: Bed of Lies

November 8-án láthatnak a rajongóid, ráadásul egy nem mindennapi koncerten.

A Vangelis Filmzenei Koncerten leszek szólista, ami hatalmas megtiszteltetés számomra, hiszen Vangelis nagy példaképem, az elektronikus zenetörténet és a filmzene egyik legkiemelkedőbb alakja.

Vangelisről elsősorban nem a vokális zene jut eszünkbe.

Vannak énekelhető dalai, csak azok ma már kevésbé ismertek. Pedig Vangelis együtt játszott az Aphrodite’s Childban Demis Roussosszal, illetve volt egy Jon and Vangelis nevű projektje a Yes frontemberével, Jon Andersonnal. Én az utóbbi formáció dalait fogom énekelni.

Próbáljuk minél jobban eltalálni az eredeti hangzást, ami nagyon nehéz, mert azokat az elektronikus hangokat Vangelis alkotta, ezeket leutánozni nagyon nagy kihívás.

De amennyit hallottam és láttam belőle, nagyon jónak ígérkezik.

VIDEÓ: Jon & Vangelis - I Hear You Now

Egész végig színpadon leszel, vagy csak egyes számokban?

Négy dal erejéig leszek a színpadon, de ezek hosszabb produkciók. Mindegyik gyönyörű. Azt szeretem ebben a zenében, hogy Vangelis már a 70-es 80-as években nagyon előremutató megoldásokkal élt.

Akkoriban mindenki nagyzenekari hangzásokkal dolgozott, kevesen alkalmaztak elektronikus hangszíneket.

Sokkal merészebb volt, sokkal többet kísérletezett másoknál.

VIDEÓ: Sztárban sztár

Az ősszel a tévé képernyőn is találkozhatnak Veled a nézők, a Sztárban sztár című műsorban. Az első adásban Britney Spears bőrébe bújtál. Mennyire állt közel hozzád ez a feladat?

Megmondom őszintén, hogy Britney Spearst rengeteget utánoztam házibulikon. A barátaim nagyon jókat nevettek rajta. Kisebb koromban hatalmas Britney rajongó voltam. Az „oldschool” Britneyt nagyon szerettem, óriási ikonnak tartom, attól függetlenül, hogy nem óriási énekes, de mégis, ahogy énekelt, a megjelenése, ahogy táncolt, az nagyon egyedi volt a popzenében. Ezért örültem a feladatnak. Igaz, hogy nem vagyok nagyon táncos alkat, de azért megtanultam a koreográfiát.

Viszont nagyon nehéz volt egyszerre táncolni és énekelni, nem véletlen, hogy – például Beyoncéval ellentétben – Britney sosem énekel élőben, csak playbackkel.

De örültem, hogy az első adás így sikerült, nagyon várom a következőt.

Amiben Freddie Mercury leszel.

Igen. Nagyon-nagyon szeretem, ő az egyik kedvenc férfi énekesem. Haladok vele. Nyilván sokkal nehezebb lesz utánozni a hangját, mint Britney-ét.

De valami „átkattant” bennem, szeretném az egészet sokkal játékosabban felfogni. Igyekszem egy házibulinak felfogni.

Nyilván sok munkát teszünk bele egész héten, hogy a produkció tökéletes legyen, de vasárnap tényleg szeretném úgy érezni magam, mint a házibulikban, ahol azt játszottuk a barátaimmal a ventilátor előtt, hogy Britney-k vagyunk. Nem véletlenül halasztottam most az egyetemen, hogy ne kelljen nagyon komolyan venni magamat. Szórakoztassak és szórakozhassak.

Melyik dalt fogod énekelni?

A Somebody to love-ot. Örülök, ez az egyik kedvenc dalom tőle.

Vannak „álmaid”, akiket nagyon szeretnél megszemélyesíteni a műsorban?

Vannak olyan hangok, akiket úgy gondolom, jól tudnék hozni. Shakirát, Rihannát, Mariah Careyt jól tudnám parodizálni. Szeretnék majd rappelni is valamikor. Nem azért mintha olyan jól menne, hanem mert szeretném magam kipróbálni benne. Imádom a hip-hopot és a rapet. Túl sokat nem akarok elárulni, mert ha véletlenül tényleg ezeket kapom, azt mondják majd, hogy bunda volt.

Azt mondtad, még egy szemeszter van hátra az egyetemen. Utána mik a terveid?

Valamikor visszajövök Magyarországra, csak nem tudom, pontosan mikor. Diploma után szeretném megszerezni az Artist visát, ami olyan, mint a zöldkártya, ez szükséges ahhoz, hogy munkát vállalhassak az USA-ban. Közben pedig szeretnék folyamatosan zenét írni, mert hála istennek megtaláltam azokat a barátokat, akikkel nagyon szeretnék együtt dolgozni a későbbiekben. Az iskola mellett kevés időnk van próbálni, közösen alkotni.

Alig várjuk, hogy lediplomázzunk, és fejest ugorhassunk a munkába.

VIDEÓ: Hien x Moonsun - bemine

A Vangelis Filmzenei koncert az Arénában november 8-án lesz. Jegyek ITT. Facebook-esemény ITT..

Hient pedig ITT tudod követni a Facebookon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KULT
A Rovatból
20 éve halt meg Hofi Géza – Összegyűjtöttük kedvenc idézeteinket a nagy nevettetőtől
20 idézet a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakjától.
Forrás: Wikipédia, Címkép: Fortepan/Szalay Zoltán - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Húsz évvel ezelőtt, 2002. április 10-én halt meg Hofi Géza, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

Halálának évfordulója alkalmából most összegyűjtöttük a 20 kedvenc idézetünket a nagy nevettetőtől:

1. "A világon az emberi ész van a legjobban szétosztva. Mindenki meg van győződve róla, hogy neki egy kicsivel több jutott."

2. "A lét határozza meg a tudatot. Ha megisszuk a lét, a tudat elszáll..."

3. "Az életszínvonal olyan, mint a léghajó. Ha azt akarod, hogy emelkedjen, ki kell belőle dobálni mindent, és amikor a legmagasabban vagy, akkor jössz rá hogy nem maradt semmid. Többit számold ki!"

4. "Hidd el nekem, itt hármat foghatsz: A Kossuthot, a Szabad Európát meg a pofádat."

5. "Magyarországon az egy főre jutó bunkók száma: kettő."

6. "A korrupció az, amiből mi kimaradunk."

7. "Mindennek van határa, kivéve az emberi hülyeségnek és a Szovjetuniónak."

8. "Mielőtt bármi véleményed van, egyeztess!"

9. "...a barát olyan, mint az esőkabát az előszobában. Amikor nincs szükség rá, »csendesen« meglapul a polcon, de amikor esik, a sötétben is megtalálom, hiszen OTT VAN!"

10. "Soha nem elég annyit nyújtani, amennyit a közönség elvár. Sikert annyival is el lehet érni, csak éppen nem biztos, hogy legközelebb is kíváncsiak lesznek az emberek. Ezért kell a többi."

11. "A rohadt kommunizmust megúsztam, aztán most a polgári demokrácia visz el."

12. "Nem vagy hülye, csak nincsen szerencséd amikor gondolkozol."

13. "Az igazságból elveszett az »i«."

14. "A fociban a lényeg, hogy amikor megkapod a labdát, baromi gyorsan olyannak kell passzolni, akinek a meze ugyanolyan színű, mint a tied! Ja, és futni kell. A vízilabdában ezt már megoldották, aki nem úszik, megfullad."

15.

Videó: Hofi Géza Orbán Viktorról

16. "– Te képzeld, a feleségem krumplipürét akart csinálni a rántott húshoz, de amikor kiment a kamrába krumpliért, összeesett, és meghalt.

– S’te, mit csináltál?

– Há’ rizst."

17. "A temetőre az van kiírva: FELTÁMADUNK! Akkó má' jobb a kocsma, me' oda meg az, hogy SOSE HALUNK MEG."

18. "Van egy öreg orvos haverom, azt mondja: „Tudod, Géza, az a fontos, hogy egészség legyen...meg beteg"

19. "– Művész úr, régen láttam!

– Ja, régen én is."

20. "Anyósom fekszik az ágyon:

– Jaaaaj...Meghalok...Egy pók mászik a plafonon...

– Anyuka! Egyszerre csak egy dologgal tessék foglalkozni!"

Link másolása
KÖVESS MINKET:

KULT
Szakács Gergő új klipjétől mindenkinek utazni támad majd kedve
Ahogy ő fogalmazott, a Nincsen út című szerzemény spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tízévnyi zenei- és érzelmi evolúció állomásaiból.

Link másolása

Újabb dalt mutat be a hamarosan érkező nagylemezéről Szakács Gergő, ráadásul olyan klippel, amelytől mindenkinek utazni támad majd kedve.

Fantasztikus környezetben forgatta le profi csapattal friss videóját az énekes, aki április 28-án az Akvárium színpadán mutatja be Evolúció című új albumát. Ahogy fogalmazott, a

Nincsen út című szerzemény egy spiripop stílusú dal, amely egy a több mint tíz évnyi zenei–és érzelmi evolúció állomásaiból, amiket a lemezen mutat majd be.

A magával ragadó klip ötlete Gergő egyik utazása során született meg benne: „Piran az egyik kedvenc kocsival is elérhető helyem, úgyhogy januárban kiutaztam oda pár napra, hogy adjak egy utolsó lökést a lemez befejezéséhez. Egyik reggel néztem a tengert, és egyszer csak jönni kezdtek a Nincsen út első versszakának szavai.

Mivel elég vizuális típus vagyok, így a klip is egyből elkezdett pörögni a fejemben: egy dzsungelt láttam magam előtt.”

Annyira beégett az előadó fejébe a dzsungel képe, hogy aztán az egész lemez vizualitását is meghatározza a motívum – ezt nemsokára láthatja is a közönség.

Gergő elárulta, hogyan is forgott a klip, amelynek izgalmas munkálataira Nagy Bence, Lévai-Hangyássy Bence, valamint László Péter drónpilóta tartott vele. „Tavaly nyáron egy barátom mesélt Madeiráról, és beugrott, talán arra is alkalmas lehet ez a hely, hogy ott készítsük el a klipet. Rákerestem a képekre, és pont azt láttam, amit szerettem volna. Végül négy napig tartott a forgatás: a hegyekben 3 fok volt, az óceánparton pedig 24. Rövidnadrágban, átázott cipőben jártuk be az egész szigetet. Az időjárás is mellénk szegődött: amikor ködre volt szükségünk, köd volt, de amikor napsütésben nézett volna ki a legjobban az adott helyszín, akkor ragyogott a nap. Az egész sziget olyan volt, mintha egy giga stáb bevilágította és berendezte volna előre, csak nekünk.”

Az énekes hozzátette, a legjobb helyszínekért sokszor le kellett térniük az útról, és felkapaszkodni a hegyekre, vagy éppen egy vízesés alá bemászni. Pont ezek a kitérők adták meg a forgatás vezérelvét: „Amerre mennék, nincsen út.”

VIDEÓ: Szakács Gergő - Nincsen út


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
A Rovatból
28 év után új számmal jött ki a Pink Floyd, a dalt Ukrajnának ajánlották
A Hey Hey Rise Up című dalt az ukrán Boombox zenekar énekese, Andrij Hlivnyuk vokáljaival vették fel.

Link másolása

A Pink Floyd 28 év után új számot adott ki, a dalt Ukrajnának ajánlják. A Pitchfork azt írja, hogy a dal klipjében Andrij Hlivnyuk (az ukrán Boombox együttes tagja) is vokálozik.

Az ukrán énekes amerikai turnén volt épp a zenekarával, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát. Hlivnyuk azonnal visszatért Kijevbe, hogy beálljon katonának, az ukrán főváros főterén vette fel az „Ó, a vörös kányabangiták a réten” című hazafias dalt.

Ezeket a részleteket emelte át a Pink Floyd a Hey Hey Rise Up című új számába, amit tegnap publikáltak.

A zenekar lényegében 1994 óta nem adott ki új felvételt, az azóta megjelent lemezeiken korábbi feldolgozások és remasterelt számok hallhatóak.

A mostani felállásban David Gilmour és Nick Mason eredeti tagok mellett Guy Pratt basszusgitáros és Nitin Sawhney billentyűs játszik.

A szám bevételeit az Ukrajnai Humanitárius Alapnak ajánlották fel, Gilmour elmondta: azt reméli, hogy a zenéjükkel minél nagyobb nyilvánosságot és támogatást tudnak szerezni az ukránok ügyéhez:

„Pénzt szeretnénk gyűjteni humanitárius szervezetek számára, és erősíteni a morált. Szeretnénk kifejezni támogatásunkat Ukrajnának, megmutatni, hogy a világ nagy része elítéli, ha egy szuperhatalom megtámadja azt a független demokratikus országot, amellyé Ukrajna vált.”

A klipben felvételek vannak az orosz tankokkal szemben fegyvertelenül kiálló ukránokról a kijevi függetlenségi szoborról, a harcokról, a romokról és az ukrajnai menekültekről is.

A Pink Floyd már márciusban is tett egy gesztust Ukrajnának: azt közölték, hogy minden, 1987 után kiadott szerzeményüket elérhetetlenné teszik digitálisan Oroszországban és Fehéroroszországban.

Íme, az új Pink Floyd-szám:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KULT
Madártestű emberevő, papucsvitorlás és a kalapos gyíkszörny a Szépművészetiben
Hieronymus Bosch különös festményeiből nyílt nagyszabású kiállítás. Nézd meg velünk a legbizarrabb képeket!
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2022. április 09.


Link másolása

"Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa" címmel nyílt nagyszabású tárlat a Szépművészeti Múzeumban. Ez kétség kívül az év legmenőbb kiállítása Magyarországon, emellett pedig az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch kiállítása nemzetközi szinten is.

Nagyon vártam már a megnyitót, mert mindig lenyűgöztek Bosch képei. Amikor állok egy-egy festménye előtt, és azt hinném, mindent részletet jól megnéztem, mindig észreveszek egy újabb érdekességet. Ráadásul ez általában valami meghökkentően bizarr dolog. Hogy is szól a vicces meghatározás? "Ha egy festményen rengeteg apró emberi alakot látsz, de egyáltalán nem tűnik normálisnak, mert furcsa helyeken furcsa dolgokat csinálnak, akkor Hieronymus Bosch a festő."

A tárlaton 10 eredeti Bosch festményt nézhetsz meg, ami a mester teljes életművének közel fele.

Ennek megszervezése hatalmas teljesítmény a Szépmű részéről. A sajtóbejáráson a főigazgató, Baán László elmondta, szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnt a kiállítás megszervezése, amikor belevágtak. Féltve őrzött festményeiket végül olyan múzeumok adták kölcsön, mint a Louvre, a Rijksmuseum, a Prado, a New York-i Metropolitan Museum vagy a londoni The National Gallery.

Az eredeti Bosch remekművek mellett hét szekcióban közel 90 alkotást csodálhatsz meg, amik a németalföldi mester művészetéhez kapcsolódnak. A kiállításon megelevenedik Bosch világa, megismerheted, miként látta Bosch saját társadalmát, hogyan ábrázolta az emberi gyengeségeket és bűnöket.

Jó példa erre a kiállítás egyik szenzációja, a Bolondok hajója. Bosch hajójának utasai az élőfa-árbóc körül mulatoznak, az egyik tébolyult vízben hűtött bőrtömlőt szorongat, egy másik a kifogott hal közvetlen közelében okád.

A kiállított alkotásokon keresztül bepillanthattunk a késő középkor emberének gondolkodásmódjába is. Úgy hitték, a hívő lelkének túlvilági sorsa saját döntésein múlik, az egyén szabad akarata révén választhat jó és rossz, erény és bűn között. Bosch művészete ehhez nyújtott elgondolkodtató, hol fenyegető, hol humoros kapaszkodót.

A Túlvilági látomások táblaképeken egyértelműen megfesti, mely két lehetőség vár a hívőkre. Az üdvözültek mennybemenetelén az őrangyalok a fény felé emelik a lelkeket. A Pokolba vezető folyón azonban démoni szörnyalakokkal körülvéve sodródnak a kárhozottak.

Bosch alkotásainak egyediségét rémítő és bizarr túlvilági ábrázolásai adják.

Kivételes tehetségével hátborzongatóan különös démoni lényeket teremtett meg. Az utolsó ítélet című festményt vizsgálva láttunk például madártestű emberevőt, papucsvitorlást, és kalapos gyíkszörnyet is.

A kiállítás bemutatja azt is, honnan eredeztethető ez a különös világ. Biztos te is belefutottál már olyan mémekbe, amik abszurd középkori illusztrációkat parodizálnak. Ezek jutottak eszembe, amikor a festmények mellett kiállított irodalmi, teológiai műveket, miniatúrákat nézegettem. Nos, ezekből meríthetett Bosch is.

Érdekesség, hogy a kiállított alkotások témájának hangulatát a szekciók falszíne is leköveti. A túlvilági utazás sötét tónusai után világosabb terekbe léphettünk át, és megismerhettük, miként állította Bosch követendő példának a szentek és Krisztus életét.

Bosch minden bizonnyal jól ismerte a szentek történetét, kompozícióit azonban szokatlan részletekkel egészítette ki. Szent Kristóf vándorbotjára például véres halat festett. A Királyok imádása festményen pedig az idilli jelenet hátterében lócsontvázat fedeztünk fel.

Ezek a részletek nem csak számunkra hatnak nyugtalanítóan. A mester célja az elbizonytalanítás volt.

Bosch a baljós szimbólumokkal hívta fel a figyelmet arra, hogy a gonosz mindenhol jelen van, így éberséggel kell élni a mindennapokat.

Bosch legnyugtalanítóbb, legelgondolkodtatóbb és egyben legismertebb alkotása, a Földi gyönyörök kertje–triptichon. A táblaképegyüttes középső elemén színes és érzéki világban fiatal nők és férfiak hódolnak különféle testi élvezeteknek. Körülöttük túlméretezett madarak, gyümölcsök és egzotikus virágok teszik még különösebbé a látványt.

A sokrétű műalkotás üzenetét a mai napig sem tudták teljes egészében megfejteni. Van olyan teória, amely szerint a fiatal III. Nassaui Henrik és a vele együtt nevelkedő Szép Fülöp számára készült, akiket az emberi ösztönök féken tartására intett.

A Gyönyörök kertje rendkívüli hírét és hatását jelzi, hogy már a 16. században is több másolat készült róla.

Eredetijét sajnos nem láthattuk, de a kiállítás ezt a remekművet is megidézi az egyik legkvalitásosabb korabeli másolattal, illetve egy lenyűgöző arany- és ezüstszálakkal átszőtt falikárpittal.

A kiállításra mindenképp sok időt szánj, mert ezeken az alkotásokon annyi érdekes részlet van, hogy egy-egy képet órákig is nézegethet az ember. Ha kifejezetten az eredeti Bosch festmények érdekelnek, viszonylag könnyen megtalálhatod őket a tárlaton, mert mindegyiket kordon vagy üvegbúra védi.

Legtöbb esetben kisméretű alkotásról van szó, ami megnehezíti a bogarászást. Ötletes segítség ehhez, hogy a tárlat végén lévő vetítés kilenc Bosch alkotást is bemutat "nagyító alatt".

A kiállítást július 17-ig nézheted meg. Részletek és jegyvásárlás a Szépművészeti múzeum honlapján.

Link másolása
KÖVESS MINKET: